ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:16/67)

Raniżowski ryziok – ciasto drożdżowe z ryżem 324

Ryziok to wysokie ciasto drożdżowe wypełnione ugotowanym wcześniej na pół twardo ryżem na mleku, zamkniętym w niezbyt grubej otoczce z ciasta. Drożdżowy wierzch ciasta smaruje się

Trzeci talerz
Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą 798

Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną gorzką

Trzeci talerz
strudel z makiem i jabłkami 135

puszczą sok i odparują. Wystudzić. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pani Dulska – ciasto makowo-orzechowe z jabłkami 4715

Pani Dulska to ciasto tortowe, powiedziałbym niedzielne :) Składa się z 3 placków – 2 makowe i 1 orzechowy, które przełożone są czekoladowym kremem budyniowym i jabłkami z

Trzeci talerz
Zupa krem z selera i gruszki 205

zmiłuj, idzie zima :)  Prawie rok temu zaczynałam przygodę z kilogramami. Teraz zima mi nie straszna, nie dam się nabrać na te jej sztuczki, kiedy kusi gorącą czekoladą, ciastem czekoladowym i roladą z kluskami śląskimi. Idę z nią na wojnę z taką zupą i jeszcze kilkoma innymi smakołykami, które pozwolą przyjemnie przetrwać zimę i nie obudzić się wiosną

bistro mama
Drożdżówki z cynamonem 180

podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy  na prostokątny placek grubości ok 1 cm, polewamy resztą rozpuszczonego masła i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem i cukrem waniliowym. Ciasto zwijamy w roladę  i kroimy na ok 5 cm paski. Każdy z pasków nacinamy do 3/4 długości i przecięte boki wywijamy na zewnątrz. Smarujemy z wierzchu delikatnie rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem

Słodka Kraina Wypieków
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 226

misce ucieramy składniki nadzienia na gładką masę. Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Rozprowadzamy na nich po połowie nadzienia. Ciasto zwijamy jak roladę, kroimy na 2 cm plastry. Plastry możemy wydłużyć i skręcić by zrobić ślimaczki lub po prostu je ułożyć na blaszce. Wszystko zależy od naszej inwencji. Układamy bułeczki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada z poziomkami 159

Jeszcze nigdy nie udało mi się zebrać jednorazowo tyle poziomek co w tym roku. Zajadaliśmy się nimi przez cały weekend, a na niedzielę upiekłam roladę. Lekkie biszkoptowe ciasto z płatkami migdałowymi, wypełniłam kremem na bazie jogurtu i śmietany oraz dużą ilością świeżych poziomek. Zniknęła błyskawicznie". Czytaj więcej

Wiem co jem
Łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem na lekkiej sałatce 154

szpinak dokładnie po całym płacie zachowując ok 0,5cm wolnej przestrzeni przy obrzeżach. Wzdłuż jednego boku przez całą długość wykładamy łososia i zawijamy go w rulon raze z ciastem francuskim. Wkładamy roladę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut ( do zarumienienia). Na talerz wykładamy sałatę. Pokrojone w plasterki pomidory i rzodkiewkę oraz dymkę. W kubeczku rozrabiamy oliwę

ChilliJemy
Bułki z rozmarynem, żurawiną i pestkami 158

wyrabiać gładkie i elastyczne ciasto.  Pod koniec dodać żurawiny. Wyrobić ponownie. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. godziny). Rozwałkować ciasto na prostokąt. Posypać pestkami dyni. Zwinąć ciasto w ciasną roladę. Docisnąć na złączeniu. Pokroić roladę na 8 części. Każdy kawałek odwrócić tak, by było widać pestki dyni i rozgnieść na płasko (jak na zdjęciu obok). Bułki odłożyć

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche paszteciki z grzybami 182

tłuszczu z cebulą.  Następnie zmielić lub dokładnie wymieszać z namoczoną i odciśniętą bułką, 1 jajem i całość przyprawić do smaku. Wyłożyć farsz grzybowy na rozwałkowane ciasto,  zwinąć jak roladę i pokroić na paszteciki. Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor przez 25 minut w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Litewski chlebek z farszem z serka i suszonych pomidorów 172

rozciągamy rękoma w kwadrat o grubości ok. 2 cm. Następnie na ciasto wykładamy farsz i rozsmarowujemy równo na całej powierzchni, pozostawiając 2 cm margines z każdej strony. Ciasto zwinąć jak roladę i przełożyć do prostokątnej foremki, pozostawić 30-40 minut do ponownego wyrośnięcia, posmarować piwem, (można naciąć ostrym nożem kratkę na wierzchniej skórce),  a następnie upiec w piekarniku

Jadło i czytadło
Imprezowe ślimaczki z ciasta francuskiego 229

układać pasami szynkę i ser.  3. Z jednej strony ułożyć pokrojoną w słupki paprykę i od tej strony zacząć zwijać (pomagając sobie papierem, w którym zawinięte było ciasto). Tak powstałą "roladę" pokroić w plastry ok 1 cm i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 4. Piec do zrumienienia

Kto ugości moich gości?
Słodkie środy - Wielkanocny wianuszek makowy z pomarańczowym lukrem 211

wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut.  Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową.  Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło.  Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok.  Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w nagrzanym

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Strucla z serem i kruszonką 201

rozwałkować na prostokąty o wymiarach 25 x 35 cm, delikatnie podsypując mąką.  Masę serową podzielić również na pól i każdą część wyłożyć na środku rozwałkowanego ciasta. . Ciasto zwinąć w roladę, ułożyć na wyłożonej papierem dużej blasze tak aby koniec rolady był na spodzie. Gotowe strucle przykryć sieweczką i pozostawić jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia. Między struclami położyć papier

Na słodko lub wytrawnie