ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:20/67)

Rolada truskawkowa 190

Uwielbiam ciastka, ciasta, ciasteczka z wszelkimi kremami. Ostatnio jednak robię ich trochę mniej gdyż potrzebne jest miejsce w lodówce na takie pyszności a póki nic się nie zmieni ograniczam tego rodzaju wypieki do minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :) Dzisiaj  zaległy przepis na roladę truskawkową który wzięłam z  TEJ  strony. Składniki

Na słodko lub wytrawnie
Q... Quiche z pesto, szynką, porem i szparagami! 178

Ciasto francuskie uwielbiam w każdej postaci! Tarty na słodko to jedne z nielicznych deserów, które toleruję, a słone quiche mogłabym jeść codziennie :) słyszałam opinię, jakoby tarta była "narodowym daniem francuskim" zaraz po serach i bagietce, co z całą pewnością potwierdzam! Aczkolwiek moja druga połówka ma inną teorię na ten temat... tarta, quiche i tego typu rarytasy są wg niego... HIPSTERSKIE(...)lodówy i postanowiłam wpleść trochę polskiego akcentu do pysznego dania :) quiche z pesto, porem i szynką, w masie jajecznej z 2 rodzajami sera (emmentaler + rolada ustrzycka = świetny pomysł!). Zapraszam! Składniki: 1 x ciasto francuskie (przyznaję się bez bicia: kupiłam!) 1 por 6 plastrów szynki (u mnie prosciutto) 2 jajka 1/2 opakowania sera Emmentaler* 1/2 opakowania Rolady Ustrzyckiej* 3 łyżki

Kitchens Alphabet
Tureckie bułeczki z serem. 225

16x28 cm, smarujemy roztopionym masłem i kroimy wzdłuż dłuższego boku na 1-2 cm paski. Na tak przygotowane ciasto rozkładamy porcjami farsz i zwijamy tak jak roladę, lecz nieco pod kątem. Teraz wystarczy ciasto zwinąć tak jak na zdjęciu i bułeczka gotowa. Postępujemy tak z resztą ciasta, gotowe bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawiamy na 30 minut

Rozpustne gotowanie
Kakaowiec zawijany 369

więcej 30 x 30 cm . Posmarować cały białkiem i wysypać na niego kakao w taki sposób, by brzegi pozostały puste. Zwinąć roladę delikatnie, ale dość ściśle. Koniec zawinąć pod spód. Boki również. To samo zrobić z drugą połową ciasta. Oba kakaowce przełożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawić między nimi odstęp, ponieważ ciasto jeszcze nieco urośnie. Przykryć ściereczka

Trzeci talerz
Mini tarty makowe 186

więc dziwnego, że w wielu polskich domach nie ma Świąt bez właśnie wspomnianego makowca. Moja Mama piecze tradycyjne makowce drożdżowe, zwinięte w piękną roladę. Przyznam, że ja najbardziej lubię z nich wyjadać mak, samo ciasto nie jest dla mnie atrakcyjne. Może właśnie dlatego postanowiłam odejść od tradycyjnej rolady makowej na rzecz małych tart, wypełnionych pyszną masą makową. Mini tarty makowe

Przysmaki Karolki
Rolada Szpinakowa z Łososiem i Serkiem z Chrzanem 2133

Rolada szpinakowa, jak ja się bałam ją robić. Nawet sobie tego nie wyobrażacie. To jest moja pierwsza w życiu rolada :) Teraz z perspektywy czasu, napiszę, że wcale nie ma się czego bać! Ciekawa w smaku, efektowna w podaniu, idealna na różne okazje, czego chcieć więcej? Bazowy przepis, na którym się wzorowałam pochodzi z bloga Razem Smaczniej, nie do końca trzymałam(...)piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekłam około 20 minut. Po tym czasie wyłożyłam ciasto na lnianą ściereczkę, szybko, ale delikatnie ściągnęłam papier do pieczenia i ciasto szpinakowe zwinęłam w ściereczkę w kształt rolady (długość rolady 30 cm). Odstawiałam do wystudzenia. W czasie, w którym rolada stygła, wyjęłam serki śmietankowe, do których włożyłam chrzan i dokładnie je rozmieszałam. Zimne ciasto

Blondynka Gotuje
Misz Masz - Biszkopt czekoladowy z malinami 196

łyżką z masą jajeczną. Ciasto wylać na prostokątną blachę taką jak w wyposażeniu kuchenki i piec 20 min. w tem. 180 stopni. Na ciasto położyć ścierkę, przyłożyć drugą blachę i delikatnie obrócić, zwinąć ja do normalnej rolady w ścierkę zaczekać aż wystygnie. Śmietanę z cukrem pudrem i mascarpone ubić na sztywną masę. Ciasto rozwinąć ze ścierki i przełożyć do keksówki

Lili w kuchni
Ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką 198

ciasto przygotowałam ze świeżymi truskawkami i kruszonką. Przepis na to ciasto zaczerpnęłam ze strony cookierenka . Jeżeli macie ochotę na inne drożdżowe wypieki to zachęcam do przygotowania: rolady drożdżowej z jagodami  lub ciasta z malinami . Składniki na blachę 20 cm x 20 cm: ciasto drożdżowe 400 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży 2 duże jajka 70 g zwykłego

Ugotować
Bombowy Dzień Kobiet czyli Ptasia Bomba na stole 164

może nie jest trudne do wykonania ale cały jego urok tkwi w wyglądzie. Wykorzystała do niego masę makową która została mi z rogalików i zrobiłam roladą, wyszła jak mi nigdy, muszę się pochwalić:) Ciasto podane na stół zostało ocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość(...)dnie okrągłego naczynia, może być to miska albo druszlak, możemy podłożyć pod roladę folię lub strecz aby lepiej się wyjmowała. Gdy obłożymy naczynie roladą wylewamy do środka masę z galaretką. Wierzch przykrywamy pozostałymi plastrami ciasta tak aby stanowiły równy spód. Ciasto należy włożyć do lodówki na około 2 godziny. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Rolada biszkoptowa z bitą śmietaną 446

Następnie dodać żółtka, wymieszać i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, ostrożnie wymieszać. Blachę  z piekarnika , wyłożyć papierem, wysmarowanym tłuszczem, wylać ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku, do 180 stop, przez ok.10 - 15 minut, do zrumienienia. Upieczoną roladę , wyłożyć na ściereczkę, posypaną cukrem pudrem, zdjąć z niej papier, zwinąć razem ze ściereczką, odstawić do ostygnięcia. Krem śmietanowy: Dobrze schłodzoną śmietanę(...)dodać cukier puder, dalej ubijać. Rozwinąć roladę, posmarować śmietaną , zostawiając brzegi nie posmarowane, zwinąć w roladę, zawinąć w papier, odstawić do lodówki. Roladę wyjąć , posypać cukrem pudrem.  Dziś też biorę udział we wspólnym pieczeniu  Ciasto na Niedzielę Wypiekałam z :  Asia Ania Joanna Iwona Danusia (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi
Rolada pomarańczowa 284

Ostatnio mało ciast piekę co na pewno już zauważyliście. Jakoś mniej słodyczy jemy a różne zawirowania nie sprzyjały spotkaniom ze znajomymi więc i żadne ciasto do kawy nie było potrzebne.... Ale rolada z kremem chodziła za mną od dawna. Chodziła aż wychodziła a ponieważ mamy sezon na pomarańcze to wykorzystałam właśnie te pachnące i pyszne owoce. Mam nadzieję, że pomysł

Smaczna Pyza
Rolada bezowa z bitą śmietaną! 138

Przepyszna rolada z bezy kokosowej z bitą śmietaną i ananasem!  Smakuje jak puszek, nieziemska!  Składniki: beza kokosowa: - 3 białka - 75 g wiórków kokosowych - 90

SMYKWKUCHNI
Strucla z Makiem 238

podzieliłam je na 3 równe części, rozwałkowałam na ok. 3-5 mm. Rozwałkowałam prostokąty, na które wyłożyłam masę makową zostawiając ok. 2 cm wolnych od maku brzegów ciasta. Następnie zwinęłam jak roladę końce podwijając pod spód. Zwinięte strucle zawinęłam w papier do pieczenia - dosyć ciasno, ok 1 cm luzu, nie więcej. Na dużej blasze, tej od piekarnika ułożyłam moje strucle(...)pianę 2 białka i wymieszałam z masą makową. Dzięki dodaniu suchego zmielonego maku masa nie była rzadka, dodany mak był niewyczuwalny, a dzięki białkom masa pięknie przykleiła się do ciasta. Lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 - 4 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny Wykonanie: Cukier wsypałam do miseczki, dodałam wodę i sok z cytryny i ucierałam do momentu

Blondynka Gotuje
Kulebiak z kapustą i pieczarkami 218

Przepis na kulebiaka, czyli nic innego jak drożdżową roladę z farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Danie będzie idealnie pasowało na Bożonarodzeniowy stół. Do farszu można dodać również suszone grzyby. Składniki (na 2 sztuki): Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej szklanka ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 2 łyżki oleju 2 jajka żółto jajka płaska łyżka cukru łyżeczka soli Farsz(...)ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na prostokąty o grubości około 0,5 cm. Na ciasto wykładamy farsz i rozprowadzamy na całej powierzchni. Następnie zwijamy ciasto z nadzieniem zaczynając od dłuższego boku jak roladę. Zlepiamy końcówki. Kulebiaki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym

e-PrzepisyKulinarne
Śmietankowiec z sezamem 289

Śmietankowiec z sezamem to lekko odmieniona wersja klasycznego biszkoptu z galaretką, owocami i bitą śmietaną. I nie chodzi jedynie o prażony sezam na wierzchu :) W śmietankowcu

Trzeci talerz