ciasto rolada - 1000 przepisów (strona:18/67)

Makowiec drożdżowy 204

Nakładamy 1/3 masy makowej pozostawiając 2 cm od brzegu. Zwijamy roladę, wzdłuż dłuższego boku, podwijając końce pod spód. Tak postępujemy z kolejnymi porcjami ciasta i masy makowej. Papier do pieczenia smarujemy olejem, przekładamy roladę i zawijamy dwukrotnie, pozostawiając 1 cm luzu między papierem, a ciastem). Końce papieru pozostają otwarte. Makowce przenosimy na blaszkę, układamy w odstępach i wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Chleb jęczmienny z serem pleśniowym i kminkiem - Wrześniowa piekarnia 173

ciasto wyłożyć na naoliwiony blat i delikatnie, powoli rozciągnąć tworząc prostokąt. Ser pleśniowy pokroić w 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto w rulon jak roladę i nie dbając o jej kształt ułożyć w misce ponownie do wyrośnięcia. Po 30 minutach ciasto odgazować, podzielić, uformować i ułożyć w koszyczku do wyrastania na 45 minut

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada bezowa z kremem cytrynowo-śmietankowym 371

zobaczyłam zdjęcie tego ciasta w książce C.Bretherton „Baking”, to od razu się zakochałam! Bo czyż można przejść obojętnie obok bezowej rolady ze śmietankowo-cytrynowym kremem? Ja nie mogłam… Musiałam od razu spróbować… A oto rezultat.Rolada bezowa – składniki:5 białek (o temperaturze pokojowej)225 g drobnego cukru1/2 łyżeczki białego octu winnego1 łyżeczka mąki kukurydzianej (lub ziemniaczanej

UgotujmyTo.pl
Drożdżowe zawijaki z bakaliami 219

Bułeczki drożdżowe z syropem trzcinowym i bakaliami nazwałam zawijakami, do ciasta niewielką ilość cukru brązowego dodałam, a rodzynki, migdały i skórki z pomarańczy z syropem trzcinowym zmieszałam. Ciasto z słodkimi bakaliami w roladę zwinęłam i na krążki je pocięłam. Chwila czekania, chwila pieczenia i gotowe bułeczki były już do zjedzenia. Delikatne ciasto słodyczą wypełnione to są drożdżówki mojej rodziny ulubione(...)wyrabiamy ciasto, żeby było gładkie i elastyczne.Migdały, rodzynki, skórki z pomarańczy mieszamy z 2 łyżkami syropu trzcinowego.Z ciasta formułujemy  płaski prostokąt o wymiarach ok. 20 na 30 cm. Na całej długości nakładamy bakalie i zwijamy roladę zaczynając od dłuższego boku. Brzegi dokładnie sklejamy, kroimy w krążki (ok. 12 szt.) i przekładamy na blachę wyłożoną papierem

Moniki Smakołyki
Rolada truskawkowa 192

Pyszna, lekka rolada z delikatnym musem truskawkowym, a że na truskawki akurat jest sezon... nic tylko robić i zajadać! Czas przygotowania: ok 40 min + chłodzenie Ilość porcji: 12 Składniki: Na ciasto: 3 jajka 2 łyżki drobnego cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego(...)Składniki na mus: Ok 400g truskawek (mrożonych lub świeżych) 150g cukru pudru Kilka kropli soku z cytryny 18g żelatyny + woda 600 ml śmietany kremówki 30%   Przygotowanie rolady zaczynamy od zrobienia ciasta: oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie ciągle ubijając stopniowo dosypujemy cukier. Dodajemy po kolei żółtka, ubijamy. Na zakończenie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia

Kolizje Smaków
Ach ta rolada… 195

zawsze strasznie trudne a okazało się całkiem proste. Rolada jabłkowa pieczenie 15 minut smażenie jabłek ok 20 minut z przepisy wychodzą 2 rolady o długości ok 25 cm według mnie trudne jest zawijanie. Składniki: ciasto: * 5 jajek * szklanka cukru * szklanka mąki * płaska łyżeczka proszku do pieczenia * cukier waniliowy Masa jabłkowa: * 2 kg jabłek - tak podaje przepis ale ja nie zużyłam(...)smaku ale należy pamiętać, że biszkopt jest dość słodki. Kiedy masa troszkę przestygnie i zacznie tężeć delikatnie rozwijamy biszkopt ze ściereczki i smarujemy go masą najwięcej nakładając na początek rolady. Delikatnie zawijamy i układamy go tak aby pod spodem był dolny wystający koniec. Wstawiamy do lodówki na ok 2 h do całkowitego stężenia. Mój biszkopt troszeczkę się spiekł dlatego

sierotka maRysia w kuchni
ŚWIĄTECZNY MAKOWIEC ZAWIJANY (keto, LCHF, optymalny, bez glutenu, mąki i cukru) 603

mokre składniki dodając ok 3-4 łyżek mleka kokosowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gotowe ciasto rozłożyć cienko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez ok 10-15 minut w temperaturze 170° C do momentu aż będzie ścięte i będzie można zwinąć je w roladę. W tym czasie do masy makowej dodać resztę składników tj. namoczone wcześniej(...)wodzie a nstepnie odsączone i posiekane orzechy, i rodzynki. Białko ubić na sztywną pianę. Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszać. Gotową masę makową wyłożyć na podpieczone ciasto i zwinąć ciasno w roladę wzdłuż krótszego boku. Następnie struclę wyłożyć na blaszkę zawijając końcówkę pod spód i piec przez kolejne 20 minut w temperaturze 120° C. Ciasto można udekorować lukrem z pudru

Ola la LCHF
Szarlotka z jabłkami i gruszkami 256

Szarlotka, jedno z obowiązkowych ciast na polskich stołach. Każda pani domu, a raczej pani piekarnika, ma na nią swój jeden niezawodny przepis. A ja takiego nie

Trzeci talerz
Cytrynowa kostka z masą dyniową 186

Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie

Trzeci talerz
Domowa polewa idealna 235

Chyba każdy kto piecze ciasta chociaż od czasu do czasu ma na koncie przynajmniej jedną porażkę związaną z polewą. Gotowe polewy kupowane w sklepie kiepsko się

Trzeci talerz
Ptasie mleczko borówkowe w czekoladzie 364

bardzo delikatnie mieszamy łopatką lub rózgą. Ciasto przekładamy na blaszkę o wym. 28cm x 35cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170º C na ok. 15 minut. Biszkopt powinien być lekko rumiany. Po wyjęciu z piekarnika wykładamy go na czystą ściereczkę, zdejmujemy papier, obracamy i zwijamy na kształt rolady. Odstawiamy do ostudzenia. W międzyczasie sprawdzamy galaretkę, jeżeli(...)czekoladzie na pewno miło Was zaskoczy swoim smakiem. Biszkopt upiekłam korzystając z przepisu Weroniki . Mogę tylko powiedzieć, że jest to jeden z najlepszych biszkoptów nadających się na rolady… i nie tylko. Ciasto jest delikatne i wilgotne, nie ma tendencji do kruszenia się. A tak w ogóle, to są ciasta, desery, potrawy, do których nie potrzeba zachęcać i ptasie mleczko borówkowe

mojewypiekiinietylko
rolada owocowa z jogurtem 175

środka można wrzucić co tylko chcemy przez co rolada może mieć milion wariantów. Ja bardzo lubię taką ze świeżymi owocami.  A jeśli lubicie ciasta z jabłkami to zapraszam po przepis na roladę z jabłkami i kokosem tutaj (klik) Składniki: na biszkopt: 3 jajka 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia na nadzienie: 2,5 opakowania(...)połączyć z masą jajeczną. Ciasto rozsmarować na papierze do pieczenia trochę mniejszym niż blaszka z piekarnika. Piec w 180*C około 25 minut. Upieczone ciasto zdjąć z papieru, nakryć lekko wilgotną ściereczką i zwinąć w roladę. Pozostawić do wystudzenia najlepiej ze ściereczką. Galaretki rozpuścić w szklance wrzątku. Kiedy wystygną wymieszać z jogurtem i odstawić do stężenia.  Kiedy masa będzie

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rolada makowa 223

zmiksować blenderem Dodać pokruszone orzechy oraz zmielone wiórki kokosowe, wymieszać Jeśli masa jest zbyt rzadka możesz dodać trochę mąki (masa powinna być zwarta) Masę wyłożyć na rozwałkowane ciasto, następnie zwinąć w roladę. Z wierzchu posmarować oliwą. Piec w 170-180 st. przez 1h. Przez ostatnie 10 minut zwiększyć temperaturę do 200 st. by ciasto ładnie się przyrumieniło  Masy

pyszne zdrowości
Placek z gotowanym serem i jabłkami - kuchnia podkarpacka 433

Domowy placek z gotowanym serem i jabłkami to sposób podkarpackich gospodyń na smaczne niedzielne ciasto przygotowane z tego, co miały w domu. Trzy kruche placki przełożone

Trzeci talerz
Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith 187

brązowieją tak szybko, jak inne odmiany. Jako ciekawostkę dodam, że jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków zespołu The Beatles. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith, to idealne Ciasto na niedzielę .     Składniki na biszkopt: - 6 jaj o temperaturze pokojowej - 3 czubate łyżki mąki tortowej - 1,5 czubatej łyżki skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej(...)góry, zdejmujemy papier, i zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijamy w ściereczkę i odstawiamy do ostudzenia. Rozwijamy i ostudzoną roladę oprószamy cukrem pudrem. Rolada biszkoptowa z jabłkami Granny Smith jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. Delikatne, wilgotne ciasto i słodko – kwaśna masa z jabłek i galaretki wiśniowej stanowią świetne połączenie struktur i smaków. Gorąco polecam, nie tylko na niedzielę

mojewypiekiinietylko