Świąteczny piernik z musem śliwkowo-pomarańczowym 212Przepisy na pyszne wypieki warto zacząć gromadzić kilka tygodni przed świętami. Można wtedy na spokojnie zastanowić się czym w tym roku zaskoczymy rodzinę. Pierniki to jedne z tych ciast, które lubi każdy. W zakładce Boże Narodzenie znajdziecie już tegoroczny przepis na rogaliki krucho-drożdżowe z domowymi powidłami śliwkowymi, sernik pomarańczowy oraz muffinki z twarożkiem :) Wybierzcie ulubiony deser i wprowadźcie świąteczny(...)jednej sparzonej pomarańczy 100 g suszonych śliwek 1 łyżeczka cynamonu Wszystkie składniki mocno podgrzać. Zmiksować. Wystudzić - mus stężeje. Ciasto: 150 g masła 150 g czekolady gorzkiej 100 g miodu 3 łyżeczki cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 125 g mąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Czekoladę
Chocolate Muffin Blog
Większa sprawa - tort 204ogóle nie czuję, że to już grudzień! A to już pora, żeby w domu zapachniało cynamonem, imbirem i pomarańczą. W natłoku codziennych zajęć przegapiłam czas na zagniatanie ciasta na leżakujące pierniki. Na szczęście znalazłam kilka przepisów, które poratują mnie w tej sytuacji. Będą pierniczki miękkie od razu, korzenne kruche ciasteczka i... Sama nie wiem, co jeszcze. Dziś przeglądam książki(...)efekty... Nie mnie oceniać. Ale sądzę, że głównemu zainteresowanemu przypadły do gustu.Tort to kakaowy biszkopt, który zawsze przygotowuję z tego samego przepisu. Masa to lekko zmodyfikowana propozycja z Ciast i deserów nr 1/2011. Krem pod polewę czekoladową znalazłam na stronie Kasi, a kokardę wykonałam według instrukcji z książki Niezwykłe ciasta czekoladowe, 20 przepisów na wyjątkowe okazje Toma Phillipsa
Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rolada pienikowa z kremem pomarańczowym 194polecam wyrób medyczny CE - Espumisan Max, który skutecznie zmniejsza uczucie pełności i ucisku z jamie brzusznej ROLADA PIERNIKOWA z KREMEM POMARAŃCZOWYM Składniki: ciasto: 4 jajka 60 g cukru 40 g mąki 15 g przyprawy do piernika masa: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy 15 g żelatyny 40 ml soku wyciśniętego z pomarańczy skórka otarta z 2 pomarańczy(...)ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier i miksujmy aż się rozpuści. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę i przyprawę do piernika mieszamy, a następnie przesiewamy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 12-14 minut w 170 stopniach. Upieczone ciasto przekładamy z papierem
Bon appetit mon amie
Ciasto drożdżowe z pierniczkami, powidłami śliwkowymi i kruszonką 275Szybkie w przygotowaniu ciasto drożdżowe z aromatyczną masą piernikową. Zrobiona jest ona z pierników, powideł śliwkowych, przyprawy i rumu. Wierzch ciasta posypany jest maślaną kruszonką. Podczas pieczenia masa piernikowa zanurzy się w ciasto i powstaną smakowite łatki:). Ciasto bardzo smaczne, a popijane mlekiem, to już poezja:) (bardzo zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta, gotuj krok po kroku”). Porcelana ze sklepu
Mała Cukierenka
piernik z wkładką owocową 202ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się na biszkoptowym cieście(...)rumem polewa czekoladowa Ciasto piernikowe: Białka ubić z cukrem na pianę, ubijając dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą i przyprawą do piernika, przesiać i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Na końcu dodać miód. Przełożyć ciasto do blaszki wyłożonej papierem i piec w 180*C około 40 minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty. Naponczować. Wkładka owocowa: Jabłka pokroić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami 191Maślano- piernikowa tarta z jabłkami i porzeczkami D elikatna i aromatyczna tarta z ciasta kruchego z dodatkiem pierników wypełniona przepysznym nadzieniem z jabłek i porzeczek. Słodko-kwaśna, pachnąca przyprawami korzennymi- idealna na świąteczny stół. Zamiast porzeczek można użyć żurawiny. Składniki na formę o średnicy 25 cm 230 gramów mąki pszennej 70 gramów pierników Katarzynek, zmielonych na proszek 100 gramów drobnego(...)łyżki skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1/2 łyżeczki imbiru mielonego 1/2 łyżeczki goździków mielonych 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej, mielonej 1 cytryna 1 jajko, roztrzepane R ozpocząć od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki na kruchy spód zmiksować w malakserze. Krótko zagnieść i przełożyć do miski. Przykryć folią spożywczą i chłodzić w lodówce 30-60 minut. Do miski wycisnąć sok z cytryny
olalacooking
Piernik krakowski 188Taki piernik piekę od bardzo dawna i zawsze z powidłami śliwkowymi. Powidła śliwkowe nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku. Fajnym uzupełnieniem całości są bakalie. Piernik nie jest wtedy taki nudny :) Polecam nie tylko od święta. Chociaż wtedy smakuje naprawdę wyjątkowo.400 g mąki125 g margaryny250 g cukru2 jajka4 łyżki powideł3 łyżki kakao1 opakowanie przyprawy do piernika1
Krokusowy Dom
Murzynek piernikowy + filmik 282Dziś proponuję przepis na kolejne ciasto z serii " ciasto na niedzielę " - tym razem murzynek piernikowy . Bardzo proste ciasto z keksówki , z dodatkiem przyprawy piernikowej , pachnie tak niesamowicie, że zwykłą niedzielę zamienia w święto . Serdecznie polecam :-) Do przepisu dołączony jest filmik -> na końcu posta. * * * Składniki (na keksówkę o wymiarach 27cm x 8cm mierząc od spodu): 250 g masła pół szklanki(...)pozostawiamy do wystudzenia. 2. Wystudzoną masę przelewamy do misy miksera. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy stopniowo cały czas miksując. 3. Następnie dodajemy przyprawę do piernika i dalej miksujemy. Jeżeli ciasto okaże się zbyt gęste, to możemy dodać trochę mleka. 4. Następnie stopniowo dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy. Białka przelewamy do osobnej miski. 5. Białka
Kawa z mlekiem
Czas rozgrzać piekarnik i na nowo rozpocząć przygodę z kuchnią Aleex. 154Jesteśmy w domu, razem. Dzieci są zdrowe. Powoli wraca do nas spokój. Powoli wraca też wiara, że już będzie dobrze. W pierwszych dniach miesiąca, jak co roku, przygotowałam ciasto na dojrzewający piernik. W domu zapachniało przyprawami korzennymi, pomarańczami, imbirem. Słychać w nim śmiech i płacz dzieci, nasze rozmowy. Czuć rodzinną atmosferę, którą podsycamy każdego dnia. Do takiej zwyczajnej kuchni znów
W mojej kuchni
korzenne ciasto z karmelem i jabłkami 239Ciasto w formie keksa ale nie tylko z bakaliami a z dodatkiem również soczystych jabłek. Nie jest to piernik choć kolor i duża ilość cynamonu mogą zmylić. Ciasto jak najbardziej w świątecznym klimacie i mimo, że proste to bardzo smaczne. *keksówka 35 cm Składniki: 5 jajek 500 g mąki 200 g cukru 100 g masła 200 g miodu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
TORT BOŻO NARODZENIOWY 158Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut
Ciastka - domowe słodkości
Tani piernik – piernik wojenny 170Tani piernik z okresu pierwszej wojny światowej – piernik wojenny. Bez miodu, tłuszczu. Tylko mąka, cukier, napar lipowy i przyprawy. Napar lipowy z karmelizowanym cukrem ma zastąpić
królestwo garów
BABECZKI Z BATATÓW Z CHIPSEM Z GUSZKI 198pełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna
Kuchnia w oparach
Styczeń... nowości i zaległości 218Mikołaj w tym roku zaszalał i przyniósł mi same książki i łakocie :). Co jedliśmy gdy apetyty wcale nie dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka
Dzieje kuchennej Wiewióry