ciasto piernik - 4500 przepisów (strona:68/300)

Piernik wylewany 144

świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości! W mojej rodzinie co roku pieczemy Piernik wylewany, który znika szybciej niż powstaje 😉 Dziś podzielę się z Wami tym mega prostym i szybkim przepisem. Piernik wylewany nie musi dojrzewać, dzięki czemu możemy go upiec nawet w ostatniej chwili. W sam raz na już i tak zabiegane święta. Kto się skusi? 😉 Składniki: 400 g mąki(...)maślanej dodajemy porcjami suche składniki (najlepiej na tym etapie użyć mieszadła przeznaczonego do wyrabiania cięższego ciasta). Ciągle miksując dolewamy mleko i dodajemy dżem. Do masy możemy też dodać posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowane ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wysmarowanej masłem. Piernik pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 60 minut lub do momentu, w którym wykałaczka włożona

Mostek w kuchni
Mięciutkie pierniczki 458

poczęstowała mnie tymi pysznymi i mięciutkimi pierniczkami w życiu nie pomyślałam, że w skład ciasta wchodzą…ziemniaki! Są one zupełnie nie wyczuwalne, w moim domu też nikt nie zgadł, że pierniczki mają je w składzie. Jest to chyba najlepszy przepis na mięciutkie pierniki jaki do tej pory przetestowałam. Polecam wypróbować!     Składniki: 250g ugotowanych ziemniaków 250g miodu 150g(...)składniki się połączą *** *** Do garnka dokładamy rozduszone ziemniaki i całość miksujemy mikserem na gładką masę. Odstawiamy do przestygnięcia *** *** Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, przyprawę do piernika, kakao, sodę oraz jajko *** *** Z masy wyrabiamy jednolite ciasto. Jeżeli ciasto będzie kleić się do rąk należy dodać trochę więcej mąki *** *** Ciasto rozwałkowujemy na podsypanym mąką blacie, na grubość ok 5 mm i wykrywamy

Blog z Apetytem
Seromak – makowiec z serem 2076

Każdy członek rodziny ma swoje ulubione ciasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny

Poezja smaku
Murzynek 219

Pyszny  murzynek z migdałowym aromatem i smakiem piernika Kiedy masz ochotę na coś słodkiego to polecam Murzynka, ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu. Nawet nie pobrudzisz sobie rączek. :) Aromat migdałów i smak piernika sprawia, że na pewno nie oprzesz się kolejnemu kawałkowi.  Pyszności :) Przepis: Składniki: (tortownica średnica 23 cm) 350 g mąki (2 szklanki(...)polewy (to będzie nasza polewa) Polewę czekoladową odstawić do wystygnięcia. 2. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać do miski dodać żółtka całość wymieszać z ostudzoną polewą czekoladową.  3. Ubić białka i lekko szpatułką wymieszać z pozostałym ciastem.  4. Ciasto wylać do tortownicy  5. Pieczemy około 45 min, do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni

Mój pomysł na
Sernik ricotta na piernikowym spodzie 208

nadrobić ! Niezwykle prosty w wykonaniu, a zarazem tak inny od wszystkich sernik. Mój sernik przygotowałam na piernikowym spodzie, wykorzystując tym samym niedojedzone pierniczki świąteczne. Zamiast pierników możecie użyć biszkoptów lub innych suchych okrawków ciast i ciasteczek. Składniki:  400 g suchych pierników lub innych ciastek około 200 g masła ( ilość masła zależy od użytych ciastek ) 500 g sera ricotta

kolorowotorcikowo
Piernik świąteczny 528

koniec ucierania stopniowo wlewamy olej. Ciasto przelewamy do  formy i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C. Po wystudzeniu kroimy piernik na 2 równe cześci. Jeden blat równomiernie smarujemy dżemem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem kremówki, po czym rozsmarowujemy polewę na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Cynamonowe pierniczki z dżemem 252

Uwielbiam przedświąteczne przygotowania. Są bardzo pracochłonne, ale sprawiają mnóstwo radości i satysfakcji. Dom cudownie pachnący piernikami, wspólne pieczenie i dekorowanie ciast i ciasteczek a w tle świąteczne piosenki. To wyjątkowy czas, który zdarza się tylko raz w roku. Już nie mogłam się doczekać kiedy znowu się zacznie :) Nic nie równa się domowym wypiekom i wspaniale jest potem usiąść przy pięknie(...)cukier/ksylitol i mieszać do rozpuszczenia. Dodać miód i odstawić aby masa lekko przestygła (nie całkiem). Mąkę, kakao i sodę przesiać. Dodać przyprawę do piernika oraz cynamon i wymieszać. Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić gładkie ciasto. Będzie się kleić, ale w miarę możliwości nie dodawać więcej mąki. Zbyt dużo mąki sprawi, że pierniczki będą twarde. Przed wałkowaniem schłodzić ciasto

Ze smakiem i z pasją
Rozwiązanie konkursu PYSZNE.NA SŁODKO! 185

oraz jajka roztrzepać . Wszystkie składniki w misce zacząć wyrabiać na jednolitą masę. 4. Do mleka dodać sodę i sól. Wlać do miski i w dalszym ciągu ugniatać ciasto. 5. Kakao, przyprawę do pierników wsypać do miski. I już ostatecznie wyrobić masę , która będzie odchodzić od ręki. Ciasto gotowe odstawić na MINIMUM tydzień w miejscu o pokojowej temperaturze, przekryte ręcznikiem

Z Kuchni Do Kuchni
Piernik (dwa dni dojrzewający) 214

Piernik dwa dni dojrzewający. Koleżanki z pracy stwierdziły, że smakiem przypomina on popularne Katarzynki. Jest bardzo smaczny. Piekłam w foremkach większych, można go upiec również w keksówkach. Ciasta jest dość sporo i od nas samych zależy jaki ma mieć wygląd. Można upiec go w całości z dodatkiem bakalii albo podzielić na kilka części i przełożyć je marmoladą czy powidłami(...)Wsypałam przesianą mąkę z sodą, dobrze wymieszałam.  Odstawiłam ciasto do lodówki na dwa dni. Po tym czasie upiekłam z tego ciasta 4 placki w blasze 21x24 cm. Można oczywiście upiec w keksówkach dwa osobne placki.  Piekłam ok. 20-30 minut każdy placek w 180 stopniach. Kiedy blaty ciasta ostygły przełożyłam marmoladą.  Polałam polewą zrobioną z roztopionego masła

Pieprzyć z Fantazją
Pierniczki korzenne 211

cukru 3 jajka 15 dag kakao pół łyżki przyprawy korzennej do piernika pół łyżki cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia W garnuszki rozpuścić miód z margaryną. Do tej masy (już przestudzonej) dodać utarte jajka z cukrem. Dokładnie wymieszać. Dodać do miski pozostałe składniki i wyrobić ciasto. To ciasto, które powstanie włożyć do lodówki (lub zamrażarki - 30 minut) na 2 godziny

Gotuję Testuję
DYNIOWE PIERNICZKI 160

pomarańczy 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W rondelku umieszczamy masło i miód, podgrzewamy do rozpuszczenia się masła. Następnie dodajemy cukier i wodę. Do lekko ciepłej mieszanki dodajemy purée z dyni, sodę oczyszczoną, skórkę i wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i przyprawę do piernika, wszystko mieszamy, zagniatamy ciasto. Ciasto przekładamy do torebki foliowej, schładzamy

słodki bratek
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 204

Kolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy

Kuchnia MagdaLeny
DWUKOLOROWY SERNIK Z PIERNIKAMI 214

Kolejny sernik? Tak, bo to kultowe ciasto każdych świąt u mnie w domu - kochamy serniki ❤ Ale ten sernik jest wyjątkowy, w wersji świątecznej... waniliowo-czekoladowy z dodatkiem pierników i na piernikowym spodzie. Rewelacja! Warstwy serowe są tak bardzo kremowe, że dosłownie rozpływają się w ustach... Składniki: Spód: 200 g pierników lukrowanych 70 g masła 1 białko szczypta soli Waniliowa(...)kakao i mieszamy mikserem. Na końcu delikatnie łączymy z białkami ubitymi na sztywną pianę. Masę czekoladową wykładamy na masę waniliową i na wierzchu wykładamy pozostałą część pierników w czekoladzie (jeśli nam jakieś zostały). Ciasto pieczemy w temp. 160 stopni przez 60-70 min. Studzimy w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. Polewa: Czekoladę gorzką rozpuszczamy w kąpieli wodnej.  Do miski wlewamy

Kuchnia MagdaLeny
piernik z dżemem i kruszonką 176

Wilgotny od dżemu piernik z chrupiącą kruszonką. Ciasto może nie typowo świąteczne ale do jesiennej kawki doskonałe. *foremka 25*34 cm Składniki: 10 łyżek mąki 10 łyżek cukru 10 łyżek mleka 400 g dżemu porzeczkowego 125 g masła 5 łyżek miodu łyżka kakao 3 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej opakowanie przyprawy do piernika dodatkowo: 3 łyżki mąki 2 łyżki cukru(...)Żółtka utrzeć z cukrem.  Do utartej masy dodać miód, następnie mąkę, i masło oraz 200 g dżemu Krótko zmiksować. Na końcu delikatnie łyżką wmieszać pianę z białek.  Ciasto przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Resztę dżemu wymieszać z mąką ziemniaczaną. Olej, mąkę, cynamon i cukier wymieszać tak, żeby powstała kruszonka (jeśli trzeba to dodać oleju). Ciasto wstawić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Świąteczny piernik na jogurcie 161

jest świąteczny piernik. Jeszcze nie zdecydowałam, z którego przepisu go wykonam. Poniżej przepis na szybki i prosty piernik na jogurcie.    Piernik na jogurcie wychodzi puszysty i wilgotny. Od Ciebie zależy w jakiej formie go upieczesz. Ciasta wychodzi dość sporo także proponuję 2 keksówki lub tortownicę o śr 21 cm.   Piernik na jogurcie(...)Rozpuść masło w rondelku i odstaw do przestygnięcia. Połącz w misie mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i dokładnie wymieszaj. Utrzeć jajka z cukrem, a następnie dodać jogurt i miód.Zmiksować. Do mokrej masy stopniowo dodawaj suche składniki z miski, a pod koniec gdy ciasto będzie gładkie dodaj przestudzone masło i powidła. Wymieszaj lekko, do połączenia składników. Ciasto wyłóż

Rusty Fork