Następnie dodajemy przestudzoną margarynę - lekko mieszamy, a następnie dodajemy mleko i śmietanę. Wszystko wymieszać za pomocą robota. Na koniec dodawać porcjami przesianą mąkę z sodą i przyprawą do piernika - dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy 26 cm, której spód wykładamy papierem do pieczenia, zaś boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piec około 50 - 60 minut
Ciastka - domowe słodkościTani piernik z okresu pierwszej wojny światowej – piernik wojenny. Bez miodu, tłuszczu. Tylko mąka, cukier, napar lipowy i przyprawy. Napar lipowy z karmelizowanym cukrem ma zastąpić
królestwo garówpełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna
Kuchnia w oparachMikołaj w tym roku zaszalał i przyniósł mi same książki i łakocie :). Co jedliśmy gdy apetyty wcale nie dopisywały? Z okazji Świat przygotowałam tradycyjnie dużo słodkości, m.in. fińskie ciasto świąteczne, makowce, piernik dojrzewający , moje ukochane szwajcarskie pierniczki oraz ciastka owsiane z wiśniami i czekoladą. Z wytrawnych smakołyków były zawiezione do teściowej na Wigilię: barszcz i pierwszy raz poczynione uszka
Dzieje kuchennej Wiewiórykawałki. Pierniki rozkruszam w malakserze, tak żeby miały konsystencję mąki. Do miski przekładam zaczyn aktywny, dodaje przesianą mąkę, pierniki, sól rozpuszczoną w wodzie, miód, przyprawę do piernika, i wyrabiam ciasto mikserem końcówką hak. Dodaję w między czasie śliwki, orzechy i dalej wyrabiam około pięć minut. Ciasto odstawiam pod przykryciem na cztery godziny. Po dwóch godzinach ciasto wyrabiam ponowie mikserem
wesoła kuchniapoczątkiem grudnia i pierwszym śniegiem czuć coraz bliżej nadchodzące święta. Czas zacząć wstępnie planować co pojawi się na świątecznym stole. Oprócz tradycyjnych dań musi być też deser. Pieczemy pierniki, serniki i ciasta z makiem, a ja proponuję w tym roku dla lekkiego przełamania tradycji ( #OlejKonwenanse ) pachnący świętami tort cynamonowy z ciemnym rumem i skórką pomarańczową. A jeśli szukacie inspiracji
Bon appetit mon amieOetker, z efektów byłam bardzo zadowolona. W opakowaniu czekała również na mnie foremka do pierniczków. :) Pierniczki robiłam również z przepisu który wykorzystałam na Chatkę z piernika przepis tutaj: ciasto na pierniczki Przepis: Składniki: 1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker 100 g masła 1 jajko dodatkowo: 1 białko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody kolorowe
Mój pomysł nakorzenne ciasto dyniowe, wilgotne, przypominające piernik , przełożone gotowaną masą serową idealna propozycja na Święta Bożego Narodzenia SKŁADNIKI Ciasto: 1 3/4 szkl. mąki, ½ szkl. cukru, 1 szkl. pure z dyni, 50 g stopionego masła 3 jajka, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej, 1 łyżeczka kakao, szczypta soli Masa serowa
słodki bratekMendelejewa, a tutaj... miłe zaskoczenie! Skład praktycznie taki, jak domowego ciasta... i ze smakiem jest dokładnie tak samo. Porządna ilość cynamonu i zaskakująco wysoka zawartość miodu sprawia, że ciasto smakuje jak piernik. Co najlepsze, jest już pokrojone w plastry! Jak dla mnie, świetnie smakuje podpieczony w tosterze i posmarowany świeżym masłem... pychota. * Tartex Brotzeit Tomate - wegetariańska pasta kanapkowa
Poranek na słodkoZbliżają się święta, a więc okres w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy
Kulinarne przygody GatityPowidła śliwkowe to dla mnie pozycja obowiązkowa jaką lubię przygotowywać co roku. Nie wyobrażam sobie zimy bez powideł. Przygotowuję je z myślą o Pierniku Staropolskim, o cieście mojego dzieciństwa Pleśniaku, o moich szybkich zachciankach, uwielbiam świeżą bułkę, na której kładę dwa grube plastry sera białego, na który wykładam łyżeczkę powideł, to też smak z moich smarkatych lat. Dlaczego lubię przygotowywać
Blondynka GotujeLukier pomarańczowy idealnie pasuje to brunatnych ciast: marchewkowego, pomarańczowego, piernika. Czaruje pomarańczową nutą i kawałkami owocu . Polecam dla odmiany obok klasycznego lukru. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis. Składniki: 1.5 szklanki cukru pudru 3-5 łyżek wyciśniętego soku
Za drzwiami kuchniwkładamy do tego nasz gulasz- wyciągamy resztę naszego ciasta rozwałkujemy koło i przykrywamy nim resztę ciasta - brzegi smarujemy naszą zawiesiną pozwoli to na ładne sklejenie oraz wyrównanie ciasta -- wkładamy do piernika na kolejne 20 min na 180-200 stopni - gdy tarta jest już gotowa delikatnie wyciągamy ją z formy kroimy i możemy ją konsumować. Świetnie smakuję na ciepło
Basia w kuchniŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami co za tym idzie cudowny zapach pierników w postaci ciast i ciasteczek. Co roku dodawałam kupną przyprawę ale w tym roku postawiłam na domową bez chemii i konserwantów. Zatem sezon na" piernikowanie " uważam za otwarty:)) SKŁADNIKI: - gwiazdka anyżu- 10 szt goździków- 5 g startej gałki muszkatołowej- 10 szt ziela angielskiego
Basia w kuchniBabeczki miodoweNiemal każde ciasto przy odrobinie dobrych chęci nadaje się na babeczki. Dzisiejsze miodowe muffinki powstały z przepisu na popisowe ciasto mojej cioci - piernik ze śliwkami. W oryginale piecze się go na blasze, przekłada konfiturą i polewa czekoladą - wersja jak najbardziej godna polecenia! Mogę jednak zaręczyć, że miodowe babeczki uzupełnione pasującym kremem smakują równie dobrze :)Składniki:70 g masła100
Ciastkozercypełni naturalny, powstały na bazie cukrów trzcinowych syrop znajdujący szerokie zastosowanie w kuchni. Produkt doskonale sprawdza się jako polewa do naleśników i gofrów, składnik ciast, w szczególności pierników, dodatek do lodów i deserów, a także baza do sosów, marynat i dipów. Polecany do słodzenia gorących napojów i drinków. Trzcinowy posmak produktu nadaje daniom głębi smaku. Idealna konsystencja i specjalna
Z Kuchni Do KuchniJeśli lubicie pierniki a macie ochotę na piernik nietypowy, bo zamiast tradycyjnych powideł przełożony kremem śmietankowym to zapraszam, będzie idealny. Jest szybki nie wymaga wcześniejszego pieczenia
Bernika - moj kulinarny pamietnikstare, sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik • 3 jajka • 1/3 szklanki cukru • 1,5 szklanki mąki pszennej(...)jednym żółtku (ubić jak na biszkopt). • Wsypywać na przemian suche składniki – mąkę, sodę i przyprawę do pierników, oraz rozpuszczone składniki – mód, olej i herbatę, mieszając na wolnych obrotach miksera. • Ciasto wlać do tortownicy (30 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie. • Piec w temp. 180 st.C
To co kochamzdrowszej wersji, czyli mąkę białą zastąpiłam orkiszową, a cukier – erytrytolem. Wierzch oblałam polewą z gorzkiej czekolady - według mnie to ona nadaje ten charakterystyczny smak piernikom, które tak lubię. Składniki na 12 sztuk: Ciasto: 230g mąki orkiszowej 20g masła 3 łyżki miodu 2 łyżki erytrytolu 1 łyżka kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki mleka(...)śliwkowe Polewa: 50g gorzkiej czekolady 1/2 łyżeczki oleju Przygotowanie: Masło i miód roztopić. Dodać kakao i przyprawę do piernika. Dokładnie połączyć. Ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i erytrytolem. Dodać masę z masła i miodu oraz mleko. Zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować je podobnej wielkości. Na jednym płacie ciasta w luźnych odstępach rozłożyć po około
Fabryka pomysłów