ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:63/334)

PIERNIK KAKAOWY Z POWIDŁAMI 227

masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do dużej miski dodajemy wszystkie składniki czyli przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier, kakao, przyprawę do pierników, cynamon, mleko, olej, jajka oraz dżem porzeczkowy (powidła), całość miksujemy , masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia(...)ciasta upiekła jeszcze 6 babeczek) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut do suchego patyczka, jeżeli w połowie pieczenia zbytnio zacznie się rumienić przykrywamy ciasto folią aluminiową gotowy piernik studzimy i dopiero zimny przekrawamy na pół i smarujemy powidłami, a wierzch polewamy polewą czekoladową. Źródło: http://kuchniapelnasmakow.blogspot.com/2011/12/piernik-kakaowy-mojej-babci-i-mojej.html

Słodkie zapomnienie
MIĘKKIE PIERNICZKI 208

się nie kruszy. Można dodać do niego posiekanych orzechów i/lub pominąć dodatek kakao, a jogurt zastąpić kwaśną śmietaną.  Ważne, aby nie rozwałkowywać ciasta zbyt cienko i nie trzymać pierniczków zbyt długo w piekarniku. SKŁADNIKI PIERNIKI  250 g mąki pszennej tortowej 100 g miodu/ 1/4 szklanki / 3 łyżki 75 g masła / pokrojonego w kosteczkę 75 g cukru 1 łyżeczka(...)grubości ok. 0,8-0,9 cm. Wycinamy kształty i układamy, w odstępach, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 5-6 minut lub krócej jeśli pierniki są cieńsze. Resztki ciasta ponownie łączymy w kulę, rozwałkowujemy, wycinamy kształty, pieczemy. LUKIER : Do miseczki przesiewamy cukier puder, dodajemy białko i miksujemy do otrzymania gęstego, śnieżnobiałego i puszystego lukru.  Dekorujemy pierniczki

cool and minty
Pełnoziarniste pierniki 183

olej i żółtka ucieramy mikserem otręby i płatki owsiane mielimy na mąkę mieszamy suche składniki (otręby, płatki, len, przyprawę do piernika, amoniak, kakao) dodajemy je do żółtek i miodu, mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy je do ciasta mieszamy wszystko, a następnie wyrabiamy ręcznie kiedy ciasto jest gotowe, najlepiej spróbować czy jest dość słodkie i w razie(...)pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, dzięki temu nie będziemy musieli dodawać mąki, żeby ciasto się nie kleiło do wałka i blatu, ja zrobiłam tak wszystkie pierniki i poszło bez problemu ;) (jeśli podczas wałkowania reszta ciasta zacznie zasychać i będziecie mieć problem z wyrabianiem, dodajcie odrobinę mleka) wykrawamy pierniki wykładamy je na wyłożoną papierem do pieczenia blachę pieczemy około 10 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Jogurtowe ciasto z rabarbarem i truskawkami 250

Odkąd upiekłam piernik miałam zakusy na ciasto z rabarbarem. Jak na złość nagle rabarbar ze sklepów zniknął. Dostałam kilka ostatnich lasek (razem z 70 dkg) dlatego postanowiłam do ciasta dołożyć truskawek, których za to było zatrzęsienie. Nie myślałam że dzieło przypadku przyczyni się do powstania cudownego słodko-winnego połączenia. Źródło przepisu na dole strony. Polecam wypróbować. Jest mokre i delikatne

Mama z miasta
Ekspresowy piernik 308

Prosty przepis na świąteczny piernik. Jest szybki, nieskomplikowany, nie musi leżakować, więc nawet osoba mocno zapracowana zdąży go zrobić, bo można go spokojnie zrobić dzień przez

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Pierniki świąteczne 135

Przepis na pierniki świąteczne dostałam od przyjaciółki, z jej “karteluszek” skrzętnie przechowywanych w zasobach rodzinnych przepisów na wypieki. Pierniki są od razu miękkie, więc

Słodki sentyment
Pyszny piernik 567

sodę , kawę zbożową, mleko i roztrzepane widelcem jajka.Wszystko energicznie mieszamy.Cały czas mieszając dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy dotąd dopóki masa zrobi się gładka .Ciasto wylewamy do keksowej foremki pokrytej papierem do pieczenia.Piec ok. 50 - 55 minut.Upieczony piernik polewamy polewą czekoladową i posypiemy orzechami włoskimi.  Polewa czekoladowa:Do rondelka wlewamy śmietankę , wrzucamy połamane kawałki czekolady i wsypujemy kawę.Mieszamy

Słodkości i nie tylko
Świąteczne pierniczki – przepis 147

Święta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta

Strefa Zdrowego Żywienia
Świąteczne pierniczki – przepis 158

też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy do pierników, 1 łyżeczka sody, Dekorowanie: lukier, gorzka czekolada, i inne ulubione dekoracje Wykonanie: Miód(...)zagnieść ciasto. Zostawić, żeby „odpoczęło”. Potem wałkować cienkie placki, wykroić foremkami, piec ok. 10 minut w 160 stopniach w piekarniku z termoobiegiem. Po wystudzeniu dekorować i włożyć do pojemnika, żeby zmiękły. Jeśli chcemy piernikowe serduszka ze śliwką, wystarczy nałożyć na ciasto śliwkę, przyłożyć drugim ciasto i skleić. Potem piec w piekarniku ok. 12 minut. Pierniczki gotowe Pachnące pierniki można też

Strefa Zdrowego Żywienia
Świąteczne Pierniki 182

ciepłą masę miodową i zagniatamy wszystko razem aż składniki się połączą. Można podsypać jeszcze ciasto piernikowę mąką ale nie za dużo ponieważ nadmiar mąki spowoduje ,że nasze pierniki będą za twarde. Ciasto owijamy szczelnie w folie spożywczą i wkładamy na noc do zamrażarki. Następnego dnia wyjmujemy nasze ciasto, kroimy na mniejsze kawałki, kawałki rozwałkujemy na około

W Moim Magicznym Domu
Szybki piernik 257

znika :) Piernik można „wykończyć” na kilka sposobów. Do masy przed wypiekiem dodać suszone śliwki i orzechy. Po upieczeniu przekroić poziomo na dwie części i przełożyć je powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Polać polewą czekoladową – w rondelku podgrzać i połączyć 100 g gorzkiej czekolady i 50 g masła, wymieszać dokładnie, uważając, aby masa się nie przypaliła. Lekko ostudzoną wylać na ciasto. Składniki

Kucharzyca
Przepis na pierniczki 110

Prosty sprawdzony przepis na pyszne i miękkie pierniczki domowe. Ilekroć myślimy o świątecznych ciasteczkach, jako pierwsze przychodzą na myśl pierniki. Zastanawiasz się, jak najlepiej uchwycić świąteczną

Kuchnia Na Wypasie
Szybki piernik świąteczny z powidłami 196

czas "przegryźć". Do przygotowania piernika użyłam mąki pszennej Luksusowej od Lubelli. Mąka ta, sprawdziła sięw tym wypieku doskonale. A już niebawem, zamierzam jej użyć do przepysznego ciasta drożdżowego. PRZEPIS  NA SZYBKI PIERNIK ŚWIĄTECZNY  Z POWIDŁAMI Składniki: 250 g mąki Luksusowej Lubella 200 g miodu prawdziwego 100 g masła 50 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)około 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia . Do formy wlać masę na piernik. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C przez 50 minut. Upieczony piernik wyjąć z blachy i pozostawić do ostygnięcia. Chłodne ciasto przekroić na 3 blaty. pierwszy blat piernikowy posmarować połową powideł śliwkowych, przykryć drugim blatem, znowu posmarować powidłami i przykryć ostatnim blatem. Czekoladę połamać, przełożyć

kolorowotorcikowo
Keto ciasto z pianką wiśniową (Paleo, LowCarb) 175

bezsprzeczny fakt jest taki, że ciasto jest przepyszne. Zrobiła je moja mama inspirując się trochę przepisem na kostkę piernikową , a trochę improwizując. Główną atrakcją stanowią chyba tutaj wiśnie z nalewki, które oprócz smaku nadają mu jeszcze tego sylwestrowo – noworocznego charakteru. Keto ciasto piernikowe z pianką wiśniową Owoce jagodowe polecają się na diecie ketogenicznej Keto ciasto z pianką wiśniową nada się(...)mniejszą zawartością węglowodanów, nadają się więc do konsumpcji na diecie ketogenicznej . Ciasto z pianką wiśniową Nie ma to, co pyszny kawałek noworocznego ciasta. Oby rok 2020 był tak dobry jak to keto ciasto z pianką wiśniową... Dania Deser Kuchnia Europejska , Wege Keyword ciasto z owocami , czekolada , owoce , piernik Porcje 16 porcji Czas gotowania 20 minut Czas oczekiwania 2 godziny Składniki

Modern Cave Girl
Piernik z jabłkami i kremem mascarpone (Ciambella speziata al mele e crema di mascarpone) 192

wystygnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Okrągłą forme o średnicy 24 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od suchych składników. W misce mieszamy mąkę z sodą, cynamonem, przyprawą do pierników i solą. W drugiej misce(...)miksujemy masło z cukrem, wbijamy jajko i kontynuujemy miksowanie. Stopniowo dodajemy jabłka, następnie mąkę z dodatkami. Na sam koniec dodajemy orzechy oraz rodzynki. Ciasto mieszamy do połączenia się składników i przelewamy do formy. Piernik pieczemy ok. 50-60 minut do tzw. suchego patyczka ( w środek ciasta należy wbić wykałaczkę, gdy po wyjęciu przywarło

La grande e la piccola cuoca