ciasto piernik - 5000 przepisów (strona:66/334)

Korzenne palmiery 218

aparatu fotograficznego. Tymczasem Olympus E-PL8 jest w idealnym rozmiarze by zmieścić go do torebki. I jak tu o niego nie walczyć? SKŁADNIKI 500 g ciasta francuskiego 75 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 75 g cukru trzcinowego WYKONANIE Jeżeli korzystacie z gotowego ciasta francuskiego i macie(...)robione ciasto francuskie, to rozwałkować je na dwa prostokąty o wymiarach 20 x 30 cm. Masło roztopić i ostudzić. W miseczce wymieszać cukier trzcinowy, przyprawę do piernika, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Ciasto francuskie posmarować masłem, po czym posypać mieszanką przypraw (odrobinę zostawić). Tak przygotowane ciasto francuskie zwinąć z dwóch krótszych stron jak roladę, w ten sposób, że obie części

Passions hobbies life
PIERNIKOWY SERNIK NA ZIMNO 181

Naszym ulubionym ciastem są serniki. Pod każdą możliwą postacią. Klasyczny, wiedeński, z brzoskwiniami czy na zimno. Latem jemy je z owocami, a w okresie świątecznym z przyprawami korzennymi. Sernik świąteczny jest delikatni i puszysty ja chmurka. Idealny dla osób, które nie lubią lub nie umieją piec. Składniki: 5 listków żelatyny 1 1/5 szkl śmietanki kremówki 3 żółtka 1 białko(...)łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza (50 ml soku, skórka z pomarańczy) SPÓD 15 pierników 50 g zmielonych migdałów 50 g masła DEKORACJA piernik Przygotowujemy spód ciasta: Pierniczki z migdałami zblendować na miałki piasek. Masło rozpuścić. Połączyć z pokruszonymi pierniczkami i migdałami. Dno formy do ciasta wyłożyć wymieszanymi okruszkami z masłem.Wsadzić do lodówki. Przygotowujemy ciasto

Kuchnia w oparach
Piernik wyborny siostry Anieli 269

ciekawy pomysł na piernik i od razu postanowiłam upiec. Nie jest trudny w zrobieniu, składniki są standardowe, zmniejszyłam tylko recepturę o połowę, bo musiałabym piec ciasto na dwa razy (i tą zmniejszoną porcję podaję). Piernik jest o tyle fajny, że nie wymaga leżakowania, ani przed, ani po upieczeniu, czyli jest gotowy do spożycia praktycznie od razu. Polecam bardzo, jest naprawdę(...)wysypanych bułką tartą lub grysikiem .  Piernik pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 170 ⁰ C, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto się już upiekło. Jeśli patyczek jest wilgotny wydłużamy czas pieczenia. Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka

Smakowy Raj
Pierniczki nadziewane 256

Wprawdzie już po świętach, ale pierniczków nigdy dość. Składniki: 0,5kg mąki pszennej tortowej 0,5l miodu 4 łyżeczki przyprawy do piernika 120 g masła 2

tyfranbox
Jak zrobić lukier na pierniczki? 249

Lukier na pierniczki robi się na prawdę bardzo szybko i łatwo. Mamy trzy rodzaje lukru, jakim możemy lukrować pierniki, pierniczki, serniki, ciasta czy ciasteczka. Ten najbardziej pożądany bardzo biały i nie przeźroczysty nazywany często lukrem królewskim, jest moim ulubionym, i w gruncie rzeczy robię go zazwyczaj zawsze. Czy to lukruje nim bułki drożdżowe czy właśnie pierniki. Sprawdza sie idealnie

SMYKWKUCHNI
Świąteczne ciasto dla niejadka 236

razem jednak trafiłam w gust starszego niejadka: wciągnął dwa kawałki, zanim się obejrzałam. I pochwalił! Byłam w szoku; właściwie to ciągle jestem... Jeśli więc Wasze dzieci nie tkną piernika, sernika ani ciasta z kremem - oto rozwiązanie. Delikatnie miodowe, z nutą cynamonu, wilgotne od migdałów i ładnie udekorowane gwiazdkami: ciasto idealne.  Nie tylko na Święta! Ciasto cynamonowe Składniki: (na formę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Szybkie i tanie ciasto ze śliwkami 229

Magda :) To ciasto można upiec jeszcze na 2 różne sposoby, jeśli do części dodamy kakao do otrzymamy ciasto marmurkowe. Można ewentualnie do całości dodać przyprawę do piernika i wtedy będzie ciasto korzenne

Proste Potrawy
Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja 190

ciasta, to co wtedy? To nic. To przecież eksperyment, doświadczenie, nauka. Tylko tak powstają naprawdę dobre rzeczy…   Jesienią staramy korzystać się z każdego słonecznego dnia…Zbieramy szyszki na świąteczne stroiki, oglądamy liście w przeróżnych barwach, w ulubionych parkach podglądamy i karmimy wiewiórki Składniki spód 80 g herbatników garść orzechów laskowych kilka igiełek świeżego rozmarynu 4 szt pierników(...)tortownicy, okrawając jego brzegi blisko rantu za pomocą cienkiego noża. W małym garnuszku stapiamy kilka kostek karmelowej lub białej czekolady z niewielką ilością śmietany. Dekorujemy sernik polewą. Ciasto dekorujemy pokruszonymi piernikami, posiekanymi orzechami laskowymi oraz świeżymi figami i gałązkami świeżego rozmarynu. Smacznego! Artykuł Sernik chałwowo -piernikowy z figami i rozmarynem – jesienna wersja pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia

Raj dla Podniebienia
Świąteczny piernik z marcepanem 274

Piernik jest taki jak lubię:  wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki  i pysznie  korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku. Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g masła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka(...)lekko przyciskamy. Przełożony piernik polawamy polewą: w rondelku zagotowujemy śmietankę, odstawiamy, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Polewę studzimy i polewamy nią ciasto.  Niestety nie wiem ile czasu taki piernik może leżeć,  ten zniknął

Mia Cucina Sofieta
Chilijski piernik bożonarodzeniowy 307

jedziemy do Chile. Tym razem proponuję aromatyczny i korzenny piernik świąteczny. Wśród składników jest marchew, która nadaje mu wilgoci i niezwykłej miękkości. Warto wypróbować to pyszne ciasto. Składniki Porcja … Czytaj dalej Chilijski piernik bożonarodzeniowy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Toruńskie pierniki przepis oryginalny z Torunia 239

odwiedzić. Nigdy w nim nie byłam. No może kiedyś przejazdem.  Weszliśmy do domu Mikołaja Kopernika. Tam pod okiem przemiłej przewodniczki upiekliśmy pierniki. Ale najpierw : Ciasto piernikowe należało starannie wyrobić aż zacznie się kleić. Potem formę z drzewa lipowego należało  suto pomalować olejem, położyć wywałkowane ciasto i przeciągnąć(...)nożykiem kształt jaki sobie wybraliśmy.   Ostrze noża powinno być bez zarzutu.    Mąż wybrał karocę  Zostawiliśmy stół. Nasze pierniki się wypiekały a my poszliśmy zwiedzać muzeum. Słuchaliśmy historii powstawania piernika.  Potem poszliśmy zobaczyć pomnik Kopernika Dotknęliśmy żabę na szczęście Pamiętacie Pana Filutka i jego pieska

AZgotuj!
Puszysty sernik z aromatycznym akcentem piernika, pomarańczy i powideł śliwkowych... 187

zrobić nawet dwa razy.... (tortownica o średn. 30-32 cm)         Składniki na kruche ciasto: 300 g mąki krupczatki 200 g masła (zimne, z lodówki) 100 g cukru pudru 2 żółtka 2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika                 Składniki na masę serową: 1400 g tłustego sera trzykrotnie zmielonego(...)kakao 1 łyżeczka domowej przyprawy do piernika   130 mg śmietanki (30%) 125 g wody 1 pełna łyżeczka żelatyny       Wykonanie ciasta kruchego: Mąkę przesiałam do miski, wsypałam cukier puder i przyprawę do piernika. Na koniec włożyłam pokrojone zimne masło. Wymieszałam i   na koniec   dodałam żółtka.       Ciasto wymieszałam i szybko zagniotłam. Włożyłam

Kuchnia u Krysi
Piernik z nadzieniem truskawkowym 321

następnie mieszamy z kakao. Suche składniki wsypujemy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy i na końcu dodajemy wlewamy olej. Ciasto przelewamy do wyłożonej pergaminem formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 C na ok. 45 minut. Po wystudzeniu , piernik przecinamy wzdłuż na 2 płaty i równomiernie smarujemy dżemem truskawkowym. Mleczną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy(...)ciemnej czekolady używamy 100 g kremówki, natomiast do białej czekolady należy dodać kremówki nieco mniej ok. 75 g.Porada:Do przygotowania piernika używamy maki pszennej ( typ 800 ) albo żytniej. Zwykły cukier możemy zastąpić brązowym.Dla urozmaicenia smaku do ciasta można dodać świeże lub suszone owoce, miąższ wanili albo skórkę pomarańczową.Oprócz tradycyjnie dodawanego cynamonu i imbiru, warto wsypać mielony anyż

Słodkości i nie tylko
Świąteczny piernik leżakujący, część II 271

Pamiętacie ciasto piernikowe, które przygotowałam kilka tygodni temu? Ja też nie pamiętałam. Chodzi o ten przepis. Na tyle przyzwyczaiłam się do widoku ciasta w lodówce, że musiałam je podświadomie uznać za jej integralną część, dlatego zamiast upiec piernik tydzień temu, żeby miał czas na zmięknięcie, upiekłam go dopiero teraz. No ale...      Jak się ukazuje dojrzewające ciasto naprawdę(...)stopniach co najmniej godzinę - mój ma wysokość ok. 5 cm i musiałam potrzymać go chwilę dłużej, żeby się dopiekł. Wystudzone ciasto przekładamy na ściereczkę, obkładamy skórką z jabłka (zmięknie szybciej) i zawijamy.  Mimo że piernik jest po upieczeniu twardy jak kamień, radziłabym uważać z jego przekładaniem. Bo jak nie to... Coś czuję, że to będą fajne święta

sama złodycz
Babeczki piernikowe nasączone sokiem z pomarańczy 156

Piernikowe babeczki z ciasta ucieranego, delikatnie nasączone sokiem z pomarańczy. Podałam je na lekko karmelizowanych plasterkach pomarańczy z żurawiną. Polecam na zimowe weekendy, jako towarzystwo do gorącej kawy :) 170 g mąki pszennej 150 g masła 100 g cukru 3 małe jajka kopiasta łyżka ciemnego kakao łyżka przyprawy do piernika dobrej jakości sok z połowy pomarańczy skórka starta z całej pomarańczy(...)pomarańcze garść żurawiny łyżka cukru trzcinowego Masło ucieramy z cukrem, jajkami, sokiem i skórką z pomarańczy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i przyprawą do piernika, mieszamy. Przekładamy ciasto do silikonowej formy na babeczki (8 sztuk) i pieczemy około 25 minut (do suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym czasie sok z pomarańczy mieszamy

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania