jest jakaś potrawa lub deser, który sprawia Ci szczególną trudność lub którego wyjątkowo nie lubisz? Nie przepadam za jedzeniem galatu, sama nigdy nie próbowałam go robić. Kiedyś frustrowały mnie ciasta ucierane - wyciągałam z piekarnika jeden zakalec za drugim... Dzisiaj przełamałam fatum, a każdą trudność w kuchni traktuję jako wyzwanie i drogę do rozwoju. 5. Gdybyś nie blogowała o gotowaniu/pieczeniu(...)było? Tak jak pisałam wyżej - Paryż, Barcelona, Wiedeń. Może Kraków? Uwielbiam jego artystyczny klimat. Albo jakieś małe, malownicze miasteczko gdzieś w Europie, gdzie jest raczej ciepło niż zimno, gdzie na targu można kupić piękne sezonowe warzywa i owoce, żartując przy tym ze sprzedawcą, gdzie miałabym piękną kuchnię w drewnie, a z belek pod sufitem zwisałby czosnek i suszące się zioła
Pożeraczka, czyli raz adobrzesmak tego deseru, w zależności od użytego dżemu. Dla mnie ten pudding smakuje trochę jak sernik. Z jednej chałki otrzymujemy naprawdę sporą ilość deseru. Można go podawać zarówno na zimno, jak i na ciepło...znakomity jest z lodami. Składniki: ok. 50 g masła duża chałka średni słoik dżemu (smak dowolny) 2 żółtka 1 jajko ok. 4 łyżek cukru najlepiej brązowego(...)wierzch posypujemy łyżką imbiru oraz 2 łyżkami brązowego cukru, w ten sposób po zapieczeniu powstanie fajny kolor i taka delikatna skorupka. Pudding pieczemy 45 minut w 180 stopniach, aż ciasto się zetnie i trochę urośnie. Po wyjęciu z piekarnika najlepiej odstawić na około 10 minut, a potem już tylko się zajadać
upichcicWiększość z nas w celu zaoszczędzenia nie tylko pieniędzy, ale i czasu, kupuje produkty na zapas. Jednak niektóre produkty szybko się psują… co zrobić by
PysiaGotuje.plskładniki: 4 duże tortille 300 – 400 g mięsiwa w sosie własnym Spichlerza Rusieckiego 4 ogórki kiszone, średniej wielkości 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku
Domowy Smak JedzeniaJeszcze tylko parę dni do Wielkanocy. Pięknie i słonecznie ale tak zimno na Wielkanoc to dawno u nas nie było! Ale wracając do kuchni. Na święta zawsze piekę jakiś fajny chleb. W tym roku upiekłam wielkanocny chleb w kształcie jajka. Ozdobiłam chlebek nasionkami i warkoczem. Uważam, że jest fajny pomysł na wielkanocny chleb. Taki chleb zazwyczaj stawiam na stole(...)oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody nasiona do posypania 1 jajko do posmarowania Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat
codojedzeniaupiekłam tylko 4, po jednym dla każdego, a Miśki były tak zachwycone, że dosłownie wyszarpywali sobie z rąk po kawałku. ps. Smakuje równie dobrze na ciepło i zimno. Składniki na 4 sztuki (zróbcie od razu podwójną ilość): 225 g dobrej jakości mąki pszennej (ostatnio kupuję w Lidlu, bio czy jakoś tak, cena około 4 zł, jest bardzo dobra) łyżeczka soli(...)obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę
greenscarfmożna łatwo zapakować, a potem zjeść ręką, czyli tzw. finger food i nie musi być na ciepło. Te rollsy smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno i je się je bardzo wygodnie, bez brudzenia rąk. Gdy o piknik zapytałam Zuzię i co by chciała, by jej przygotować do zjedzenia na dworze odpowiedziała, że pizzę! :) lubi, choć muszę przyznać(...)muffinrollsy na piknik, śniadanie, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, przekąskę na dłuższą trasę samochodem, kolację, czy kinder party - pyszne i znikną bardzo szybko :) Muffinrollsy o smaku pizzy Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega 3 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy
Kolorowy PrzepisownikNaleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących krokietów wypełnionych farszem na bazie pieczarek i mozzarelli. Ja wykorzystałam mozzarellę w wiórkach, ale jeżeli zależy Wam na ciągnących się kawałkach sera po ugryzieniu, to polecam użyć mozzarellę w kulce i pokroić(...)cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta). Ostudzić. Nadzienie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć na rozgrzanym
Kraina Miodem PłynącaPolecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. ) Składniki: 1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki 1 szkl. cukru pudru 2 śmietanki Śnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka(...)zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów. Zapraszam na fan page Brześć
kolorowotorcikowoprzez 30 min. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Wykonanie warstwy toffi: Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki powinny być w zasięgu ręki. Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Zagotować(...)obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić. Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniajako odstaję od reguły i nie lubię żadnej gorącej kawy. Zawsze czekam, aż jak to się mówi zesztywnieje. To było coś dla mnie. Przerabiałam różne opcje kaw na zimno. Dziś pierwszy raz w życiu połączyłam ją z owocami. A, że uwielbiam maliny wybór padł na nie. I jakie było moje zdziwienie, kiedy mogłam rozkoszować się niebanalnym smakiem fenomenalnej kawy(...)delikatnie wlałam do szklanki. Dolałam troszkę mleka i udekorowałam kilkoma mrożonymi malinkami i miętą. Przed wypiciem wymieszałam. Spróbowałam i odpłynęłam.... To był mój smak.... A do mojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic. Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny? Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiCzas czytania: 2 min Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj
SprawdzonaKuchnia.plJakiś czas temu dostaliśmy od sklepu naturo.pl paczkę pełną pysznych i zdrowych produktów. Zainspirowało mnie to do zrobienia szybkiej i pysznej sałatki z kuskusem i smażoną
Ania i Marcin gotują