ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:317/444)

Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 157

Dzisiejszy wpis będzie słodki. Za oknem chmury zakryły słońce, które mimo zimna dość ładnie świeciło. Do tego mnie osobiście dopada jakaś chandra. Cóż począć?  Choć osobiście daleka jestem od tego by poprawiać sobie nastrój za pomocą cukru, to właśnie dziś tak robię. Środek szybki i skuteczny, niestety uzależniający i mający wiele niekorzystnych dla zdrowia konsekwencji. To nie będzie więc(...)psychicznego skuszą się na coś słodkiego i niezdrowego. Bo w życiu najważniejszy jest zdrowy rozsądek i umiar i raz na jakiś czas może być niezdrowo ;-) Smacznego zatem.   Migdałowe ciasto z brzoskwiniami składniki 200 g masła  4-6 brzoskwiń 200 g brązowego cukru 80 g mąki pszennej 80 g mąki migdałowej 30 g płatków migdałowych 6 białek cukier puder

Przysmaki Karolki
PLACUSZKI DROBIOWE 513

majonez to moja love, w ogóle mój blog powinien mieć na imię kocham majonez. Placuszki, można zajadać w kanapce z ziemniakami, kaszami czy ryżem. Przepyszne na ciepło i na zimno. Do środka można dodać tak naprawdę wszystko, na co macie ochotę. Tak więc wstałam sobie o 7 rano ( I'm crazy ) smażę te placki w towarzystwie Kędziora i Tymańskiego - Ranne Kakao(...)zetrzeć na tarce, dodać do mięsa z pozostałymi składnikami.Wszystko dokładnie wymieszać, smażyć z obu stron na złoty kolor. Każdy placuszek składa się u mnie z 2 łyżek ciasta.  SMACZNEGO

pieprzny smaczek
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 199

Partiami wsypywać mąkę, cały czas ucierając. Ciasto dobrze wyrobić - ma być gładkie, nielepiące. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Masło na nadzienie rozpuścić, przestudzić. Cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Posmarować masłem, równomiernie posypać cukrem z cynamonem. Pokroić na 6 trójkątów, gdzie podstawami są dłuższe boki prostokąta. Każdy trójkąt zwinąć, zaczynając od podstawy(...)garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić. Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia. Smacznego! Ciemno, zimno... Pogoda coraz bardziej mnie zniechęca.  Ale na parapecie moje orchidee wypuściły nowe pączki, i za jakieś dwa tygodnie będę miała kwiatki. Im jesień nie straszna

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Litewskie kartacze 246

Zimno. I ciepło szybciej nie będzie. Niestety, ale skończyła się złota jesień. Wobec takiej aury zapraszam dzisiaj na sycące danie kuchni wschodniej - kartacze - gotowane kluski ziemniaczane z nadzieniem ze zmielonej kiełbasy i cebuli, które w sam raz nadają się na posiłek w mroźny dzień. Kartacze znane są praktycznie w całej kuchni europejskiej, ich bardziej okrągła wersja w kuchni polskiej(...)czosnkowanej, 1 cebuli, 4 łyżeczek świeżego tymianku, , 200 ml kwaśnej śmietany 18%, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie kartaczy nie jest zbyt skomplikowane, a rozpocząć je należy od przygotowania ciasta ziemniaczanego na kluski. W tym celu obrałem pół kilograma ziemniaków i połowę z nich ugotowałem w osolonej wodzie do miękkości, zaś drugą połowę starłem na tarce o drobnych oczkach. Starte

Wyprawy kulinarne
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 193

białka lekko przestygły (ok 5 minut). Mikserem, zaczynając od wolnych i stopniowo zwiększając obroty, ubijamy białka przez ok 12-15 min. Gotowa masa będzie gęsta i zimna. Jeśli posiadamy mikser planetarny, to zmieniamy końcówkę ubijającą na mieszającą. Jeśli mamy mikser ręczny, to zmniejszamy obroty. Stopniowo, cały czas miksując, dodajemy małe kawałki miękkiego masła(...)barwników warto poszukać w specjalistycznych sklepach z produktami do dekoracji wypieków, np. w sklepie internetowym. Pozostałe żółtka można zamrozić. Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki. Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych słodkich pomysłów, to zapraszam

Słodki Pomysł
PIKNIKOWE KULEBIAKI Z ŁOSOSIEM 122

ryby są zdrowe. Wiosna do idealny czas aby zacząć jeść lekkie dania. To tez czas pikników i rodzinnych wypadów za miasto. Potrawy muszą nadawać się aby jeść je na zimno a także muszą być wygodne w konsumowaniu. Kulebiaki piknikowe są właśnie idealne! Do kulebiaków dodałam łososia MOWI .  Łosoś jest zdrowy ponieważ: zawiera kwasy OMEGA 3, które wspomagają rozwój(...)łososia MOWI 1 szklanka ryżu 2 cebule 250 g krewetek 200 g pieczarek 3 łyżki posiekanego koperku 4 jaka 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowujemy ciasto: drożdże wymieszać ze śmietaną i cukrem. Odstawić na 20 minut. Masło z solą posiekać z masłem. Dodać  żółtka i 1 całe jajko oraz drożdże. Wymieszać wszystko. Ugniatać aż ciasto będzie gładkie

Kuchnia w oparach
Przyjęcie w stylu włoskim – proste przekąski i przystawki 326

czasów dzieciństwa większość dzieci miała “ten sam” urodzinowy tort z jedynej w miejscowości cukierni. Gdy moja mama zrobiła mi tort “jeża” z wbitymi w ciasto słonymi paluszkami, byłam najdumniejszym dzieckiem na osiedlu. Bo nie był z cukierni, bo był od mamy – taki, o jakim wtedy marzyłam. Ostatnio gościłam swoją rodzinę – świętowaliśmy małą okazję. Jako(...)włoskim. Za co kocham włoską kuchnię? Właśnie za prostotę ! Z kilku dobrej jakości składników jesteśmy w stanie wyczarować przepyszne dania. Zdecydowałam się na kilka lekkich przystawek i przekąsek na zimno, które cały czas dostępne były na stole, jedno sycące danie główne i proste desery. Wszystko zrobione rano, aby po południu zasiąść do stołu. Liczę, że coś Was zainspiruje! Najważniejsze jest

Poezja smaku
Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem 255

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszne i bardzo proste placuszki z cukinii z dodatkiem sosu chrzanowego i wędzonego łososia. Możemy podawać je na ciepło lub zimno. Doskonałe na obiad, przekąskę lub kolację Zamiast sosu chrzanowego możemy użyć zwykłej śmietany lub jogurtu. Polecam Placuszki z cukinii i wędzonym łososiem Drukuj przepis Ilość porcji: 2-4 Składniki(...)czasie dokładnie odsączamy z nadmiaru soku. Cebulę również ścieramy na tarce. Dodajemy do miski jajka i mąkę. Mieszamy i doprawiamy. Patelnię z dodatkiem oleju rozgrzewamy. Nakładamy po jednej łyżce ciasta, rozsmarowujemy i smażymy z każdej strony po kilka minut na złoty kolor. Odkładamy na talerz wyłożony papierem ręcznikowym do odsączenia tłuszczu. Podajemy na talerzu z dodatkiem sosu (lub śmietany

Marta Gotuje
Tartaletki z kurkami i porem 159

krążki wielkości dna i położyć na cieście. Obciążyć dno grochem, uniemożliwiając wyrośnięciu ciasta. Nagrzać piekarnik do 220 C i piec 10 minut. Następnie zdjąć groch i papier i podpiec ciasto kolejne 5 minut. Przygotowanie nadzienia – kurki umyć osuszyć i pokroić drobno. Na patelni rozgrzać trochę masła i obsmażyć kurki. Doprawić je do smaku solą i pieprzem. Zdjąć kurki(...)kurek. Wymieszać dokładnie. Wylać tak przygotowaną masę do podpieczonych tart. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec tarty kolejne 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Placki serowe z makrelą w oleju 150

więc polecam Wam podwojenie ilości podanych składników. Przypominają puszyste racuszki, które idealnie sprawdzą się na główny posiłek lub szybką przekąskę. U mnie znikają praktycznie prosto z patelni, ale na zimno również są smaczne. Polecam! (8 sztuk)  2 jajka 25g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 1 szczypta pieprzu (solidna) 75g żółtego sera Dodatkowo: 1/2 cebuli(...)połączyć z serem, cebulą oraz kawałkami makreli. Na patelni rozgrzać sporą ilość tłuszczu (można mniej, ale placki nie będą takie puszyste) i za pomocą łyżki stołowej wykładać większe porcje ciasta. Placki smażyć (na średnim ogniu) z obu stron. (Powinny być zarumienione.) Odsączyć z nadmiaru tłuszczu - na ręczniku kuchennym

Di gotuje
Clafoutis z wiśniami 117

jest to Francuski deser, tradycyjnie przygotowywany z wiśniami i podawany jeszcze lekko ciepły obsypany cukrem pudrem. Zamiast wiśni można wykorzystać inne owoce, a sam deser smakuje równie dobrze na zimno. Jest to bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser, polecam, mi bardzo smakował.  Składniki: 3 jajka 2 łyżeczki stopionego i już zimnego masła 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru(...)puszystą masę, następnie dodać masło. Następnie dodajemy mąkę i miksujemy do momentu aż nie będzie żadnych grudek. Następnie dodajemy mleko i miksujemy aż wszystkie składniki się dobrze połączą, ciasto powinno wyjść bardzo rzadkie, ale dobrze wymieszane. Pieczemy 35 - 40 minut  w 180 stopniach aż wierzch będzie złoto brązowy. Jeżeli będziemy piec zbyt długo ciasto wyjdzie gumowe. Odstawiamy na kilka

Delusional Trine
Bułeczki cynamonowe "Cinnamon rolls" z sosem karmelowym (wegańskie) 176

kształt prostokąta. Ciasto smarujemy olejem kokosowym pozostawiając wolny górny brzeg (ok. 3-4 cm). Połączony w misce cukier kokosowy oraz cynamon nakładamy równo na przygotowane ciasto i zwijamy je w ciasny rulon. Następnie kroimy rulon na krążki - szerokość dowolna (u mnie ok. 3-4 cm). Tak przygotowane bułeczki przekładamy do naczynia żaroodpornego, mogą być blisko siebie. Rollsy pieczemy przez(...)szybko mieszamy. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy, wystarczy dodać odrobinę wody.  Kiedy cinnamon rolls lekko przestygną, ale wciąż pozostają ciepłe, podajemy je polane sosem karmelowym. Na zimno smakują równie dobrze :) Smacznego! Inspiracja

Emcia Pichci
Lato 2017: Naleśniki z jagodami 142

całej patelni, którą następnie postaw na powrót na ogniu i usmaż z obu stron – będzie gotowy, gdy z obu stron nabierze ładnego złotego koloru. Postępuj tak do wykorzystania całego ciasta. Postaraj się, aby naleśniki były możliwie najcieńsze. Gotowe naleśniki odstaw do przestygnięcia. Jagody umyj pod bieżącą wodą, przełóż na sitko i je przebierz. Twaróg przełóż do miski. Rozgnieć go dokładnie(...)złóż na pół i ponownie na pół. Tak przygotowane naleśniki z farszem jagodowym możesz ponownie obsmażyć na natłuszczonej patelni. Takie naleśniki smakują zarówno na ciepło jak i na zimno (obsmażone pod zwinięciu lub nie obsmażone). Przed podaniem można je posypać cukrem pudrem, polać sosem jagodowym lub udekorować w inny dowolny sposób

blog.moje-pasje.info
Quiche z brokułem i fetą 154

też o kuchnię francuską. Quiche robiliśmy niemalże codziennie. Farsz był zależny od pory roku, zawartości restauracyjnej chłodni i nastroju kucharza. Mój osobisty M quiche je na ciepło, zimno, z sałatą lub bez. Przepis niemalże wierny z tym restauracyjnym. Jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła, dodała. Zamiast zimnej wody dodaje maślanki,  zamiast margaryny(...)czosnku  ser feta 60 g parmezanu (opcjonalnie) 4 duże jajka  200 ml śmietany kremówki  Z mąki, tłuszczu, soli i reszty składników zagnieść ciasto. Owinąć folią spożywczą i na 1h do lodówki Po schłodzeniu rozwałkować na wielkość formy (wałkuję przez folię spożywczą, łatwiej mi przenieść ciasto i nie klei się do wałka

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Sernik mleczno-cytrynowy z owocami 211

jeden z najbardziej orzeźwiających serników mimo że, nie na zimno lecz pieczony, o mega cytrynowej nucie na kruchutkim spodzie z mąki krupczatki, całość dopełniają ulubione owoce i cytrynowa galaretka, wprost nie można się od niego oderwać. Mój ulubiony! Składniki: Spód: 20 dag mąki krupczatki 10 dag masła 50 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka śmietany 18% Masa(...)galaretki cytrynowe Dr.Oetker 20 dag ulubionych owoców-(maliny truskawki, winogrona, borówka) Sposób przygotowania: Spód: Mąkę wsypać do miski, dodać pokrojone zimne masło, połączyć z żółtkiem i śmietaną, zagnieść kruche ciasto, będzie się sypać ale takie ma być, nie dodawać więcej śmietany! wylepić  ciastem dno tortownicy o wym 24 cm, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy. Masa serowa: Twaróg

Wanilia i Kardamon