ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:312/444)

Bazyliowe bułeczki z frankfurterkami 209

wyrabiania podsypujemy rękę mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Frankfurterki kroimy na pół. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze z dwa razy i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Tniemy pasy szerokości 2-2,5 cm, każdy pas kroimy na pół. Tak przygotowanymi paskami(...)termoobieg). Bułeczki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Nam bułeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Ale można je podawać również na zimno. Smacznego

Słodkie okruszki
Domowy pasztet drobiowy 180

Witajcie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie tolerujemy innych pasztetów oprócz tych wykonanych w domu. 😊 Są świetną alternatywą dla wędlin na kanapki. Ten

Zdrowie i pysznie na talerzu
PUSZYSTY OMLET NA SŁODKO Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI 237

jabłkami. W zasadzie taki omlet można przygotować z każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka cukru * odrobina masła do wysmarowania patelni(...)proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dosłownie chwilę, tak by składniki się połączyły. Na patelnię rozsmarować masło (chodzi tylko o to, by patelnia lekko się natłuściła). Patelnię rozgrzać, wylać ciasto na całą średnicę patelni. Zmniejszyć palnik do minimum i piec omlet około 2-3 minuty. Następnie odwrócić omlet na drugą stronę i piec kolejne 2 minuty. Jabłka obrać ze skórki

Zrób to smacznie
Ostatni akcent lata - ametystowy sernik z malinami 230

Jesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała

Bon appetit mon amie
Syrnyky - ukraińskie racuchy z sera białego. 239

jakie zajadamy u nas w Polsce, jednak zdecydowanie się różnią.  Są niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam!  Składniki: 1 kg białego(...)rozpuści dodać mąkę oraz jaja. Połączyć łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany), nakładać łyżką stołową porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Ziemniaczki i wspomnień czar:) 226

jest najlepsze w pieczeniu, radość gdy wyjdzie Ci coś smacznego, a jak jeszcze komuś poprawisz takimi słodkościami humor to już w ogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek(...)cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około 20 minut. Gdy masa będzie zimna formujemy z niej ciasteczka i obtaczamy kokosem. Gotowe władamy do lodówki , najlepiej żeby spędziły w niej całą noc:) smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
farsz jajeczno pieczarkowy w skorupkach 166

składniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka

Domowy Smak Jedzenia
Domowy chleb tostowy z masłem orzechowym i bananem 162

orzechowym i bananem to idealna propozycja na śniadanie bądź podwieczorek dla naszych dzieci. Bo przecież odrobina słodyczy i rozkoszy należy się każdemu. Zamiast podawać słodkie płatni na śniadanie czy ciasto na podwieczorek proponuję przygotować takie pyszne kanapeczki. Masło orzechowe uwielbiają wszyscy, a z dodatkiem banana będą jeszcze pyszniejsze. W przepisie proponuję przygotować samemu od podstaw chleb tostowy. Z pewnością będzie(...)oliwek. Do miski wsypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Blat oprószamy mąką. Następnie na nim wyrabiamy wyrobione wcześniej ciasto. Keksówkę musimy delikatnie wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Następnie do formy przekładamy wyrobione ciasto i ponownie przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Focaccia 157

Występuje także polana oliwą, z suszonymi pomidorami, pulchna, duża. Jedna z lepszych przekąsek, dziś w kształcie okrągłych lekko płaskich bułeczek – u mnie z kminkiem. Wspaniałe na ciepło lub zimno, polecam bo są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – palce lizać! Focaccia z kminkiem w kształcie bułeczek SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00 3/4 szklanki(...)rozczyn, robię to szybko kuchenną rózgą. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. W większej misce mieszamy przesianą mąkę z solą, robimy dziurkę i wlewamy wyrośnięty rozczyn, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Gdy ciasto się połączy wlewamy 6 łyżek oliwy. Wyrabiamy dobrze i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do temp

Zasmakuj Kuchni
Truskawkowy bałagan z bitą śmietaną i bezami 194

Truskawkowa rozkosz  z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami –najlepszy wiosenno letni deser na słodki podwieczorek po pracy jaki możemy sobie wymarzyć , czyli mowa o angielskim

Wanilia i Kardamon
Czekoladowa rolada szwajcarska z "serkiem" z nerkowców i jagodami leśnymi (bez glutenu, bez laktozy, bez cukru) 174

Dziś przygotowałam ekstremalnie zdrową wersję Swiss Roll, z myślą o wszystkich, którzy tak jak ja są na przymusowej diecie ;)  Rolada szwajcarska, jest idealnym wypiekiem na

Quinoa Raz!
KREWETKI Z CYDREM I SZAFRANEM. 285

Moje krewetkowe doświadczenie jest bardzo znikome. Tak naprawdę, dopiero teraz w pełni zaczynam poznawać możliwościtych różowych stworzonek, które jak się okazuje, są naprawdę spore. Pod tym

W kuchni Karmel-itki
Wiosenne pizzeriny ze szpinakiem, jajkiem i zieleniną. 235

minut często mieszając, następnie dodajemy ser, zioła i przyprawy, mieszamy aż ser dokładnie połączy się ze szpinakiem. Ewentualnie przyprawiamy do smaku solą. Farsz studzimy. 3. Formowanie pizzerin: Wyrośnięte ciasto dzielimy na około 12 części. każdą część formujemy na okrągłą bułkę, spłaszczamy, rozwałkujemy na placek, formujemy brzegi i na środek kładziemy nadzienie. 4. Pieczenie: Blaszki smarujemy cieniutko masłem lub margaryną, układamy(...)posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Podajemy i smacznego życzę. Moje rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 12 sporych pizzerin. Smakują na ciepło jak i zimno.   Przepis bierze udział w akcji kulinarnej na Durszlaku: Wiosenny konkurs od Matki Natury. #durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury

Izabelawkuchni
Placuszki z cukinii przepis. 147

cukinii - przepis   tutaj . Lubimy ją również w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również z jakimś pysznym sosem np. koperkowym.  Przepis na placuszki z cukinii.  Składniki: 1 średnia cukinia, 2 jajka(...)należy dokładnie odcisnąć cukinię.  Do tak przygotowanej cukinii dodajemy poszatkowaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajka, jogurt, starty ser, mąkę, koper oraz przyprawy.  Całość dokładnie mieszamy. Gdy ciasto jest zbyt luźne możemy dodać jeszcze mąki.  Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placuszki na złoty kolor.  Usmażone placki przełożyć na ręcznik papierowy, aby odsączyć je od nadmiaru

Pani domowa
tarta serowa z różyczkami 174

cukier, proszek do pieczenia oraz żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową(...)masy serowej i delikatnie mieszamy przy pomocy np. drewnianej łyżki. Gotową mase przelewamy na podpieczony spód. dodatkowo: 2 czerwone jabłka sok z 1 cytryny woda wykonanie: W miseczce mieszamy zimna wodę z sokiem z cytryny. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy jabłka na cienkie plasterki, wkładamy je do miski z wodą wymieszana

Domowy Smak Jedzenia