ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:311/444)

Chlebek caprese 117

Pyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli(...)miski wsypujemy mąkę, robimy zagłębienie i dodajemy pokruszone drożdże i wlewamy niewielką ilością letniej wody. Pozostawiamy do podrośnięcia. Dodajemy pozostałą wodę, sól, olej oraz zioła prowansalskie i wyrabiamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojone suszone pomidory i pokrojona mozzarellę, mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, odstawiamy do wyrośnięcia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut

Bajeczna Kuchnia
Crumble z owocami leśnymi 96

którymi tak tęsknimy, zwłaszcza zimą. Na szczęście dostępne są mrożone owoce, które z powodzeniem zastępują świeże poza sezonem.  Deser, prosty w przygotowaniu, z powodzeniem zastąpić może ciasto owocowe czy inny słodki wypiek. Warto wybierać owoce słodkie, świetnie sprawdzą się także jabłka czy gruszki, które są przepyszne właśnie na ciepło, pod kruszonką. Zachęcam do wypróbowania przepisu na zapiekane owoce(...)kruszonką. Tak przygotowane owoce, wkładamy do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C i zapiekamy, aż kruszonka zezłoci się i owoce puszczą sok. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno z lodami lub mrożonymi jogurtem z oddatkiem miodu

Moja smaczna kuchnia
Marmolada z pomarańczy z imbirem 164

jeden z smaków dzieciństwa- Tata przywoził ją ze Szwecji zawsze, gdy wracał z ‘saksów’. Obok powideł śliwkowych i konfitury z dzikiej róży- najukochańsza. Słodko gorzka i aromatyczna. Idealna do ciast takich jak mazurek, Pavlova, ale i do świeżego porannego tosta czy croissanta. Naszykujcie sobie duży, w miarę niski garnek. Idealny będzie ciężki rondel z grubym dnem- czeka nas naprawdę długie(...)Pomarańcze koniecznie trzeba najpierw dokładnie umyć w zimnej wodzie – owoce w naszym klimacie są utrwalane przez opryskiwanie specjalnym woskiem, który zapobiega utracie wilgoci podczas ich transportu i przechowywania. Zimna woda i czysta, świeża gąbeczka do naczyń poradzą sobie z nim bez problemu. Umyte owoce włóżcie do miski, sparzcie wrzątkiem i wytrzyjcie do sucha. Obierzcie skórkę z pomarańczy zwykłym, ostrym nożem

Karo in the Kitchen
Mini serniczki na zimno z galaretką, malinami i borówkami 238

Ostatnio pogoda jest... jak kobieta - zmienna ;) Raz chłodno i pada, raz upał i skwar. Jeśli o mnie chodzi - 23 stopnie i słońce to naprawdę optymalna temperatura

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Naleśniki z pastą z kurczaka 402

pomidory czerwona papryka ser żółty rukola Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto wsypać do miski, zmiksować. Gdyby ciasto było za gęste dodać więcej wody. Na rozgrzaną patelnię wlać jedną chochelkę ciasta i równomiernie rozprowadzić. Smażyć równomiernie z dwóch stron. Naleśniki odkładać na talerz, aż do ostygnięcia. Piersi oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem, usmażyć. Odłożyć do ostygnięcia(...)serek naturalny, cebulę z czosnkiem, wymieszać. Paprykę, suszone pomidory, ser pokroić w paski. Farsz mięsny nabierać łyżką i rozsmarowywać na placku. Dodać ulubione warzywa i ser, zawinąć. Podawać na zimno lub zgrillowane z sosem jogurtowo - pietruszkowym

cooklife
Czarno-pomarańczowy sernik na Halloween 188

pasuje.  Przepis nieco zmieniłam, dostosowując go do zawartości lodówki. Zamiast więc twarogu jest serek kremowy, dyni dałam całe mnóstwo (użyłam puree z dyni Hokkaido, stąd niezwykle intensywny kolor ciasta), za to ciasteczek nieco mniej. Muszę przyznać, że nieco obawiałam się, czy cokolwiek z tego wyjdzie - masa serowa była dość płynna, a ja jeszcze ograniczyłam ilość mąki, bo chciałam, żeby(...)jest ciężki, za to mocno sycący dzięki dyni. Ma delikatny korzenny posmak, nie jest też zbyt słodki. Nam smakował bardzo, i choć C. zdecydowanie woli te na zimno, ten zajadał z największą przyjemnością.  Krem na początku nie chciał ze mną współpracować - barwnika trzeba dać naprawdę sporo, żeby uzyskać tak intensywną czerń. Niemniej, po kolejnych i kolejnych porcjach, w końcu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kokosowe bułeczki cukrowe 175

bułeczki w kształcie spirali mają kokosowy smak. Podaje się je na ciepło lub na zimno, z masłem lub dżemem albo z konfiturą. Po składniki na bułeczki zajrzyjcie na stronę Skworcu.com.pl Składniki na 12 bułeczek: 45 dag mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4-5 łyżeczek drobnego cukru 2 łyżeczki  brązowego cukru do posypania 1i 1/2   łyżeczka suszonych drożdży(...)puszki 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej 2 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych  1. Mieszamy suche składniki osobno i mokre osobno, dobrze mieszamy, a następnie łączymy i wyrabiamy ciasto. Dobrze wyrobione odstawiamy do lekko natłuszczonej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. 2. Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na lekko oprószoną stolnicę mąką. Lekko zagnieść

Apetyczna babeczka
Racuchy drożdżowe 148

ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Racuchy smażymy na głębokim tłuszczu. W szerokim garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką do lodów maczaną w oleju nabieramy porcje ciasta i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na rumiano na średniej temperaturze kuchenki (zbyt wysoka spowoduje, że racuchy z zewnątrz się przypalą, a wewnątrz nie dosmażą). Gotowe odsączamy(...)węglowodanów, które są siłą napędową dla organizmu. Podajemy je na słodko z ulubioną konfiturą, owocami, jogurtem lub tylko oprószone cukrem pudrem. Na obiad lub deser, na ciepło i na zimno – gorąco polecam i życzę smacznego. Inne przepisy na racuchy (nie tylko drożdżowe) znajdujące się na blogu: Racuchy drożdżowe z morelami Puszyste racuchy drożdżowe Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy drożdżowe

mojewypiekiinietylko
CHOCOLATE CON CHURROS 157

grudek i niewymieszanej mąki. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Następnie wbijam kolejno po jednym jajku, cały czas dokładnie miksując.  Rozgrzewam olej w dużym garnku o podwójnym, grubym dnie. Uzyskane ciasto przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką (tylką) w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskam bezpośrednio na rozgrzany olej, odcinając nożykiem lub nożyczkami. Smażę po 2 minuty z każdej strony, aż nabiorą złocistego(...)Zagotowuję i zdejmuję z ognia. Czekoladę kruszę na mniejsze kawałki i wrzucam do ciepłej mieszanki wraz z masłem. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.  Podaję na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Domowe tortille, czyli sposób na resztki pieczonego kurczaka 193

też wymaga cierpliwości. Ciasto jest wilgotne i takie musi być. Łatwo może przykleić się do walka, dlatego co jakiś czas trzeba go przetrzeć mąką i w ten sposób osuszyć. Ciasto może też przywierać do blatu. Dlatego trzeba go podsypywać minimalna ilością mąki. Jeśli nie uda Wam się zrobić idealnie okrągłego placka – nie ma się co przejmować. Kształt właściwie nie odgrywa(...)placka na patelni. Jeśli zacznie się spod nich dymić to znaczy, że przesadziliście z temperaturą. Jeśli na powierzchni nie tworzą się wspomniane bąble, to znak, że patelnia jest za zimna. Czas pieczenia – około 30 sekund z jednej i 30 sekund z drugiej strony. Krok 6 Upieczone placki odkładamy do ściereczki kuchennej, w którą zawijamy tortille, żeby nie wyschły

Niedzielny kucharz
Tarta pomidorowo łososiowa 147

gęstego koncentratu pomidorowego z przyprawami  Winiary Smakuje jak domowy i można go jeść łyżkami. Do tarty dodałam łososia, kolorystycznie i smakami idealnie się skomponowały. Na ciepło i na zimno tarta jest pyszna. Koncentrat pomidorowy polecam nie tylko do zup.  spód tarty: 250 g mąki pszennej typ 500 125 g masła zimnego 2 żółtka 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki(...)łososia filet sól, pieprz przyprawa do ryb 1 por biała część 11 kulek mozzarelli Spód: Do miski przesiewam mąkę, dodaję żółtka, zimne masło pokrojone, sól, paprykę, wodę i ciasto zagniatam bardzo krótko. Wstawiam na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkowuję na okrąg na papierze do pieczenia i przez drugi arkusz papieru. Nie klei się wtedy do wałka. Ciasto przekładam razem

wesoła kuchnia
Rolada serowa 152

posypujemy resztą parmezanu. To wszystko zróbcie, gdy ciasto jest jeszcze ciepłe, potem będzie ciężej je zwinąć. Wykładając składniki zostawcie dosłownie mniej więcej 2-3 cm wolnego dłuższego brzegu serowego ciasta- dzięki temu składniki, nawet jeśli się przesunąć podczas zwijania- nie wyjdą poza rolowaną formę. Nie przesadzajcie z soleniem mięsa i szpinaku, pamiętajcie, że ser jest już dość słony. Roladę pieczemy(...)który ma do tego tendencje- to naprawdę podglądajcie wypiek co kilka minut żeby nie przeholować. Świetny pomysł na obiad, na przykład z dodatkiem ryżu i jakiejś zielonej sałatki. Na zimno, jako przystawka także zniewoli Wasze podniebienia

Pichceniomania
TARTA JAGLANA Z KURCZAKIEM, POREM I SUSZONYMI POMIDORAMI 200

Doskonała na obiad lub kolację. Pyszna, zdrowa, przepełniona warzywami i delikatnym kurczakiem. Danie wyśmienite zarówno na ciepło jak i na zimno. Bezglutenowa. Czy się skusisz? POTRZEBUJEMY: 25 dag mąki jaglanej 1 jajko 10 dag masła 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody  mąka i tłuszcz do wysmarowania i posypania formy FARSZ: 25 dag polędwiczek z kurczaka(...)pomidor sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do kurczaka oliwa lub olej do smażenia świeża natka pietruszki, ziarna dyni i słonecznika Z masła, przesianej mąki i pozostałych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i przykryte, wstawiamy do lodówki na godzinę. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.  Ciasto rozwałkowujemy i delikatnie przekładamy do formy. Pieczemy 10 min. w temp.180 stopni

WYSPA SZCZĘSLIWA
MAD MOXXI’S PIZZA – BORDERLANDS 2 – pizza z pepperoni 168

zagrać, ale możemy ujawnić, że główną atrakcją imprezy jest pizza produkcji cycatej Mad Moxxi. Jak to w Borderlands bywa, nie jest to najurodziwsza pizza świata (a w dodatku nieco zimna), zwłaszcza, że po przybliżeniu widać na niej rybie szkielety w roli składników, tuż obok pepperoni. Oczywiście w rzeczywistości można ten rarytas zamienić na anchois czyli sardele – mimo, że na zdjęciu(...)danie z Claptrapowego wysypiska? Caaaaaaaaatch a pizza, Minion! Zobacz, jak pizza wygląda w grze DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA 1 PORCJA - KLIKNIJ! w przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. ZACZYN NA CIASTO (3 min): Drożdże wrzucamy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko (ok. 35 stopni, jeśli będzie zbyt gorące, to zabije drożdże) i 3 łyżki mąki. Wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy

Nerds Kitchen
Kurki w kwiatach cukinii 93

farsz 8-9 kwiatów cukinii, 200 g kurek, 1 - 2 cebule, 20 ml brandy, oliwa, sól, pieprz, cukier tempura: 100 ml mąki pszennej, 100 ml mąki kukurydzianej, bardzo zimna gazowana woda mineralna, szczypta soli , olej do głębokiego smażenia ( najlepiej ryżowy ). Kurki oczyścić, umyć, pokroić w niezbyt duże kawałki. Cebule pokroić w kostkę. Poddusić cebulę na oliwę, dodając szczyptę cukru(...)cukinii kurkami z cebulą, płatki na końcach zakręcać. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do gorącego oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy. Od razu podawać. zastawa

królestwo garów