ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:302/444)

Konfitura malinowa z cukrem różanym 201

Wyobraźcie sobie. Zima, zimno, mróz i śnieg. Albo najgorsze (dla mnie) miesiące, czyli listopad i luty. Buro, sino, okropnie. A przed nami drożdżowa bułeczka maślana, kubek kakao i słoiczek konfitury malinowej. Otwieramy z kliknięciem nakrętkę, wąchamy i czujemy lato. Dla mnie konfitura malinowa to czysta esencja lata. A maliny z nutą róży? Marzenie! Z racji tego, że robię dość dużo(...)krem czekoladowy i maliny?) robię dwie wersje malin - konfiturę, z samym cukrem, do herbatek czy na przeziębienie, i dżem bardziej "na gęsto", z cukrem żelującym, do przekładania tortów i ciast wymagających bardziej ścisłych przetworów. Obie są pyszne, obie pachną i smakują obłędnie. Aż miło przypomnieć sobie zimą ciepłe wieczory... Składniki: 4 kg malin 1,4kg cukru 0,2kg cukru różanego

Cakes By Kejt
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 213

Zamiast tradycyjnych ziemniaków do obiadu, możemy zrobić kotleciki ziemniaczane. Tanie, szybkie i proste :)  Super smakują z sosem pieczarkowym albo pomidorowym, ale tez spokojnie można jeść je na zimno w zestawieniu z ketchupem albo po prostu z ogórkiem kiszonym :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1  jajko mąka sól i pieprz bułka tarta olej do smażenia Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę(...)ziemniaków dodajemy cebulkę,jajko,przyprawy. Całość mieszamy. Dodajemy mąkę. Niektórzy dodają na 1kg ziemniaków 3 łyżki, inni 2 szklanki. Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie

Walijskie Pichcenie
Racuszki bananowe - bezglutenowe 495

razem zrobiłam racuszki bezglutenowe i powiem, że smakują równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjne, z mąką pszenną. A i dodatkowy plus - smakują i na ciepło i na zimno tak samo wyśmienicie :) Zrobicie dziś na śniadanie ? A może na kolację ? Składniki: * 2 dojrzałe banany * 2 jajka * 2 łyżki mąki kukurydzianej * 2 łyżki mąki ziemniaczanej * 1 łyżka mąki gryczanej(...)banany zgniećcie widelcem, jajka rozbełtajcie. Wszystkie mąki wymieszajcie razem z sodą. Połączcie składniki, np mieszając łyżką lub mikserem. Patelnię rozgrzejcie, wylejcie odrobinę oleju. Na rozgrzany tłuszcz wykładajcie po łyżce ciasta, formując ładny racuszek. Smażcie na małym ogniu z obu stron. Usmażone placuszki serwujcie posypane cukrem pudrem lub z jogurtem/śmietaną i owocami. Smacznego

kolorowotorcikowo
Domowe masło ze śmietanki kremówki 228

Domowe masło ze śmietanki kremówki Nie jesteśmy skazani na masło ze sklepu - z różnymi dodatkami, ulepszaczami i wzmacniaczami smaku oraz koloru. Pyszne masło może zrobić sobie

Korniszonki
Naleśnik jaglany z groszkiem cukrowym i serem żółtym 217

najlepsze w tym przepisie jest to, że można go dowolnie modyfikować, robiąc śniadania na słono i na słodko. Naleśnik ten dobrze smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno, dlatego z powodzeniem można zabrać taki posiłek do pracy i zjeść w ciągu dnia. Spróbujcie Składniki: – 30g płatków jaglanych błyskawicznych – 60g jogurtu naturalnego typu greckiego – 1 jajko(...)wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 10 minut, aż płatki trochę zmiękną. Suchą, nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać, zmniejszyć ogień do średniego (na indukcji smażę na 5-6), wyłożyć ciasto i wyrównać delikatnie przyklepując łyżką. Smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch delikatnie się zetnie na jedną połowę naleśnika wyłożyć groszek cukrowy (lekko wcisnąć w ciasto) i ser żółty, przykryć

Smaki Armine
Puszysty omlet na słodko 176

razie potrzeby dosypać około pół łyżki mąki. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitych białek dodać masę jajeczną ( można odwrotnie, ale ta kolejność sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej puszyste ) i bardzo delikatnie wymieszać, do połączenia. Na patelni dobrze rozgrzać olej, po czym zmniejszyć ogień. Masę wylać na środek patelni, w razie potrzeby delikatnie rozprowadzając ją łyżką(...)pomału, aby nie spalił się z wierzchu i aby dosmażył się w środku. Podawać gorący z ulubionymi dodatkami ( u mnie z domowej roboty dżemem jagodowym oraz jogurtem greckim ). Na zimno też smakuje pysznie ;) Smacznego

Opowieści z piekarnika
Sałata z fenkuła i mandarynek 216

  Okres świąteczny kojarzy się dla mnie z mandarynkami i pomarańczami. Gdy byłam dzieckiem owe cytrusy pojawiały się na sklepowych półkach i straganach tylko w grudniu

Szybko Tanio Smacznie
Co siedzi w dyni, czyli właściwości lecznicze i kosmetyczne, dlaczego i jak warto ją jeść? 223

względu na jego ciemną barwę. Szczerze nie miałam o tym pojęcia, dla mnie bomba. W dziedzinie, która mnie najbardziej interesuje czyli kuchnia ,  nadaje się jako dodatek na zimno do dressingów, warzyw, chleba, sera, jajek, deserów, serników, lodów, można go również spożyć bezpośrednio. Nie wolno na nim smażyć, posiada bardzo niski moment temperatury palenia, dlatego smażenie na nim może wpłynąć(...)ugotowaną na słodko, natomiast to co możemy z niej uzyskać to niekończące się pomysły: krem-zupa, placki smażone, ugotowana i pokrojona w sałatkach, przetwory-dżemy i musy, frużeliny, placki-ciasta,  dyniowe serniki, babeczki dyniowe, makaron dyniowy, curry z dyni, sosy, risotto, pasztet, a nawet smoothie, to na pewno nie koniec możliwości, a raczej tylko to co przyszło

Pause Gotowanie!
Bułeczki drożdżowe faszerowane 409

przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Wytrawne Bułeczki drożdżowe faszerowane mieszanką meksykańską, to takie mini pizzerinki, które są smaczne(...)PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem, cukrem i solą, lekko podgrzewamy. Do misy robota wsypujemy 2,5 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami, wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni na 20 minut aby ciasto podrosło, po tym czasie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb z garnka z ziarnami i recenzja piekarnika Electrolux z termosondą SenseCook LOE7C31S 172

nagrzewa w środku, jest nawet opcja  do szybkiego nagrzewania, nie wspomnę jaka to oszczędność czasu i energii, na zewnątrz szyba pozostaje ledwo ciepła lub przy niższych temperaturach całkiem zimna, nie ma żadnego ryzyka oparzenia po dotknięciu ręką podczas pracy piekarnika. A zakres temperatur ten model ma naprawdę duży. Mnie zaciekawiła funkcja termosondy, gdyż w poprzednim modelu tego nie miałam(...)niedopieczenia lub przesuszenia mięsa. Kaczka po upieczeniu była krucha i mega soczysta. Świetna sprawa! Funkcja termoobiegu w tym modelu umożliwia pieczenie na trzech poziomach , docenimy to przy pieczeniu ciastek, ciast czy nawet suszeniu bezików. Sprawdziłam i wyszły świetne!  Wentylator zapewnia stały obieg gorącego powietrza,  gwarantując równomierny rozkład temperatury.  W takich warunkach potrawy mogą być pieczone w niższej

Wanilia i Kardamon
Sernik mojito czyli limonkowo-miętowe orzeźwienie 170

Ciasto o smaku drinka mojito, na bazie kremowej, aksamitnej masy serowej, nasączonego rumem biszkoptu, orzeźwiającego soku z limonek i niezwykle pachnącej mięty. Całość świetnie komponuje się w chłodzący deser, który umili spotkanie przy małej czarnej w gorący, letni dzień. Składniki: Biszkopt: 3 jajka 55g mąki pszennej 40g cukru 3 łyżeczki cukru wanilinowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki soku(...)cukier, sok i skórkę z limonki, całość wymieszać, zagotować i pozostawić do wystudzenia. Po tym czasie dodać syrop miętowy, drobno posiekane listki mięty i pozostawić do lekkiego stężenia. 5. Składanie ciasta: Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm ułożyć biszkopt, nasączyć ponczem, wylać masę serową i wstawić do lodówki na około 30-40 minut. Po tym czasie wylać galaretkę limonkową

Szalona Kuchnia Eweliny
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 184

były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru ze skórką pomarańczową 1 szklanka(...)następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi

Kuchnia MagdaLeny
Bezmleczne dania i przekąski na Sylwestra 336

zajmie tylko kilka minut. Nuggetsy z piekarnika Nuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku to doskonały posiłek dla małych i dużych. Można je podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Nuggesy są pieczone całkowicie bez tłuszczu, dlatego mogą po nie sięgać maluchy już od 1 roku życia. Sos tysiąca wysp Doskonałym dodatkiem do nuggetsów będzie sos tysiąca wysp . W kupowanych(...)imprezowy klasyk. W domu można łatwo przygotować bezmleczną pizzę z ulubionymi dodatkami. Mogą ją jeść zarówno dorośli jak i dzieci. Jej przyrządzenie nie wymaga wiele pracy. Po wyrośnięciu ciasta pizza jest gotowa w ciągu 15 minut. Jeśli lubicie ser na pizzy to możecie wcześniej przygotować go z… ziemniaków! Ziołowy „ser” z ziemniaka Ziołowy ser z ziemniaka

Dieta bez mleka
Ruskie paluszki z pieczarkami , pyszny obiad 194

ponownie do pysznych, ruskich paluszków . Z zewnątrz kruche w środku delikatne , idealne paluszki do wykorzystania zamiast tradycyjnych ziemniaków . Czy też jako dodatek do barszczu Wigilijnego . Nadają się także jako zimna przekąska , chociaż nam najlepiej smakują na gorąco , prosto z patelni Składniki : 3 gotowane ziemniaki 1 kostka tłustego twarogu 6-7 pieczarek 1 mała cebulka 2 łyżki smalcu 1 łyżka mąki(...)praskę , tak samo postępujemy z twarogiem . Mieszamy razem masę pieczarkową razem z ziemniakami , dodajemy dwie łyżki bułki tartej , jajko , sól , cukier ,pieprz i łyżkę mąki . Wyrabiamy na dość gładkie ciasto . Pojedyncze porcje ciasta formujemy w małe walce , obtaczamy w bułce tartej , odstawiamy do lodówki na około 30 minut . Przy smażeniu nie będą się rozwalać . Smażymy na smalcu lub na oleju

Ogrodnik w podróży
JOGURTOWE PLACUSZKI DYNIOWO-POMARAŃCZOWE 200

były gotowe! Placuszki na bazie jogurtu naturalnego są delikatne w smaku, a dodatek skórki pomarańczowej czyni je wyjątkowo aromatycznymi. Są naprawdę pyszniutkie! Najlepiej smakują na ciepło, ale również na zimno są niczego sobie - nadają się "na wynos" do pracy czy szkoły... Składniki: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 200 g jogurtu naturalnego 1 op. cukru ze skórką pomarańczową 1 szklanka(...)następnie mieszamy z jogurtem naturalnym. Dodajemy cukier ze skórką pomarańczową, sól oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy za pomocą trzepaczki, aby powstało gładkie ciasto bez grudek. Na końcu dodajemy startą dynię i całość mieszamy łyżką. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju, z obu stron na złocisty kolor. Podajemy z cukrem pudrem, dżemem, owocami lub innymi

Kuchnia MagdaLeny