koniec dodać łyżeczkę octu i ubijać jeszcze 15 sek. Białka muszą być świeże i w temperaturze pokojowej. Uważajcie, żeby ich nie ubijać za długo, bo podejdą wodą. Na podpieczone ciasto wyłożyć krem cytrynowy i wyrównać powierzchnię. Na krem cytrynowy wyłożyć ubite białka. Masa bezowa powinna ściśle przylegać do kremu. Można łyżkami (chyba, że lubicie pracować ze szprycą cukierniczą) „ułożyć(...)piekarniki gazowe – warto zostawić je uchylone: między drzwiczki i ramę można włożyć np rękawicę kuchenną, która „przytrzyma” drzwiczki). Tartę cytrynową z bezą można podawać i na zimno i na ciepło (nie poparzcie się!). Wystudzona łatwiej się kroi. Post Tarta cytrynowa z bezą pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do KuchniWitajcie :) Zimno na dworze to teraz więcej czasu spędzamy w domu i tak ostatnio siedziałam i przeglądałam swoje książki kulinarne, w jednej z nich znalazłam przepis na ciasteczka z nadzieniem. W skład tych ciastek wchodzi tylko kilka składników, jednym z nich jest piwo, nie obawiajcie się bo po upieczeniu wcale go nie czuć:) do ciastek użyłam dwóch(...)Ciastka są pyszne, kruche bez dodatku proszku i jajek a przede wszystkim bardzo proste w przygotowaniu. Ciasteczka podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji New Hollis Gold . Zapraszam :) Składniki na ciasto : 3,5 szklanki mąki ( z tego 1/2 szklanki do podsypania ) 1/2 szklanki piwa 2 cukry waniliowe 5 łyżek cukru pudru 250 g margaryny Kasi Konfitura figa
Sama słodycz i szczypta chiliKrem o smaku banana świetnie komponuje się z czekoladowym ciastem biszkoptowym, czy to w przekładanym, czy w roladzie. Do zrobienia kremu potrzebujesz - 1/2 litra mleka - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki mąki pszennej - 1/2 szklanki cukru - 200 g masła - 2 cukry waniliowe - żółtko jajka - 3 dojrzałe banany i odrobinę soku z cytryny. Do miseczki wlej pół szklanki zimnego mleka(...)dodaj rozmieszane mąki z jajkiem w mleku. ZMNIEJSZ OGIEŃ I ENERGICZNIE MIESZAJ . Mieszaj aż masa zgęstnieje (ok. 1,5 minuty). Gotowy budyń przykryj i wystudź. Gdy masa jest już zimna Utrzyj masło na biały kolor. Podczas ucierania stopniowo, po łyżce dodawaj zimny budyń. Miksuj na szybkich obrotach . Trzy banany obierz i zblenduj na jednolitą masę, dodaj odrobinę cytryny
Pasje Jolkiprzygotowane roladki to świetna przekąska lub dodatek do obiadu. Smakuje na cieplo, jak i na zimno. Składniki: Szpinak mrożony 30 dag Jajka 3 szt. Mąka tortowa 3 łyżki Mleko 2 łyżki Masło 1 łyżka Sól do smaku Składniki na nadzienie: Ziemniaki ugotowane ½ kg Twaróg 20 dag Cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Olej do smażenia Tłuszcz(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W międzyczasie przysmażyć na oleju posiekaną cebulę i wymieszać z ziemniakami, zmielonym serem i przyprawami do smaku. Upieczone ciasto szpinakowe posmarować przygotowanym farszem i szybko zwinąć
Tradycyjna Kuchniawyrabiania podsypujemy rękę mąką). Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy je pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Frankfurterki kroimy na pół. Wyrośnięte ciasto wyciągamy z miski, wyrabiamy jeszcze z dwa razy i rozwałkowujemy na grubość około 7 mm. Tniemy pasy szerokości 2-2,5 cm, każdy pas kroimy na pół. Tak przygotowanymi paskami(...)termoobieg). Bułeczki należy obserwować, bo czas pieczenia może być różny w zależności od piekarnika. Nam bułeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze lekko ciepłe. Ale można je podawać również na zimno. Smacznego
Słodkie okruszkiWitajcie. Nie wiem jak u Was, ale u mnie nie tolerujemy innych pasztetów oprócz tych wykonanych w domu. 😊 Są świetną alternatywą dla wędlin na kanapki. Ten
Zdrowie i pysznie na talerzujabłkami. W zasadzie taki omlet można przygotować z każdymi innymi ulubionymi owocami, konfiturą czy bitą śmietaną. Jego przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę. Pyszny deser zarówno na ciepło jak i na zimno. Doskonale smakuje również podany z lodami :) Składniki na jeden omlet: * 2 jajka * szczypta soli * 2 łyżki mąki pszennej * szczypta proszku do pieczenia * opcjonalnie łyżka cukru * odrobina masła do wysmarowania patelni(...)proszek do pieczenia. Ponownie wymieszać dosłownie chwilę, tak by składniki się połączyły. Na patelnię rozsmarować masło (chodzi tylko o to, by patelnia lekko się natłuściła). Patelnię rozgrzać, wylać ciasto na całą średnicę patelni. Zmniejszyć palnik do minimum i piec omlet około 2-3 minuty. Następnie odwrócić omlet na drugą stronę i piec kolejne 2 minuty. Jabłka obrać ze skórki
Zrób to smacznieMimo, że pogoda brzydka, szarówka i znowu zrobiło się zimno, w domu pachnie słodko i kusząco. Cieplutko i milutko, czego chcieć więcej........... tak jeszcze coś kocyk, herbatka lub gorące mleczko, dobry film lub książka i mamy już wszystko co nam potrzeba :) Składniki na 5 mniejszych chałek: 100 g masła 40 g cukru 170 ml mleka(...)mleko,jaja,żółtka. Miksowałam 3 minuty w 50 stopniach obroty 4. Kiedy przestało miksować dodałam przesianą mąkę i drożdże. Klikamy oznaczenie wałek i 3 razy po 5 minut wyrabiamy ciasto. Zostawiamy w tej misie co było wyrabiane, niech sobie spokojnie wyrośnie( godzinka starczy).Po godzinie wyjmujemy ciasto i dzielimy je na 5 równych kawałków. Każdy kawałek rękoma rolujemy wałek( ależ
Różowa kuchniaJesień widać już w przyrodzie, miejsce owoców dojrzewających latem zajęły już piękne słodkie śliwki, dojrzałe soczyste jabłka i gruszki. Mimo, że pogoda w ostatnim tygodniu dopisała
Bon appetit mon amiejakie zajadamy u nas w Polsce, jednak zdecydowanie się różnią. Są niezwykle delikatne - jeszcze ciepłe są kremowe w środku, tężeją dopiero po przestygnięciu. Mocno serowe. Dobre zarówno na zimno jak i na ciepło. Z racji tego, że syrnyky to słodkie danie, warto je podać z owocami, bitą śmietaną czy tylko z cukrem. Szczerze polecam! Składniki: 1 kg białego(...)rozpuści dodać mąkę oraz jaja. Połączyć łyżką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzać tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany), nakładać łyżką stołową porcje które następnie rozpłaszczyć zmoczoną w wodzie łyżką (ciasto się wtedy nie przyklei do niej) formując okrągłe placuszki. Rumienić najpierw z jednej strony, przełożyć za pomocą dwóch łyżek na drugą stronę i zrumienić z drugiej strony. Gotowe osuszyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyjest najlepsze w pieczeniu, radość gdy wyjdzie Ci coś smacznego, a jak jeszcze komuś poprawisz takimi słodkościami humor to już w ogóle:) Tak w ramach nostalgicznych wspomnień postanowiłam zrobić ciasta, które kiedyś bardzo mi smakowały, ziemniaczki. Nie mówcie tylko, że nie jedliście ich nigdy. jeśli nie to polecam do zrobienia, łatwe do zrobienia i smaczne:) Składniki na 30 ciasteczek(...)cukier i kakao. Następne pokruszone herbatniki mieszamy z orzechami i wsypujemy je do rondelka. Gdy wszystkie składniki wymieszamy zostawiamy rondelek do stygnięcia na około 20 minut. Gdy masa będzie zimna formujemy z niej ciasteczka i obtaczamy kokosem. Gotowe władamy do lodówki , najlepiej żeby spędziły w niej całą noc:) smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieskładniki: 3 jajka 150 g pieczarek ok. 1/2 średniej cebulki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki śmietany sól, pieprz bułka tarta szczypiorek, natka pietruszki masło wykonanie: Jajka
Domowy Smak Jedzeniaorzechowym i bananem to idealna propozycja na śniadanie bądź podwieczorek dla naszych dzieci. Bo przecież odrobina słodyczy i rozkoszy należy się każdemu. Zamiast podawać słodkie płatni na śniadanie czy ciasto na podwieczorek proponuję przygotować takie pyszne kanapeczki. Masło orzechowe uwielbiają wszyscy, a z dodatkiem banana będą jeszcze pyszniejsze. W przepisie proponuję przygotować samemu od podstaw chleb tostowy. Z pewnością będzie(...)oliwek. Do miski wsypujemy mąkę i przekładamy do niej ciasto. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość. Blat oprószamy mąką. Następnie na nim wyrabiamy wyrobione wcześniej ciasto. Keksówkę musimy delikatnie wysmarować oliwą z oliwek i oprószyć mąką. Następnie do formy przekładamy wyrobione ciasto i ponownie przykrywamy ściereczką oraz odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWystępuje także polana oliwą, z suszonymi pomidorami, pulchna, duża. Jedna z lepszych przekąsek, dziś w kształcie okrągłych lekko płaskich bułeczek – u mnie z kminkiem. Wspaniałe na ciepło lub zimno, polecam bo są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku – palce lizać! Focaccia z kminkiem w kształcie bułeczek SKŁADNIKI: 400 g mąki pszennej lub włoskiej typ 00 3/4 szklanki(...)rozczyn, robię to szybko kuchenną rózgą. Odstawiamy rozczyn na 10 minut w ciepłe miejsce. W większej misce mieszamy przesianą mąkę z solą, robimy dziurkę i wlewamy wyrośnięty rozczyn, zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy dwie łyżki ciepłej wody. Gdy ciasto się połączy wlewamy 6 łyżek oliwy. Wyrabiamy dobrze i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Piekarnik nagrzewamy do temp
Zasmakuj KuchniTruskawkowa rozkosz z bitą śmietaną i pokruszonymi bezami –najlepszy wiosenno letni deser na słodki podwieczorek po pracy jaki możemy sobie wymarzyć , czyli mowa o angielskim
Wanilia i Kardamon