ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:330/444)

Puszyste ciasto z jabłkami 144

Gofio to rodzaj mąki, którą przygotowuje się z uprażonych, a następnie zmielonych ziaren kukurydzy, pszenicy lub jęczmienia. Dzięki prażeniu ma specyficzny zapach, smak i kolor. Oto przepis na puszyste ciasto z kukurydzianego gofio z jabłkami i płatkami czekolady. Składniki 150 g gofio (lub mąki pełnoziarnistej, orkiszowej, owsianej) 200 ml mleka 3 jabłka 1 jajko 2 łyżki płatków migdałowych 1 łyżka(...)masą. Całość przelewamy do formy na tartę i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Podajemy jako deser na ciepło lub na zimno.  O dobroczynnej mocy jabłek można przeczytać w przepisach na inne desery z tymi owocami: Gryczane muffiny z jabłkami i cynamonem Lekka szarlotka Gryka Cake W księgarniach można już kupić

My Chcemy Jeść
Zielony groszek, bób, chilli... Pierogi! 157

Gdzie jest ta wiosna? Ciągle tylko śnieg, śnieg, śnieg i zimno. Ileż można? Czy to się w końcu skończy? Te pierogi są wyrazem mojej tęsknoty za wiosną, za latem! Nawet uczulające pyłki (teraz!) nie są mi straszne! Chcę chodzić na targ! Chcę kupować pyszne owoce i warzywa! Brakuje mi kolorów, smaków! Soczyste brzoskwinie, słodkie truskawki, szparaaaagi... !!!! Wiosno! Przybywaj :) Składniki(...)ricottę oraz śmietankę. Następnie dodajemy tarty parmezan, drobniutko posiekaną papryczkę chilli, suszone pomidory, startą skórkę z cytryny oraz posiekaną świeżą bazylię. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  Ciasto na pierogi Każdy pewnie ma swój przepis na ciasto na pierogi. Odkąd skorzystałam z przepisu zamieszczonego na blogu  Renaty  przepadłam. Najlepsze ciasto pierogowe. Mięciutkie, pyszne i  zupełnie

Plate of Joy
Mleko owsiane 112

Czas czytania: 3 min Mleko, krowie, kokosowe , sojowe , czy może mleko owsiane, jakie wybrać, które jest najzdrowsze? Każde z nich ma swoje zalety i wady, mleko

SprawdzonaKuchnia.pl
Zimno i chorowito, więc FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA 199

      Moja mama się rozchorowała. Ale jak to typowy twardziel, nie poddała się i poszła do pracy. Cały poranek myślałam, co zrobić, by wspomóc

Gotowanie to kochanie
Tort truskawkowy z kolorowym biszkoptem 190

stopni na ok 20-30 minut, zależy od piekarnika. Zawsze należy sprawdzić drewnianym patyczkiem czy ciasto jest już upieczone (gdy będzie suchy patyk). Po skończeniu pieczenia zrzucam ciasto w blaszce na podłogę (wyłożoną np. ściereczkami) z odległości ok 50-60 cm. a następnie wstawiam do otwartego piekarnika do wystygnięcia.  Śmietankę dziele na dwie części, jedna 400 ml a druga(...)ubijam na sztywno. Po czym w 100-120 ml wrzątku rozpuszczam dwie galaretki i bardzo dokładnie i długo je mieszam. Gdy galaretka będzie ciepła (nie gorąca ale też nie zimna) dodaję ją do ubitej śmietany i szybko miksuje. Po zmiksowaniu masa może być wodnista, wystarczy na chwilę wstawić do lodówki. Ostatnią warstwę biszkoptu smaruję tą masą. Równie dobrze  można

Kuchnia Viki
Sernik na zimno z musem ananasowym (z serka mój ulubiony) 230

Pyszny, kremowy, rozpływający się sernik na zimno, którego bazą jest serek 'Mój ulubiony'. W połączeniu ze zmiksowanymi ananasami z puszki smakuje idealnie. Dodanie galaretki brzoskwiniowej do musu ananasowego sprawia, że mus zyskuje ładny, pomarańczowy kolor. Przepis bardzo prosty i szybki, a smak przepyszny :) Składniki: 500 g serka 'Mój ulubiony', 300 g śmietanki 30%, 1 opakowanie żelatyny fix do deserów(...)dodajemy do niej 1 łyżkę masy śmietanowej i całość wlewamy do masy i krótko miksujemy. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy okrągłymi biszkoptami. Wylewamy masę śmietanową i odstawiamy ciasto do lodówki. Ananasy z puszki wraz z sokiem miksujemy blenderem. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, ale nie gotujemy. Wsypujemy galaretkę brzoskwiniową i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa śmietanowa stężeje wykładamy

Aga w kuchni
RÓŻANY BANANOWIEC BEZGLUTENOWY Z JAGODAMI GOI - PIECZONY W SŁOIKU. 192

Chlebki pieczone w słoiku można pasteryzować!!! (Wspominałyśmy o tym przy wcześniejszych przepisach na bananowca), - Taki słoiczek to genialny prezent - wyobraźcie sobie, że dajecie komuś słoik a w nim wasze ciasto.  Jaki ma być słoik? Nie jest to specjalny słoiczek do wypiekania. Jego specjalność polega jedynie na kształcie - musi być walcem, który nie ma ani minimalnego zwężenia na górze. Dzięki(...)rywalizować jedynie z zapachem unoszącym się po całym domu. Niesamowite, jaką moc ma dzika róża w takim wydaniu.  Różany smak najlepiej wyczuwalny jest na drugi dzień. Chlebek na zimno uwalnia wszystkie posmaki i pachnie chyba jeszcze piękniej.  Specjalnie odłożyłyśmy jeden i sprawdziłyśmy jak się zachowa po rozkrojeniu, po 2 dniach, i nasze "chlebowe dziecko" bardzo pozytywnie nas zaskoczyło

Wypisz Wymaluj
Rolada wieprzowa z ricottą. 178

Składniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej

Kuchnia Łukasza
MARAKUJA I MANGO POD BEZOWĄ PIERZYNKĄ 154

Ten deser jest wprost przepyszny, ma delikatny, subtelny smak i wręcz rozpływa się w ustach! Lekko kwaskowaty smak marakui przełamuje słodycz bezowej pianki, a tę kompozycję

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Chleb gryczany bezglutenowy 167

Od dawna chodził za mną dobry, zdrowy chleb bezglutenowy, własnoręcznie upieczony. Tydzień temu piekłam chleb amarantusowy, a właściwie próbowałam upiec, bo to, co

To co kocham
Lody z czerwonej porzeczki 193

Lody z czerwonej porzeczki Mimo, że mam odłożonych kilka fajnych ciekawych przepisów na lody to jakoś nie mam aż takiej ochoty, żeby je szykować. Może kiedyś

Relaxtime
Wytrawne muffiny z serem i bekonem 197

Muffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku(...)przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać bekon i ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki. Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾ ciastem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia. * przepis z książki „Babeczki

Trzeci talerz
PLACKI Z OWOCAMI 112

proste do zrobienia placki z owocami. Placki w takiej wersji zawsze sprawdzą się na rodzinne śniadanie lub podwieczorek na ciepło, nie tylko w weekend. Smakują na ciepło i na zimno. Możesz je posypać cukrem pudrem, podać z dżemem lub miodem. Mogą zostać odgrzane w piekarniku lub mikrofalówce. Placki szybkie w wykonaniu, bez drożdży i długiego wyrabiania. SKŁADNIKI: 2,5 szklanki(...)szybko do połączenia rózgą kuchenną. Jabłko obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Możesz je także drobno posiekać. Banana obieram i rozdrabniam widelcem w miseczce. Owoce dodaję do ciasta, mieszam. Smażę na niewielkiej ilości oleju, z obu stron, na ładny złoty kolor. Gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Marmurkowa drożdżówka 146

dodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Każdą z części wyrośniętego ciasta przełożyć na stolnicę i podzielić na szesnaście części. Z każdej części uformować długie rolki (długości blachy do pieczenia, której używamy). Rolki podzielić na dwie części , po osiem w jednej(...)wystudzić. Marmurkowa drożdżówka Wskazówki. Bułkę podałam posypaną cukrem pudrem i posmarowaną dżemem jagodowym. Pamiętajmy, aby mleko, którego użyjemy było ciepłe, powinno mieć letnią temperaturę. Margaryna z kolei ma być zimna ale nadal posiadać płynną konsystencję. The post Marmurkowa drożdżówka appeared first on MeCooks

mecooks
Marmurkowa drożdżówka 146

dodatków. Odstawić wszystkie części w ciepłe miejsce na 25 minut do wyrośnięcia. Przygotować dwie wąskie blachy do pieczenia, które wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Każdą z części wyrośniętego ciasta przełożyć na stolnicę i podzielić na szesnaście części. Z każdej części uformować długie rolki (długości blachy do pieczenia, której używamy). Rolki podzielić na dwie części , po osiem w jednej(...)wystudzić. Marmurkowa drożdżówka Wskazówki. Bułkę podałam posypaną cukrem pudrem i posmarowaną dżemem jagodowym. Pamiętajmy, aby mleko, którego użyjemy było ciepłe, powinno mieć letnią temperaturę. Margaryna z kolei ma być zimna ale nadal posiadać płynną konsystencję. The post Marmurkowa drożdżówka appeared first on MeCooks

mecooks