Jeszcze tylko parę dni do Wielkanocy. Pięknie i słonecznie ale tak zimno na Wielkanoc to dawno u nas nie było! Ale wracając do kuchni. Na święta zawsze piekę jakiś fajny chleb. W tym roku upiekłam wielkanocny chleb w kształcie jajka. Ozdobiłam chlebek nasionkami i warkoczem. Uważam, że jest fajny pomysł na wielkanocny chleb. Taki chleb zazwyczaj stawiam na stole(...)oliwy 1 łyżka soli 700 – 750 ml zimnej wody nasiona do posypania 1 jajko do posmarowania Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj oliwę, obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj sól i ewentualnie więcej wody. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut, po czym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 40 minutach wyjmij ciasto na oprószony mąką blat
codojedzeniaupiekłam tylko 4, po jednym dla każdego, a Miśki były tak zachwycone, że dosłownie wyszarpywali sobie z rąk po kawałku. ps. Smakuje równie dobrze na ciepło i zimno. Składniki na 4 sztuki (zróbcie od razu podwójną ilość): 225 g dobrej jakości mąki pszennej (ostatnio kupuję w Lidlu, bio czy jakoś tak, cena około 4 zł, jest bardzo dobra) łyżeczka soli(...)obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę
greenscarfmożna łatwo zapakować, a potem zjeść ręką, czyli tzw. finger food i nie musi być na ciepło. Te rollsy smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno i je się je bardzo wygodnie, bez brudzenia rąk. Gdy o piknik zapytałam Zuzię i co by chciała, by jej przygotować do zjedzenia na dworze odpowiedziała, że pizzę! :) lubi, choć muszę przyznać(...)muffinrollsy na piknik, śniadanie, drugie śniadanie do pracy lub szkoły, przekąskę na dłuższą trasę samochodem, kolację, czy kinder party - pyszne i znikną bardzo szybko :) Muffinrollsy o smaku pizzy Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki 3/4 szkl. ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka margaryny Optima Omega 3 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka przyprawy
Kolorowy PrzepisownikNaleśniki można przygotować na tysiące przepysznych sposobów, zarówno na ciepło i zimno, na słodko jak i wytrawnie, a dziś przedstawiam jeden z nich- pod postacią chrupiących krokietów wypełnionych farszem na bazie pieczarek i mozzarelli. Ja wykorzystałam mozzarellę w wiórkach, ale jeżeli zależy Wam na ciągnących się kawałkach sera po ugryzieniu, to polecam użyć mozzarellę w kulce i pokroić(...)cebula- 1 szt. * sól, pieprz, papryka wędzona * olej- 1 łyżka Dodatkowo: * jajko- 2 szt. * bułka tarta- do obtoczenia naleśników * olej ryżowy- do smażenia Naleśniki: Z podanych składników wyrobić ciasto i smażyć naleśniki (trochę grubsze) na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu- olej wlać do ciasta). Ostudzić. Nadzienie: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym oleju, dodać posiekane pieczarki i podsmażyć na rozgrzanym
Kraina Miodem PłynącaPolecam, iście letni placuszek - serniczek na zimno ! Do przygotowania potrzeba ( na tortownicę śr. 28 cm. ) Składniki: 1 kg twarożku śmietankowego - w wiadereczku, np z Biedronki 1 szkl. cukru pudru 2 śmietanki Śnieżka 300 ml zimnego mleka 2 łyżki płaskie żelatyny 300-350 g kruchych ciastek - ja użyłam herbatniki, ciasteczka Amaretti oraz ciasteczka owsiane Brześć 1/3 masła lub margaryny galaretka(...)zastygnięcia. Truskawki pokroić na pół, ułożyć na serniczku. Zalać galaretką. Pozostawić do zastygnięcia. Owsiane ciasteczka wegańskie firmy BRZEŚĆ - to idealna przekąska do kawy, jak i składnik wielu letnich ciast i deserów. Wykorzystać je możemy do kruchych spodów na serniczki lub jogurtowe ciasta. Sprawdzą się także jako element dekoracyjny lodów i owocowych deserów. Zapraszam na fan page Brześć
kolorowotorcikowoprzez 30 min. Piekarnik rozgrzać do 190°C. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę ciastem. Piec 15 - 20 min aż ciasto się zarumieni. Wyjąć. Wystudzić. Wykonanie warstwy toffi: Masło pokroić w kostkę. Przygotować śmietanę. Składniki powinny być w zasięgu ręki. Cukier wsypać do rondla o grubym dnie, wlać wodę. Zagotować(...)obficie migdałowymi słupkami i kruszonką. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Piec około 25 – 30 min, do momentu zrumienienia się wierzchu tarty. Wyjąć, wystudzić. Tartę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło z lodami lub jogurtem greckim. Smacznego
maniapieczeniajako odstaję od reguły i nie lubię żadnej gorącej kawy. Zawsze czekam, aż jak to się mówi zesztywnieje. To było coś dla mnie. Przerabiałam różne opcje kaw na zimno. Dziś pierwszy raz w życiu połączyłam ją z owocami. A, że uwielbiam maliny wybór padł na nie. I jakie było moje zdziwienie, kiedy mogłam rozkoszować się niebanalnym smakiem fenomenalnej kawy(...)delikatnie wlałam do szklanki. Dolałam troszkę mleka i udekorowałam kilkoma mrożonymi malinkami i miętą. Przed wypiciem wymieszałam. Spróbowałam i odpłynęłam.... To był mój smak.... A do mojego iście wypasionego ciasta pasowało jak nic. Mój osobisty tester w postaci męża stwierdził, że ta kawa to jest coś pysznego. Kolejny eksperyment będzie z jabłkami ciekawe czy tak samo pyszny? Życzę smacznego
Malinowe PocałunkiCzas czytania: 2 min Przepis na tortille znajdziecie we wcześniejszych przepisach, a dziś jeden z pomysłów na wykorzystanie ich. Zrobimy pyszne tacos z rybą! Tacos zazwyczaj
SprawdzonaKuchnia.plJakiś czas temu dostaliśmy od sklepu naturo.pl paczkę pełną pysznych i zdrowych produktów. Zainspirowało mnie to do zrobienia szybkiej i pysznej sałatki z kuskusem i smażoną
Ania i Marcin gotująJeśli lubicie paluszki krabowe to ta przekąska jest dla Was idealna, zarówno na ciepło jak i na zimno. Ja zrobiłam ja dla naszych gości a to co zostało zabrałam jako drugie śniadanie do pracy. Składniki: - 150 g mąki pszennej - 3 jajka - 200 ml mleka - 8 łyżek oliwy - 100 g startego żółtego sera - 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)smaku solą, pieprzem, papryką ostrą i ziołami prowansalskimi. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy 1/3 masy serowej, układamy połowę pokrojonych paluszków krabowych oraz marchewki. Zalewamy warstwą ciasta i ponownie układamy resztę paluszków i marchewki i znowu zalewamy pozostałością ciasta. Pieczemy w 180 C przez około 90 minut
Zainspirowana w kuchniRolada serowa z pieczarkami Pyszna rolada serowa na przystawkę. Taką roladę można jeść na ciepło, jak i na zimno. Zrobiłam ją pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Składniki : Farsz : pieczarki - 380 g filet z piersi kurczaka - 550 g cebula - 1 szt jajko - 1 szt natka pietruszki sól i pieprz przyprawa do kurczaka - 2 łyżki Placek serowy : ser gouda(...)serem, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem, nasmarowanym tłuszczem, wylać masę serową, włożyć blachę do nagrzanego do 180 stop.piekarnika, piec przez ok. 20 minut. Po upieczeniu ciasta serowego zdjąć papier, na cieście rozłożyć rozbite mięso, posypać przyprawą do kurczaka. Następnie wyłożyć pieczarki i natkę pietruszki. Zwinąć w roladę i w ten sam papier, wstawić do piekarnika
Kuchnia DanusiPrzepis autorski (mój). Muffinki są przepyszne i smakują jak małe, wytrawne bułeczki. Cieplutkie - rewelacja, ale na zimno też smaczne. Idealnie sprawdzą się na śniadanie, które bez problemu można przygotować poprzedniego dnia, ponieważ babeczki d ługo zachowują swoją świeżość i mięciutkie wnętrze. Więcej przepisów z serem korycińskim znajdziecie tu - klik . (6 sztuk) 80g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)posiekanym czosnkiem, natką pietruszki i serem - pokruszonym na mniejsze kawałki. (Masę należy mieszać ręcznie - tylko do połączenia się całości, nie dłużej.) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem (do 4/5 wysokości papilotek). Babeczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut (do tzw. "suchego patyczka") w temperaturze 180 stopni. Ciastka wyjąć z blachy i ostudzić na kratce. Przechowywać
Di gotujeZdrowy organizm to szczęśliwy organizm, dlatego zaczynajmy dzień zdrowo. Takie koktajle są bardzo zdrowe, sycące i szybkie w wykonaniu. A plusem jest to, że bycie FIT
Niezły Młynekwłaściwie usmażyć. Najlepiej smażyć pączki na smalcu. Smalec to trwały tłuszcz, który w wysokiej temperaturze nie zmienia swojej struktury w odróżnieniu od oleju. Nawet jeśli użyjecie olej tłoczony na zimno to i tak podgrzany straci on swoje zdrowotne walory. Tak więc dzisiaj jest u mnie tłusto, śmię dodać trochę zdrowiej bo na smalcu ale bardzo kalorycznie! Jakby nie było(...)dodaj masło. Teraz można mleko więcej podgrzać aby masło się rozpuściło ale zagotować. Wsyp mąkę do miski miksera, Dodaj mleko z drożdżami, mleko z masłem i żółtka. Zacznij zagniatać ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka i zagniataj przez 7 minut. W między czasie dodaj sól. Przykryj miskę folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na godzinę
codojedzeniaJesień za oknem powoli ustępuje zimie. Na drzewach zamiast ładnych kolorowych liści, można zobaczyć tylko straszące gołe gałęzie. Wszędzie szaro i buro, zimno i mokro - chyba nikt nie lubi takiego widoku... Najpiękniej jest późną wiosną czy latem, a patrząc za okno człowiek zaczyna tęsknić nawet za złotą polską jesienią. Dzisiaj wyglądając przez okno na ponure ulice postanowiliśmy stworzyć danie(...)sól pieprz MAKARON: Do miski wsypujemy mąkę i dodajemy kolejno po 1 jajku mieszając, następnie dolewamy oliwę, wodę i solimy. Łączymy ze sobą składniki, po czym wyrabiamy ciasto na stolnicy. Wałkujemy na cienkie placki i zostawiamy do wyschnięcia. Dzięki temu makaron będzie bardziej elastyczny i miękki. Kroimy w dowolny kształt i rozkładamy, aby się nie posklejał. SOS: Oczyszczoną
Kuchnia od dwojgadworze zimno i deszczowo, więc dzisiaj postanowiłam ugotować pyszny rozgrzewający rosołek z kluseczkami.Za rosołem z makaronem nie przepadam ale z kluskami mogła bym jeść na okrągło. Zapraszam :) Składniki : 2 udka z kurczaka 1 skrzydło z kaczki 2 marchewki kawałek selera i pora pęczek zieleniny ( lubczyk, pietruszka, liście selera) kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego sól, pieprz lub domowa(...)wyobrażam sobie dań bez vegety ale domowej oczywiście, zupy z samą solą mi nie smakują. Jajka rozbijamy z wodą, solą i mąką na gładką masę, ciasto ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, przekładamy do rękawa cukierniczego, maczamy nóż w rosole i naciskając odcinamy zgrabne malutkie kluseczki.Wszystko gotujemy na malutkim ogniu aż kluski i mięso będą miękkie. Na końcu przyprawiamy
Sama słodycz i szczypta chilicynamonową posypką. Smaczne i szybkie w wykonaniu. Idealne na śniadanko, nie tylko dla dzieci. Pyszne zarówno na ciepło, gdy są miękkie i rozpływają się w ustach, jak również na zimno, gdy nieco stężeją. SKŁADNIKI / ok. 25 placków 200 g twarogu 3 jajka / białka i żółtka oddzielnie 1 szklanka PRAŻONYCH JABŁEK 1 szklanka mąki pszennej 3 łyżki cukru(...)Dodajemy pianę z białek. Mieszamy szpatułką lub łyżką, do połączenia składników w gęstą masę. Na patelni podgrzewamy klarowane masło lub olej. Łyżką (zamoczoną w gorącym oleju) nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy na patelnię. Smażymy na średniej mocy palnika, przez około pół minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia. Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym
cool and mintyRosół drobiowo - wołowy z domowym makaronem... Rosół, chyba każdy go lubi. Jedzony z makaronem jak i z ziemniakami. Kiedy na dworze zimno, na pewno szybciutko Was rozgrzeje, z nim choroba nam nie straszna. Ma też inne dobre zastosowanie, o którym chyba wiedzą wszyscy. Mieliście kiedyś kaca ?! O rosołku marzy wtedy chyba każdy ;) Potrzebne będą: spory kurczak kawałek wołowiny(...)pyrkający" i gotujemy aż do miękkości mięsa. (Gotowanie na małym ogniu jest ważne, aby rosół był klarowny). Mąkę przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajka, dodajemy sól, wodę. Zagniatamy twarde ciasto, starannie wyrabiany, dzielimy na części, bardzo cienko wywałkowujemy i zostawiamy do przeschnięcia. Posypujemy mąką, zwijamy w rulon i kroimy nożem na cienkie paseczki, rozrzucamy na stolnicy. Zagotowujemy w dużym garnku wodę
Pelusiowa Kuchniałyżeczki advocata kilka kropli świeżego soku z pomarańczy 1 łyżeczka cukru pudru Polewa czekoladowa: 80 ml wody 80 g cukru 200 g deserowej czekolady 1 łyżeczka whisky Przygotowanie: Ciasto parzone: 1. Do garnuszka z wodą dodajemy masło. 2.Podgrzewając doprowadzamy do wrzenia, wtedy dodajemy mąkę. 3. Zmniejszamy ogień i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gdy masa będzie odklejała się(...)dodajemy czekoladę. Mieszamy aż polewa odrobinę zgęstnieje, dolewamy 1 łyżeczkę whisky. Polewamy Profiteroles ciepłą czekoladą. Podajemy od razu po polaniu gorącą polewą, bądź studzimy w lodówce i podajemy na zimno. Smacznego
KreatywnePiny