ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:269/444)

Egzotyczne crumble z bananem i kiwi 118

palców - tak, aby powstało grudkowate ciasto. Na dnie formy wysmarowanej odrobiną tłuszczu ułożyć plasterki banana, skropić je sokiem pomarańczowym i umieścić plastry kiwi. Całość posypać kruszoną. Crumble wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut w 190 stopniach. Owoce pod kruszonką świetnie smakują na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu lub ostudzone, na zimno. Przed podaniem można udekorować je świeżymi

Di gotuje
Pachnące cynamonem jabłka zapiekane w cieście francuskim 111

szerokości 1 cm. 4. Paskami ciasta francuskiego owinąć plastry jabłka, przewlekając je przez otwór po gnieździe nasiennym. Gotowe ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia. Każde ciastko posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać cukrem cynamonowym. 5. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut. 6. Podawać na zimno z lub ciepło z gałką lodów

Szalona Kuchnia Eweliny
Sernik z brzoskwiniami na zimno 🍑 147

Cześć! Dopadła mnie mania sernikowa ostatnio. To pewnie skutki uboczne upałów ;-) Dzisiaj mam dla Was przepis na sernik tym razem z brzoskwiniami. Wykonanie ciasta krok po

RITA food channel
Tarta z truskawkami i rabarbarem 264

ciasteczka, wyłożyć owocowe nadzienie. Pozostałe ciasto rozwałkować, pokroić na paski, ułożyć w kratkę na wierzchu tarty. Kratkę posmarować białkiem, posypać płatkami migdałowymi. Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut w temp. 180stC (20 minut dolna grzałka, 10 minut termoobieg). Można podawać na ciepło np. z gałka lodów, ale dobrze smakuje również na zimno. Smacznego

Obiad gotowy
Krucha tarta z botwinką, szparagami i wędzonym twrogiem (bez glutenu, bez laktozy) 153

Taka tarta sprawdzi się o każdej porze dnia, możecie zjeść ją na lunch, albo zrobić na kolację, na pewno zachwyci domowników. Bezglutenowe ciasto zrobione jest na

Quinoa Raz!
Owocowy sernik na zimno na biszkopcie 158

przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ciasto rozprowadzić równomiernie po formie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni, bez termoobiegu, na 25 minut. Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić. Zajmuje to ok 30 minut. Przygotować masę sernikową. Galaretkę rozpuścić w 200 ml gorącej wody i odstawić do całkowitego wystygnięcia. W momencie, kiedy będzie zimna ale jeszcze nie tężeje można zacząć

Ze smakiem bez glutenu
Drożdżowe racuchy serowe z jabłkiem i gruszką 208

ilości oleju po 1 łyżce ciasta na porcję, jeśli chcesz średniej wielkości racuchy lub po 2 łyżki na porcję. Im większe i grubsze, tym dłużej będą potrzebowały się smażyć. Smaż na ciemnobrązowy kolor z obu stron na średnio dużym ogniu. Usmażone racuchy odsącz na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na ciepło lub zimno posypane cukrem pudrem

Anioszek w kuchni
Surówka z młodej kapusty 118

mnie rzepakowy tłoczony na zimno) Natka lub koperek do podania Wykonanie Kapustę kroimy lub szatkujemy. Pomidory, paprykę kroimy w kosteczkę. Doprawiamy do smaku octem, cukrem, solą i pieprzem. Polewamy olejem. Mieszamy. Przed podaniem posypujemy zielonym. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-mlodej-kapusty/ BosowKuchni Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Paszteciki francuskie 128

Lekko zwilżyć go wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1.5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. zastawa

królestwo garów
Naleśniki z mąki razowej 223

obiad do pracy ;) Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :)   Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie: stewia/erytrol/ksylitol/fruktoza do smaku opcjonalnie: jabłko/śliwki   Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w jednej misce, tak, by nie było grudek. Ciasto ma konsystencję gęstej śmietany. Jeśli

Jak gotować i nie zwariować
Naleśniki bananowe (paleo, z mąką kokosową) 204

każdy z jednej łyżki ciasta – jest je dużo łatwiej obrócić . Dzieci uwielbiają te naleśniki , ale dla całkowitych niejadków można je uatrakcyjnić – na zdjęciu powyżej jeden z naleśników przypomina pieska i używając kakao albo wiórków kokosowych można na nim narysować oczy, nos i buzię. Naleśniki bananowe z mąką kokosową są także pyszne na zimno i świetnie się nadają jako

PaleoSMAK
Tarta ze szparagami 147

mieszaniny śmietany i jajka.  Ciasto rozwałkować na grubość około pół centymetra, wyłożyć nim naczynie do pieczenia tarty, zalać sosem śmietanowym, na wierzchu ułożyć szparagi i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.  Piec w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut, lub aż masa się zetnie, a wierzch zarumieni. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bułgarska Banica wersja wegańska 147

ciepło jak i zimno, według mnie nadaje się idealnie na zabranie na przysłowiowego girlla bo fajnie się „kupy” trzyma . Składniki: 500 g przesianej mąki pszennej 1 banan 150 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy/oleju pęczek zieleniny dowolnie: bazylia, koperek, oregano, tymianek (to samo zielsko zastosować w farszu) Przygotowanie ciasta: Banana zblendować razem z zielskiem

greenscarf
Chrupiąca tarta ze szpinakiem i serem Gruyere 428

ciepło, ale również na zimno. Ser Gruyere oczywiście możecie zastąpić innym żółtym np. ementalerem, ale podczas degustacji naszej tarty wszyscy jednogłośnie stwierdzili, że bez sera Gruyere tarta ze szpinakiem nie była by taka smaczna :) Smak sera Gruyère jest bowiem bardzo charakterystyczny, łagodny oraz lekko orzechowy i idealnie się komponuje ze szpinakiem. Składniki ciasta kruchego: 210 g mąki pszennej (np. krupczatki

Moja Delicja
Pizzerinki z mięsem mielonym. 145

ciepło jak i na zimno, dlatego sprawdzają się na wycieczce czy jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły. Moja propozycja jest bogata w składniki i użyłam też eksperymentalnie mięsa mielonego, które jak najbardziej sprawdziło się w pizzerinkach, ale oczywiście dodatki mogą być dowolne - co kto lubi ;) Składniki: (na 6-7 sztuk)  na ciasto: 2  szklanki mąki szczypta soli

Symfonia smakowa
Naleśniki czekoladowe 135

powtarzamy, aż do wyczerpania się ciasta. Przygotowujemy nadzienie. Do miseczki wrzucamy pokruszony twaróg, dodajemy śmietanki i cukru i miksujemy. Pod koniec miksowania można dolać łyżkę mleka dzięki czemu ser będzie bardziej aksamitny. Każdy naleśnik smarujemy bogato serem i składamy w trójkąty bądź rolujemy. Naleśniki można odsmażać na patelni wysmarowanej masłem, bądź zjadać na zimno. Smacznego

Słodkie Przyjemności
Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem 207

pergaminem i smarujemy oliwą. Wyrośnięte ciasto dzielmy na dwie części, rozwałkowujemy i wykrawamy krążki. Zwilżamy palce i formujemy kulkę z farszu, nakładamy na krążek i zlepiamy. Pierożki układamy na formie do pieczenia z pergaminem, smarujemy oliwą z oliwek i wkładamy na 20 minut do piekarnika. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Moja smaczna kuchnia
JABŁECZNIK POD JOGURTOWĄ PIANKĄ 350

koleżanka zrobiła mi niespodziankę w postaci torby pysznych, pachnących grójeckich jabłek zrywanych prosto z drzewa nie zawahałam się ani przez moment. Robię szarlotkę. Jedna z nich to taka na zimno, pyszna, delikatna zarazem. Palce lizać!  Składniki: 1,5 kg jabłek 3 galaretki- brzoskwinia, cytrynowa, może być również ta przezroczysta 2 kubki śmietany 30% po 330 ml każda cukier puder(...)Żelatynę rozpuszczamy gorącej wodzie, studzimy.  *Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku wedle uznania, dodajemy jogurt grecki, wlewamy przestudzoną żelatynę, miksujemy.  * Masę jogurtową wylewamy na ciasto, przykrywamy z wierzchu kolejną warstwą herbatników, posypujemy pokruszonymi wiórkami czekoladowymi, odstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą

Z Majeczką w kuchni
Sernik na zimno z winogronami 780

skończę :D Właśnie obstawiam, które dziecko dzisiaj pierwsze wstanie ;) Miałam jakiś czas temu ochotę na sernik. Pieczony odpada, bo za dużo zachodu no to padło na sernik na zimno. W lodówce winogrona, w szafce galaretka. Do tego spód z biszkoptów. Szybko, prosto i smacznie. Dla tych, którzy włączają na co dzień piąty bieg lub im się nie chce siedzieć(...)stężenia. W międzyczasie rozpuścić galaretki w 700 ml wody. Gdy masa serowa stężeje rozłożyć na niej winogrona. Jeśli owoce są mniejsze, można je w całości ułożyć na cieście. Większe polecam przekroić na połówki. Owoce zalać tężejącą galaretką i sernik ponownie wstawić do lodówki aż do całkowitego zastygnięcia galaretki. Pozostawić najlepiej na kilka godzin (lub całą noc), gdyż wówczas sernik lepiej

My simple kitchen
Ciasto ,,Puszek '' siostry Anastazji. 166

sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm. Pieczemy około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzamy suchym patyczkiem(...)garnka i zagotowujemy, gdy składniki się rozpuszczą i połączą wsypujemy płatki migdałowe i chwilę smażymy cały czas mieszając. Następnie masę migdałową studzimy od czasu do czasu mieszając. Gdy będzie zimna, ale nie całkowicie zastygnięta wykładamy ją równomiernie na kajmak. 3. Masa śmietankowa jasna: Śmietanę typu ,,Śnieżka'' ubijamy z zimnym mlekiem na puszystość. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, powinna

Izabelawkuchni
Lody pomarańczowe a‘la Nigella 127

1 pomarańcza 2 limonki 2 łyżki rodzynek (namoczyć w likierze pomarańczowym przez ok. 1 godz.) 1 szklanka cukru pudru 2 i pół szklanki słodkiej śmietanki (najlepiej

Korniszonki
Serowa tarta z brzoskwiniami 196

Tarta serowa to dobre rozwiązanie nie tylko dla fanów tart, ale i sernikożerców. Jako że należę do pierwszej grupy, a do drugiej już nie (toleruję jedynie serniki na zimno), to ten wypiek powstał z myślą o domownikach i musiał im on bardzo smakować, bo znikł raz dwa, a nawet dostałam pochlebne opinie. Możecie zrobić ją też z różnymi owocami(...)maliny. Ps. w akcji gotowanie za głosowanie był remis mojito: arbuzolada, więc informuję Was, że jednogłośnie wybraliśmy arbuzoladę i to ona pojawi się na dniach na blogu :) Składniki: Na ciasto: 250g mąki (1,5 szklanki) 2 żółtka 125g masła lub margaryny 0,5 szklanki cukru Szczypta soli Masa serowa: 300g sera twarogowego 1 jajko 1 cukier waniliowy

Fabryka pomysłów
Placuszki twarogowe z bananem 82

żółtkami. Białka ubijam na sztywną pianę. Później do miski z twarogiem i żółtkami dodaję także rozgniecionego widelcem banana oraz mąkę. Dokładnie mieszam ciasto. Na koniec dodaję także ubite białka i delikatnie mieszam łyżką do połączenia się składników. Ciasto nakładam łyżką na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym i smażę placuszki na małym ogniu z dwóch stron. Smacznego! A Wy lubicie rozpoczynać(...)dzień od takich placuszków? Ja przyznam szczerze, że w naszej kuchni często one goszczą, bo Zosia za nimi przepada. A takie placuszki świetnie smakują także na zimno, więc spokojnie można je potraktować jako przekąskę w ciągu dnia. Spróbuj także: placuszki twarogowe z jabłkiem, placuszki bananowe. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku

Natka Pietruszki
Roladki serowo-ziołowe z ciasta francuskiego 186

ciepło lub na zimno. Roladki z sosem pomidorowym i wędliną serowo-ziołowe z delikatnym posmakiem ziół i ostrej papryki. Pasują do nich różne salsy, dipy, sosy zimne, przed podaniem udekorujcie czymś świeżym zielonym, powstanie apetyczny kontrast. Świetnie prezentują się także majonezowe z tartym parmezanem i oliwkami albo szpinakiem i łososiem. Spróbujcie! Ciasto francuskie można dosłownie wszystkim faszerować

Zasmakuj Kuchni
Wytrawne paszteciki orzechowe z dynią 186

gorąco, jak i na zimno. Spróbujcie ich koniecznie, jeżeli został Wam jeszcze kawałek dyni! Paszteciki orzechowo- dyniowe Potrzebujesz: 700g dyni piżmoawej lub hokkaido 1/2 łyżeczki płatków chili 1/3 łyżeczki soli olej rzepakowy 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 200g orzechów laskowych 30g sera Maasdamer lub Edam 1 jajko 1 opakowanie ciasta francuskiego Sposób przygotowania: 1. Dynię wypestkuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana
ŚLIMACZKI SALAMI NA OSTRO 171

posypania, ketchup WYKONANIE Ciasto rozwijamy, smarujemy cienko ketchupem, układamy plastry salami, na nich ser żółty, zwijamy w roladę lekko dociskając, tniemy w ok. 1,5 cm ślimaczki. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ślimaczki smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy czarnuszką, pieczemy w temp. 180 stopni około 20 minut. Gotowe ślimaczki podajemy na ciepło lub zimno. Ślimaczków celowo nie doprawiałam, gdyż podałam

słodki bratek
Podpłomyki 108

lepiące się - więcej mąki. Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry. Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo. Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki. Doskonale smakują na ciepło i na zimno

Moja smaczna kuchnia
Tarta z grzybami leśnymi 164

minut - aż ciasto się ze złoci. Na podpieczony spód wykładamy farsz. Mieszamy śmietanę, mąkę, jajka i tymianek - przyprawiamy solą i pieprzem i tą mieszanką zalewamy farsz wyłożony na podpieczony spód. Wkładamy do piekarnika na ok 30-40 minut aż składniki się zetną i całość ładnie się zarumieni. Podajemy na ciepło lub zimno. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
koreczki naleśnikowe z owocami 154

dokładnie wymieszać aż powstanie jednolite ciasto. Na rozgrzanym tłuszczu usmażyć trzy niezbyt grube naleśniki. Posmarować je kremem czekoladowym. Na każdym naleśniku z boku ułożyć banana i zwijać razem z nim w rulon. Pokroić zwiniętego naleśnika na mniejsze kawałki. W każdy kawałek wbić wykałaczkę a na nią nadziać owoce. Można jeść na ciepło i na zimno

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Francuskie ślimaki z salami 193

końca, by lepiej zwinąć. Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut. Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.  Można podawać je z filiżanką

Kuchnia w czekoladzie
Tarta porowa ze szparagami 125

doprawiamy solą. Całość mieszamy. Na ciasto wykładamy pory i wylewamy masę śmietanowo - jajeczną. Pieczemy w piekarniku temperaturze 190 o C przez 20 minut. Po tym czasie gdy masa zacznie się ścinać, układamy szparagi i pieczemy dalej przez 30 minut. Jeżeli wierzch tarty zbyt bardzo będzie się rumienić możemy przykryć pergaminem. Podajemy na ciepło lub zimno. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
pieczone pierogi ze szpinakiem 223

feta jest słony). Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka kładziemy farsz i sklejamy tak jak pierogi (łączenia możemy docisnąć widelcem). Pierogi układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 170 – 180 st. C. do zrumienienia (ok. 20 min). Podajemy na ciepło lub zimno z sosem np. czosnkowym

Domowy Smak Jedzenia
Drożdżowe ślimaczki z pieczarkami 229

ciepło, jak i na zimno. Polecam! Z podanego przepisu wychodzi sporo ślimaczków, więc możemy śmiało je zamrażać (o ile Wam coś zostanie ;) - u nas kilka zostało pochłoniętych, zaraz po wyjęciu z piekarnika, czym później odpokutował mój Mąż :( Nikt by się nie oparł, skoro zapach i smak był obłędny? ;)). 'drożdżowe ślimaczki z pieczarkami' Składniki: * ciasto: - 2 szklanki mąki - 30g świeżych drożdży

CookYourself
Czekoladowo-marcepanowy napój 162

marcepan. Wszelkiego rodzaju desery, ciasta i inne słodkości z tymi składnikami są ucztą dla mojego podniebienia. Dziś zapraszam Was na wypróbowanie szybkiego w wykonaniu napoju czekoladowo-marcepanowego. U mnie ten napój ma wielu fanów, znika równie szybko jak się go robi. Jest idealny na poprawę nastroju :) Idealny na ciepło, jak i na zimno. Znika bardzo szybko... Spróbujcie ;) Składniki: 2 łyżki

Słodkie okruszki
Wyrolowane smaczki - ciasto francuskie nadziewane warzywami i szynką Serrano 182

wykładaną warstwę posmarować masą serową. Ciasto zrolować wzdłuż dłuższego boku, w kierunku pustego kawałka, każdy rulonik pokroić na 5 kawałków. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia posmarowanym masłem lub oliwą, wyłożyć zawijaski. Piec 15-20 minut. Przybrać zieleniną, u mnie listki bazylii, macierzanki i młodych buraczków. Podawać na ciepło lub zimno

SzczyptaSmaQ