zimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (…) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta
mojewypiekiinietylkozimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął
Food SquarePropozycja nie tylko na obiad, bo rurki smakują również na zimno. Składniki na farsz: -2 ćwiartki z kurczaka -ok. 60 dkg łopatki lub szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego gotujemy jak na rosół(...)jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek. Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej -10 dkg masła -2 żółtka i jedno jajko -2 łyżki kwaśnej śmietany -szczypta soli -1 dkg drożdży -1/2 łyżeczki cukru -łyżka wody -jedno jajko do smarowania Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka, masło, śmietanę oraz
Maminek kulinarnyciastem układamy naprzemiennie warstwy dyni, cukinii, pomidorów z wydrążonymi gniazdami nasiennymi i sera feta. Kolejna warstwa: Wierzch tarty polewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem i przyprawami, ja użyłam pieprzu, bazylii, koperku. Pieczemy w temperaturze 180 - 200 stopni przez ok godzinę. Tarta jak niemal każdy inny wypiek tego rodzaju doskonale smakuje zarówno na ciepło, bezpośrednio po upieczeniu, jak i na zimno
Taste Of My DayTeraz przechodzimy do naszej pysznej, puchatej masy :-) Do schłodzonego mleka wsypujemy śnieżki, miksujemy na sztywną masę. Do ubitej śnieżki dodajemy serek. Żelatynę mieszamy z gorącą wodą, studzimy-musi być zimna, ale wciąż płynna. Delikatnie dodajemy ja do masy, i miksujemy. masę wykładamy na herbatnikowy spód. Wsadzamy do lodówki. Galaretki mieszamy z wrzącą wodą, i odkładamy do ostudzenia i zgęstnienia(...)kolor :-) Banana kroimy na plasterki, można tak jak ja, wyciąć małe serduszka :-) Układamy na masie. Smarujemy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy galaretka będzie tężejąca wylewamy ją na ciasto. Dajemy do lodówki na całą noc, następnego dnia ściągamy obręcz tortownicy, i delikatnie usuwamy formę, dobrze jest pomóc sobie nożem. I gotowe :-) Torcik jest lekki, nie za słodki,wysoki, puszysty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuKawa doskonale podnosi smak wszelkich wypieków a zarazem dodaje wspaniałego aromatu. Nie ma lepszego sposobu na jesienną chandrę niż kawałek takiej delicji. Kawowy mieszaniec z markizami
Wanilia i KardamonDomowy budyń to znakomity pomysł dla dzieci, na deser lub podwieczorek bez dodatku konserwantów i o wiele smaczniejszy niż zrobiony z proszku. Przygotowanie takiego deseru zajmuje
Smakowite DaniaDziś coś na miłośników czekolady. Obłędny sernik, mocno czekoladowy, przekładany ptasim mleczkiem. Polecam również: Sernik cytrynowy Sernik z jabłkami Pomarańczowy sernik z kokosową pianką Sernik z
Tradycyjna KuchniaJak wiecie należę do grona wielbicieli wszystkiego co kokosowe i waniliowe – ciastka , ciacha , kawy … kosmetyki , świeczki … a nawet zapachy do samochodu – nigdy
Ostra na SłodkoZeszyt z przepisami mojej mamy wciąż kryje w sobie zapomniane przeze mnie przepisy. Dzisiaj proponuję wypróbować torcik z kaszy manny, który może być alternatywą dla sernika
Przepisy Aleksandryzimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania , ząbki czosnku 6 sztuk, przyprawa uniwersalna 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto
W Mojej Kuchni Lubięciasto,będzie się trochę kleić ale prosze się nie przejmować i stopniowo dodawać mąkę pszenną. Dzielimy naszą kulkę na równe kawałki mi wyszło prawie 14 szt.i wałkujemy na cienkie placki. Następnie na patelni rozgrzewamy olej,smażymy na złoty kolor pod przykryciem.Wtedy lepiej rosną i serek żółty w środku się bardziej rozpuści. I gotowe podajemy na ciepło jak i na zimno
Mała w garnku mieszaUżyłam go do zrobienia sernika na zimno i przy okazji wypróbowałam nowe tropikalne galaretki. To była dla nas fajna odmiana od sernika z truskawkami, bo taki najczęściej jemy na zimno. Zrobiłam go w małej kwadratowej blaszce ale można też w tortownicy, podana porcja wystarczy na tortownicę o średnicy 26 cm. Smak mango jest tak charakterystyczny, że nie trzeba(...)żadnych innych dodatków. Po prostu tropiki na talerzu. Zakochałam się w tym smaku i żałuję, że tak długo go nie doceniałam. I podoba mi się to, że mango na cieście wygląda jak brzoskwinie z puszki, tylko że smakuje o niebo lepiej:) Miałam mały problem z obraniem go ale myślę, że po kilku razach dojdę do wprawy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyzka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski "grani" 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto
W Mojej Kuchni Lubię