ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:273/444)

Syrniki kokosowo-waniliowe 95

zimno na drugie śniadanie. Spróbujcie Składniki: – 250g twarogu półtłustego (drobno mielonego) – 1 jajko – 20g wiórków kokosowych – 30g mąki ryżowej (plus odrobinę mąki do obtoczenia syrników) – ekstrakt wanilii wg smaku – cukier lub ulubione słodzidło wg smaku Twaróg rozetrzeć z jajkiem, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Dłonie oprószyć mąką, nabierać porcję ciasta, formować kulki

Smaki Armine
Placuszki na maślance 166

Nakładamy po 1 łyżce ciasta i smażymy z obu stron na małym ogniu. Placuszki można smaży na suchej patelni lub z odrobiną oleju. 3. Podawać wedle uznania - z cukrem pudrem, dżemem, miodem, świeżymi owocami, polane sosem czekoladowym - u nas akurat były jabłka prażone z galaretką KLIK ;-) Placuszki są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
NAJLEPSZE NA ŚWIECIE CIASTO CZEKOLADOWE Z TRUSKAWKAMI – BEZ JAJEK / WEGAŃSKIE 199

ciasta jogurtowego odmierzamy w kubeczku – może to być kubek po jogurcie, śmietanie lub ulubiony kubek do kawy ). * mąka pszenna – 1,5 kubka * cukier – 3/4 kubka * cukier waniliowy – 1 łyżką * kakao – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olej roślinny – 1/3 kubka * ocet winny, balsamiczny, jabłkowy lub sok z cytryny – 1 łyżka * zimna

Ostra na Słodko
Tarta z boczniaków podgrzana w samochodzie 141

lało, a nie sypało :) Ciasto układamy w foremce. Przysypujemy, suchymi ziarnami fasoli, żwirem , czy czego tam używamy, aby podczas pieczenia nie napuchło za mocno. Pieczemy od 10 do 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Jak się ładnie zarumieni, Zdejmujemy obciążenie, nakładamy farsz, zmienijszamy temperaturę do ok 170 stopni i wkłądamy na kolejne 15 minut. Zimna też jest spoko

Kryzysowa Książka Kucharska
Rolada serowa 229

zimno.  Można podawać ją z ulubionym sosem i surówką. Może i Wy skusicie się na taką roladę? Składniki 400 g sera żółtego 5 jajek 3 łyżki majonezu Jajka wbić do miski i ubić mikserem. Dodać majonez, starty żółty ser i wszystko wymieszać. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Wyrównać łyżką i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Racuszki twarogowo kokosowe 183

szybkie rumienienie się ciasta). Racuszki twarogowo kokosowe podajemy z czym kto lubi - z konfiturą, owocami, sosem owocowym, śmietaną, jogurtem, oprószone cukrem pudrem/stewią/ksylitolem… Z podanych wyżej proporcji zrobiłam 24 racuszki. Racuszki twarogowo kokosowe możemy podać na śniadanie, obiad, czy kolację. Najlepsze są świeże, zaraz po usmażeniu, aczkolwiek nie do pogardzenia są również na zimno. Używając zamiast cukru stewii

mojewypiekiinietylko
Chłodnik świeży szpinak z maliną 253

To że wrzesień się rozpoczął nie oznacza że jest już zimno! Świeży szpinak dostępny niemal w każdym markecie oraz Polskie maliny to składniki bazowe naszego wrześniowego

Kuchnia PROzdrowotna
Pizzerki 119

zimno też nie są niczego sobie. Bardzo aromatyczne za sprawą przyprawy do chleba staropolskiego, która z powodzeniem zastąpić możecie mieszanką ziół, np. majeranku, tymianku, oregano itp. Serdecznie polecam, na pewno się nie rozczarujecie ;)     Składniki: (na ok. 30 sztuk)   Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 3 łyżki letniej wody 30 g mąki pszennej   Ciasto: cały

Nastoletnie Wypiekanie
Podpłomyki grillowane faszerowane 173

ciepło i na zimno. Jak przygotować grillowaną przekąskę – grillowany podpłomyk nadziewany warzywami? Do przygotowania grillowanych podpłomyków wystarczy 125 g mąki pszennej 75 ml wody, oraz ½ łyżeczki soli, oraz farsz składający się z sałaty, pomidorków, 1/2 kulki sera mozzarella, oraz sosu tym razem tzw. Sos tysiąca wysp . Mąkę zagniatamy z wodą i solą, tworząc elastyczne ciasto. Dzielimy ciasto na 2 części

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta z tuńczykiem 119

ciepło i na zimno.  Ja robię je dość rzadko,więc postanowiłam to zmienić , bo  pole do popisu, biorąc pod uwagę składniki, których możemy używać jest w tym temacie ogromne. Dzisiejszy przepis to kolejny pomysł na tuńczyka. Wygląda trochę jak taka mniej kaloryczna wersja pizzy, a jest równie smaczna. TARTA z TUŃCZYKIEM Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 puszka

Bon appetit mon amie
Ciasto jaglane z jabłkami i twarogiem, zdrowo i bezglutenowo 117

mieszamy dłonią jak ciasto. 3.  Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy kolejno od spodu: - dwa jabłka, posypujemy łyżeczką ksylitolu i mielonym cynamonem - kasza jaglana wymieszana z dżemem - jedno jabłko + ksylitol i cynamon - ser biały - dwa jabłka + ksylitol i cynamon Czas pieczenia ok 45 minut w 175 C. Podajemy na ciepło lub na zimno z łyżką jogurtu

Apetyczna babeczka
Pieczone kasztany 110

Ostatnio byłam zawiedziona tym, że 1 listopada nie sprzedawano ciepłych kasztanów na alejach cmentarnych tylko stragany dziwne?, jak na festynie balony, wata cukrowa, popcorn, gofry i

Niezły Młynek
Dorsz po japońsku 181

kawałki rybę obtaczamy w cieście i smażymy na oleju na złoty kolor. Cebule, ogórki konserwowe , paprykę kroimy w kostkę i razem mieszamy. W naczyniu układamy rybę, sałatkę, rybę i ponownie sałatkę. Wodę z octem, koncentratem, olejem, cukrem, solą zagotowujemy. Przygotowaną, gorącą zalewą zalewamy rybę i odstawiamy do wystygnięcia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce. Podajemy na zimno. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Francuskie ślimaczki z szynką 277

równomiernie rozprowadzam na arkuszu ciasta francuskiego pamiętając aby zostawić 2 "marginesy" na dłuższych bokach. Zwijam w rulon możliwie ciasno a następnie kroję w ok 1,5 cm krążki. Po ułożeniu na blasze z odpowiednimi odstępami smaruję roztrzepanym jajkiem i zapiekam ok 12 minut w 190-200oC. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Smacznego

Mechanik w kuchni
Pizza z szynką i pieczarkami 167

jest też nie mała :)  Z przepisu wychodzą dwie cienkie okrągłe na blachę z wyposażenia piekarnika lub jedna prostokątna na całą blaszkę , jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimna. Przepis podpatrzony na blogu Buduj smak Składniki: 3 szklanki mąki  1  szklanka ciepłej wody 0,5 kostki świeżych drożdży  (50g) 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)zioła prowansalskie Do miski wlewamy ciepłą ( nie za gorącą !!) wodę , wykruszamy pół kostki drożdży i rozpuszczamy je. Dosypujemy pozostałe składniki, mieszamy i zagniatamy króciutko ciasto. Wkładamy do miski i przykrywamy  na czas przygotowania składników obłożenia ( ok 30 min do czasu podwojenia objętości) Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części i formujemy placki wielkości

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ROGALIKI Z PIECZARKAMI 134

celu odparowania wody. Wystudzić. Ciasto rozwałkować i wycinać spore kółka. Na każde kółko nałożyć łyżeczkę farszu. Składać na pół, dobrze dociskając obrzeże rogalików. Piekarnik rozgrzać do ok 185st. Rogale posmarować rozbełtanym jajkiem połączonym z wodą ( w celu uzyskania ładnego połysku). Wstawić do piekarnika i piec na zloty kolor ok 25min. Jeść na ciepło lub na zimno, chociaż na ciepło

Walijskie Pichcenie
Ostre serduszka 163

zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili,   2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 25 g  drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii,   szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże z letnią wodą, cukrem

Moniki Smakołyki
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 357

Śnieg prószy, drobny i mokry. Przykleja się do czapki, kurtki, szalika. Malutkie płatki lądują na zaczerwienionej twarzy, a obłoki pary unoszą się nad przechodniami. Udeptana warstwa

W kuchni Karmel-itki
Bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami 304

mięsem, z jagodami, buraczkami i oczywiście z kapustą i grzybami. Te ostatnie były zawsze moimi ulubionymi! Pierogi bez glutenu i bez gotowych mieszanek Dodatkowym utrudnieniem przy wymyślaniu składników ciasta na pierogi był fakt, że przechodząc na dietę bez glutenu, nabiału i cukru za punkt honoru postawiłam sobie gotowanie tylko na bazie naturalnych składników, co automatycznie wyklucza wszystkie bezglutenowe miksy uniwersalne(...)których brakowało zwykłej mące ryżowej. Pierogi bez glutenu z kapustą i grzybami Tak jak wcześniej wspomniałam od zawsze najbardziej lubiłam pierogi z kapustą i grzybami, podjadałam je nawet na zimno prosto z lodówki, więc postanowiłam podjąć kolejną próbę przygotowania pierogów z takim nadzieniem. Stwierdziłam, że jak się nie uda to najwyżej będę jadła sam farsz przez 3 dni :) Z wielkim

Book of spells
Jaglane kotleciki z miętą 169

Jaglane kotleciki z miętą były tak smaczne, że muszę się z Wami natychmiast podzielić przepisem. Można zrobić je na obiad, kolacje, podać z sosem jogurtowo-miętowym

dolcevitainmykitchen
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 147

W tym roku lato nas nie rozpieszcza. Za oknem deszczowo i smutno. Aby poprawić sobie humor ostatnio zrobiłam przepyszny i klasyczny przepis-ryż zapiekany z jabłkami

Ciasta z tradycjami
Kruche babeczki z nadzieniem truskawkowym i bitą śmietaną 103

szczypta soli Dodatkowo: zimna śmietana 36 % opcjonalnie fix do śmietany glazura o smaku truskawkowym Kandy Lauretta listki świeżej mięty czekoladowa posypka Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy kruche babeczki: Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i pokrojone na kawałki schłodzone masło. Masło dokładnie siekamy. Dodajemy cukier puder i dwa żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Można całość sobie ułatwić

Słodkie okruszki
Racuchy na maślance bez drożdży 10319

Układać po łyżce ciasta na gorący olej. Smażyć z obu stron na rumiano. Jeśli placki rumienią się zbyt szybko, to należy zmniejszyć moc palnika. Po usmażeniu przełożyć racuchy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Racuchy na maślance podawać oprószone cukrem pudrem lub z ulubionymi dodatkami, np. konfiturą. Smakują dobrze również na zimno. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne Przeboje
Tarta ziemniaczana z chipsami z jarmużu 133

można zjeść na zimno, prosto z pieca i odgrzewaną. Zdrowe chipsy Jeśli tartę ziemniaczaną będziecie chcieli zrobić w sposób planowy (a nie przyparci do muru), to polecamy Wam dodatek w postaci pieczonego jarmużu. Wysoka temperatura zmieni go w zdrowe chipsy, lekko chrupiące, delikatne i po prostu pyszne. Spróbuj też naszych przepisów na: Tartę na kalafiorowym cieście Tartę na brokułowym cieście

Niedzielny kucharz
Francuskie rogaliki z pasztetem 195

kminek Sposób przygotowania: Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy dość grubo pasztetem. Dzielimy na trójkąty. Na każdy trójkąt nakładamy plaster szynki, sera mozzarella oraz paseczki papryki. Zwijamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kminkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C na ok 20 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Fajnie smakują także

Kuchnia w czekoladzie
MALINOWY TORCIK NA ZIMNO 161

własnej działeczki ). Ciasto wyszło bardzo smaczne, intensywnie malinowe i warte grzechu. Można dodać owoce mrożone i przygotować takie ciacho w środku zimy przywołując wspomnienia o ciepłym i słonecznym lecie. Ja całkiem spory zapas malin już zamroziłam i zamierzam w ten właśnie sposób poprawiać sobie nastrój w zimne i długie wieczory zimowe. MALINOWY TORCIK NA ZIMNO /tortownica o średnicy

Pieguskowa Kuchnia
Jogurtowy sernik na zimno z truskawkami mojej mamy Hani 142

Fantastyczny sernik na zimno z przepisu mojej mamy. Na biszkoptach- minimum pracy, maksimum efektu. Niezbyt słodki, odrobinę kwaśny i z ogromną ilością truskawek! Moja mama twierdzi, że jest to sernik w stylu fit, niestety jako dietetyk nie mogę się z nią zgodzić, chociaż z pewnością jest to lżejsza alternatywa dla standardowych serników z masłem lub ciast z tłustymi kremami. Polecam

Mango Papaja
To był dobry rok... czyli podsumowanie roku 2016 178

szpinakowa z łososiem, ciasto z brzoskwiniami i kruszonką, roladki z tortilli z łososiem i ogórkiem oraz sernik dyniowy w wydaniu fit ;)  Ostatnia, ale nie najgorsza, a najafajniejsza rzecz jaka mogła nam się przytrafić ;) Nasza rodzinka powiększyła się o kota! A ściślej mówiąc o malutką kotkę, którą znalazłam na parkingu idąc do pracy. Padał śnieg, było zimno, a Stefcia

Czerwona Porzeczka
Szpinak – właściwości lecznicze 259

Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 168

ciepło lub na zimno. Gorąco polecam i życzę smacznego. Dla tych co lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish

mojewypiekiinietylko
Parówkowe buły 128

każdą połówkę owijamy ciastem , układamy na blaszce d o pieczenia i lekko nacinamy wierzch każdej bułki . Piekarnik rozgrzewamy do 150 C , wkładamy buły i zwiększamy temperaturę do 220 C . Pieczemy około 20-30 minut , aż się zrumienią , w połowie pieczenia prószymy po wierzchu tartym serem . Podajemy na gorąco z dodatkiem ketchupu lub sosu czosnkowego . Na zimno drugiego dnia także

Ogrodnik w podróży
krewetki w szynce serrano - tapas 136

skrobi kukurydzianej, sól, zimna gazowana woda Czosnek i chilli posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem. Do powstałej marynaty włożyć krewetki, wymieszać. Odstawić na 30 minut. Krewetki wyjąć z marynaty, zawinąć w plastry szynki. Wymieszać w misce obie mąki z solą i dolewać zimną wodę – powinniśmy otrzymać masę o konsystencji śmietany. Zanurzać krewetki w cieście i delikatnie wkładać

królestwo garów
Deserowa i aromatyczna zupa z dyni 103

danie obiadowe, było ciasto, to teraz czas na zupę idealną na podwieczorek lub kolację. Deserowa zupa, czyli dynia gotowana na mleku z dodatkiem soku pomarańczowego oraz skórki, cynamonu i kardamonu, podana z ryżem i posypana pestkami dyni- treściwa, wartościowa, a przede wszystkim cudownie aromatyczna i... wyjątkowo smaczna! Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno, chociaż osobiście wolę wersję

Kraina Miodem Płynąca
Rustykalne mini tarty na oleju z warzywami 149

foremki z ciastem z lodówki. Na ciescie układamy w okrąg paski cukini i marchewki.   Śmietanę mieszamy z jajkiem, startym serem, tymiankiem, solą, pieprzem i czosnkiem ( do smaku).  Masą zalewamy tarty. Staramy się aby śmietana wypełniła przestrzeń pomiędzy paskami warzyw. Tarty pieczemy przez ok. 35  minut w 190°C. Smakują pysznie na ciepło i na zimno

Mia Cucina Sofieta