Ciasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku(...)masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30-35 min w 180*C. 3. Masa serowa : (robimy ją dopiero, gdy galaretka cytrynowa będzie już zimna, brzoskwiniową wstawiamy wtedy do lodówki). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy. Przestygnięte galaretki cytrynowe (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z serem, dodać cukier puder
Kto ugości moich gości?Owsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem
Kuchnia MagdaLenyzimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe
W Mojej Kuchni Lubięzimno też poszły Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 2 jajka 1 banan 2 łyżki miodu, syropu klonowego, syropu z agawy spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu do smaku szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy lub ucieramy trzepaczką na gładkie nieco gęste ciasto. Smażymy
Zasmakuj Kuchniciast i ciasteczek. Jakie zachowujemy proporcje ? Prawidłowo to 2:1 lub 3:1. Wszystko zależy do czego będziemy wykorzystywać nasz ganasze. Jakiej jakości powinna być czekolada? Oczywiście jak najlepszej. Najlepiej gorzka około 70%. Można również wykonać ganasze z mlecznej lub białej czekolady. Wtedy jednak zmieniają się proporcje. Czy można zważyć ganasze? Istnieje taka możliwość, gdy śmietana będzie zbyt zimna
Ciasta z tradycjamiCiasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem. Równie dobrze smakują na ciepło co na zimno
Lena Gotujeciasto w rękę, delikatnie je rozciągamy i wkładamy po łyżce konfitury. Sklejamy i układamy tak, aby część sklejona leżała na stolnicy. Pozostawiamy przygotowane kulki pączkowe na około 20 minut pod ścierką. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego pączki. Smażymy z obu stron, delikatnie przewracając. Wyjmujemy na papier do odsączenia. Pamiętajmy, aby kontrolować temperaturę tłuszczu, aby nie była za zimna
ChilliJemyWiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić(...)rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć
CookYourselfWiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić(...)rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć
CookYourselfCiasto chlebowe rozwijamy, smarujemy koncentratem pomidorowym ( może być sos pomidorowy smakowy). Posypujemy serem mozzarellą, układamy na niego kawałki pokrojonej w plastry polędwicy. Posypujemy pokrojonym w cienki paski boczkiem o długości ok. 1,5 cm ( można kupić już pokrojony boczek. Na wierzch rozkładamy kawałki sera gorgonzola i pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach. Bardzo dobre na ciepło i zimno. Życzę
Kulinarne życiezimno też są smaczne. Z podanych składników wyszło mi 8 bardzo dużych sztuk. Składniki: 650 g mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 45 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju łyżka czarnuszki na farsz: 250 g kapusty kiszonej 300 g mięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotować ciasto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazimno, namówiła mnie, abym się napił wbrew zwyczajowi trochę herbaty. Odmówiłem zrazu; potem, nie wiem czemu, namyśliłem się. Posłała po owe krótkie i pulchne ciasteczka zwane magdalenkami, które wyglądają jak odlane w prążkowanej skorupie muszli. I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął
AZgotuj!cieście rozsmarowujemy dżem, układamy rabarbar, na nim bezę i wszystko to posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy do czasu, aż beza i kruszonka się zarumieni, następnie wyłączamy grzanie, uchylamy piekarnik, żeby usunąć parę, ponownie go zamykamy i trzymamy jeszcze 5 minut. Wyjmujemy, studzimy, posypujemy cukrem pudrem i podajemy. Tarta jest pyszna zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam
Rozpustne gotowanieWłączyć piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej. Rozwałkować ciasto, wyłożyć nim formę. Na cieście układać kolejno - kurczaka, szpinak z czosnkiem, pomidory, ser feta. Zalać wszystko mieszanką śmietany i jajka. Wstawić do piekarnika i piec 30-40 minut. Na ostatnie 5 minut warto włączyć termoobieg(...)funkcją grzania od spodu, aby spód tarty był suchy. Tarta wyśmienicie smakowała nam w towarzystwie półsłodkiego, czerwonego wina. Jestem przekonana, że doskonale będzie również smakować na zimno, jako np. zakąska na przyjęciu. Niestety tym razem nie udało mi się jej wypróbować, bo zniknęła z talerzy w mgnieniu oka ... :) Smacznego
Garniec Magalieciastem wylepić foremki do tartaletek. Na każdą nałożyć porcję masy kajmakowej. Plasterek jabłka ciasno zwinąć,** dookoła nakładać kolejne formując kształt róży. Ułożyć na masie kajmakowej, uzupełnić jabłkami,żeby całość była wypełniona kwiatem. Piec w 180°C przez 20-25 minut. Jeżeli jabłka będą się przypiekać,przykryć je folią aluminiową (błyszcząca strona u góry). Można podawać na ciepło lub zimno, dodatkowo
Pełny talerz