ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:266/444)

Imprezowe kuleczki z kapustką kiszoną i kiełbasą 85

która zniknie ze stołu w mgnieniu oka! :). Pyszne kuleczki z ciasta pizzowego z farszem z cebulki, kiełbasy i kapusty kiszonej to pomysł który powstał w mojej głowie spontanicznie a wywołał furorę wśród rodziny i znajomych :). Podawajcie koniecznie z domowej roboty sosem czosnkowym!. Mniam… (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie ciasta na pizzę 500 gram kapusty kiszonej 2-3 kiełbaski śląskie(...)czasu do czasu mieszkając. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawiamy do przestudzenia, gdy farsz wystygnie rozwijamy ciasto na pizzę, dzielimy na mniejsze kawałki kwadraty, każdy kawałek ciasta lekko rozciągamy w dłoni, łyżką na środek nakładamy porcję farszu i zawijamy ciasto do środka tworząc kuleczki i kładziemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia złączeniem w dół., gotowe kuleczki

Blog kulinarny S9.PL
Placuszki ziemniaczane z sezamowym pesto! 119

Dłonie najlepiej zwilżaj wodą wtedy ciasto się będzie kleić Ci do dłoni. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Podajemy polane pesto. Gotowe!  ;-) SEZAMOWE PESTO: - 1 pęczek natki pietruszki - garść świeżej kolendry - 2 -3 ząbki czosnku - duża łyżka pasty tahini - oliwa z oliwek - rzepakowy olej tłoczony na zimno  Natkę i kolendrę włóż do słoja

SMYKWKUCHNI
Paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami 81

sezamu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Drożdżowe ciasto: Do miseczki wlać podgrzane mleko (ok. 30 o C) i rozpuścić w nim drożdże. Wsypać cukier oraz łyżkę mąki, zamieszać. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Resztę mąki przesiać, dodać sól, jajko, olej i wyrośnięty rozczyn. Wyrobić jednolite i sprężyste ciasto. Przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu(...)środek każdego z nich wzdłuż dłuższego boku wyłożyć porcję nadzienia. Zamknąć ciasto, tworząc wałek, zlepić brzegi i przełożyć łączeniem na dół na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie ciasta ponacinać na szerokość ok. 2-3 cm, używając ostrego noża natłuszczonego olejem. Każdą część posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać wybranym dodatkiem

niecodziennikpary
Arbuzowa lemoniada 166

Lemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczna lemoniada 186

Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżówki z grzybami i serem 168

Ciasto drożdżowe króluje w większości domów włoskich i polskich z uwagi na jego nie ograniczone możliwości komponowania z rożnymi dodatkami. Połączyłam polską z włoską tradycją zrobiłam pyszne bułeczki z grzybami i serem mozzarella, które zadowolą nie jednego smakosza. Drożdżówki z serem i mozzarellą są pyszne na zimno i gorąco. Podane z barszczykiem czerwonym czynią danie wyjątkowym

Kulinarne pyszności Molki
Owsiane placuszki z sosem truskawowo-rabarbarowym 150

przeszkadza mi zjedzenie ich na zimno. Najlepiej smakują mi właśnie wiosną lub latem, kiedy mogę je podać ze świeżymi owocami lub sosem owocowym. W pozostałą część roku ratuję się swoimi przetworami np. domowym dżemem.  Nie używam do nich białej mąki, głównie owsianej, dzięki czemu są bardziej pożywne. Lubię dodatek jogurtu do ciasta, który sprawia, że nasze pancakes mają delikatny

Fabryka pomysłów
Sernik na zimno z rabarbarem 388

zrobić z niego galaretkę do sernika. Ciasto ma konsystencję pianki. Kolor wierzchniej galaretki zależy od odmiany rabarbaru. Ja mam dwie różne, ale na razie najsilniej rozwinęła się ta o długich łodygach, z których łatwo zdejmuje się skórkę i wybarwionej w większości na zielono. Wystarczy niewiele składników, by zrobić ten orzeźwiający sernik na zimno idealny na wysokie temperatury ostatnio. Składniki

Weekendy w domu i ogrodzie
Chlebek bananowy. 'Lepszy'... 142

morele. Garść powinna wystarczyć. Rozdziel ciasto pomiędzy przygotowane foremki i piecz do czasu, aż patyczek wetknięty w środek będzie wychodził czysty. Mniejsze bochenki około 30 minut, a większe około 50. Wyjmnij z piekarnika, zostaw na 5-10 minut, a potem ostudź na kratce. Chlebki sa pyszne na ciepło, ale i na zimno. Zimne można zawinać dokładnie w folię i zamrażać

Lejdi of the house
Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny 126

ząbki czosnku 2-3 chlusty oliwy zimna woda - opcjonalnie Sposób przygotowania Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki blendujemy, do uzyskania gładkiej masy. Jeśli hummus jest za gęsty, dodajemy trochę lodowatej wody. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/hummus-pasta-z-ciecierzycy/ MieszamWGarnku Zapisz Zapisz Artykuł Hummus – pasta z ciecierzycy, przepis klasyczny pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Rustykalna tarta z jagodami / blueberry galettes 137

mlekiem, następnie posyp ciasto cukrem ( użyłam brązowego) Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200 stopni około 20-30 min ( w zależności od wielkości), aż pięknie się zarumienią.     Mini rustykalna tarta z jagodami to idealna porcja deseru „per person”. Możesz podać ją na ciepło zaraz po wyjęciu z piekarnika lub na zimno. Doskonale smakuje z gałką śmietankowych

Rusty Fork
Tarta z burakami i serem feta. 133

kostkę. Wyjmujemy foremkę z lodówki. Na cieście wykładamy szpinak, następnie pokrojoną szynkę i buraki. W misce mieszamy jajka ze śmietaną i przyprawami. Wylewamy sos na tarte. Na wierzchu układamy kawałki sera. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy około 40 min aż się zetnie i zarumieni. Podajemy na ciepło, chociaż na zimno też zasmakuje.  Zapraszam

Radość kipiąca uśmiechem.
Uszka z grzybami i uszka z buraczkami 176

grzyby opłukać pod bieżącą wodą. Zalać zimna woda i odstawić na minimum 2 godziny. W nowej wodzie obgotować je minimum 30 minut. Na masełku zeszklić cebulkę, dodać grzyby i podsmażyć do odparowania wody. przyprawić i dodać posiekana pietruszkę. Tak jak farsz z buraczków ten tez najlepiej pozostawić przez kilka godzin w lodówce. ciasto wg znanego już przepisu http://marciochakucharzy.blogspot.com/2013/02/klasyczne-pierogi-ruskie.html

MarciochaKucharzy
Sernik w łatki 144

już na moim blogu serniki na zimno, ale taki pieczony tylko przeze mnie, bez pomocy innych :) - to pierwszy raz. Sernik to zmora moja była. Kiedyś już dawałam przepis na sernik przekładany , ale w tamtym przypadku byłam tylko obserwatorem. Nie robiłam go wtedy. A dzisiaj mój! :D Na święta Bożego Narodzenia! :) Składniki: na ciasto 150 gramów margaryny Kasi 2 jajka

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kwieciste parówki w cieście francuskim 190

prostokątów Na każdy nakładamy parówkę Nakładamy ciasto z krótszych boków na parówkę Zawijamy dokładnie  i zaklejamy Nastawiamy piecyk na 200 stopni C Kroimy w cienkie (ale nie za bardzo) plasterki... ... i zawijamy w kółko nacięciami do zewnątrz Smarujemy roztrzepanym jajkiem... ... i wkładamy do piecyka na 20 minut Zjadamy na ciepło lub na zimno z keczapem lub bez niego :) Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Fugasse z zielonymi oliwkami 174

razy wewnątrz i delikatnie rozciągamy, alby ciasto podczas wyrastania się nie zrosło. Gotowy chlebek przekładamy na formę do pieczenia i pozostawiamy na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C, wierzch fugasse przez włożeniem do piekarnika smarujemy oliwą. Czas pieczenia ok. 25 minut. Wspaniale smakuje na ciepło i na zimno

Apetyczna babeczka
KRUCHE CIASTKA Z KREMEM KASZTANOWYM, MUSEM Z BIAŁEJ CZEKOLADY I CHRUPIĄCĄ PIERNIKOWĄ KRUSZONKĄ 164

połączą, odstawiamy. Resztę śmietany ( musi być zimna! ) ubijamy na sztywno, a następnie delikatnie łączymy z masą czekoladową, chłodzimy. KRUSZONKA PIERNIKOWA: W garnku roztapiamy masło z miodem i cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika , mieszamy , studzimy. Mąkę przesiewamy z odrobiną soli , sodą i kakao. Dodajemy jajko i przestudzoną ( taką letnią ) masę. Wyrabiamy gładkie ciasto, rozwałkowujemy na ok. 4 mm i wkładamy

Ostra na Słodko
Potrawy i zwyczaje wielkanocne. 235

pierdółki. Dalej przechodzimy do propozycji na zimno. Oczywiście królują jajka na tysiąc sposobów. W kopercie z kawiorem, po królewsku, zapiekane, zapiekane w pomidorach, zapiekane pikantne no można by wymieniać i wymieniać. Następnie pojawiają się przeróżne propozycje mięs, a na koniec (może tak na prawdę nie na koniec tylko od połowy książki) mamy ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta. Serniki, mazurki

Brzuszki Łakomczuszki
Kotlety jajeczne 74

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne kotlety jajeczne, robiłam je pierwszy raz, ale z pewnością będą dużo częściej gościły na moim stole. Z sezonowymi warzywami stanowią całkiem

To co lubię - gotuję i polecam
SERNIK KOKOSOWY Z MALINAMI 163

    Sernik kokosowy z borówkami był pyszny, natomiast sernik kokosowy z malinami jest wprost genialny. Obłędny, przepyszny... To najlepsze ciasto na upalne, letnie dni... Totalnie

Smaczne Zdrowe
Prosty i zdrowy sernik na zimno 191

Doskonale wiecie, że ostatnio całkowicie stawiam na prostotę.  Upały nie pozwalają odpalić piekarnika, a ochota na coś dobrego zawsze jest... Więc ratować się trzeba FIT

Czarnawisienka
Serniczki bez pieczenia 111

Serniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka

Kuchcik gotuje
Śmietanowiec z galaretkami i borówką amerykańską 323

Smerfny ten deser i to bez pieczenia! Świetny na lato, ale sprawdzi się o każdej porze roku. Jest puszysty, śmietankowy i prawie jak sernik na zimno

Smaczna Pyza
Szaszłyki WEGE z pomarańczą i imbirem 251

Pikantna słodycz!, tak można by określić dzisiejszą przekąskę na zimno. Choć nie ma tu mięsa i ostrej papryki, to jest to szaszłyk sycący i z charakterem

Kuchnia PROzdrowotna
Sernik na zimno z masą makową 164

Zakochacie się w tym serniku :) Kremowy, delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Bez pieczenia, na ulubionych biszkopcikach. Do masy serowej dodałam masę makową, która doskonale wkomponowała

Domowa cukiernia Ewy
Kotleciki z kaszy jaglanej z serem białym i sosem owocowym na jogurcie 165

zrobić zarówno w wersji wytrawnej, np z sosem grzybowym, oj tak, byłyby pyszne U nas w wersji na słodko. Jeśli zdecydujecie się na wersję wytrawną, wtedy nie dodajecie do ciasta cukru. Jeśli chcecie, aby były lżejsze, smażcie je bez panierowania w bułce, chociaż ja jakoś z automatu pojechałam bułką tartą Podałam je z sosikiem jogurtowym z dużą ilością owoców(...)tyle owoców ile macie i takie jakie macie, chociaż u nas są to maliny i jagody. Mniam! Możecie wcinać kotlety również z samym dżemem. Kotlety pyszne są i na zimno i na ciepło. Mąż stwierdził, że są bardzo sycące i nikt nie zje ich dużo. Mama za to, nie mogła uwierzyć, że są z kaszą, bo w ogóle jej tutaj

Mieszam w Garnku
Truskawkowa fantazja 143

Ciasto które jest mało słodkie, i takie było moje założenie. Łasuch mogą zwiększyć ilość cukru. Jest lekkie i proste do zrobienia.Biszkopt polecam zrobić dzień wcześniej. W sezonie truskawkowym polecam. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 1/2 szklanka mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej galaretka: 30 dkg truskawek 1 galaretka truskawkowa 1/2 litra wody masa biała: 600 ml śmietany kremówki(...)zimna ale jeszcze płynna dolewam ją stopniowo do śmietany i cały czas miksuję.Wylewam śmietanę na biszkopty.Wstawiam do lodówki Żelatynę namaczam w łyżce wody, dodaję 1/4 szklanki gorącej wody i rozpuszczam.Przestudzoną żelatynę ale płynną dodaje do musu truskawkowego. Do musu dodaję łyżkę jogurtu, i mieszam , potem kolejną łyżką i całość dolewam do jogurtu. Mieszam i wylewam na ciasto

wesoła kuchnia
Fioletowy sernik z owocami leśnymi, karmelem i orzechami – Spyro Reignited Trilogy 183

mąka pełnoziarnista – 4 łyżki zimna woda – 1 łyżka Razem 14 zł © nerdskitchen.pl PRZYGOTOWANIE 1. SPÓD (5 min) Orzechy zmiksować utłuc na drobny piasek tłuczkiem do mięsa. Dodać pokrojone w kostkę masło i makę, szybko utrzeć pomiędzy palcami na mokry piasek (albo dalej zmiksować w mikserze). Dodać zimną wodę, szybko uformować kulę ciasta. Zawinąć w folię i schłodzić przed

Nerds Kitchen
Bułeczki drożdżowe z parówkami i serem 142

żółtego sera i zamknąć ją w cieście formując bułeczkę. Dobrze skleić ze sobą boki. Gotowe bułeczki kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować odłożonym białkiem wymieszanym z łyżką mleka i oprószyć ziołami prowansalskimi. Piec w temperaturze 190 stopni C przez ok. 20 minut. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu (ale na zimno tez są smaczne

Simply Food
Pizzerinki wg Aleex 164

obficie startymi serami. 8. Zwinąć ciasto w roladę. 9. Pokroić roladę w plastry o grubości ok. 3 cm. 10. Plastry ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 11. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 15-18 minut na złoty kolor. 12. Ostudzić, podawać jako przekąskę. 13. Świetnie smakują na gorąco i na zimno. Smacznego

W mojej kuchni
Śnieżny puch - bez pieczenia 318

moim blogu w zakładce CIASTA Składniki 500 g sera twarogowego (dałam wiaderkowy) 400 g śmietany kremówki (36%) 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka żelatyny ciastka herbatniki  cukier puder według własnego smaku (dałam 1/2 szklanki ) 1/2 szklanki wiórek kokosowych  Galaretki wraz z żelatyną rozpuścić w dwóch szklankach wody i przestudzić. Galaretka powinna być zimna, ale płynna. Śmietanę ubić wraz

O kuchni z uczuciem
Paszteciki z miesa ze szpinakiem 333

Wolny pas ciasta lekko posmarować wodą. Ciasto zrolować, zaczynając od dłuższego boku z farszem. Po zwinięciu lekko docisnąć, aby lepiej się trzymało. Pokroić w plastry grubości około 1,5 cm. Układać plastry na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na 15 minut. Najlepsze są ciepłe, ale na zimno też są smaczne. *kupuję gotowe, mrożone

królestwo garów
Kulebiak z kaszą gryczaną i kapustą 161

nałóż połowę farszu na 1 arkusz ciasta i zawiń w rulon, zawiń boki pod spód, a dla bajeru możesz delikatnie naciąć wierzch w krateczkę. Piecz w temp. 190-200 C przez 25-30 minut. Podawaj z podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi lub płatkami migdałowymi i świeżym rozmarynem. Smacznego! ps. Smakuje na ciepło i na zimno, a przechowywany w lodówce wytrzyma kilka

greenscarf
Pyszne placuszki z twarogu 141

wytrawnie. Na ciepło i na zimno. Danie idealne :) Placuszki z twarogu przygotowuje się bardzo łatwo. Pyszne placuszki z twarogu Składniki 250 g twaróg chudy 1 szt jajko 100 ml mleko 2-3 łyżka mąka dowolna, ale nie z orzechów Sposób przygotowania Twaróg rozdrabniamy, miksujemy z jajkiem i mlekiem. Dodajemy mąkę do zagęszczenia ciasta. Powinno być zwarte i gęste, ciężko odpadać

Kucharzyca
6. Prawie naleśniki z otrębów 169

szkoły. Smakuje równie dobrze na zimno jak i na ciepło. Pamiętajmy, że nie można spożywać nadmiernej ilości otrębów, gdyż mogą one podrażnić nasz układ pokarmowy! Składniki na 1 naleśnika: - 25g otrębów (np. owsianych, gryczanych) - całe jajko - 50ml mleka Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miseczki, mieszamy tak, by otręby nie zostały na dnie. Ciasto wylewamy na gorącą patelnię muśniętą oliwą

Be Fit Be Strong
Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi 100

bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć jako gorąca lub zimna przekąska, a nawet - jak w moim przypadku - jako śniadanie

Milion Smaków
Wielkanocna Baba z jajami ;) 159

oprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis zgłoszony do konkursu „Wielkanocna

Pełny talerz
Tarta ze szpinakiem i kurczakiem 396

suszonym koperkiem oraz fetą.  Na ciasto warstwami układamy kurczaka i szpinak / kurczak, szpinak, kurczak,... Wierzch polewamy masą przygotowaną ze śmietany i jajek. Układamy plasterki pomidora i ew. kawałki sera (ja użyłam camemberta). Pieczemy w 180 - 200 stopniach przez ok godzinę. Po wyjęciu z piekarnika, możemy jeść od razu na gorąco lub na zimno, po ostygnięciu tarty. W obu wariantach

Taste Of My Day
Zupa "NIC" w towarzystwie racucha drożdżowego 214

przed upieczeniem włożyć jabłko - do ciasta można również dodać odrobiny aromatu waniliowego, będzie dobrze współgrało z zupą - po upieczeniu wykładam na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu , posypuje cukrem pudrem   - zupę wlewam do talerza wkładam pianki, można równie dobrze pianki obsypać cynamonem - podaję z racuchami  - zupa świetnie smakuję na ciepło jak i na zimno  Smacznego

Basia w kuchni