wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut. Upieczone gofry wyjąć z gofrownicy podważając drewnianą lub silikonową łopatką. Przenieść na kratkę do studzenia, by spokojnie odparowały. Położone, np. na talerzu zmiękną i zwilgotnieją- nie będą już tak chrupiące. Podawać na ciepło bądź zimno. U mnie z tahini i bananem. Smacznego! Rada: - jeśli
Nastoletnie Wypiekanieustach deser. Pyszny na ciepło jak i na zimno. Mi zostało troszkę kremu GANACHE, więc go wykorzystałam do zrobienia tej pyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej
Fiołkowe Talerzeniepogodę. To danie, które doskonale smakuje na zimno i mieści się w dłoń, wprost na dwa kęsy. Dania piknikowe mają to do siebie, że muszą być smaczne i pełne energii, dając nam odpowiednie paliwo do spędzania czasu bez wyrzutów sumienia. Moja propozycja piknikowego dania to proste i szybkie ciasto z płatków, truskawek i margaryny Omega Optima. Jest to typowo letnia
Mango PapajaSERNIK NA ZIMNO OREO Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych 1 kostka masła 2 paczki ciastek oreo 1 kg sera do sernika 2 opakowania serka mascarpone 2 białe czekolady żelatyna Wykonanie: Herbatniki rozkruszamy w blenderze i dodajemy do nich roztopione masło. Spód blaszki do ciasta smarujemy masłem i wykładamy na to nasze herbatniki. Ser przekładamy do miski, miksujemy
Słodkie ciachoktóre odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Następnie z ciasta formuję niewielkie bułeczki, których wierzch urozmaicam karmelizowanym rabarbarem i posiekanymi orzechami laskowymi. Odstawiam bułeczki na 15 minut do wyrośnięcia a następnie umieszczam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piekę 25 minut. Smakują świetnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przechowuję w szczelnie zamkniętym piekarniku. Smacznego, Klaudia
Mango Papajapół bądź na ćwiartki. Układamy na kremie. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki i chłodzimy przez co najmniej dwie godziny. Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Smacznego! Szybki torcik z truskawkami i białą czekoladą Żelatyna, którą dodajemy do masy nie może być ciepła ale nie może być też bardzo zimna, gdyż nie będziemy w stanie połączyć jej ze śmietaną. Truskawki
mecooksZwijam w rulon, składając do siebie oba dłuższe boki ciasto. Aby łatwo zmieściło się na blaszce tworzę z niego kształt rogala. Piekę przez 8 minut w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni, a następnie zmniejszam temperaturę do 180 i dopiekam przez mniej więcej 15 minut. I na ciepło i na zimno zaspokoi głód i zadowoli spragnione kubki smakowe
Pichceniomaniacukier 2 łyżki żelatyna ( na litr wody woda zimna 100 ml kiwi 4 szt Krok 1 Ubijamy jaja z cukrem na puch ( masa podwaja swoją objętość), dodajemy przesianą make z proszkiem do pieczenia.Mieszamy łopatką do połączenia składników( delikatnie i w jednym kierunku). Krok 2 Do rękawa cukierniczego przekładamy trochę ciasta biszkoptowego i zaczynamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robić
Różowa kuchnianatłuścić lub wyłożyć papilotkami. Do tak przygotowanej formy wyłożyć ciasto. Wierzch każdej babeczki popsypać pozostałą mozzarellą, ozdobić plasterkami pomidorków koktajlowych i oprószyć przyprawą do pizzy. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około
Gospodyni Miejskaroku: Emotikon smile 1. Sernik krówkowy na zimno, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 11/ krowkowy-sernik-na-zimno.ht ml 2. Mleczna kanapka, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 11/ mleczna-kanapka-biszkopt-cz ekoladowy-i.html 3. Mini pączusie z twarogiem, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2015/ 10/twarogowe-paczusie.html 4. Galaretkowiec, link: http:// ugotowac.blogspot.com/2014/ 12/ galaretkowiec-ciasto-na-zim no-z.html
Ugotowaćbardzo kruche).Utoczyć wałek , odcinać z niego po kawałku ciasta i formować małe ROGALIKI.Układać je na wysmarowanej tłuszczem i posypane mąką blasze w odstępach 1 cm.i pięć na jasno złoty kolor w temperaturze 200 stopni przez 15 minut.Gorące ,upieczonego ROGALIKI posypać cukrem pudrem z wanilią.ROGALIKI Podajemy na zimno lub Gorąco.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkihiszpańskiej, były wykorzystywane do deserów na zimno, puddingów, czy koktajli, postanowiłam poeksperymentować i nasiona wykorzystać do pieczenia. Na ten sam pomysł wpadła Dorota, z bloga Daktyle w czekoladzie , wyszło to przy pewnej rozmowie ;-) Każda z nas miała zadanie, za upieczenie swojej wersji…. Zdecydowanie warto go wypróbować ! Składniki: Ciasto na tortownicę
Wanilia i Kardamongdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g
Smaki Przyprawy i Kolorymąką tak, aby mąką porządnie pokryła mięso w cieście. Obtoczone mięso ułożyć na desce. W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Skrzydełka wrzucać partiami i smażyć po 10-15 min na złocisty kolor. Usmażone skrzydełka najlepiej ułożyć na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Dobre zarówno na ciepło jak i na zimno. Smacznego
na moim stole...powiem :):):) Osobiście nie jestem miłośniczką serników na zimno ale mimo to się skusiłam. Zaufałam kremówce z mascarpone i świeżym owocom. Oj pyszne to połączenie... a dupa rośnie jak mawiał mój brat :) Przepis pochodzi z bloga Sio smutki . Proporcje dotyczą tortownicy 20-21 cm. Torcik z galaretka i owocami ciasto: 2 jajka w temp. pokojowej 0,5 szkl. mąki
Dzieje kuchennej Wiewióryszparagi i kilka z nich owijamy szynką parmeńską. Gotowe ciasto kruche rozkładamy w formie do tarty, smarujemy jogurtem greckim, układamy szparagi. Na wierzch kładziemy plastry koziego sera. Posypujemy niewielką ilością soli i pieprzu. Tarte pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 18-20 minut. Zjadamy na ciepło lub na zimno. Możemy udekorować świeżymi ziołami
Mango PapajaWyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze
Anioły w kuchnijajko i za pomoca pędzelka posmarować nim ciasto w miejscu od nacięcia kwadratu w środku. Przykryć blaszkę folią lub papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika z termoobiegiem nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu udekorowane listkami rukoli, choć swietnie smakują również na zimno. Smacznego
Gosia gotujezdjęciu - i zaklejamy jak pieroga - końcówki ciasta można zwilżyć wodą, aby lepiej się sklejały. Gotowe Calzone, przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę, wierzch smarujemy wodą i posypujemy ulubionymi ziołami. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 25 minut. Podajemy na ciepło jak i na zimno. Smacznego
Słodkie Przyjemnościgdyż smakuje dobrze zarówno na gorąco jak i na zimno. We will need: a pack of shortcrust pastry ( ~350g) bread crumbs, for dusting 300g cherry tomatoes olive oil 2 eggs 300ml double cream handful basil leafs, shredded plus some more for decoration 50g Parmesan, grated Potrzebne nam będzie: paczka gotowego ciasta kruchego (ok 350g) bułka tarta do wysypania formy 300g
Kulinarna rozmowaprzyprawy. Wyrobić ręką, zawinąć w ciasto drożdżowe (przepis na ciasto drożdżowe -patrz: http://aniolywkuchni.blogspot.com/2013/11/paszteciki-krucho-drozdzowe-z-farszem-z.html . Włożyć do wysmarowanej formy keksowej i piec w 180°C około godziny na złoty kolor. Można go upiec również bez skórki, zwie się go wówczas "łysym lub gołym". Podawać w kawałkach na ciepło lub na zimno z dodatkiem kefiru, maślanki, czy zsiadłego mleka. Bardzo dobrze
Anioły w kuchnimiski wlewamy lodowatą wodę (musi być naprawdę bardzo zimna!), wsypujemy mąkę tempura i wbijamy jajko. Całość mieszamy widelcem - wystarczą 3-4 ruchy, grudki nawet są wskazane. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania oleju. 3. W małym garnku rozgrzewamy porządnie olej. Owoce morza obtaczamy w mące, strzepujemy nadmiar, maczamy w cieście tempura i wrzucamy na gorący olej. Smażymy
Tajskie smakiDzisiaj propozycja na sernik na zimno choć sera w nim nie ma :) „Masa serowa” powstaje przy użyciu jogurtu naturalnego oraz śmietany kremówki z dodatkiem borówek. Te ostatnie można oczywiście dowolnie zamienić na jagody, maliny etc. Z połączenia jogurtu i kremówki powstaje nam delikatne, aromatyczne i lekkie ciasto, idealne na upalne letnie dni. :) Ilość porcji: Mała blacha ciasta Składniki: Spód ciasta
Kolizje Smakównałożyć dwie dość pełne łyżeczki jabłek - z reszty ciasta wyciąć mniejsze krążki, zakryć nimi górę babeczek dość mocno przyciskając brzegi, żeby się skleiły, a środek babeczki lekko wybrzuszył - piec w temperaturze około 200 stopni przez 25-30 minut Taką babeczkę można zjeść na ciepło, próbowałam - smakuje genialnie, ale na zimno również znajdzie swoich zwolenników, czy to na deser
Smakołyki Berenikizobaczyć to piękne i rzadkie zjawisko. Ja mieszkam niedaleko Krakowa i niebo nie było pokryte chmurami, więc widziałam czerwony księżyc. około 4:45 rano ;-) nie obserwowałam długo, bo było zimno jak cholera :P Chciałam zrobić zdjęcie, ale niestety moją zwykłą cyfrówką nie było to możliwe :-) Piękne zjawisko, cieszę się,że mogłam zobaczyć.W ogóle w tym roku mieliśmy kilka wyjątkowych(...)inne zjawiska, dlatego cieszę się, że pogoda sprzyjała i mogłam wszystkie widzieć. No ale dość o gwiazdach . Przejdźmy do kulinariów. dziś przychodzę do Was z ostatnio dość popularnym ciastem-ciastem jamajka. Jest to bardzo pyszne ciasto, które składa się z kakaowego biszkopta,bananów,galaretki,bitej śmietany,i całość jest posypana czekoladą. Ciasto jest wspaniałe w smaku, muszę jednak troszkę zmodyfikować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuwyjęciu z lodówki oblepiamy nim formę do tarty i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto w formie powinno mieć grubość nie większą niż pół centymetra. Cienkie ciasto gwarantuje, że tarta będzie dobrze wypieczona oraz chrupiąca. Jeżeli używacie mniejszej formy, lepiej zostawić trochę ciasta, niż wykorzystywać całe. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut, aby lekko się(...)kładziemy na ciasto pokrojone w plastry buraczki, a później kurczaka. Nakładamy jarmuż oraz rozdrobniony twaróg. 6 Całość zalewamy zmieszaną śmietaną z jajkami i tartę wstawiamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni na 30 minut. 7 Po upieczeniu czekamy, aż tarta delikatnie ostygnie i kroimy ją na równe kawałki, jak tort. Podajemy na ciepło lub po ostygnięciu na zimno. Artykuł Tarta
Kuchnia Bazyliiśrodek pizzy miękki i puszysty :) Osobom, które preferują pizzę na grubym cieście proponuję nie dzielić ciasta (dobrym pomysłem będzie też upieczenie pizzy na kwadratowej blasze od ciasta). Składniki na ciasto (dwie pizze o średnicy 30cm) : 3 szklanki mąki 50g świeżych drożdży 1 szklanka wody szczypta soli i cukru łyżka oleju rzepakowego Dodatki (wg własnego upodobania) : 150g sera czerwona(...)ostygnięcia. Sos pomidorowy zwykle przygotowuję dzień wcześniej, aby smaki przegryzły się. 2. Robimy rozczyn drożdżowy. Podgrzewamy szklankę wody z dodatkiem cukru (woda nie może być gorąca i zimna, inaczej drożdże nie będą działać). Dodajemy drożdże i 1/2 szklanki mąki. Dokładnie mieszamy i na 5 minut przykrywamy ścierką. 3. Kroimy w dowolne kształty warzywa. U mnie: pieczarki w grubsze plastry
VegUlkalato późno się zaczęło, dlatego będzie dłużej trwać? Muszę znaleźć tego kogoś, kto tak twierdził. Mam z nim poważnie do pogadania. Pierwszy września - bum! - jesień w pełnej krasie. Zimno, mokro, melancholijnie. To wszystko skłoniło mnie do połączenia dwóch smaków - słodkiego, przywodzącego na myśl lato, oraz mocno korzennego, kojarzącego się z jesienią. Tak oto prezentuje się ekspresowy chlebek bananowy. Dojrzałe banany(...)składniki z mokrymi. 5. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy 15 - 25 minut. Smacznego! Porady Banany powinny być bardzo dojrzałe (najlepsze są te z dużą ilością czarnych kropek). Ciasto wyciągamy z piekarnika, gdy skórka się zarumieni, lecz środek pozostanie mokry. Zapewni to, że ciasto będzie wilgotne oraz, że nie będzie się kruszyć
Pland based filleprzypadku ciasto wyszło za pierwszym razem i jestem bardzo zachwycona jak jest smaczne. Gdybym mogła to usiadłabym i zjadła całe, ale trzeba się podzielić, bo innym też smakuje :) Ciasto dobrze kroi się już po 2 godzinkach w lodówce. Jednak idealne jest na następny dzień. Polecam :) ~~SKŁADNIKI~~ SPÓD herbatniki klasyczne ok. 150 gram masło 5 łyżek ( roztopione, lekko ostudzone ) kakao(...)śmietana kremówka 30 % 330 ml. czekolada biała 200 gram mleko w proszku pełnotłuste (27 %) 5 płaskich łyżek orzechy ziemne prażone niesolone 3/4 szklanki żelatyna 2 łyżeczki + woda zimna do przykrycia żelatyny ok. 3-4 łyżki WIERZCH czekolada mleczna 100 gram olej rzepakowy 2 łyżki mleko 1 łyżka ~~METODA~~ SPÓD Herbatniki zmiksować malakserem lub za pomocą blendera umieszczając
Kuchnia Paulettesrobił uszek a kupował w sklepie to warto spróbować je przygotować samemu w domu a na pewno będą smaczniejsze :) . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 100 uszek na ciasto : 200 g mąki pszennej ( użyłam poznańskiej) 100 ml letniej wody 1 żółtko 1 łyżka oleju szczypta soli na farsz: 60 g suszonych grzybów 40 g czerstwej bułki 1 cebula (około(...)łyżka masła sól , pieprz Link do filmu z przygotowania : Uszka z grzybami do barszczu https://www.youtube.com/watch?v=HarqZdonhGg Przygotowanie : Najpierw przygotowuję farsz : Grzyby płuczę pod bieżącą zimna wodą , następnie wkładam je do miski i zalewam zimną wodą . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc lub namoczyć przed wyjściem do pracy
Uwaga Babcia GotujeSernik nowojorski – sernik New Yorker. Chyba najlepszy sernik na świecie. Kremowy, aksamitny, wręcz satynowy. Bardzo lekki. Pieczony, ale podawany na zimno. Gładki, rozpływający się w ustach. Z lekką nienarzucającą się cytrynową nutą. Do tego przepyszny ciasteczkowy spód. Osobiście jestem od niego uzależniona. Sernik nowojorski to prawdziwy sernik dla koneserów. Sernik New Yorker to także praktycznie jedyny sernik uznawany przez(...)dużej miski wyłożyć twaróg (odsączony), jajka, cukier, wanilię, cytrynę (i skórkę i cytrynę) oraz mąkę i śmietanę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać mikserem, ale krótko (zbyt długie miksowanie napowietrzy ciasto i sprawi, że sernik po pieczeniu opadnie). Przygotowaną masę wylać (będzie bardzo rzadka) do tortownicy. Jeśli macie odpowiednio duże naczynie – sernik należy piec w kąpieli wodnej. Jeśli nie dysponujecie takim
Pociąg Do Kuchnizalewamy wrzątkiem, po 2 minutach przecedzamy i przelewamy zimna wodą. Obsuszamy i siekamy. Twaróg rozdrabiamy widelcem. Do zaczynu dodajemy mąkę, mleko, jajo, twaróg, masło, sól i mieszamy. Następnie dodajemy posiekany jarmuż, ponownie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 – 90 minut, do podwojenia objętości. Łyżką nabieramy porcje ciasta i smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron
Tajemnice SmakuBardzo proste do przygotowywania parówki w cieście francuskim , to jedna z szybszych przekąsek. Gotowa do pieczenia w kilka minut. Takie parówki warto podać na przyjęciach oraz wtedy, gdy mamy mało czasu. - pomysł na prostą przekąskę - gotowe do pieczenia w 5 minut - można je jeść na ciepło i na zimno
AniaGotuje.plNadchodzi wiosna, za miesiąc Wielkanoc - z tej okazji na blogu zebrałam dla Was 10 najlepszych przepisów na najlepsze ciasto czyli SERNIK <3 Zakładka znajduje
Moje Kuchenne RewelacjeGrillowane szparagi w szynce parmeńskiej to chyba bardzo na czasie przepis. Za oknem jest już ciepło, pogoda sprzyja grillowaniu, a dodatkowo sezon na szparagi można powiedzieć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!umieszczamy je pionowo w wysmarowanej masłem formie. Wierzch ciasta posypujemy parmezanem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Chlebek bazyliowy pieczemy w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku (opcja z termoobiegiem) przez około 30 – 40 minut. Fantastycznie smakuje na ciepło i na zimno. SMACZNEGO. Normal 0 21 false false false
Gotuj Się Kto Możechwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy groszek z szalotkami. Posypujemy wszystko serem pleśniowym pokrojonym w kostkę a następnie zalewamy wszystko masą jajeczno- mleczną Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij z piekarnika ostudź. Podawaj na zimno lub gorąco. Smacznego Artykuł Tarta z zielonym groszkiem
I LOVE LIFEHej! Tym razem podpowiem jak wykorzystać nadmiar jesiennych owoców. Zrobimy fantastyczną szarlotkę z przepisu siostry Anieli. Szarlotka jest bardzo smaczna i na ciepło i na zimno
Tylko pyszniełososia,kawałek fety i porcję szpinaku. Złożyć ciasto na połowę i zlepić boki. Gotowe porcje ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,każdy kawałek posmarować rozmąconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20 minut. Przekąska smakuje doskonale na ciepło jak i na zimno
Kolorowa kuchnia ElkiSerniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl. Smaczne serniczki z jabłkami. Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na
dolcevitainmykitchenrozgrzaną patelnię z olejem nakładać łyżką porcje ciasta. Smażyć, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Na wierzchu układać plastry jabłka, przewracać na drugą stronę i smażyć jeszcze kila minut. Podawać gorące z miodem, cukrem pudrem lub syropem klonowym. Smacznego! Nie ma się co oszukiwać - listopad to nie październik . Ciemno, zimno, wietrznie, i już nawet mrozić zaczyna! Odpowiedniego światła do robienia
Pożeraczka, czyli raz adobrzenajpierw w piekarniku, potem na kratce. Gdy ciasto się piecze można zacząć przygotowywać masę. Obie czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, mieszając dodać do nich śmietanę, podgrzewać, aż składniki dobrze się ze sobą połączą (nie dopuścić do zagotowania). Zdjąć z ognia i odstawić do zupełnego ostudzenia. Gdy będzie już zupełnie zimna dodać obie śnieżki i ubić na sztywną masę
Simply Foodkulę przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.Gotowe ciasto rozwałkować dość cienko na podsypanej mąką stolnicy i pozostawić na około 15 minut do lekkiego przeschnięcia. Następnie wycinać paski o szerokości 2cm/4cm. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami łazanki, gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimna wodą na sitku. Na patelni rozpuścić masło, przełożyć mieszankę
Sama słodycz i szczypta chiliChłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły za mną. Takie z jabłkami i cynamonem, a że miałam mąkę z amarantusa, to postanowiłam, że zrobię z nią. Ma charakterystyczny smak, więc dodałam do ciasta troszkę cynamonu, ksylitolu i 4 łyżki mąki
kruche babeczkiJednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki
Szybko Tanio Smaczniemocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera
Di gotujewymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać z rosołem, barszczykiem lub na zimno jako przystawki
Gotowanie jest łatweMimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno
Smaki EwyPrzykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć
Marder&Marder ManufacturePołączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą w proszku dla dekoracji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, bądź do suchego patyczka. Sa równie smaczne na zimno, jak i na gorąco
ChilliJemyoleju kokosowego. Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego. Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce. Ciasto
głodny alergikprzez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem. Są smaczne ciepłe i na zimno
Kulinarny karnet Christopheraciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy. Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście, a w jej miejsce dałam
Kulinarne przygody GatityLatem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato plata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest
Ala piecze i gotuje