ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:251/444)

Łazanki z kurczakiem i warzywami orientalnymi. 192

kulę przykryć ściereczką i odstawić na 10 minut.Gotowe ciasto rozwałkować dość cienko na podsypanej mąką stolnicy i pozostawić na około 15 minut do lekkiego przeschnięcia. Następnie wycinać paski o szerokości 2cm/4cm. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami łazanki, gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimna wodą na sitku. Na patelni rozpuścić masło, przełożyć mieszankę

Sama słodycz i szczypta chili
Naleśniki amarantusowe z jabłkami i cynamonem 160

Chłodek niezły mamy, no nie :)) Wiem, wiem, zimno trochę, ale jest czym pooddychać, co mnie cieszy :) Teraz troszkę o naleśnikach, które to ostatnio chodziły za mną. Takie  z jabłkami i cynamonem, a że miałam mąkę z amarantusa, to postanowiłam, że zrobię z nią. Ma charakterystyczny smak, więc dodałam do ciasta troszkę cynamonu, ksylitolu i 4 łyżki mąki

kruche babeczki
Tortilla de patatas 175

  Jednym z dań obowiązkowych w Hiszpanii jest tortilla. Ta hiszpańska potrawa ma niewiele wspólnego ze zwiniętym w rulon ciastem z dowolnym farszem. Podstawą są ziemniaki

Szybko Tanio Smacznie
Serowe poduszeczki z nadzieniem 1260

mocno seeerowe. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno też szybko znikają. Istnieje możliwość podgrzania ich w kuchence mikrofalowej. Są bardzo syte i swobodnie mogą zostać alternatywą dla zwykłej kanapki - b ardziej kaloryczną... Nadzienie można modyfikować wg własnych upodobań. (około 15 sztuk; robiłam bardzo duże, więc mi wyszło 6-7) Ciasto: 100g mąki 50g margaryny 1 jajko 100g żółtego sera

Di gotuje
Ciasto filo z grzybami, papryką i serem feta 193

wymieszać z pokruszonym serem feta i natką pietruszki. Ciasto filo posmarować roztopionym masłem, nałożyć na jednym boku pas nadzienia i zwinąć w rulony. Ułożyć w blaszce, naciąć na kawałki i posmarować masłem wierzch. Posypać odrobiną sezamu. Piec ok 15 min w temp 180 st. Podawać z rosołem, barszczykiem lub na zimno jako przystawki

Gotowanie jest łatwe
Waniliowo – poziomkowy sernik na zimno z malinami i jeżynami 165

Mimo, że mamy już 1 września upały nadal trwają. Piekarnika dalej nie używam. Na gotowanie też nie mam specjalnej ochoty, bo za ciepło. Sernik na zimno

Smaki Ewy
Klasyczny chleb żytni 157

Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut. Znowu ciasto nam ładnie wyrośnie. Posypujemy słonecznikiem, możemy lekko palcami ponaciskać żeby ziarna lepiej przywarły. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy chlebek przez 40 minut. Wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Moim zdaniem chleb żytni lepiej smakuje na zimno (w odróżnieniu od pszennego) więc dajmy mu spokojnie przestygnąć

Marder&Marder Manufacture
muffinki serowe z papryką 177

Połączyć suche składniki z mokrymi, mieszając je widelcem. Ciasto wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie do muffin tak aby dosięgały prawie ich krawędzi .Posypać żółtym serem oraz papryką ostrą w proszku dla dekoracji. Piec przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni, bądź do suchego patyczka. Sa równie smaczne na zimno, jak i na gorąco

ChilliJemy
Pierniczki dla alergika (bez glutenu, mleka i jaj) 309

oleju kokosowego.  Pierniczki dekorowałyśmy lukrem ucieranym na zimno z cukru pudru i wody, aby był jeszcze bielszy dodałyśmy mleka kokosowego.  Przygotowanie: Margarynę ogrzać aby lekko zmiękła. Migdały lub orzechy zmielić. Wymieszać mąki, siemię lniane, proszek do pieczenia, przyprawy i pozostałe suche składniki, połączyć z margaryną i miodem. Wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce.  Ciasto

głodny alergik
Oliwkowe knedelki 202

przez maszynkę. Dodać przesiana mąkę i jajko. Zagnieść ciasto Uformować długi wałek o średnicy 4 cm. Ciąć w plastry, na każdy położyć  jedna oliwkę i utoczyć kulkę. Wrzucić na wrząca wodę i gotować, aż wypłyną. Odcedzone bardzo lekko przesmażyć na rozgrzanym maśle, posypując czarnym sezamem. Są smaczne ciepłe i na zimno

Kulinarny karnet Christophera
Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem 222

ciepło i na zimno... Jak tylko sobie człowiek zamarzy.  Ponieważ zostało mi trochę upieczonej dyni, a wybierałam się na blogerskie spotkanie przy ognisku, pomyślałam, że focaccia będzie idealnym pomysłem na taką okazję i na to, żeby upchnąć  w niej dynię. Zmniejszyłam więc ilość wody w cieście,  a w jej miejsce dałam

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z malinami 590

Latem często robię ciasta bez pieczenia. Lubimy takie schłodzone smakołyki jeść w ogrodowej altance z dodatkiem pachnącej kawy z ekspresu. Jednak w tym roku lato plata nam figle z pogodą, ale mam nadzieję że nadejdą jeszcze ciepłe letnie dni. W ten weekend zrobiłam sernik na zimno z malinami. Użyłam sera z wiaderka kanapkowo - sernikowy "Mój Ulubiony" firmy Wieluń. Ser jest

Ala piecze i gotuje
Tarta z warzywami 202

łyżka); - czosnek niedźwiedzi (1 łyżka); - sól morska (1 łyżeczka); - pieprz ziołowy (1 łyżka); - pieprz cayenne (szczypta lub dwie:) ); - ser mozzarella (ok.200g);  - 2 łyżki oliwy; - 3 cienkie arkusze ciasta (ja używam firmy Henglein) - są bardzo cienkie dzięki czemu wykorzystując tylko 3 na całą tarte - tarta jest mało kaloryczna (w jednym opakowaniu Henglein jest ok.10 arkuszy). Oczywiście można dodać również inne(...)oraz pieprzem ziołowym cebulkę, aby się zeszkliła; g dy marchewka zmięknie wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję większą ilość marchewek, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.); - następnie pokrojone wszystkie inne warzywa wrzucam na rozgrzaną patelnię, na którą wlałam wcześniej łyżkę oliwy, i w której smażyłam uprzednio cebulkę; - do warzyw dodaję wszystkie

MintTaste
Greckie chlebki pita – miękkie i elastyczne, bez kieszonek 400

okrężnym, do siebie, żeby jak najmocniej ją wysklepić i napiąć.   Kulki ciasta przykrywamy bawełnianą ścierką i dajemy im 15 minut na odpoczynek i napuszenie – zrelaksują się pasma glutenu, ciasto zmięknie, będzie elastyczne i da się łatwo formować. Bierzemy jedną napuszoną kulkę, rozpłaszczamy palcami na okrągły placek (zobaczycie bąble od pracujących drożdży) i wałkujemy na grubość około 3mm, nie cieniej(...)pieczemy kolejny. Gorące placki układamy jeden na drugim i od razu nakrywamy ścierką – dzięki temu zostaną miękkie.   Można jeść je ciepłe, zaraz po upieczeniu, smakują też na zimno. Bez problemu można je odgrzać, np. w opiekaczu czy na grillu kontaktowym. Zaraz po upieczeniu można też je zamrozić – przełóżcie chlebki warstwami papieru do pieczenia i włóżcie do woreczka z grubej

Karo in the Kitchen
Kotlety z jajek i pieczarek 143

Dość często robię kotlety jajeczne, które wszyscy lubimy, natomiast dzisiaj chciałabym zaprosić Was na kotlety jajeczne z dodatkiem pieczarek. Są bardzo łatwe do przygotowania i smakują

To co lubię - gotuję i polecam