zimno jak i na ciepło. Składniki: 1 kg filetów z ryby ( u mnie dorsz), 2 słodkie czerwone papryki, ½ litrowego słoika ogórków konserwowych, 2 duże cebule, Na zalewę: niepełna szklanka octu 10% ( około 200 ml), 1,5 szklanki wody, ¼ szklanki oleju, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki pikantnego ketchupu, 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego, płaska łyżeczka soli Na ciasto naleśnikowe
Nie tylko w kuchnizimno, na ciepło, z owocami, z bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;) Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Cynamonowe szczęścieRozpisałam się okrutnie na temat Walentynek, a potem przeczytałam swoje wynurzenia i doszłam do wniosku, że nie ma potrzeby katowania nimi opinii publicznej. Zrobiłam więc delete
Kuchenne zapiski Edytyzimno z jeżynkami, zobaczymy co z tego wyjdzie. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g jeżyn 3 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki do ubijania 1 czubata łyżeczka żelatyny 4 łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny do dekoracji : jeżyny i listki mięty Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy
Monia miesza i gotujeponieważ ja za nimi nie przepadam, upiekłam cieniutki biszkopt Nic wiec nie stoi na przeszkodzie, żeby wykonać ten sernik bez pieczenia Jest to pierwszy sernik tego typu (na zimno), który mi zasmakował. Jest wilgotny i nie za słodki. Dla mnie idealny Sernik „Danonek” Składniki: Biszkopt czekoladowy: (zamiast niego można wykorzystać biszkopciki lub herbatniki) 3 jajka 2 łyżki mąki 3 łyżki(...)bardzo WAŻNE) cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Do jednolitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dobrze ubijając. Na samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy czekoladę i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy (u mnie
PatiGotujedodaniu, aż do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera do dokładnego połączenia i otrzymania kremowej masy. Wsypać przesiane mąki i delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach dolnych około 23 x 33 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką, wyrównać. Piec przez około 20 - 25 minut w temperaturze(...)galaretki, postawić na palniku i mieszając rózgą kuchenną zagotować. Mieszanka wyraźnie zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia, od czasu do czasu mieszając. UWAGA : Masa ma być wystudzona, ale nie może być zimna, gdyż zawiera galaretkę, która wówczas zacznie tężeć i masa nie utrze się dobrze z masłem. Jajka sparzyć zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Miękkie
Opowieści z piekarnikaCiasto bardzo podobne do Truskawkowego pocałunku , tyle że zamiast dawać owoce do środka ułożyłam je na wierzchu i zalałam galaretką. Pyszna masa serowa i klasyczny biszkopt to sprawdzone połącznie, więc wcale nie byłam zaskoczona że wyszło tak smacznie ;) SKŁADNIKI: (na formę ok 24x34 cm) Biszkopt: 6 jajek 1 szkl cukru 1 szkl mąki 1 łyżeczka proszku(...)masy. Wymieszać delikatnie łyżką. Piec w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ok 30-35 min w 180*C. 3. Masa serowa : (robimy ją dopiero, gdy galaretka cytrynowa będzie już zimna, brzoskwiniową wstawiamy wtedy do lodówki). Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy. Przestygnięte galaretki cytrynowe (mają być tylko zimne, nie tężejące) zmiksować z serem, dodać cukier puder
Kto ugości moich gości?Owsianka to świetny pomysł na pyszne śniadanie! Jednak nie będzie to tradycyjna owsianka, a zapieczona w piekarniku... Pieczona owsianka szarlotkowa, czyli z tartym jabłkiem i cynamonem
Kuchnia MagdaLenyzimna zwykła około 1/2-3/4 litra, sól 1 łyżeczka, cukier 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki FARSZ SZPINAKOWY: olej rzepakowy 1/4 szklanki, cebule 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ząbki czosnku 6 sztuk, szpinak mrożony rozdrobniony Hortex 2 opakowania, kucharek 1 łyżka, pieprz mielony 1 łyżeczka, serek wiejski 400 gram, mozzarella kulka 125 gram, mąka pszenna 2 łyżki składniki na ciasto naleśnikowe
W Mojej Kuchni Lubięzimno też poszły Składniki: 250 g mąki pszennej 100 ml mleka 2 jajka 1 banan 2 łyżki miodu, syropu klonowego, syropu z agawy spora garść pokruszonych w dłoni płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cynamonu do smaku szczypta soli olej do smażenia Przygotowanie: W misce łączymy wszystkie składniki, miksujemy lub ucieramy trzepaczką na gładkie nieco gęste ciasto. Smażymy
Zasmakuj Kuchniciast i ciasteczek. Jakie zachowujemy proporcje ? Prawidłowo to 2:1 lub 3:1. Wszystko zależy do czego będziemy wykorzystywać nasz ganasze. Jakiej jakości powinna być czekolada? Oczywiście jak najlepszej. Najlepiej gorzka około 70%. Można również wykonać ganasze z mlecznej lub białej czekolady. Wtedy jednak zmieniają się proporcje. Czy można zważyć ganasze? Istnieje taka możliwość, gdy śmietana będzie zbyt zimna
Ciasta z tradycjamiCiasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle. Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut. Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem. Równie dobrze smakują na ciepło co na zimno
Lena Gotujeciasto w rękę, delikatnie je rozciągamy i wkładamy po łyżce konfitury. Sklejamy i układamy tak, aby część sklejona leżała na stolnicy. Pozostawiamy przygotowane kulki pączkowe na około 20 minut pod ścierką. Rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy do niego pączki. Smażymy z obu stron, delikatnie przewracając. Wyjmujemy na papier do odsączenia. Pamiętajmy, aby kontrolować temperaturę tłuszczu, aby nie była za zimna
ChilliJemyWiosna na talerzu. Przepyszne i łatwe w przygotowaniu brokułowe placuszki. Do tego bez mąki. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno, jako przystawka. Składniki (na 12 placuszki): - 500 g surowego brokuła - 2 jajka - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - kremowy serek - wędzony łosoś - świeży koperek - cytryna Brokuła podzielić na różyczki i ugotować do miękkości (ok.6-7 minut). Wystudzić(...)rozdrobnić na małe kawałki (np.nożem). Dodać 2 jajka, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie wymieszać. Smażyć placuszki, nakładając łyżką ciasto (sami musicie zobaczyć jaka grubość Wam odpowiada) na patelnię bez tłuszczu. Moje placuszki były z jednej łyżki masy brokułowo-jajecznej. Przewracać dopiero, kiedy masa od spodu porządnie się zetnie. Każdy placuszek posmarować kremowym serkiem, ułożyć plasterek łososia, wycisnąć
CookYourselfciasto ziemniaczane i zwijamy roladę( 1.1/2 zwinięcia). Pomagamy sobie właśnie tym papierem.Wyszły mi dwie rolady, przekroiłam je na polowe i miałam na 4 porcję.. Krok 5 Rolady piekłam na papierze do pieczenia w 200 stopniach. Kiedy się zarumieniły położyłam na nich plastry sera. Chwile jeszcze trzymałam w piecu i wyjęłam .Podawałam na gorącu ale na zimno
Różowa kuchnia