ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:228/444)

Tarta z jagodami i jabłkiem 117

pszennej orkiszowej proszek do pieczenia bezglutenowy - 1 łyżeczka cukier trzcinowy  3 łyżki woda zimna  3 łyżki 120 g masła zimnego bez laktozy jagody świeże lub mrożone 3 szklanki żelatyna lub agar agar 4 łyżki cukier waniliowy  1 opakowanie kwaśne jabłko - 1 szt Ciasto: Wsyp mąkę owsianą, cukier, proszek do pieczenia i cukier waniliowy do malaksera. Dodaj pocięte

AZgotuj!
Menu sylwestrowe czyli jedzenie na Sylwestra 606

tortowe kanapki . Potem wystarczy zrobić jedno lub kilka nadzień i przełożyć nimi kanapki. Efektowna zimna przekąska już gotowa! Właściwie moje tegoroczne menu sylwestrowe można przygotować wcześniej, a w Sylwestra jedynie dokończyć. Dlatego ja już mam przygotowany sos romesco , który wykorzystam do nadzienia francuskiego ciasta. Przystawki z francuskiego ciasto to najszybsze i najprostsze przekąski na ciepło. Popularne zarówno wśród dorosłych

codojedzenia
Foccacia z pomidorkami i rozmarynem 118

region Włoch ma inny sposób na przygotowanie tego pieczywa. Czasami foccacia to po prostu chrupiące ciasto na pizzę podawane tylko z solą i oliwą. W innych przypadkach do puszyste pieczywo, często robione z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, rozmarynem lub szałwią - podawane na ciepło lub na zimno. Dziś przepis na wersję puszystą

Milion Smaków
20 przepisów na Wielkanoc 688

bezowe bezglutenowe ciasto 16. Mazurek z chałwą, orzechami i czekoladą – trzy smaki w jednym cieście 17. Mazurek z masą krówkową   – nadziany rozpuszczonymi krówkami 18. Kruche ciasteczka – w kształcie baranka, króliczka 19. Czekoladowe jajka   – nadziane twarogiem i musem brzoskwiniowym 20. Tęczowe jajka – deser na zimno z galaretkami

Ugotować
Najlepszy rodzaj zimy i chlebki kukurydziane 124

każdej uformować kulkę. Rozwałkować każdą kulkę na jak najcieńszy placuszek - 10-15 cm średnicy. Ciasto podsypywać mąką, żeby się nie kleiło. Placuszki smażyć na maśle, na dobrze rozgrzanej patelni, z obu stron, aż nabiorą złotego koloru z brązowymi plamkami. Podawać na ciepło lub zimno. Smacznego! Teraz już zaczynam czekać na wiosnę. Ciekawe, kiedy się doczekam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Hot dog w cieście drożdżowym 231

odgrzewane na drugi dzień były równie smaczne, mięciutkie i można było nawet zjeść na zimno, choć to jednak nie to. U mnie parówka to musi być ciepła 😜  Kto piecze w wekend takie hot dogi? Łapka do góry, meldować się! Składniki na 12 sztuk   Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej tortowej 40g dświeżych drożdży 1 szklanka mleka ½ szklanki przegotowanej wody

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi pieczone z kapustą i grzybami 121

Pierogi pieczone , pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, sól, pieprz, cukier, ciasto: 250 ml kwaśnej śmietany (u mnie 36%), 500 ml mąki pszennej*, jajko, Cebulę pokroić w kostkę, poddusić na tłuszczu ze szczyptą soli

królestwo garów
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

ziemniaczaną. Ubijać do powstania zwartej bezy. Wyłożyć po połowie na ciasto. Piec każdy z ciast w 175st. C po 40 minut.  KREM: Szklankę mleka zagotować z cukrem, drugą szklankę zmiksować z żółtkami i mąkami, dodać do gotującego się mleka. Zagotować budyń, odstawić do zimna. Miękkie masło utrzeć mikserem do białości, dodawać zimnego budyniu. Cały czas ucierać. Przełożyć placki przygotowanym

Gotuję Testuję
Kolorowy zawrót głowy, czyli placuszki z warzywami 201

papryką, a następnie obsmażamy na patelni. Paprykę i dymkę drobno kroimy, łączymy wszystko z ciastem, mieszamy. 2. Masa powinna być gęsta. Na patelni smażymy małe placki, dokładnie z obu stron, aby dobrze upiekły się w środku. Smakują zarówno na ciepło jak i na zimno

Apetyczna babeczka
Konkurs Tygodnika Zamojskiego - dania i desery z serem białym 139

Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie

Ciastka - domowe słodkości
Tarta z cukinią, porem i papryką (quiche) 109

wersji wegetariańskiej jak i mięsnej. Do tego można jeść go na ciepło jak i na zimno. Ja zawsze komponuje do niej rybę i pyszną, letnią sałatkę z roszpunką lub rukolą, pomidorami, koprem włoskim ze słonecznikiem. Oczywiście do tego sos miodowo-musztardowy . Przepis tutaj . Ciasto: 1 i 3/4 szklanki mąki 100 g masła 1 jajko i 1 żółtko duża szczypta soli

Calzonella.com
Roladki z mięsa mielonego z cukinią 173

Roladki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, suszonymi pomidorami, grillowaną cukinią i aromatem czosnku sprawdzą się zarówno jako danie główne jak i przekąska. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Nie ukrywam, ze bardzo lubię to danie z racji łatwości przygotowania. Składniki na jego przygotowanie zawsze znajdę w lodówce więc jeśli nie mam weny do wymyślania obiadu

Pyry na Gaz
Tarta z jarmużem 124

pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Tarta z botwinką. 144

posmarowania kratki) mieszamy i wykładamy na wyjęty z lodówki spód. Na masie rozkładamy paseczki ciasta tworząc kratkę i smarujemy pozostawionym jajkiem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 30-40 minut, aż do uzyskania złoto-brązowego koloru. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam

Rozpustne gotowanie
Wytrawne ciasto pszenno-razowe z warzywami 95

środku tego kruchego, pszenno-razowego ciasta, kryje się cała gama smaków i kolorów. Tak akurat na wiosnę, na taki dzień jak wczorajszy. Warzywa można poukładać warstwami, ale wpadłam na to już po upieczeniu. Na zimno smakowało mi jeszcze bardziej niż na ciepło. Czytaj więcej

bistro mama
Przekąska. Na imprezę. Kalafior smażony w cieście pomidorowym 13041

Kalafior smażony w cieście - pycha ! Jeśli jeszcze nigdy takiego nie jedliście to szczerze polecam. To fajna przekąska na imprezę albo po prostu na kolację. Smakuje równie dobrze na gorąco jak i na zimno. A jeśli nie chcecie smażyć to może zapieczecie kalafiora au gratin ? Polecam także pyszne kotlety z kalafiora - idealne na bezmięsny obiad. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
PRZEKĄSKI Z CIASTA NA PIZZĘ (PALUCHY I ŚLIMACZKI) 4490

Prawie zawsze jak zostaje mi trochę ciasta na pizzę robię z niego pyszne, chrupiące przekąski. Oglądając ciekawy film lub spędzając wieczór przy piwie, miło jest zjeść coś dobrego. Takie ślimaczki i paluchy można podawać na zimno lub ciepło z dowolnymi sosami. Polecam :) Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie

Przepisy Aleksandry
Bułeczki z płynącym serem 109

Była wiosna - było ciepło. Ba! Nawet gorąco! Przyszło lato, a wraz z nim jesienna wręcz pogoda.. Coś się przyrodzie pomieszało, ewidentnie.  Jak jest zimno, to my mamy smaka na wszystko co drożdżowe. Drożdżowe bułeczki z roztopionym w środku serem i kremem z suszonych pomidorów to to, co sprawiło, że na naszych twarzach pojawił się uśmiech. :) Potrzebujemy: 3 szklanki(...)suszonych pomidorów LaSelva 200 g startej mozzarelli Drożdże rozpuszczamy w mleku z cukrem i odstawiamy na 5 minut. Następnie dodajemy mąkę, oliwę, natkę pietruszki oraz sól i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy, smarujemy łyżeczką kremu z suszonych pomidorów

MamaOskarka
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 641

pasa nakładamy ostudzone nadzienie i formujemy je dłonią, tak by było bardziej zwarte. Jajko rozmącamy z łyżką zimnej wody lub mleka i smarujemy nim część ciasta nad nadzieniem. Dół ciasta zawijamy na farsz, zaklejamy górną posmarowaną częścią i toczymy ruchem od siebie, w ten sposób tworząc wałek z nadzieniem. Wałek kroimy ostrym nożem na paszteciki wielkości(...)Pyszne są i na ciepło, i na zimno. I same, i podane do czerwonego barszczu czy czystej zupy grzybowej. Te paszteciki idealnie się mrożą – potem wystarczy tylko odmrozić je w lodówce i odgrzać w piekarniku. Możecie też od razu zrobić je z kilograma mąki i zamrozić sobie na później połowę gotowego ciasta. Z tej porcji wychodzi około 36 mocno nadzianych

Karo in the Kitchen
Ciasto z budyniem i rabarbarem 223

Składniki na kruche ciasto: 450 g mąki pszennej 230 g masła 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe bez cukru (na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru 750 ml mleka cukier puder - do posypania  kilka łyżek bułki tartej(...)zewnątrz jest ciągle zimno, a wieczorami w domu muszę nadal zakładać grube skarpety - trochę przegapiłam początek sezonu owocowego. Ale wczoraj, kiedy odwiedziłam "zielony ryneczek" - uśmiechnęły się do mnie ze stoisk targowych, czerwone truskawki, piękne łodygi rabarbaru, granatowe buźki borówek - i od razu zrobiło mi się lepiej  :) Na początek listy pomysłów na sezonowe ciasta - padło na ciasto z budyniem

Świat Ciasta
Tarta z łososiem według Michela Moran 207

kroimy na drobne kawałki. Dodajemy do naszej masy. 5 Ciasto wyjmujemy z lodówki i oblepiamy nim formę. Na formę wlewamy naszą masę z łososiem. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym 180 stopni (termoobieg) około 45 minut. 10 minut przed wyjęciem tarty, posypujemy ją startym parmezanem. Tartę jemy na ciepło lub na zimno. Oprócz tarty Michela, na warsztatach przygotowywaliśmy także swoje popisowe(...)majerankiem – to było przepyszne! Szczególnie podane z sosem chrzanowym. Jeżeli nigdy nie próbowaliście pierogów z takim nadzieniem, zdecydowanie polecam, zaskoczycie bliskich, nie tylko od święta. Sylwia z Idealne Ciasta wraz z Pauliną z Ugotuj To, na deser przygotowały delikatną jak pianka, ajerkoniakową babkę. Po samym spojrzeniu na zdjęcie, ślinka cieknie. Nigdy nie kosztowałam tak doskonałej baby wielkanocnej. Czuję

Kuchnia Bazylii
Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 179

wystarczy poranny bieg, żeby stwierdzić, że uporczywe do niedawna zimno gdzieś zniknęło a gruba bluza już nie wydaje się niezbędna. Tyle tytułem wstępu, przejdźmy do konkretów :) Tadaaammmm.... A to ciacho, które zrobiło furorę wśród gości:) A mój M wręcz oszalał na jego punkcie :) I wcale mu się nie dziwię. Ciasto jest rewelacyjne!!! Już teraz wiem, że pojawi się u mnie

My simple kitchen
Kopytka jaglane z zielonym groszkiem, na szybko. 881

łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej lub jaglanej, którą można zrobić w domu mieląc suchą kasze w młynku do kawy, sól, pierz cayenne, oliwa lub olej tłoczony na zimno do polania, natka pietruszki do posypania. * jeśli mąkę ziemniaczaną rozpuścicie w 3 łyżkach wody możecie nie dodawać jajka. Przygotowanie: Kaszę wypłukać na sicie pod kranem, kiedy woda będzie przeźroczysta przelać(...)dodać mąki pszennej lub jaglanej.   Ciasto podzielić na mniejsze porcje. W dłoniach zrolować wałki średnicy 1-2 cm, położyć na deskę posypaną mąką, spłaszczyć dłonią, pokroić na kopytka.  Kopytka wkładać do wrzącej wody z dodatkiem soli i wyjmować łyżką cedzakową jak wypłyną na wierzch.  Podawać z olejami tłoczonymi na zimno, posypane posiekaną natką pietruszki i pieprzem cayenne

SzczyptaSmaQ
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 307

domu. Eugeniusz dostał obsesji na ich punkcie i testował różne przepisy na ciasto dotąd, aż znalazł ten właściwy – który faktycznie zawsze się sprawdza. Z odpowiednim przepisem tortille są proste w przygotowaniu, sycące i idealnie nadają się na lunch do pracy. Łatwo je odgrzać, choć na zimno też dają radę. Można w nie zawinąć właściwie każde warzywo. A smakują(...)free style). Do tego szybki sos jogurtowy i pyszne danie gotowe. Przepis na tortille Czas: 45 minut Poziom trudności: Średni Szacowna cena 8 tortilli: ok. 7 zł (z domowym ciastem) lub ok. 19 zł (gotowe tortille) Ravioli lub pierogi z nadzieniem z farszu Co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka? Pierogi lub ravioli to doskonały patent na smaczne wykorzystanie niedojedzonego

Niedzielny kucharz
Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką 143

samym końcu do dobrze wymieszanego ciasta przesiewamy przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy mikserem na najniższych obrotach nie za długo, tylko do momentu połączenia składników. Ciasto wylewamy do formy i pieczemy w 180° z termoobiegiem do tzw. suchego patyczka. Biszkopt z 3 jajek powinien być gotowy po około 20 – 25 minutach, ale wszystko zależy od mocy(...)części. Kiedy nasza galaretka będzie zimna, ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy do niej zimną i płynną galaretkę oraz truskawki. Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką. Taką piankę (lekko tężejącą) wykładamy na wystudzony biszkopt (pozostawiony w tortownicy) i czekamy aż stężeje. Gotową piankę zalewamy tężejącą galaretką i całość zostawiamy do stężenia w chłodnym miejscu. Smacznego Artykuł Ciasto ze śmietankową pianką, truskawkami i galaretką

PatiGotuje
PASZTECIKI Z SOCZEWICĄ, GRZYBAMI I SEREM 107

uwielbiam zarówno w wersji na słodko, jak i wytrawnej! Dziś przygotowałam dla Was przepyszne paszteciki z dodatkiem czerwonej soczewicy, grzybów i sera. Idealne zarówno na gorąco, jak i na zimno, jako dodatek np. do barszczu lub zupy grzybowej! Smakują niesamowicie! Spróbujcie! SKŁADNIKI : * mąka pszenna – 500 g * świeże drożdże – 25 g * mleko – 500 ml * olej(...)mnie pieczarki + ugotowane wcześniej grzyby suszone ) – ok. 250 g * duża cebula – 2 szt * ser GOUDA Serenada – 300 g * masło klarowane * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: ZACZYN: CIASTO: Drożdże mieszamy z 1/4 szkl ciepłego mleka, łyżką cukru oraz 2 łyżkami mąki pszennej. Przykrywamy szczelnie folią, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy pozostałe składniki, dodajemy zaczyn

Ostra na Słodko
TRUSKAWKOWA TARTA JAGLANA – bezglutenowa , wegańska , bez laktozy 146

wegańskie! Moją ukochaną kaszę jaglaną wykorzystałam do przygotowana ciasta i jak poprzednim razem spisała się znakomicie! Jest świetnym pomysłem na lekki, letni deser! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( tortownica 20 cm ) SPÓD: *orzechy ( włoskie , laskowe , ziemne ) – 250 g * suszone daktyle – 100 g * kakao lub karob – 1 łyżka * olej kokosowy – 80 g * zimna woda – 2 łyżki MASA: * mleko kokosowe – 400 ml * kasza jaglana ( sucha(...)dodatkiem wody, gotujemy na małym ogniu aż płyny wsiąkną, zdejmujemy z ognia, dodajemy zmiksowane truskawki, mieszamy, zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 minut. Słodzimy do smaku, wyciągamy na schłodzone ciasto, wyrównujemy, układamy pokrojone truskawki oraz kandyzowane wiśnie i świeże pestki granatu. Wkładamy na co najmniej 3 godziny do lodówki. Podajemy schłodzone. Smacznego! Ps. mocy czerwony kolor jest u mnie spowodowany

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania