Racuszki śniadaniowe "U Bogusi: 224Złociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no
kgwjanczewo
Pieczeń rzymska z jajkiem 204Efektowna pieczeń, ciekawa wersja serwowania mięsa mielonego, można podać w wersji na zimno, jako przystawkę lub danie obiadowe, niewiele pracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki
kgwjanczewo
Król Julian, tort pomarańczowo - ananasowy na kolorowym biszkoptowym cieście 231oczy z oczodołami - oczy (z projektu) - rożki uszu (docinamy z resztek ciasta) Każdą warstwę odkładamy osobno, gdyż potem po zrobieniu kremu będzie nam o wiele łatwiej poradzić sobie z ciastem. I robimy krem :) Ananas odsączamy z soku i kroimy w bardzo drobną kosteczkę (ok. 5x5mm), zbyt duże kostki ciężko się kroi. Żelatynę wsypujemy do kubka, zalewamy ok. 1/3 zimnej (przegotowanej(...)gorącą wodą i mieszamy tak długo, aż się całkowicie rozpuści. Dolewamy do niej 100ml kremówki i jeszcze raz mieszamy. Mieszanina musi mieć temperaturę pokojową, a więc ma być ani zimna, ani ciepła. (Zimna żelatyna spowoduje, że w kremie zrobią się kłaczki. Zbyt ciepła sprawi, że śmietana nam opadnie. Jeśli żelatyna jest zbyt zimna, wystarczy ją na minutkę włożyć do garnuszka
Smakowy Raj
Zdrowa przekąska – tortilla z awokado 165Tym razem bardzo szybki przepis na zdrową przekąskę, kiedy odwiedzą nas znajomi. Przygotujemy ją w kilka chwil. Wystarczy mieć w domu awokado, pomidora i tortille. Do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasta na Wielkanoc – bez jajek i mleka 383Jeśli jednak zdecydujecie się na przygotowanie go na święta, nie zawiedziecie się. Ciasto jest delikatne i bardzo owocowe. Choć w zrobienie strudla musicie zainwestować trochę czasu to możecie włączyć w przygotowania swoje dzieci. Gotowy strudel możecie podawać zarówno na ciepło (np. z lodami) jak i na zimno
Dieta bez mleka
Koperty z kurczakiem i curry 193spore kwadraty (wychodzi 8 szt),na każdy nałożyć porcję farszu,rogi ciasta zagiąć do środka tworząc kopertę. Koperty posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać sezamem,ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temp. 190*C. Podawać można na ciepło jak i na zimno
Kolorowa kuchnia Elki
Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych 173chrupiące i baaaardzo aromatyczne. Od razu poprawiają nastrój w zimnie wieczory Tak sobie myślę, że mogą znakomicie smakować jako deser, zaserwowane z musem jabłkowym , ale to potwierdzę wieczorkiem jak przetestuję. Chrupiące pierożki miodowo-cynamonowe z nadzieniem z ricotty i orzechów laskowych Składniki: Ciasto: 300 g mąki 60 g oliwy 160g mleka 1 jajko szczypta soli łyżeczka soku z cytryny
Kate's Kitchen
Drożdżowiec z serem białym i szczypiorkiem. 147drożdżowiec jest niezwykle pyszny i pachnący. Smakuje na ciepło jak i na zimno. Można przygotować na przekąskę jak i na ciepły obiad czy sycącą kolację. Bardzo polecam spróbować. Zapraszam:) Składniki: Rozczyn: 3 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka Ciasto: 2 kopiaste szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko
Izabelawkuchni
Truskawki w kokilkach z kruszonką 203uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach na ciepło, czy zimno robi wrażenie i przede wszystkim smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl
Kuchennyviral.pl
Wiejski placek z młodą kapustą i klopsikami 259kapustą i mięsem można podać zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdził się jako jedna z potraw na koleżeńskim spotkaniu . Wystarczy przełożyć go na deskę, pokroić w mniejsze lub większe kawałki, a każdy z uczestników biesiady sięgnie po niego jeśli będzie miał ochotę. Wykorzystałam ciasto drożdżowe takie jak do zapiekanki z cebulą, pissaladiere , którą już kiedyś Wam pokazywałam
Smaczna Pyza
Torcik straciatella z malinami 214Jeśli użyjemy mrożonych owoców, galaretka zsiądzie się w okamgnieniu. Przepis dodaję do akcji "Ciasto na niedzielę" , w której uczestniczyły również: Dorota - Sorbet truskawkowy Sylwia - Jagodowy deserek Katarzyna - Egzotyczny serniczek z ricotty Gosia - Szybki deser z morelami Joanna - Deser truskawkowo-jogurtowy czyli zaklinanie lata Bożena - Deser na zimno z truskawkami Dorota - Domowe mini batoniki Bounty Teresa - Deser "Jagodowa róża" Dorota - Domowe
Kuchenne zapiski Edyty
Truskawki w kokilkach z kruszonką 214uderzenie” pod kruszonką. To opcja dla tych, którzy uważają, że ciasta powinny być z samych truskawek. Choć deser wymaga od nas nieco pracy, to i tak warto go przygotować, wasi bliscy i znajomi zapamiętają go, będą go wspominać. Podany w kokilkach na ciepło, czy zimno robi wrażenie i przede wszystkim smakuje. Do dzieła! Polecam wam też mój koktajl
Kuchennyviral.pl
Paszteciki a'la szczecińskie z parówką (drożdżowe, smażone) 191każdym kawałkiem mogła swobodnie zawinąć się kiełbaska. (Parówki można też oblepiać ciastem.) Owinięte kiełbaski odstawić (pod przykryciem) na 10 minut, aby troszkę podrosły. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - po kilka minut z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku i od razu podawać. (Paszteciki smakują też na zimno i nadają się do podgrzewania
Di gotuje
FRANCUSKIE PREZENCIKI Z DŻEMEM PORZECZKOWYM 182widelcem i dodaję miód. Łyżeczką kładę porcję na ciasto. Drugim prostokątem przykrywam ciasto z nadzieniem. Za pomocą widelca zlepiam rogi. Wierzch ciasteczek smaruję miodem. Ciasteczka kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę ok 20 min w 180 stopniach Góra - dół. Podaję na ciepło lub na zimno
Gotowanie Patki
Placuszki/naleśniki żołędziowe z miodem, cynamonem i konfiturą 239rozgrzać niewielką ilość masła/oleju (*) i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) lub wylewać więcej - na naleśniki. Obie wersje placków należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i p odawać bezpośrednio po przygotowaniu - z ulubioną konfiturą. (Na zimno również świetnie smakują.) (*) Do smażenia bez tłuszczu powinna być patelnia dobrej jakości
Di gotuje
KROKIETY BURACZKOWE Z BROKUŁEM I FETĄ 199talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju z każdej strony na złoto. Na talerzu układamy krokiety, polewamy sosem pieczarkowymi i podajemy. Uwagi ; Krokiety są równie pyszne bez sosu, podane na zimno i na ciepło do barszczu
Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik na zimno 236Polecam przepyszny i naprawdę łatwy sernik na zimno:) SKŁADNIKI: 1 kg sera w wiaderku (z lidla) 2 galaretki cytrynowe 1 szklanka cukru kryształu 0,5 l śmietany 30% można dodatkowo dodać aromat cytrynowy 1 opakowanie biszkoptów 1 galaretka truskawkowa na wierzch ciasta Ser ucieramy z cukrem, obie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody (u mnie szklanka ma pojemność 250ml). Studzimy
Moje Słodkie Piekiełko
Brytyjskie kruche paszteciki 265rozwałkowanym ciastem ( można użyć ścinków ) . W cieście wycinamy otworek , który zapobiegnie pęknięciu ciasta . Paszteciki wkładamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy około 30-40 minut aż będą pięknie złociste i apetyczne . Wyciągamy z foremek po lekkim przestudzeniu . Paszteciki są pyszne na gorąco i na zimno , szczególnie z barszczykiem . Smacznego Post Brytyjskie kruche paszteciki pojawił się poraz pierwszy
Ogrodnik w podróży
Ciasto gruszkowo-limonkowe bez pieczenia 210skropić sokiem z pozostałej limonki, ułożyć na cieście i zalać tężejącą galaretką. Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Rady: Śmietanka musi być mocno schłodzona. Gdy jogurt jest zimny, wtedy masa szybko zacznie tężeć. Najlepiej zacząć od przygotowania galaretki agrestowej. Gdy ta będzie zimna można zabrać się za przygotowanie masy jogurtowej
Smakołyki Asi
na upał 184lody truskawkowe lody w kwiatach cukinii, w tempurze lody zapiekane w cieście lody z owocami napój imbirowo cytrynowy na upalny wieczór - arbuz i wino poncz poncz II sałatka ogórkowo truskawkowa z "malibu" sałatka owocowa sałatka z ogórków z arbuzem sałatka z ogórków z koperkiem, na zimno, sorbet shake lodowo -truskawkowy sorbet melonowy
królestwo garów
Tarta z pokrzywami i szparagami-danie główne 204ciasto kruche wykładamy zielone warzywa-szparagi i pokrzywę tak aby równomiernie pokryły ciasto, Zalewamy warzywa masą jajeczną z serem, wstawiamy do nagrzanego do 200*c piekarnika, zmniejszamy temp do 180*c i pieczemy około 30 minut. Po wyjęciu z pieca kroimy i podajemy.Smakuje też rewelacyjnie na zimno. Życzę smacznego ;-) Ps. Mój przepis bierze udział w akcji organizowanej na Durszlaku "Lokalna
Wanilia i Kardamon
Pikantna tarta serowo-cebulowa 195kilkunastu miejscach widelcem. Ciasto podpiec 10 minut w 200°C. Na podpieczonym cieście wyłożyć cebulę z serem, polać masą śmietanowo-jajeczną. Wstawić do piekarnika, piec jeszcze 30 minut w 190°C. Po ok.10 minutach wierzch posypać pestkami dyni i słonecznika. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem
Pełny talerz