ciasto na zimno - 6646 przepisów (strona:232/444)

Chleb pszenno-żytni z prażoną mąką 202

wody Ciasto właściwe: 330 g mąki pszennej typ 650 375 g wody 2 1/4 łyżki soli 600 g mąki pszennej typ 650 Wykonanie: Składniki zaczynu mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin w temperaturze pokojowej. Równocześnie na suchej patelni prażymy mąkę. Mąka powinna mieć brązowy kolor i delikatnie pachnieć, ale nie może się przypalić. Do miski wlewamy zimna wodą(...)następnie dodajemy 330 g mąki pszennej i wodę z rozpuszczoną solą. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy foliową torbą, zawiązujemy i odstawiamy na 3 godziny. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta dodajemy 600 g mąki pszennej i dokładnie wyrabiamy.odstawiamy na 20 minut, żeby odpoczęło. Następnie przekładamy je do dwóch foremek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarne przygody Gatity
Wrześniowe croissanty z karmelizowanym bakłażanem 109

znajduje się tam jędrny, połyskujący i bardzo kształtny bakłażan.  Uwielbiam jego smak i teksturę!  Tym razem skarmelizowałam pięknisia w miodzie z dodatkiem chili i zawinęłam w listkujące ciasto francuskie, tworząc tym samym złote rogaliki na złoty Wrzesień :)  Aromatyczne nadzienie z kremowego bakłażana, przełamujące jego orzechowy posmak pomidorki i pachnąca bazylia łączą się wybornie, a całość skąpana(...)pazura jesiennym rogalikom.  Są idealne do chwycenia do ręki w przelotnej bieganinie o poranku lub do zapakowania do piknikowego koszyka na weekend.  Przepyszne na ciepło i na zimno, pełne głębokich, sezonowych smaków początku jesieni i jednocześnie delikatne jak babie lato falujące na złotych podmuchach lekkiego wiatru.   Naprawdę warto poświęcić kilka minut na te wytrawne croissanty i rozpłynąć

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem. 257

dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe(...)oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Potem na wierzchu ułożyć plasterki oliwek, skropić oliwą i posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Magia grudnia i pyszne ciasto 449

nimi nacieszyc. Delektuje sie za to kazda chwla, ktora poprzedza Boze Narodzenie. Kazdy dzien grudnia ma w sobie cos takiego co sprawia, ze nawet ciemnosc za oknem i zimno nie sa mi straszne. Powoli pojawiaja sie ozdoby swiateczne, w kuchni zaczynaja krolowac fantastyczne aromaty: cynamon, kardamon, gozdzki, pomarancze, mandarynki. Jest pieknie. Dzis i w mojej kuchni pachnialo tymi wszystkimi korzennymi(...)sprawa bardzo blyskawicznego piernika. Przepis znalazlam w tegorocznym specjalnym wydaniu magazynu Naj - Boze Narodzenie. W oryginalnym przepisie sa jeszcze suszone sliwki i rodzynki, ktorych nie dodalam z obawy iz ciasto jest zbyt luzne i owoce pewnie upadlyby na dno foremki. Samo ciasto zas jest pyszne i bardzo wilgotne, takie jak lubie. Ciasto piernikowe skladniki: 1/2 sloiczka dzemu porzeczkowego 2 szklanki

Przysmaki Karolki
Domowe masło 464

mleka prosto od krowy 2-3 szczypty soli zimna, lodowata woda Śmietankę przelać do misy robota. Przykryć pokrywką (bo pod koniec ubijania będzie bardzo chlapać maślanką) i ubijać. Najpierw śmietanka będzie zwiększać swoją objętość. Zrobi się gęsta, puszysta i kremowa po protu tak jak ubita śmietanka, która używamy do ciast i deserów. W trakcie dalszego ubijania zacznie wytrącać się tłuszcz(...)zimnej wody i w tej wodzie ugniatać ją ręką. W ten sposób wypłukujemy z masła resztki maślanki. Czynność należy powtórzyć jeszcze raz lub dwa aż pozbędziemy się maślanki a zimna woda w której ugniatamy masło będzie po prostu czysta. Następnie do masła dodać sól, ja daje tak ze 2-3 szczypty ale jeśli ktoś lubi bardziej słone masło może dać

Monia miesza i gotuje
Drożdżówki z rumowymi powidłami 139

ciasta. Od kiedy „załapałam” ciasto drożdżowe lubię go robić i poświęcać mu jak najwięcej uwagi – odwdzięcza się potem puszystością i delikatnością. Jeżeli zrezygnujecie z rumu, bułeczki świetnie sprawdzą się na drugie śniadanie do szkoły lub na wspólny piknik, choć muszę przyznać, że do końca nie wiem jak smakują na zimno;) Zróbcie je koniecznie:) 40 g drożdży(...)łyżką) i odstawiamy na 10 minut, do podwojenia objętości. Gdy drożdże zaczną pracować, do miski wsypujemy resztę cukru, dodajemy szczyptę soli oraz żółtka i pozostałe mleko. Wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Pod koniec dodajemy przestudzone masło (ja ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 15 minut) . Wyrobione ciasto przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około

Smaki Na Talerzu
Orzechowo kokosowa kostka jaglana bez pieczenia 104

Inaczej brownie jaglane bez pieczenia o zachwycającym smaku! Ostatnio pokochałam wszelkie desery i ciasta z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Tym razem padło na moje ulubione połączenie bananów

Zdrowie i pysznie na talerzu
Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 125

sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki.  Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów 1 kubeczek jogurtu naturalnego(...)solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa jogurtowo-jajeczna powinna się ściąć). Podajemy na ciepło lub na zimno. Smacznego

bistro mama
Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze 125

pływały. Kiedy olej jest już wystarczająco gorący, każde jajko moczyć w przygotowanym cieście po czym wkładać na rozgrzany olej. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu jajka wykładać na papierowy ręcznik celem osączenia jajek z nadmiaru oleju. Podawać na zimno same albo z dodatkiem słodkiego sosu chili. Jajka nadziewane szpinakiem w tempurze Smacznego! O czym

mecooks
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 144

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
Naleśniki z wędzonym łososiem i ricottą 171

wiele sposobów. Na słodko, słono, ciepło czy  zimno.  Dziś mnie właśnie naszła taka wielka  ochota  na  naleśniki. A że w lodówce był  wędzony łosoś i ricotta, tak więc powstały  naleśniki z łososiem i  ricottą.  Powiem tylko  było pysznie. Składniki: ciasto na naleśniki tu 250 g wędzonego łososia 200 g serka

magiczna kuchnia Kasi
Ciasto francuskie z salami i serem 173

ciasta francuskiego Na każdy krążek ciasta nałożyć plasterek salami,sera i przykryć drugim krążkiem ciasta francuskiego Układać na papierze do pieczenia , posmarowac rozmąconym jajkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapiekać w rozgrzanym do 180°C piekarniku do uzyskania złotego koloru ( około10-15minut ) Spożywać na gorąco lub na zimno SMACZNEGO

zielonacukinka
Tatar z czarnym czosnkiem, czarną quinoą i czarną truflą 170

pieprzu 4-6 ostrych papryczek aji chrapita 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio  3 łyżki wody mineralnej pieprz sól świeże listki mięty do ozdoby Wykonanie: Wołowinę siekamy drobno, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z olejem i wodą. Staranie wyrabiamy przez chwilę, jak ciasto.  Obórek obieramy ze skórki, kroimy w drobną kosteczkę, tak samo siekamy, rzodkiewki

Quinoa Raz!
Minipavlove z granatem 225

Urodzinowych deserów ciąg dalszy :) Oprócz tortu jednorożca i sernika na zimno , zaplanowałam też minipavlove z granatem. Chciałam, żeby pracę można było rozłożyć sobie na części, dlatego bezy upiekłam wcześniej, a krem dodałam w dniu przyjęcia. Do kremu możecie użyć dowolnego aromatu do ciasta, ja użyłam jaśminowego, który przywiozłam sobie z wakacji (po nie-tylko ciastkowe kadry zapraszam na instastory ). Składniki

Ciastkozercy
FRANCUSKIE ŚLIMACZKI 175

razem mieszamy. Płat ciasta francuskiego rozwijamy i wykładamy na nim równomiernie gotowy farsz. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry ok. 1 cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 min. w temp. 200 stopni. Podajemy na ciepło lub na zimno

Kuchnia MagdaLeny
Kutia – kuchnia podkarpacka 147

dodaje się również śmietanę. Tam też niekiedy pszenicę zastępuje się upieczonymi kuleczkami z ciasta drożdżowego, skropionymi mlekiem i posłodzonymi miodem. W innych rejonach kraju pszenica bywa zastępowana pęczakiem, który po ugotowaniu w smaku i wyglądzie bardzo przypomina pszenicę. Kutię podaje się na ciepło lub na zimno. Przepis pochodzi z przygranicznego Stubna (powiat przemyski), a został opublikowany w „Wielkiej księdze tradycji

Trzeci talerz
Deser z chia, truskawkami i mlekiem kokosowym 468

Niestety dziś za oknem deszczowo, więc trzeba sobie poprawić humor słonecznym deserem. Jako, że wielkimi krokami zbliża się sezon na truskawki warto przypomnieć sobie sprawdzone pomysły

Programista w kuchni
zielony sernik na zimno 181

Lato się kończy a ja nie robiłam jeszcze sernika na zimno. Nadrabiam więc zaległości wykorzystując przypadkowo kupiony dżem agrestowo-kiwi.  Fajnie sprawdził się w masie serowej, bo dzięki niemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały.  *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Podpłomyki z cukinią i czarnuszką 155

jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody. Przekładamy na stolnicę obsypaną mąką. Z ciasta formujemy wałek. Dzielimy na podobnej wielkości kawałki. Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość. Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki. Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto

Moja smaczna kuchnia
Bezglutenowa pizza z ziemniaków (dietetyczna) 167

nagrzanego do 200 st C piekarnika na 30 min. Po tym czasie wyjmij ciasto, rozprowadź na nim sos pomidorowy i ułóż ulubione dodatki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 st i włóż pizze na ok 10-12 minut.  Po pieczeniu zostawić do ostygnięcia, najlepiej smakuje na zimno :) Smacznego

wegujemy
Pierożki drożdżowe z kurczakiem, pieczarkami i serem żółtym 204

spotkania. Pyszne na gorąco (można odpiec je w piekarniku), jak i na zimno. Idealne do zabrania do pracy czy na wycieczkę. Przepis dostałam od mojej szwagierki - pozdrawiam Aniu ;) Polecam wszystkim :) SKŁADNIKI: (n ie wiem ile dokładnie wyszło pierożków z tej porcji ale dość dużo) Ciasto : 1 i 1/4 szkl  ciepłego  mleka  25 g drożdży (świeżych) 1 mała

Kto ugości moich gości?
Cukinia w cieście piwnym 129

osuszoną pokroić w plastry lekko ukośnie. Każdy z osobna plaster zamoczyć w cieście i wrzucić na rozgrzany głęboki olej. Smażyć z obydwu stron na złocisty kolor. Następnie przełożyć na papier kuchenny w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. Podawać z dowolnymi i ulubionymi sosami na zimno, choć są tak smaczne, ze nie potrzebują nic więcej :) Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Spanakopita 168

ułożone ciasto wykładamy farsz szpinakowy i wyrównujemy. Na wierzchu układamy pozostałe płaty ciasta również smarując je rozpuszczonym masłem. Ostatnią warstwę lekko dociskamy. Przy pomocy ostrego noża dzielimy spanakopitę na 6 części. Pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 190 stopni. Podajemy na ciepło lub zimno. Spanakopita SMACZNEGO

peggiwkuchni
Kuchnie świata: fiński pannukkaku z dżemem owocowym 163

noża zeskrobujemy nasionka. Dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę. Blachę do ciast wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni. Pieczemy 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika naleśnik opadnie. Podajemy z dżemem owocowym na ciepło lub na zimno. Poniżej przepisy na błyskawiczne domowe dżemy, które będą smacznym dodatkiem do pieczonego naleśnika: Dżem

My Chcemy Jeść
Sernik Gotowany Na Ciemnym Kruchym Cieście z Polewą Mocno Czekoladową 195

budyń i energicznie mieszać bez przerwy. Gorący ser wylać na spód z kruchego ciasta który znajduje się w tortownicy. Całość schłodzić do temperatury pokojowej. Czekoladę połamać na mniejsze okienka rozpuścić w garnuszku wraz masłem lub margaryną. Gdy sernik będzie miał temperaturę pokojową oraz czekolada będzie zimna ale nadal płynna wylać ją na ser tworząc polewę. Gdy czekolada będzie już chłodna

Pychotkaaa
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 219

Nasiona możemy dodawać do sałatek, posypywać nimi kanapki, mogą być też dodawane do ciasta chlebowego lub używane do wypieków. [http://www.cosdlazdrowia.pl/witaminy-i-mineraly/szalwia-hiszpanska-1000g/produkt-154] Czym i dla kogo jest olej z czarnuszki??? OPIS  Pozyskiwanie oleju następuje poprzez mielenie czarnych nasion, a następnie poddawanie ich delikatnemu wytłaczaniu na zimno. Sprawia ono, że olej odznacza się niezwykle wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych. Czarny

ClauditteMissCooking
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 244

postaci tradycyjnej, ale też jako roladki lub...jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta. To byl strzał w dziesiątkę. Dodatek przypraw i czosnku sprawił, że wyszły mi pyszne

Zawsze głodna!