ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:50/443)

Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 198

muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy

Apetyczna babeczka
PIEROGI RUSKIE 108

składniki i przyprawy na pierogi ruskie SKŁADNIKI NA PIEROGI RUSKIE na ciasto pierogowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej całe jajko 1-2 łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie:  ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 500g(...) RUSKICH  Krok 1. Składniki na ciasto pierogowe łączymy, zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypujemy mąką. Możemy także wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera, następnie włączyć na wysokie obroty i wyrabiać przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto.  Krok 2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i przykrywamy miseczką

Moja Książka Kucharska
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 267

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi ruskie 168

pierogi z mięsem. Ostatnio pokusiłam się aby zrobić pierogi ruskie. Nie do końca byłam pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki:     ciasto:      250g mąki      pół szklanki gorącej wody      1 łyżka masła(...)Drugim etapem jest przygotowanie ciasta: Do pół szklanki z gorącą wodą wkładamy łyżkę masła, mieszamy aż się rozpuści. Do miski wsypujemy  mąkę ze szczyptą soli, dodajemy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Początkowo mieszamy widelcem aby nie poparzyć się a następnie składniki łączymy dłońmi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Trzeci etap to lepienie pierogów: Ciasto wałkujemy cienko. wykrawamy

Amatorka kuchenna
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 178

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 234

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorem 175

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorami i szynką 171

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 123

papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę(...)mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Klasyczna jajecznica z kajzerką 210

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 202

posypania Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Tłuszcz siekamy z przesianą mąką, dodajemy drożdże, cukier, sól i śmietanę (lub wodę). Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem

Trzeci talerz
Pierogi z dorszem i szpinakiem 181

Nadal nie jestem mistrzynią lepienia pierogów, ale nikt nie może mi zarzucić, że się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy(...)kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów

Kucharzyca
Pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem 245

Sezon na jagody w końcu się rozpoczął, więc można przygotować wiele pożywnych dań. Prezentuję pełnoziarniste pierogi z jagodami i twarogiem. :) Składniki: 6-7 pierożków Ciasto: 1/2 szklanki mąki pszennej graham T1850 woda 1 łyżeczka oleju sól Farsz: 2-3 łyżki jagód 2 łyżki twarogu pełnotłustego  cukier trzcinowy Sposób przygotowania:  Dokładnie oczyszczone i umyte pierogi posypujemy cukrem(...)normalne ciasto na pierogi. Gotowe ciasto rozwałkowujemy podsypując mąkę, aby ciasto nie kleiło się do wałka. Za pomocą szklanki o ostrych krawędziach formujemy ciasto na pierożki. Do jagód dodajemy twaróg, dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na ciasto i dokładnie zlepiamy, aby podczas gotowania się nie rozwaliły. Do gotującej  i osolonej wody wrzucamy pierogi. Pierogi powinny się gotować

Truskawkowa Fiesta
Pierogi ruskie 155

rewelacyjny. Ciasto: 600 g mąki 300 ml wrzątku sól Farsz: 1 kg ziemniaków 300 g białego tłustego twarożku 1 cebula 1 łyżka masła sól pieprz Sos: oliwa cebula maggi śmietana 18% Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać(...)praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać cebulę i doprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia. Sos: Cebulę pokroić w drobną

Mama Gotuje
Pierogi z bobem czosnkiem i twarożkiem 147

mąkę, wbij jajko, dodaj szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryj  ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogówCiasto rozwałkuj, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wytnij krążki np. szklanką, układaj na nich farsz a następnie sklejaj. Do gotującej, osolonej wody wkładaj pierogi. Gotuj(...)wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ). Przed podaniem okrasz cebulką podsmażoną na masełku lub oleju

Darcia w kuchni

Proponowane wyszukiwania