ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:50/443)

Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

pierogów. To jeden z naszych ulubionych patentów kulinarnych. Jeśli mamy czas lepimy ravioli. To danie wymagające więcej pracy, zachodu (ciasto najlepiej jest wałkować w maszynce do makaronu) i składników, przez co jest droższe niż ciasto na pierogi (trzeba wbić do niego więcej jajek) oraz bardziej kaloryczne (znowu jajka:). Mamy jednak doskonały, sprawdzony (tu ukłon w kierunku serwisu seriouseats.com(...)pierogów będzie Was kosztowało około 6-7 zł. To ekonomiczne gotowane w najczystszej postaci! Przepis na pierogi Czas : około godziny (z czego zajmuje leżakowanie ciasta) Szacowana cena dla 2 osób (30 pierogów): ok. 6-7 zł Poziom trudności : łatwy Przepis na ravioli Czas: ok. godziny (w tym pół godziny na odpoczynek dla ciasta) Poziom trudności: średni Szacowana

Niedzielny kucharz
Jedne z ulubionych ;) 185

dolewamy wrzątek. Po każdym dodaniu wody zagarniamy do środka mąkę. Czynność powtarzamy, aż większość mąki zostanie zaabsorbowana przez wodę. Chwilę czekamy (Uwaga! Może być gorące!) i zagniatamy. Gotowe ciasto na pierogi jest gładkie, elastyczne i nie klei się do rąk. W razie gdyby jednak trochę się kleiło (czyli w razie gdybyśmy trochę przedobrzyli z wodą), zagniatając, podsypujemy(...)sobie mąką. Teraz już tylko pozostało rozwałkowanie ciasta na cieniutki placek, jednak znów, nie całe ciasto na raz. Połowę najlepiej odłożyć na bok i przykryć ściereczką. Resztę rozwałkowujemy na ok. 1,5 mm. Z ciasta wycinamy (np. szklanką) krążki, nakładamy na nie po pełnej łyżeczce farszu (powinno go być tyle, by pierogi nie były puste, ale też nie zbyt

Ratunku obiad
Idealne ciasto na pierogi 77

dłużej wyrabiane ciasto, tym lepsze. Następnie dosypujemy mąki "na oko" i ciągle mieszamy łyżką, bądź obydwoma łyżkami. Kiedy ciasto będzie już scalone i da się je dotykać rękami, dodajemy jajo, mieszamy, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy rękoma gładką i lśniącą kulę. Dzielimy ciasto na porcje , odkrawamy tyle ile nam jest potrzebne ,a resztę ciasta przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło(...)poprzyklejały, ale też nie przesadzamy z mąką , gdyż im więcej mąki ,tym twardsze ciasto. Ciasto podczas wykrawania kółek jest jeszcze ciepłe .   Nakładamy farsz np. ziemniaki i ser, grzyby i kasza gryczana, kapusta słodka z grzybami, itd. Składamy kółka na pół i lepimy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie, od momentu wypłynięcia około 3 minuty. Po wyciągnięciu polewamy masłem

Z Kuchni Do Kuchni
Pierogi warzywne taką mają nazwę- a mają tylko 3 składniki nadzienia 107

ciasto na pierogi przygotowuję- 16 łyżek mąki ,2 jajka ,szklanka ciepłej wody wszystko wyrabiamy na jednolite ciasto i wałkujemy . szklanką wykrawamy kółka nakładamy nadzienie i zlepiamy , składniki na masę 1/2 opakowania szparagów mrożonych ugotować ,odcedzić i zmiksować Benderem.. Do tego dodać 1 kostkę fety ,i pieczarki ,ja już miałam usmażone więc wam nie powiem ile dałam ale gdzieś

Moje Wyroby
Pierogowa micha ze szpinakiem i grzybami 184

muszę wykazać się pomysłowością żeby przemycić pewne składniki. W zamrażarce czekały grzyby z jesiennych wypraw do lasu, więc powstały pierogi z borowikami i szpinakiem...pycha! Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli(...)łyżki oleju gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy

Apetyczna babeczka
PIEROGI RUSKIE 98

składniki i przyprawy na pierogi ruskie SKŁADNIKI NA PIEROGI RUSKIE na ciasto pierogowe: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej całe jajko 1-2 łyżeczki oliwy szczypta soli ok. 1 szklanka gorącej wody - tyle ile wchłonie ciasto mąka do posypania stolnicy farsz na pierogi ruskie:  ok. 500g ugotowanych i wystudzonych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia) 500g(...) RUSKICH  Krok 1. Składniki na ciasto pierogowe łączymy, zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. W razie konieczności podsypujemy mąką. Możemy także wszystkie składniki na ciasto wrzucić do malaksera, następnie włączyć na wysokie obroty i wyrabiać przez 2 minuty. Po tym czasie wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto.  Krok 2. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części i przykrywamy miseczką

Moja Książka Kucharska
Pomysł na śniadanie – jajecznica z ketchupem 248

Ten pomysł wielu z Was zszokuje, jednak część osób uważa go za pyszne danie śniadaniowe. Jajecznica z ketchupem, podana na chrupiącym toście to coś oryginalnego :) Sprawdźcie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi ruskie 158

pierogi z mięsem. Ostatnio pokusiłam się aby zrobić pierogi ruskie. Nie do końca byłam pewna czy moje maluchy skosztują ruskich pierogów, ale tak im zasmakowały, że nawet jedli je zimne. Składniki:     ciasto:      250g mąki      pół szklanki gorącej wody      1 łyżka masła(...)Drugim etapem jest przygotowanie ciasta: Do pół szklanki z gorącą wodą wkładamy łyżkę masła, mieszamy aż się rozpuści. Do miski wsypujemy  mąkę ze szczyptą soli, dodajemy gorącą wodę z rozpuszczonym masłem. Początkowo mieszamy widelcem aby nie poparzyć się a następnie składniki łączymy dłońmi. Ciasto musi być elastyczne i gładkie. Trzeci etap to lepienie pierogów: Ciasto wałkujemy cienko. wykrawamy

Amatorka kuchenna
Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek 159

Pomysł na śniadanie – jajecznica, boczek i papryka to bardzo pożywne śniadanie, które doda energii na długi czas. Takie śniadanie najlepiej jest przygotować w weekend, kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem 220

Puszysta jajecznica ze szczypiorkiem to szybki danie na smaczne śniadanie. Pokażę Wam w jaki sposób sprawić aby jajecznica była jeszcze bardziej puszysta. Jajecznica ze szczypiorkiem najlepiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorem 164

Jajecznica z pomidorem to klasyczne połączenie szynki, cebuli, jajek z pomidorem. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu. Przepis oraz listę potrzebnych składników przedstawiam poniżej. Składniki 1

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jajecznica z pomidorami i szynką 156

Jajecznica z pomidorami i szynką to pomysł na smaczne i bardzo pożywne śniadanie. Najlepiej smakuje podana ze świeżym pieczywem posmarowanym masełkiem. Do jej przygotowania możecie użyć

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z bakłażanem i mięsem mielonym 111

papryka pomidorowa 1 cebula 3 ząbki czosnku 350 g pure ziemniaczanego sól pieprz majeranek lubczyk oregano Mąkę wymieszać z solą i olejem, zalać wrzątkiem, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść ciasto. Pozostawić pod ściereczką do wystygnięcia. Bakłażan pokroić w plastry, posolić. Po ok 20 min przepłukać, osączyć i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, włożyć posiekaną drobno cebulę(...)mięso mielone. Smażyć na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. Dodać przyprawy. Odparowane nadzienie przełożyć do innego naczynia i przestudzić. Dodać pure ziemniaczane i wymieszać nadzienie do pierogów. Ciasto wałkować cienko, wykrawać krążki i lepić pierogi . Ugotować w osolonym wrzątku. Podawać z sosem słodko kwaśnym

Gotowanie jest łatwe
Klasyczna jajecznica z kajzerką 198

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasteczka kruche z wody – kuchnia podkarpacka 191

posypania Drożdże rozcieramy z cukrem na płynną masę. Tłuszcz siekamy z przesianą mąką, dodajemy drożdże, cukier, sól i śmietanę (lub wodę). Zagniatamy luźne ciasto (konsystencja jak na pierogi). Ciasto wkładamy do czystej lnianej ściereczki, zawiązujemy i wstawiamy do garnka z zimną wodą na 2 godziny. Stolnicę posypujemy mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm, smarujemy roztrzepanym białkiem

Trzeci talerz
Pierogi z dorszem i szpinakiem 167

Nadal nie jestem mistrzynią lepienia pierogów, ale nikt nie może mi zarzucić, że się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy(...)kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo drobno razem z oczyszczonym i odsączonym szpinakiem oraz czosnkiem. Można użyć miksera. Doprawiamy masę do smaku. Wykładamy farsz partiami na wycięte z ciasta kółka i lepimy pierogi. Gotujemy w lekko osolonym wrzątku ok. 4 minuty od czasu wypłynięcia pierogów. Ja podałam podsmażone z szynką prosciutto. Porcja z talerza (6 pierogów

Kucharzyca