ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:44/476)

Pierogi ruskie – przepis 402

Przepis na najpyszniejsze, klasyczne pierogi ruskie, z delikatnym, mięciutkim ciastem i idealnie dobranym farszem. Najlepsze pierogi, jak u mamy Składniki: Ciasto na pierogi ruskie: 600g mąki pszennej 300ml wrzątku 2 łyżki oleju szczypta soli Farsz na pierogi ruskie: 500g ziemniaków 500g twarogu 1 duża cebula świeżo zmielony pieprz i sól Przygotowanie: Farsz na pierogi ruskie(...)miski, dodajemy olej i wrzątek. Mieszamy początkowo łyżką do wstępnego połączenia się składników, a następnie wykładamy ciasto na blat i zagniatamy ręką, do momentu, aż ciasto utworzy gładką, jednolitą kulę. Wkładamy zagniecione ciasto do woreczka, odkładamy na 30 minut. Po 30 minutach, wyciągamy ciasto z woreczka na lekko oprószony mąką blat i wałkujemy na cieniutki placek. Szklanką wykrawamy kółka

NiePieprz.pl
Pierogi z kaszą razy dwa i pieczarkami 161

wyobrażam sobie, żeby przepisu na pierogi nie zacząć od pieśni pochwalnej na temat samego ciasta :) I wiem już, że do tego ciasta przekonała się niejedna osoba. Jest elastyczne, mięciutkie i po ugotowaniu pierogi się nie sklejają.  Pierogi bardzo lubię! Tylko nie jem ich teraz tyle, ile jadłam kiedyś :) Kocham ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami(...)maśle najpierw cebulkę, a następnie dodajemy pieczarki.  W misce mieszamy wszystkie składniki, tj. obie kasze, pieczarki i cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (dość solidnie).  Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody szczypta soli Przygotowanie: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy małą szczyptę soli

bistro mama
Pierogi z mięsem – przepis 104

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierogi z mięsem – przepis Klasyka kuchni staropolskiej czyli przepis na pierogi z mięsem z delikatnym miękkim ciastem i pysznym mięsnym nadzieniem, okraszone zrumienioną cebulką i skwarkami, lub boczkiem, po prostu pychotka,  danie które ma bardzo wielu zwolenników poczynając  od najmłodszych po najstarszych miłośników dań mącznych, którzy nie przejdą obojętnie obok tych specjałów dopóki(...)powinno wyjść ciasta na około 50szt dosyć sporych pierogów Gotowe ciasto odstawiamy na 15min żeby odpoczęło. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą część rozwałkowujemy do grubości 1,5-2mm następnie szklanką lub pierścieniem wycinamy kółka z ciasta na które nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy gotowe pierogi. Gotowe zlepione pierogi gotujemy partiami w lekko osolonej wodzie

Księga-Smaku
Pierogi z białym serem na słodko 85

zmielić 2-krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać polane(...)śmietaną 12 % lub ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto na pierogi 2. Zrobić masę serową 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka 5. Nafaszerować ciasto 6. Ugotować pierogi Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierogi z białym serem na słodko Artykuł Pierogi z białym serem na słodko pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi z białym serem na słodko 201

krotnie. Do sera dodać żółtko, aromat i cukier puder. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i rozwałkować ciasto średniej grubości. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto masą serową. Następnie sklecić pierogi i gotować w wodzie przez 3 minuty od czasu wypłynięcia. Pierogi podawać(...)ubitą śmietaną kremówką i posypane startą czekoladą. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto na pierogi 2. Zrobić masę serową 3. Rozwałkować ciasto 4. Wyciąć kółka 5. Nafaszerować ciasto 6. Ugotować pierogi Pobierz wersję do druku: Pobierz Pierogi z białym serem na słodko Artykuł Pierogi z białym serem

KuchniaWeDwoje.pl
Pierogi smażone w głębokim tłuszczu 199

500g mąki tortowej - 2 żółtka - 1 jajko - 50g miękkiego masła - 250ml gorącej wody - 1 łyżeczka soli Dodatkowo: - olej do smażenia pierogów - sos na bazie jogurtu (lub salsa) Ciasto na pierogi możemy sobie przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce (ja tak właśnie zrobiłam). Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, miękkie masło – siekamy nożem. Dodajemy żółtka i całe jajko. Mieszamy składniki(...)mieszamy. Ponieważ moje ciasto robiłam dzień wcześniej i było lekko wilgotne – stół lekko posypałam mąką. Z ciasta odkrajamy porcję (resztę zostawiamy w woreczku lub przykrywamy ściereczką), wałkujemy starając się nadać kształt prostokąta. Radełkiem wyrównujemy boki i dzielimy na kwadraty. Nakładamy farsz, chwytamy rogi po przekątnej i zlepiamy boki nadając kształt trójkąta. Możemy też wycinać z ciasta kółka i formować mieszki

mojewypiekiinietylko
PIEROGI ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU 139

ZIEMNIACZANO-SEROWE W ORKISZU Farsz na te pierogi to tradycyjnie ziemniaki, twaróg, podsmażona cebulka i przyprawy - u mnie mięta, pieprz ziołowy oraz sól. Różnica "leży" w cieście, otóż ciasto na pierogi przygotowałam na bazie mąki orkiszowej pełnoziarnistej i rozpuszczonego masła. Początkowo obawiałam się, czy ciasto wyjdzie odpowiednie do pierożków - okazało się wręcz idealne, no i o wiele zdrowsze(...)ustach. Polecam przepis na pierogi w cieście z mąki orkiszowej! SKŁADNIKI : na ciasto pierogowe : 3 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki roztopionego masła lub margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko gorąca woda ( ok. 300-350 ml) - w zależności ile wchłonie mąka szczypta soli na farsz do pierogów : 1,5 kg ziemniaków

Moja Książka Kucharska
Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną 177

latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pierogi z kapustą, grzybami i kaszą gryczaną Składniki – ciasto na pierogi: 1 kg mąki pszennej 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki - farsz: Kapusta kiszona – 1kg Suszone grzyby – 2 szklanki Cebula – 1 sztuka Kasza gryczana ugotowana(...)drobno posiekać i podsmażyć na złoty kolor. Kapustę z grzybami posiekać bardzo drobno i wymieszać z cebulką i ugotowaną kaszą. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Wykonanie – pierogi: Ciasto podzielić na kilka części, każdą z nich rozwałkować i wyciąć kółka, na które następnie należy nałożyć farsz i dokładnie skleić. Pierogi gotować w osolonej wodzie i podawać prosto

Kuchnia Bon Appetit
Bezglutenowe pierogi z kapustą, grzybami i wędzoną śliwką 172

zaczynamy przygotowywać ciasto. Mąki i len przesiewamy do miski i stopniowo dodajemy gorącą wodę (jej ilość zależy od konsystencji ciasta, dlatego należy to robić ostrożnie) i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy je około 8 - 10 minut i natychmiast zawijamy w folię spożywczą. Odrywamy niewielkie ilości i rozwałkowujemy podsypując mąką ryżową, nakładamy farsz zalepiamy i wrzucamy do wrzątku, gotujemy, aż pierogi wypłyną(...)kolejne kilka minut po wypłynięciu (około 5 w zależności od grubości ciasta). Pierogi podajemy tak, jak najbardziej lubimy, ja uwielbiam okraszone zezłoconą na maśle cebulką. Udanych pierogów i Wesołych Świąt

Quinoa Raz!
Pierogi drożdżowe z jagodami 95

jagody, to ciasto latało mi w myślach jak natrętna mucha. Bałam się tylko jednego. Że nie wyjdą i co ja wtedy zrobię?? To znaczy co zjemy na obiad... bo nic innego w lodówce nie miałam. I wymyśliłam, że... zrobię ciasto normalne i ciasto drożdżowe. Nie pytajcie o minę mojego męża, kiedy powiedziałam co zamierzam zrobić!  Partia pierogów z klasycznego ciasta poszła na pierwszy rzut, dzieci pojadły, w tym czasie wyrosło ciasto drożdżowe i poszło sprawniej, niż myślałam. Nie wiedziałam do końca jak zachowa się wrzucone na wrzątek, czy się te pierogi nie posklejają, czy dobrze polepiłam. Zdążyłam zrobić kilka zdjęć na szybko, bateria w aparacie była już na wyczerpaniu, więc nie znajdziecie tu pięknej stylizacji

bistro mama
Jak zrobić ciasto na pierogi ruskie 143

Mój sprawdzony przepis na idealne ciasto na pierogi ruskie ma w składzie olej. To ciasto na pierogi bez jajka wyjdzie idealne, jeśli doda się do niego odpowiednią ilość gorącej wody.  Piszcie jakie jest Wasze idealne ciasto na pierogi

AniaGotuje.pl
CZEKOLADOWE PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 154

Pierogi w wersji na słodko... czekoladowe z truskawkami 🍓🍓🍓 Czekoladowe pierogi uzyskałam dodając kakao do standardowego przepisu na ciasto na pierogi.  Następnie nadziałam je kawałkami świeżych truskawek, ugotowałam i podałam z sosem truskawkowo-śmietanowym. Proste, a zarazem takie pyszne. Dzieci je uwielbiają! Takie słodkie pierożki to świetna propozycja na deser, podwieczorek, a nawet letni obiad(...)Truskawki myjemy, osuszamy, usuwamy szypułki i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dodajemy śmietankę i blendujemy na gładki sos. Do smaku dodajemy cukier puder (u mnie - tylko 1 łyżeczka). Mieszamy. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 2-3 mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki o średnicy około 6-7 cm. Na środek wykładamy po łyżeczce pokrojonych truskawek

Kuchnia MagdaLeny
Rosół z mięsnymi pierogami 240

pierogi zrobić jak zawsze według znanego i sprawdzonego przepisu: Najlepsze ciasto na pierogi Rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć koła niedużą szklanką. Nałożyć sporą ilość farszu i skleić ciasto w sakiewkę. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. Pierożki zalać gorącym rosołem i posypać posiekaną zieloną pietruszką. Smacznego

MarciochaKucharzy
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI NA MACE ORKISZOWEJ 245

wymieszać hakiem miksera do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta. Gdyby ciasto było klejące dosypać jeszcze trochę mąki (mnie zdarzyło się, co prawda raz, ale to fakt, że mąka miała większą wilgotność i musiałam jej dosypać, więc wyczulam). Można także wyrobić ciasto ręcznie, wówczas musimy odczekać trochę dłużej, by się nie poparzyć. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek (resztę przykrywamy folią(...)farsz i dokładnie sklejamy. Odkładamy na blat, ja wyłożyłam papier i podsypałam go delikatnie mąką, by się nie przyklejały. Ścinki ciasta zagniatamy ponownie, rozwałkowujemy i wycinamy koła, nadziewamy, sklejamy i odkładamy. I tak aż do wyczerpania ciasta. Gotowe pierogi wrzucam na wrzącą, osolona wodę i gotuję od zagotowania (nie wypłynięcia) ok.2 minuty. Ja dodaję do wody łyżeczkę oleju kokosowego

Smaczne Zdrowe