ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:44/443)

Wigilijne pierogi z kutią 78

Pyszne pierogi z kutią to moja propozycja na wigilijny stół. Pierogi podałam udekorowane białą czekoladą i cukrową posypką w kształcie śnieżynek. Wyszło tak ładnie i świątecznie. Takie pierogi na słodko są pyszne. Najlepiej smakują od razu po przygotowaniu. Polecam spróbować. Pysznych inspiracji Wam życzę.             Potrzebujemy:   Na ciasto: 3 szklanki mąki(...)Wykonanie pysznych pierogów z kutią:   1. Ciasto: Z podanych składników stopniowo wlewając ciepłą wodę zagniatamy ciasto miękkie i elastyczne ciasto. Wodę wlewamy stopniowo, jej ilość zależy od wilgotności mąki. Następnie z ciasta formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 15 minut, żeby odpoczęło. 2. Formowanie pierogów: Ciasto wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykrawamy krążki

Izabelawkuchni
Pieczone pierogi z kurczakiem i brokułami 174

zioła prowansalskie Wykonanie: Ciasto: W śmietanie rozprowadzamy cukier. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy suche drożdże i szczyptę soli. Mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone w kostkę i rozcieramy go razem z mąką. Na końcu wlewamy śmietanę z cukrem oraz wbijamy jajko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto folią spożywczą i wkładamy(...)Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości 3 mm. Wycinamy 8-9 cm krążki.  Resztę ciasta ponownie rozwałkowujemy i wycinamy krążki, do momentu aż zużyjemy całe ciasto. Na środek każdego krążka nakładamy łyżeczkę przygotowanego farszu.  Brzeg ciasta smarujemy rozbełtanym białkiem. Krążek składamy na pół, sklejamy i zagniatamy widelcem. Gotowe pierogi układamy na blaszce

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z kurczakiem i brokułami 272

które są żelaznym daniem każdej gospodyni, ale chętnie sięgamy po coś nowego. Odkrywamy nowe smaki i próbujemy nieznane dotąd farsze na pierogi.   No bo cóż, idealne ciasto na pierogi już   znacie, czas na ciekawy, niebanalny farsz. W ten właśnie sposób powstają smaczne, smaczniejsze(...)najsmaczniejsze pierogi. Dzisiaj farsz z kurczakiem i brokułami. Znacie? Jeśli nie to zachęcam, bo warto zjeść takie pyszne pierogi. Składniki na 30 szt: ciasto (połowa porcji) wg przepisu na idealne ciasto na pierogi 320 g pojedynczego   fileta z kurczaka część   brokuła 60 g masła 1 mała cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego

Kuchnia u Krysi
Pierogi- przepis na ciasto 412

ciasto na pierogi. Pierogi lubi chyba każdy, można je podawać zarówno na słodko, słono jak i ostro. A Wy jakie nadzienie najbardziej lubicie?     Ciasto na pierogi Składniki: 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, woda, sól. Wykonanie: Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia i kleimy

paapilotkaa
Pierogi z serem i kiełbasą 99

ziemniaków, a mniej sera, tu jest ser, a ziemniaki jeżeli nam zostały z obiadu... można jak najbardziej dodać. Ja właśnie dodałam resztę ziemniaków, oczywiście ten składnik można pominąć. ciasto na pierogi : 400 g mąki, gorąca woda, sól, farsz : 600 g białego sera, 150 g ugotowanych, rozgniecionych ziemniaków, 200 g kiełbasy, 100 g boczku wędzonego surowego*, 200 g cebuli(...)miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 220 - 230 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać

królestwo garów
Pierogi z kurkami i mięsem drobiowym 138

Wyjąć z wody piersi drobiowe, pokroić w cienkie paski, w poprzek włókien, a następnie pokroić w kostkę. Dodać do kurek. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto na pierogi : mąkę(...)przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto wałkować. Układać na nim niewielkie porcje farszu, przykrywać kawałkiem ciasta i wycinać pierogi (każdy oczywiście robi i lepi pierogi tak jak lubi). Wrzucać do wrzącej osolonej wody

królestwo garów
Jak szybko ulepić pierogi... 137

urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach układamy porcje nadzienia - jeśli nadzienie jest(...)Następnie zawijamy ciasto po dłuższym boku, przykrywając rozłożone nadzienie. Placek należy nałożyć tak aby nadzienie znalazło się tuż przy miejscu zagięcia ciasta.  Dociskamy lekko przestrzenie pomiędzy poszczególnymi porcjami nadzienia i szklanką wycinamy półokręgi. Wystarczy szklanka normalnych rozmiarów a wycięcia nie muszą być idealnie półokrągłe, mogą być większą częścią koła. Następnie ręcznie zgniatamy brzegi każdego z pierogów robiąc stosowną

Ze smakiem bez glutenu
Jak szybko ulepić pierogi... 188

urządzeń ani narzędzi. Wystarczy stolnica, wałek do ciasta i zwykła szklanka... Moja metoda jest szczególnie przydatna przy lepieniu pierogów bezglutenowych. Ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha więc należy szybko je przerobić. Zlepianie Na dużej stolnicy rozwałkowujemy ciasto na pierogi - rozwałkowany placek musi mieć kształt długiego paska. Po dłuższym boku ciasta, w równych odstępach układamy porcje nadzienia - jeśli nadzienie jest(...)Następnie zawijamy ciasto po dłuższym boku, przykrywając rozłożone nadzienie. Placek należy nałożyć tak aby nadzienie znalazło się tuż przy miejscu zagięcia ciasta.  Dociskamy lekko przestrzenie pomiędzy poszczególnymi porcjami nadzienia i szklanką wycinamy półokręgi. Wystarczy szklanka normalnych rozmiarów a wycięcia nie muszą być idealnie półokrągłe, mogą być większą częścią koła. Następnie ręcznie zgniatamy brzegi każdego z pierogów robiąc stosowną

Ze smakiem bez glutenu
Rodzaje i typy mąk oraz ich wykorzystanie w kuchni 248

pieczeniu biszkoptów, ciast francuskich czy ciast ptysiowych; typ 500, mąka krupczatka idealna do domowych makaronów i ciast; typ 500, mąka wrocławska i poznańska używana jest przede wszystkim do ciasta, pierogów, kopytek, klusek śląskich, knedli czy pyz; typ 550, mąka luksusowa świetnie nadaje się do pieczenia babek, ciast drożdżowych, racuchów, pączków, faworków, domowych bułeczek; typ 650, mąka dobra(...)kukurydziana - nie zawiera glutenu; nadaje się praktycznie do wszystkiego, czyli domowego chleba kukurydzianego, naleśników, ciast (szczególnie ciast kruchych), biszkoptów, placków, bułek, panierek do kotletów i ryb czy zagęszczania sosów i zup; mąka gryczana - otrzymana dzięki zmieleniu nasion gryki, używana jest do produkcji makaronów, ciast, naleśników. Jest często mieszana z mąką pszenną, gdyż sama jest dość ciężka, a brak glutenu

Zasmakuj Kuchni
Pierogi z kapustą i pieczarkami 126

Dzisiaj mamy dla Was jeszcze jedną propozycję na święta – pierogi z kapustą i pieczarkami Składniki na ciasto: - 1 kg mąki - 500 ml ciepłej wody - 1/3 szklanki oleju - 1 jajko - szczypta soli Składniki na farsz: - 1,5 kg białej kapusty - 2 cebule - 2 łyżki masła - 500 g pieczarek - sól, pieprz Składniki na ok. 100-120 sztuk pierogów. Dodatkowo(...)Teraz robimy ciasto na pierogi. Mąkę wysypujemy na stolnicę, robimy w niej dołek i dajemy sól, żółtko, olej i zarabiamy ciasto stopniowo dolewając wodę. Gdy ciasto jest gotowe wałkujemy i wycinamy szklanką kółeczka, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. o Ważne aby mąka do pierogów miała typ 450-500 bo wtedy wyjdzie nam fajne elastyczne ciasto. Gotowe pierogi

Kuchenne Wariacje
Pierogi śmietankowe z jagodami 183

borówkami.  Delikatne ciasto z dodatkiem śmietany, serdecznie polecam. Jest mięciutkie, smaczne i  super w obróbce. Za sprawą jajek, pierożki są żółciutkie. Smaczne, sezonowe danie na słodko, lub pyszny podwieczorek.  Dzieciaki, te duże i małe je uwielbiają.  Można polać stopionym masłem , lub podać z gęstą śmietaną. Obie wersje pyszniutkie ;) Ciasto na pierogi 70 dag mąki(...)robi się je szybko, ciasto jest mięciutkie.  Mąkę przesiewam do miski, wbijam jajka, dodaję olej, śmietanę i ciut soli. Mieszam całość łyżką i wlewam powoli ciepłą wodę i wyrabiam ciasto. Gotowe nakrywam ściereczką.  Przygotowuję nadzienie, jagody przepłukuję, osuszam i mieszam z cukrem.  Z ciasta odrywam kawałek i wałkuję ( podsypuję mąką delikatnie) , resztę ciasta zostawiam nakryte

Takie tam pichcenie
Stara kucharka dała nam przepis na pyszne pierogi ruskie. Lepszych nie jedliśmy 1342

uważaj, może być gorące. Po około 7-8 minutach ciasto powinno być już gładkie i elastyczne. Uformuj z niego kulę i odstaw na godzinę. Ciasto podziel co najmniej na dwie połowy. Stolnicę i każdy z kawałków oprósz mąką. Wałkuj do grubości oko 2 mm – nie ma nic gorszego od pierogów ze zbyt grubym ciastem. Do wałkowania trzeba więc się przyłożyć. Z ciasta wycinaj krążki – najłatwiej zrobić to za pomocą kubka lub szklanki. Z każdego kawałka ciasta staraj się wyciąć jak najwięcej placków. To, co zostanie, ponownie wyrób i rozwałkuj. Każdy krążek rozciągnij lekko w dłoniach, nakładaj farsz, złóż, następnie dociskaj brzegi, aby je zlepić. Pierogi gotuj w osolonej

Kulinarna Polska
Orkiszowe pierogi z ziemniakami i grzybami oraz "Niewinność" 222

solą, pieprzem i tymiankiem. Mąki orkiszowe wymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić . Lepiej podsypywać mąkę stopniowo(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia

Weekendy w domu i ogrodzie
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 211

przepis na ciasto na makron ? To właśnie jajka sprawiają, że ciasto jest twarde i zbite. A to ciasto pierogowe wychodzi delikatne, miękkie i gładziutkie. Bez jajka. Zawijamy ciasto w folię gdy lekko przestygnie i odkładamy na 30-40 minut, na czas robienia nadzienia, żeby z mąki zdążył uwolnić się gluten i uelastycznił ciasto do wałkowania. Do tych pierogów użyłam(...)macie – kilka drobno usiekanych liści świeżej szałwii. Ciasto dzielimy ‘Pi razy drzwi’, bez ważenia, na 4 mniej więcej równe porcje i zaczynamy wałkowanie. Podczas wałkowania jednej części, resztę ciasta trzymajcie w woreczku foliowym, żeby nie obsychała. Delikatnie podsypujemy stolnicę mąką i wałkujemy ciasto na grubość około 2-3mm. Ja robię pierogi wycinając okręgi dużą szklanką. Łyżeczką kładę nadzienie

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania