ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:45/443)

Gruzińskie pierożki chinkali z mięsem mielonym 78

spójną masę (cały bulion musi zostać wchłonięty). CIASTO CHINKALI Mąkę pierogową przesiej przez sito na stolnicę. W kopce mąki uformuj dołek, do którego wsyp sól wlej oliwę oraz stopniowo zagniatając ciasto wlewaj gorącą wodę. Energicznie wyrób elastyczne, gładkie ciasto (będzie nieco twardsze i bardziej zbite niż ciasto na tradycyjne polskie pierogi). Powstałe ciasto podziel na 3 części. Podczas wałkowania(...)uformuj do\u0142ek, do kt\u00f3rego wsyp s\u00f3l wlej oliw\u0119 oraz stopniowo zagniataj\u0105c ciasto wlewaj gor\u0105c\u0105 wod\u0119. Energicznie wyr\u00f3b elastyczne, g\u0142adkie ciasto (b\u0119dzie nieco twardsze i bardziej zbite ni\u017c ciasto na tradycyjne polskie pierogi).","text":"M\u0105k\u0119 pierogow\u0105 przesiej przez sito na stolnic\u0119. W kopce

ProstePesto.pl
Pierogi z białym serem ziarenkami szałwii hiszpańskiej i zielonym owsem 168

właściwości żelujące nawet w serze. Ser po dosypaniu nasion po kilku minutach stawał się bardziej zwarty i gęsty. Farsz zrobiłam wcześniej przed zagniataniem ciasta. Nasionka miały czas, aby zrobić swoje.   Z takiego sera łatwiej lepić pierogi. Farsz z dodatkiem trawy z owsa pozostał bez zmian, zdecydowanie luźniejszy. Pierogi(...)serem znane i lubiane. Można ser łączyć z różnymi dodatkami. Chciałam również zwrócić Waszą uwagę na ciasto, które już od jakiegoś czasu zagniatam z wodą gazowaną. Woda gazowana sprawdza się w naleśnikach, więc pomyślałam, że tym bardziej w cieście na pierogi. Polecam, bo ciasto jest fantastyczne!    Pierogi z białym serem z ziarnami szałwii hiszpańskiej i zielonym

Leśny Zakątek
Pierogi z kapustą i grzybami 533

Ciasto: 1 kg mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki masła gorąca woda Farsz: 1,5 kg kiszonej kapusty (odsączonej) 80 g suszonych grzybów (borowiki i podgrzybki) 2 łyżki masła 2 cebule sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto: 1. Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy zagłębienie, do którego wbijamy jajko, dodajemy masło i sól. 2. Wyrabiamy rękami ciasto dolewając(...)chwilę odrobinę wody oraz zbierając mąkę ze stolnicy do środka ciasta. Wody dolewamy tyle, aby powstało miękkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się lepić do rąk. 3. Dzielimy ciasto na porcje, rozwałkowujemy na cienkie placki. Podczas wałkowania podsypujemy stolnicę mąką. 4. Za pomocą szklanki lub foremką do robienia pierogów wykrawamy z rozwałkowanego ciasta koła. 5. Na wykrojonych kołach kładziemy

W kuchni Katie
Pieczone pierogi z mięsem 188

Pieczone pierogi robi się nieco szybciej niż tradycyjne gotowane. Wystarczy zagnieść ciasto, przygotować farsz, ulepić pierogi, a następnie piecze się wszystkie pierogi jednocześnie. Zachęcam do przygotowania pieczonych pierogów, które smakowały całej rodzinie. Ciasto wg tego przepisu, po upieczeniu jest bardzo delikatne i kruche, a na etapie przygotowania pierogów z łatwością można je rozwałkować.  Przygotowując(...)kolendrą i ziołami prowansalskimi. Wyrobić farsz na gładką masę. Przygotowanie ciasta: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować na placek grubości 3-4 mm. Przy pomocy wykrawacza do pierogów lub szklanki, wycinać kółka z ciasta, na środku każdego

Codziennik Kuchenny
Pielmieni w rosole 90

zaleca, żeby pierożki wycinać z krążków ciasta o średnicy 5 cm. To mniej więcej tyle ile ma szklanka. I faktycznie jest to dobry wymiar, Pierożki są małe, zgrabne, w sam raz do zjedzenia. Jak je zrobić? Ciasto na pielmieni powinno być elastyczne, żeby łatwo zawinąć w nie nadzienie. Dlatego proponuję przygotować ciasto na pierogi według poniższej receptury, z użyciem(...)klasyczne pierogi w wodzie, lub w rosole. Moim zdaniem ten drugi sposób sprawia, że są jeszcze smaczniejsze. Farsz i pierożki nasiąkają bulionem, zaś rosołek nabiera smaku farszu. Polecam inne przepisy kuchni kresowej, jakie niedawno wrzuciłem na bloga: Manty – tatarskie pierożki Kakory – pieczone pierogi Soczewiaki – wegetariańskie pieczone pierogi Zupa soljanka Składniki: Ciasto na pierogi

Niedzielny kucharz
Pierogi z kaszą gryczaną i twarożkiem 151

pyszne, polecam bardzo. Ciasto: 300 g mąki 150 ml wrzątku sól Farsz: 500 g twarogu półtłustego lub tłustego 1 szklanka kaszy gryczanej 2 cebule 1 jajko sól pieprz Wykonanie: Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę i dodać sól. W mące zrobić wgłębienie, wlać większość wody i wymieszać nożem lub widelcem. Gdy ciasto ostygnie zagnieść ręką. Ciasto ugniatać do momentu aż będzie(...)drobną kostkę a następnie zeszklić na oleju. Połączyć ze sobą wszystkie składniki farszu i dokładnie wymieszać. Pierogi: Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć koła. Do kół z ciasta włożyć po łyżeczce farszu, połowę ciasta zwilżyć wodą i dokładnie skleić pieroga. Pierogi gotować w wrzącej osolonej wodzie przez 3 - 4 minuty od momentu wypłynięcia

Mama Gotuje
Pierogi z ziemniakami 118

ciasto na pierogi było bardziej miękkie i łatwiej się je wałkowało można do jego zagniatania dodać wrzątku bądź dodać do ciasta ugotowanego rozgniecionego ziemniaka. Ciasto na pierogi jest bardzo wdzięczne, gdyż pasuje do niego niemalże każdy farsz. W Polsce przeważają farsze mięsne, często smażone mięso z cebulką, także z kiszoną kapustą i grzybami, szczególnie w okresie Świąt Bożego(...)dotarła w XIII wieku dzięki biskupowi Jackowi Odrowążowi, który to zachwycił się ich smakiem podczas swojego pobytu w Kijowie. Dziś zaprezentuję Wam pyszne gotowane pierogi z farszem z ziemniakami. Składniki: ciasto: 50 dag mąki pszennej 1 jajko 1 łyżka margaryny / masła 1 szklanka gorącej wody sól farsz: 1 kg ziemniaków 2 średnie cebule przyprawy; sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, oregano

Zasmakuj Kuchni
Pierogi porosołowe mięsno-warzywne 334

kawałek brokuła, na którego nikt nie miał już ochoty, ostatnią gałązkę koperku i usmażoną cebulkę, porządnie doprawiłam do smaku i proszę, oto one, naprawdę bardzo smaczne pierogi z nadzieniem mięsno-warzywnym :) Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania – u mnie poznańska szczypta soli 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: około 1,5 szklanki drobno posiekanego mięsa drobiowego z rosołu(...)rumiano na łyżce oleju, dodałam do reszty składników farszu. Dosypałam posiekany koperek, doprawiłam do smaku solą i pieprzem, wymieszałam. PIEROGI: w dużym rondlu nastawiłam wodę na gotowanie pierogów. Ciasto rozwałkowałam na posypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm. Foremką do pierogów wykrawałam kółka, nakładałam po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiałam pierogi. Gotowe odkładałam na ściereczkę

Kuchenne zapiski Edyty
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 62

Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki i przygotować pierogi ze szpinakiem i serem. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść:) Czas wykonania: 45 min Ilość porcji: 3 (21 sztuk) Składniki: Ciasto: 150 g mąki 100 ml wody(...)żółtego do posypania 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Farsz: Rozgnieść ser feta ze szpinakiem i doprawić całość. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i stopniowo dodawać wodę. Energicznie zagnieść i cienko rozwałkować ciasto. Za pomocą szklanki wyciąć kółka, napełnić ciasto farszem. Następnie sklecić pierogi i gotować w lekko osolonej wodzie do czasu wypłynięcia. Dodatkowo pierogi można posypać startym

KuchniaWeDwoje.pl
Calzone 80

sól wsypuję do miski i dodaję wyrośnięte drożdże, resztę wody i oliwę Wyrabiam ciasto kilka minut aż będzie gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto można wyrobić w mikserze lub maszynie do wypiekania chleba. Ciasto po wyrośnięciu zagnieść delikatnie, podzielić na 2 lub 4 części, rozwałkować na cienkie okrągłe placki. Piekarnik(...)nagrzać do temperatury 210 st C. Na połowie calzone ułożyć sery, pokrojoną w paski paprykę, porcję tuńczyka, cebulę, doprawić przyprawami. Zlepić pieróg, dociskając ciasto palcami. Pierogi calzone można pomalować roztrzepanym jajkiem, posypać świeżo mielonym pieprzem, odrobiną soli morskiej. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 15 minut. Smacznego! Artykuł Calzone pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Przepis na pierogi ruskie 96

Przepis na pierogi ruskie Kto ma ochotę na pyszne domowe pierogi? U mnie dziś ruskie czyli wypełnione farszem z ziemniaków, sera i cebulki. Niebo w ustach!       Składniki: Składniki na ciasto: 100 ml wody 1 łyżka masła 1 szklanka mąki + mąka do podsypania 1 jajko sól i pieprz Składniki na farsz: 0,5 kg białego sera(...)gotujemy do momentu, aż tłuszcz się rozpuści. Mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać troszkę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię i na czas przygotowania farszu wkładamy do lodówki *** *** Ziemniaki gotujemy do miękkości

Blog z Apetytem
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 169

z truskawkami. To pyszny i prosty sposób na letni obiad. Uwielbiam je polane śmietaną z cukrem... od razu przypominają się czasy dzieciństwa :) :) :) Składniki: * ciasto na pierogi  (przepis tutaj)   *mąka, woda, sól * truskawki * słodka śmietana * cukier * garnek+ woda do ugotowania pierogów Wykonanie: Truskawki oczyścić i umyć. Wyrobić ciasto na pierogi(...)części i każdą po kolei wałkować na cienki placek grubości 3-4 mm. Szklanką wykrawać z ciasta kółka, na środku każdego położyć kawałek truskawki. Składać każde kółeczko ciasta na pół i dokładnie sklejać brzegi pierogów. W garnku zagotować wodę. Do gotującej wody wkładać po kilka pierogów. Gotować około 3 minuty od momentu

Zrób to smacznie
Pierogi z farszem drobiowym. 139

dałam całego kurczaka, który ważył 1,5kg), 1 większa marchew z rosołu, 1 pietruszka z rosołu, 1 cebula,  garść zielonej pietruszki (5g), 1 łyżka masła, sól, pieprz. Ciasto: ( mi ciasta zostało, także spokojnie można zrobić z mniejszej ilości mąki) 670g mąki pszennej tortowej, szczypta soli,  jajko,  1 łyżka oleju, ok. 500ml gorącej wody. Ponadto: 2 cebule, olej(...)popieprzyć. Dodać 6 łyżek rosołu. Wymieszać. Jeżeli farsz nadal jest suchy, dodać więcej rosołu.  Ciasto: Do mąki dodać szczyptę soli, jajko i olej. Powoli dodawać wodę, łącząc składniki. Zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto wyjdzie za mokre, klejące się do rąk podsypywać delikatnie mąką. Pierogi: Ciasto rozwałkować i wycinać szklanką krążki. Nakładać na środek ciasta farsz i zlepiać pierogi

W kuchni u Moniki
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 68

Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę należy(...)mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk, nie kruszyć się. Ma stanowić gładka zbitą kulkę. Farsz do pierogów Na farsz zużyłam 2 kg kapusty kiszonej (wyszło 100 pierogów

Kulinarna Patilogia
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami 138

Wigilii. Pikantne, grzybowe, podsmażone z cebulką zawsze szybko znikają z talerzy. Składniki: 2 kg kapusty kiszonej suszone grzyby 3 duże cebule masło mąka woda oliwa sól, pieprz, cukier Ciasto na pierogi Do przygotowanie dobrego ciasta na pierogi niezbędna jest gorąca woda, oliwa i mąka. Nie da sie ustalić ile dokładnie wody na jaką ilość mąki. Dlatego wodę(...)należy dodawać do mąki stopniowo cały czas zagniatając ciasto. Na początku łyżką, żeby się nie poparzyć. Dodajemy trochę wody i zagniatamy. Kiedy cała mąka będzie już posklejana dodajemy 1-2 łyżki oliwy i zagniatamy ciasto ręcznie. Im dłużej wyrabiane tym bardziej sprężyste. W razie potrzeby podsypujemy mąką lub podlewamy wodą. Ciasto nie powinno sie lepić do stolnicy ani do rąk

Kulinarna Patilogia

Proponowane wyszukiwania