uszka wigilijne z tego przepisu jest też wegańskie. Pamiętajcie, by odpowiednio zaplanować sobie cały proces przygotowania uszek, bo to ciasto wymaga leżakowania Najlepsze ciasto na uszka wigilijne i pierogi – wegańskie, z mąki orkiszowej 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej 1,5 szklanki wrzątku 1,5 łyżeczki(...)ucierania ciasta) i wlać stopniowo wrzątek, a na końcu oliwę. Zmiksować do momentu połączenia składników. Ciasto umieścić w naczyniu lub na talerzu, przykryć folią i odstawić do przestudzenia. Po tym czasie schłodzić ciasto w lodówce, minimum pół godziny. Rozwałkować cienko i wycinać podstawę pierogów lub uszek wigilijnych. Artykuł
Fitkotsię przypomina ulubione słówko Hani z czasów przedszkolnych: TRZEBAŁO) pomyśleć o czymś nowym. Kiedyś robiłam kolorowe naleśniki, znajdziecie je TUTAJ . Idąc tym tropem, czemu nie dodać szpinaku do ciasta na pierogi? Albo buraczka ćwikłowego? Albo przecieru pomidorowego? A do tych na słodko ciemnego kakao. Można pójść dalej i dodać te składniki do ciasta na pizzę. Różową już robiłam(...)złoty kolor. W misce mieszamy wystudzoną kaszę z cebulką i serem feta. Doprawiamy do smaku solą (oszczędnie, bo feta jest słona) i pieprzem (dość solidnie). Ciasto na pierogi: ok. 400 g mąki 3 łyżki roztopionego masła 1/2 szklanki kwaśnej śmietany (18 %) 1/2 szklanki ciepłej wody 4-5 łyżek rozdrobnionego szpinaku (rozmrożona papka, nie w liściach) szczypta soli
bistro mamafarsz: 500 g białych szparagów, 140 g sera białego, 140 g twarogu solankowego wędzonego, ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, sos: 200 g zielonych szparagów, 3-4 łyżki zimnego masła Sos: szparagi umyć, odłamać końcówki pokroić na mniejsze kawałki, zalać(...)Zmiksować. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Jaki kształt im nadamy
królestwo garówciasto zmodyfikować i swoje pierogi Wam zaproponować. Ciasto z dodatkiem żółtek i jogurtu greckiego wyrobiłam, a farsz na ostro suszoną papryczką świeżo mieloną wyostrzyłam. Z podanej porcji 90 pierożków przygotowałam, bo ciasto cienko rozwałkowałam. Szybko jednak z talerzy poznikały bo bardzo wszystkim smakowały. Składniki: ok. 90 szt. ciasto: 450 g maki pszennej, 2 żółtka, 2 kopiaste(...)mąki, żółtek, jogurtu, wody i z szczyptą soli zagniatamy, gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do miski przykrywamy ciepłym talerzem i pozostaw na ok. 30 min. będzie bardziej elastyczne. Ciasto porcjami cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka za pomocą szklanki lub literatki, nakładamy farsz i sklejamy w dowolny sposób. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pierogi polewamy stopionym masłem
Moniki Smakołykiczerwonym barszczem, zupą grzybową lub osobno. Zanurzone w zupie lub z podsmażoną cebulką. Gotowane lub odsmażane (takie są najlepsze). Inaczej mówiąc - pełna dowolność. Składniki na 50-70 pierogów: Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej (na pierogi) 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka masła ¾ łyżeczki soli Farsz 75 - 100 g suszonych grzybów 1 liść laurowy 1 korzeń pietruszki(...)mieszając energicznie widelcem. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać, aż będzie miękkie i elastyczne. Odłożyć na bok, przykryć podgrzanym talerzem i zostawić na 30 minut, żeby odpoczęło. Ciasto podzielić na 2-3 części. Każdą rozwałkować na placek. Szklanką wycinać kółka, na środek nakładać porcję farszu, złożyć na pół, zlepić brzegi. W dużym garnku zagotować wodę. Pierogi wrzucać partiami, zamieszać
Pełny talerzwyrób ciasto tak, aby otrzymać równomierny kolor. Powstałe dwie części ciasta najlepiej włóż do foliowego woreczka na około 20 minut. Truskawkę możesz też dodać do całości ciasta – wtedy otrzymasz jednokolorowe pierogi. Aby przygotować nadzienie jabłka obierz i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Jeśli są soczyste, odciśnij je lekko z soku. Do jabłek dodaj cynamon i kurkumę wedle uznania(...)Czerwone ciasto rozwałkuj na grubość 2-3 mm. Jasne ciasto podziel na małe części, które następnie rozłóż na cieście czerwonym w równomiernych odstępach. Za pomocą wałka połącz obydwie części ciasta – „wwałkuj” jasną część w czerwoną, aby uzyskać łaciate ciasto. Z powstałego ciasta wykrój okręgi lub kwadraty, na środek daj trochę jabłek i zalep je składając ciasto
Via GustoMięso drobno pokroić. Do garnka wlać wszystkie składniki sosu i gotować aż wygotuje się 2/3 płynu. Dodać mięso i gotować aż płyn się prawie wygotuje. Odstawić do ostudzenia. Ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około(...)Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ja zrobiłam okrągłe pierogi
królestwo garówmałym ogniu, aż woda odparuje. Przekładamy do durszlaka, aby pozbyć się pozostałej wody, a gdy masa będzie zimna, dodajemy żółtko jaja, doprawiamy do smaku, mieszamy.. Przygotowujemy ciasto na pierogi: wysypujemy mąkę(...)stolnicę, robimy zagłębienie, dodajemy roztrzepane całe jajko, olej, stopniowo wodę i szczyptę soli, ciasto wyrabiamy starannie i rozwałkowujemy. Z ciasta wykrawamy kółka, na środku każdego układamy farsz, zlepiamy - brzegi możemy zmoczyć wodą lub jajkiem - wtedy lepiej się skleją. D o gotującej się wody wrzucamy pierogi, gotujemy, będą gotowe chwilę po tym, jak wypłyną na wierzch, podajemy z kleksem
Moja smaczna kuchniaprzesmażam na oliwię i dodaje do naszych wystudzonych ziemniaków , następnie serek ziołowy , i doprawiam do smaku , wszystko dokładnie mieszam i gotowy nasz farsz na pierogi . Składniki na ciasto na pierogi ( dla dwóch osób ) 2 szklanki mąki tortowej 1 jajko 1 łyżeczka oleju ciepła woda Wykonanie Mąkę wysypuję na stolnicę , dodaję jajko(...)olej , i po troszku wody , tak aby nie było za rzadkie , ani za gęste , kiedy uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , zaczynamy lepić pierogi , do wykorzystania całego naszego ciasta , bądź farszu . Wszystkie pierogi układamy na podsypaną mąką deskę , aby się nie poprzyklejały . Kiedy mamy zrobione wszystkie pierogi , wstawiamy w garnku osoloną wodę , czekamy do momentu zagotowania
Mój SmakSezon jagodowy w pełni. Jak co roku nie mogło zabraknąć uwielbianych przez nas pierogów. Ciasto zawsze robię " na oko " , tym razem wszystko odmierzałam. Uwieczniałam też każdy etap wykonania na zdjęciu, niestety okazało się , że przez roztargnienie nie było w aparacie karty...:-( I tak oto zdjęć przygotowywania brak. Mam nadzieję nadrobić to następnym razem i dołączyć zdjęcia bardziej szczegółowe(...)misie malaksera lub ręcznie na gładkie, sprężyste ciasto. Otrzymane ciasto podzielić na kilka mniejszych części i rozwałkować na cieńsze placki. Ja lekko rozwałkowuję wałkiem a następnie przepuszczam 2x ( nie więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy
Smaczne Zdroweżółtko 180-200 ml ciepłej wody wykonanie: Do mąki dodajemy masło, żółtko oraz stopniowo wodę i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe możemy na chwilę odłożyć pod przykryciem np. talerza aby odpoczęło. Następnie wałujemy, wykrawamy krążki, nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy partiami do gotującej, osolonej wody. Gotujemy ok.4 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię
Domowy Smak Jedzeniazrobić dołek, wbić całe jajko. Dodać sól, wlać wodę , zagnieść ciasto na jednolitą konsystencję. Gdy nasze ciasto jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie wyrabiamy je. Ciasto na pierogi powinno mieć dość wolną konsystencję , aby pierogi dobrze nam się sklejały. Gotowe ciasto dobrze jest odstawić na około 30 minut w ciepłym miejscu pod przykryciem , aby mąka(...)wody w której będziemy gotować pierogi możemy dodać łyżkę oleju, aby pierogi się nam nie sklejały. Tutaj znajdziesz kilka cennych porad na temat ciasta na pierogi : http://krzyskuchnia.blogspot.com/2015/02/ciasto-na-pierogi-kilka-cennych.html
Przepisy i porady kulinarneciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się nie zeschło. Wykonanie pierogów: Ciasto rozwałkowałam, podsypując mąką na grubość ok. 2 mm. Wycięłam z ciasta krążki, układałam na nich farsz a następnie sklejałam. Do gotującej, osolonej wody wkładałam pierogi. Gotowałam ok. 2 - 3 min od wypłynięcia. ( miękkość ciasta sprawdzałam palcem ) Podałam z sosem grzybowym
Darcia w kuchniprzepis to efekt naszej jagodowej pierogowej pracy. Ilość porcji: około 100 pierogów Składniki: Ciasto : 2 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżka oleju Gorąca woda ( ale nie wrzątek) Farsz : 1 litr jagód ½ szklanki cukru Z mąki, jajka, oleju i wody wyrabiamy jednolite ciasto na pierogi. Wody dodajemy tyle ile wchłonie mąka. Następnie wyrobione ciasto dzielimy na kilka części. Jedną(...)około łyżeczki jagód i zlepiamy brzegi. Delikatnie kładziemy jedną stroną na odrobinę mąki i układamy na blat. Robimy tak ze wszystkimi kółkami. Następnie bierzemy kolejną część ciasta i powtarzamy całość. Kiedy wszystkie pierogi są zlepione wstawiamy lekko osoloną wodę. Do wrzątku wrzucamy kilkanaście pierogi i czekamy aż wypłyną. Wyciągamy i wrzucamy następną partie. Robimy tak ze wszystkimi pierogami
Kolizje Smakówsamo co i na pierogi. Idealne, delikatne... Przepis tutaj : ciasto na pierogi/uszka Miałam możliwość próbowania uszek z dwóch rodzaju ciasta, w jednym było jajko i woda połączona z mlekiem. Różnica diametralna. Moja rada dla was na prawdę nie dodawajcie jajka do ciasta na pierogi czy uszka. Przez jajko ciasto staje się twardsze. Zapraszam do zapoznania
Mój pomysł na