ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:55/443)

Pierogi z Białym Serem na Słodko 223

polskich stołach. Pierożki są proste w wykonaniu, a ich wyjątkowy, tradycyjny smak uszczęśliwi niejednego domownika.  Pierogi z Białym Serem na Słodko - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 400 g twarogu tłustego lub półtłustego cukier waniliowy ok. 4 łyżki cukru ok. 100-150 g masła(...)składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.  W tym czasie przygotowujemy farsz.  Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy cukier, cukier waniliowy i dokładnie łączymy składniki. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki.  Na środek każdego wykładamy ok. łyżeczki farszu i lepimy pierogi

Słodka Strona
Jak lepić pierogi? 473

przy 2-3 pierogach i wyrzuciłam. Dlaczego? Foremka nie daje mi kontroli ilości farszu – zwyczajnie muszę go włożyć mniej aby pieróg się zamknął, a ja lubię dużo farszu. Zbyt cienkie ciasto potrafi zostać podziurawione, pierogi i tak trzeba poprawić. Lepiej chwilę poćwiczyć i będą wychodziły idealnie. Zapraszam Was zatem na film, a poniżej zostawiam Wam moje najlepsze(...)przepisy na pyszne pierogi: Polecam Ci także przepisy: – najlepsze ciasto na pierogipierogi z soczewicą – pierogi z mięsem – pierogi z kaczką – pierogi ze szpinakiem i fetą – pierogi z dynią – pierogi z kaszą gryczaną – pierogi ruskie – zielone pierogipierogi z pieczarkami i żółtym serem Artykuł Jak lepić pierogi

nietylkopasta.pl
Ruskie na cieście z masłem 156

pierogi. Dziś postanowiłam wypróbować przepis od koleżanki, która znalazła go w internecie. Muszę przyznać, że ciasto jest rewelacyjne i świetnie się z nim pracuje. Moje są ruskie ale oczywiście można dodać każdy inny farsz. Zbliżają się święta więc na tym cieście zrobię pierogi wigilijne, polecam. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Wegańskie pierogi z jarmużem. 181

Dodaj roztopiony olej i sól. Zalej wrzątkiem i chwilę wyrabiaj ciasto.  2. Dodaj nasiona chia i ponownie wyrabiaj kilka minut, aż będzie elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.  3. W tym czasie przygotuj farsz - wszystkie składniki zmiksuj blenderem, dopraw do smaku. 4. Podziel ciasto na pierogi na kilka części. Wysyp odrobinę mąki na stolnicę, następnie rozwałkuj(...)jedną partię ciasta maksymalnie cienko, tak żeby była lekko przezroczysta. Czekające na swoją kolej ciasto przykryj ściereczką, żeby nie wyschło. 5. Wycinaj niewielkie kółka szklanką, na każde z nich nakładaj niecałą łyżeczkę farszu (chyba że zmieścisz więcej). Sklejaj delikatnie brzegi pierogów, następnie układaj je na blacie lub stolnicy.  6. Gotuj pierogi we wrzątku ok. 40-60 sekund

Powiedz dietom nie
Babski obiad i pieczone pierogi z boczniakami. 183

mnie ta wizyta, chyba musimy widywać się częściej!!! :) A od strony kulinarnej były: sałatka z krewetkami, pierożki drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi, i ciasto czekoladowe (bez mąki). Pierogi i ciasto pochodzą z książki: "Rewolucja na talerzu." Dziś przepis na pierożki: Pierogi drożdżowe z boczniakami i orzechami włoskimi. Składniki: Na ciasto:   2 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej + mąka(...)orzechy włoskie i łyżeczkę masła. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy około 15 min. na małym ogniu i na końcu dodajemy pietruszkę. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka ( u mnie były duże), nakładamy farsz i lepimy pierogi. Brzegi pierożków dociskamy widelcem. Pieczemy 20 min. w temperaturze 180 stopni. Podajemy z sosem: jogurt doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z listkami tymianku

Miksturownik
Pierogi z mięsem i podsmażoną cebulką 184

pierś z kurczaka 300 g  marchewka 200 g majeranek 1 łyżka zioła prowansalskie 2 łyżeczki sól 1.1/2 łyżeczki pieprz mielony czarny pół łyżeczki czosnek 4 ząbki Ciasto na pierogi: mąka tortowa 500 g sól 1łyżeczka wrzątek 300 lub 400 ml sprawdzamy czy ciasto jest ok olej słonecznikowy 4 łyżki cebule trzy do podduszenia i usmażenia Przygotowanie: Mięsko(...)mielimy. Do przygotowanego farszu dodajemy sól,pieprz czarny mielony, majeranek, zioła prowansalskie.Dokładnie wyrabiamy farsz i zakrywamy folią spożywczą o zostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia robimy ciasto na pierogi. Mąkę odmierzamy i przesiewamy.Wsypujemy do misy,dodajemy sól,olej i wlewamy wrzątek. Wyrabiamy ciasto. Gładkie i lśniące w dodatku jeszcze ciepłe.Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy

Różowa kuchnia
Pierogi makówki 127

maku ½ szklanki mielonych migdałów ½ szklanki rodzynek 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 3-4 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła 1 czerstwa pszenna bułka 100 ml mleka Ciasto na pierogi: 300 g mąki pszennej 1 małe jajko ok. 120 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Sos migdałowo-makowy: ½ szklanki mielonych migdałów 100 ml jogurtu naturalnego(...)miski i wymieszaj wraz z solą. Wbij jajko i zacznij zagniatać ciasto, wlewając powoli ciepłą wodę. Gdy składniki się połączą, wlej olej. Ciasto zagniataj na blacie podsypanym mąką przez około 5 minut, aż stanie się miękkie i elastyczne. Następnie odstaw na 30 minut do odpoczęcia. Gotowe ciasto rozwałkuj cienko na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wytnij z niego spore

Food Square
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 215

farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki(...)całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili

mojewypiekiinietylko
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 227

farsz na 38 pierogów: - 600 g białej kiełbasy (surowej) - 4 łyżki rosołu - 1,5 łyżeczki chrzanu (domowy) - pieprz czarny (do smaku) - 1 – 2 łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki(...)całe jajko – mieszamy i dolewamy, zarabiając nożem, gorącą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Zawijamy w folię i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Następnie ciasto wykładamy na lekko oprószoną mąką stolnicę i cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili

mojewypiekiinietylko
żniwa 157

ciężkimi żarnami. Ten matczyny chlebek miał tyle zapachu, zapach się unosił aż po wiejskie dachy. autor bronislawa.piasecka ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Jak widać na zdjęciach bez zboża, bez mąki... nie byłoby chleba, ciasta, pierogów... :( Bułki :)  http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/07/buki-ziemniaczane.html Oczywiście są to bułki ziemniaczane, ale 85% to mąka z pszenicy :) Pierogi, pierogi też robimy z mąki :) no bo jak inaczej(...)chlebanaszego.blogspot.com/2016/01/pierogi-guliwer.html   Drożdżówka :) jak już pisałem "na niedzielę ciasto musi być" :) Chociaż drożdżówka ze śliwką :) http://chlebanaszego.blogspot.com/2016/03/na-niedziele.html   Pierogi mogą być zawsze :) więc zawsze musi być nasza dobra polska mąka :) Smacznego

chleba naszego
Pierogi z kapustą i grzybami 176

Zobacz jak zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami . Poznaj mój stray przepis na niezawodne ciasto na pierogi oraz sposób na rewelacyjny i uniwersalny farsz z kapusty kiszonej i suszonych grzybów.  - super ciasto na pierogi - uniwersalny farsz do pierogów i uszek - opis wykonania krok po kroku

AniaGotuje.pl
Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami 169

mini-serniczki przez co są jeszcze pyszniejsze niż te tradycyjne  - szczególnie dla osób kochających serniki .   Pierogi z Białym Serem i Rodzynkami - Składniki: (na ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju szczypta soli farsz: 500 g twarogu tłustego lub półtłustego ok. 4-5 łyżek cukru cukier waniliowy  1 łyżka(...)podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.    W tym czasie przygotowujemy farsz. Rodzynki zalewamy wrzątkiem (dzięki temu zmiękną), a po kilku minutach odcedzone drobno kroimy. Ser rozrabiamy przy użyciu widelca, dodajemy pokrojone rodzynki oraz pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy

Słodka Strona
Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 204

nabiorą lekko złocistej barwy, zdejmujemy je z ognia, dodajemy drobno porwany pasztet i niewielką ilość wywaru. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolity farsz do uszek lub pierogów. Przygotowujemy ciasto na pierogi(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, niewielką ilość oleju, sól oraz ciepłą wodę. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki tak, by powstało plastyczne ciasto. Odkładamy je do lodówki, by chwilę odpoczęło. Na rozwałkowane ciasto układamy niewielką ilość wcześniej przygotowanego farszu i formujemy pierogi lub uszka. Gotujemy krótko we wrzącej, osolonej wodzie. Przygotowujemy emulsję maślano-ziołową. Na patelni rozpuszczamy świeże masło, dodajemy niewielką

karmelowy
PIEROGI RUSKIE Z CEBULĄ 181

CEBULĄ RUSSIAN DUMPLINGS WITH ONION Składniki Farsz do pierogów • twaróg półtłusty 500 g • ziemniaki 500 g • mała cebula 1 szt • sól 1 łyżka • czarny pieprz 2 szczypty ciasto na pierogi • mąka typ 500 • rozpuszczone masło 1 łyżka • ciepła woda 300 ml • sól 1 łyżeczka dodatek • cebula 2 szt • olej 30 ml Sposób przygotowania Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy i miksujemy razem z twarogiem na gładką masę. Dodajemy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy czarnym pieprzem oraz odrobiną soli.  Ciasto na pierogi Łączymy przesianą mąkę z masłem, solą. Powoli dodajemy wodę i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto w misce przykrytą lnianą ściereczką na 30 minut. Po tym czasie wałkujemy ciasto najcieniej

chefintheforest
PIEROGI Z SEREM 112

około 30 pierogów: * 1,5 szklanki mąki pszennej+ ewentualnie do podsypania * około 3/4 szklanki ciepłej wody * 1 żółtko * pół płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto do pierogów łączyć ze sobą (wodę(...)należy dolewać stopniowo), zagnieść ciasto dłonią około 10 minut, przykryć je ścierką i odłożyć na około 15 minut, by odpoczęło. Farsz: * 250 g twarogu * 1 żółtko * 1 łyżeczka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią * 2 łyżki cukru Wykonanie: Twaróg przełożyć do miski, dodać żółtko, cukier i cukier waniliowy. Masę rozgnieść widelcem i dobrze wymieszać. Ciasto na pierogi rozwałkować na stolnicy

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania