pierogi: 1,5 szklanki mąki poznańskiej pół szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju szczypta soli farsz: 300 g jarmużu 200 g białego sera (ja użyłam półtłustego) 3/4 szklanki wody 1 cebula 2 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy (przepis na około 30 pierogów) Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej i wodę. Wyrabiamy ciasto, powinno(...)czasie wlewamy wodę i podgotowujemy jarmuż (na średnim ogniu, do maksymalnego odparowania wody). Jarmuż studzimy, dodajemy do niego ser, doprawiamy solą, gałką muszkatołową i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na grubość mniej więcej 2 mm. Jeżeli się klei do blatu, można podsypać odrobiną mąki. Szklanką wycinamy kółka z ciasta i nakładamy po pełnej łyżeczce farszu. Zlepiamy
Kardamonovywyjdzie, ale wyszły przepyszne dlatego z czysty sercem mogę dodać ten przepis i go polecić. Ciasto pierogowe zaczerpnęłam se strony Kwestia Smaku . I muszę przyznać, że jest ono idealne, dlatego już więcej sama nie kombinowałam z przepisem na ciasto. Składniki na około 40 pierogów Ciasto: 300g mąki 125 ml wody 20g masła jajko Nadzienie 250g twarogu 300g ugotowanych
Delusional TrineWedług mnie najlepsza terapia manualna na odstresowanie to lepienie pierogów. Zwłaszcza jeśli się zna przepis na doskonałe ciasto na pierogi, bo nie ma nic gorszego niż klejąca się do dłoni mieszanka mąki i wody. Tym razem postanowiłam, że farszem stanie się upieczona wcześniej perliczka, grillowany bakłażan i papryka. Duszony pak choi jako sałatka z fasolką szparagową też się(...)talerz lub blat. Jak już polepisz kilka lub więcej pierogów to nastawiasz dużo wody w dużym garnku z solidną ilością soli i gotujesz wodę. Co ważne - surowe pierogi gotuj przez kilka minut od wypłynięcia w gorącej wodzie, jednak nie bulgoczącej, gdyż pierogi się rozpadną, zwłaszcza jeśli ciasto jest bardzo cienkie. Następnie ugotowane pierogi smażę na maśle
Mango PapajaMoże mistrzynią w lepieniu pierogów nie jestem, ale za to farsze i ciasto na pierogi przygotowuję po mistrzowsku! Dziś mam dla Was przepis na jedne z moich ulubionych pierogów – z soczewicą! Delikatne ciasto wypełnione po brzegi fajnym, aromatycznym farszem z czerwonej soczewicy, która w mojej kuchni gości bardzo często! Taki farsz z soczewicy świetnie nadaje się(...)tylko do pierogów, ale również naleśników czy też krokietów! Tortellini przygotowane z takim farszem również zachwycą podniebienia! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka pszenna – 1 szkl * małe jajko – 1 szt * masło – 1 płaska łyżeczka * sól – 1 szczypta * ciepła woda – ok. 0,5 szkl FARSZ: * soczewica czerwona – 1 szkl * marchew – 1szt * duża cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na Słodkonietypowego nadzienia są bardzo smaczne. Bardzo zaintrygowało mnie połączenie mięsa i surowych ziemniaków dlatego polecam dzisiaj bardzo smaczne i inne pierogi. Pierogi z mięsem i ziemniakami Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki 1/2 litra maślanki Farsz 1/2 kg tłustszego mięsa ( u mnie boczek ) 4 średnie ziemniaki 2 średnie cebule sól, pieprz Mąkę wymieszać z maślanką i ciasto
Pieguskowa KuchniaRosji nazywane są "pierogami polskimi". A tradycyjne ruskie wzbogacone o szpinak czy dalej są ruskimi? Na to pytanie odpowiedzcie sobie sami. Smakują rewelacyjnie, a to najważniejsze. Składniki: Ciasto na pierogi: 600 g mąki pszennej typ 500 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu 1 cebula 200 g mrożonego szpinaku 1 łyżka oleju(...)łyżki masła sól pieprz Dodatkowo: 2 cebule 1 łyżka oleju 1 łyżka masła sól Przygotowanie: Ciasto na pierogi: Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy gorącą wodę, mieszamy aby składniki połączyły się, a następnie zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Farsz: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy
Smakowity Blog KulinarnyPieczone pierogi półkruche z kapustą i grzybami Kochamy pierogi w każdej postaci. Na naszych stołach królują pierogi gotowane z cienkiego ciasta z maki i wody, ale pierogi niejedno mają imię. Te pyszności możemy przygotować także z ciasta półkruchego i upiec je w piekarniku. Polecam przepis na przepyszne pieczone pierogi półkruche z nadzieniem z kapusty
Gotujemy i jemySkładniki na ciasto; 50 dag mąki szklanka gorącej wody 4 łyzki oleju lub oliwy 1 jajko łyzeczka soli Przygotowanie; Mąkę przesiewamy przez sitko (ja robie to do miski) wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde(...)pierogów. Wrzątek sole a następnie wrzucam pierogi. Gotuje ok 5-7 minut od momentu aż wypłyną . Wszystko zależy od grubości naszego ciasta. Najlepiej zawsze spróbować jednego pieroga czy ciasto już jest odpowiednie. Pierogi odcedzamy, dodajemy skwarki i mieszamy delikatnie aby pierogi pokryły się tłuszczem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Przeraża Cię ciasto na pierogi? No to już masz „pewniaka”, który nie lepi się do maty oraz rąk, jest mega plastyczny i elastyczny oraz można iść na łatwiznę… klejąc(...)pierogi przez maszynkę! Waga jednego pieroga w moim wykonaniu to min. 40g Ilość pierogów z tego przepisu to minimum 50szt. (wszystko zależy jak duże pierogi lepisz lub jak duża jest maszynka do pierogów). Przepis: 500g mąki pszennej typ 450/480/500 (z każdej wychodzi) 1 łyżeczka soli 80g masła 200ml gorącej a nawet wrzącej wody Ciasto jest
Wasze Przepisytalerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta(...)Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. 2. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtka jaj. Zagniatamy rękami ciasto dodając tyle mąki, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. 3. Odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie znów podsypujemy stolnicę mąką. Wykrawamy z kuli ciasta mniejszy
W kuchni Katietalerzu! A jakby tak zmobilizować wszystkie siły i udać się do kuchni nalepić pierogów? Pysznych pierogów! Pachnących słońcem i upalnym latem :) Z borówkami! SKŁADNIKI: Ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej oraz mąka do podsypywania 1 łyżka masła szczypta soli 2 żółtka gorąca woda Farsz: 500 g borówek amerykańskich 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) skórka starta(...)Mieszamy ciasto łyżką, aby składniki się połączyły. Odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. 2. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką. Robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtka jaj. Zagniatamy rękami ciasto dodając tyle mąki, aby się nie kleiło do rąk i stolnicy. 3. Odstawiamy ciasto na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie znów podsypujemy stolnicę mąką. Wykrawamy z kuli ciasta mniejszy
W kuchni KatiePrzygotowanie : Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite, zwarte ciasto na pierogi. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Zawijamy je w folię i odkładamy na 15 minut aby odpoczęło. Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut. Kapustę odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy z nadmiaru płynów(...)kapusty dodajemy pokrojony koperek, czosnek i podpieczony na oleju boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku. Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku około 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą. Podajemy podpieczone na oleju z cebulką, lub polane masłem i posypane koperkiem
Kulinarne Fantazje Mariolipewno ma swoich amatorów. Ja jednak wolę na tradycyjne pierogi swoje ciasto. ;) Za to na pewno gdy będę robić tortellini skorzystam z ciasta maślankowego, myślę, że do szpinakowych szczególnie się nadaje, gdyż ma bardzo neutralny smak. Przepis zgłaszony do Domowej Pierogarni Neoflamu. Składniki na ciasto: 500 g mąki (+ do podsypywania) 1 jajko gorąca woda ( zagotować i odczekać(...)małe kółka, nakładać łyżeczką farsz, zlepiać (lepiej, żeby farsz nie dostawał się między brzegi ciasta) i układać na ściereczce. Ciasto wałkujemy po niewielkim kawałku i stopniowo, gdyż łatwo wysycha. A jak zrobić taką ozdobną falbankę poinstruuje Was Ola - Film: Jak lepić ozdobnie pierożki. Ulepione pierogi również przykrywamy drugą ściereczką, żeby nie wysychały, bo będą pękać podczas gotowania
Kuchnia PrezydentowejPycha! Równie dobrze możecie użyć gotowej masy makowej, chociaż jak dla mnie jest trochę za słodka… Warto poświęcić odrobinę czasu więcej i przygotować ją samemu. Polecam Składniki: Ciasto na pierogi: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka około 1 szklanki bardzo ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli Farsz: 200 g zmielonego maku 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub bardzo drobno(...)żółtka, sól i stopniowo dolewać wodę, mieszając. Zagniatać ciasto (podsypując mąką) tak długo, aż zrobi się elastyczne i przestanie się kleić. W razie potrzeby dosypać mąki. Rozwałkować ciasto na około 2-3 mm i wycinać szklanką kółka. Nakładać farsz, dokładnie zlepiając brzegi (dokładniej się zlepią jak posmarujemy je odrobiną wody). Gotowe pierogi wrzucać partiami do gotującej, osolonej wody
Oryginalny smak