ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:62/476)

Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 188

wodę cały czas zagniatając ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Podczas wałkowania ciasta nie potrzeba podsypywać mąką, gdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania(...)twaróg zgliwiały. Kolejne pierogi, były orientalne. Do ciasta dodana została kurkuma, która nadała ciastu żółty kolor. Nadzienie składało się z ugotowanych krewetek, ugotowanej w mleku kokosowym kaszy quinoa, posiekanej kolendry, posiekanych papryczek chili, soku z limonki i pasty TOM KHA . Ja ulepiłam je jak tradycyjne uszka. Niektórzy zrobili jeszcze pierogi na słodko, z rabarbarem. Ja jednak wiedziałam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierożki w ziołowym cieście 180

zawsze - to skutek gotowania wywarów na zupy , galaretek drobiowych dla Mamy , ,,strzępków" mięsa gotowanego do innych dań np. potrawki czy sztuki mięsa z rosołu. Robiłam już szpinakowe ciasto na pierogi , buraczkowe i inne. Dziś pokusiło mnie na zmiksowane zioła w cieście do pierogów. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
PIEROGI PEŁNOZIARNISTE Z SEREM 203

Jest to najlepszy przepis na ciasto pierogowe pełnoziarniste, a wypróbowałam już kilka przepisów, ale bez powodzenia. Z tego ciasta pierogi bardzo dobrze lepią się. Jednak należy pamiętać, aby po wycięciu kółek ciasta już nie rozciągać. Po prostu nałożyć farsz i zlepić.  Farsz też niczego sobie. Rodzina pokochała tą wersję. Jest to zdrowa wersja pysznym pierogów. Zachęcam zrobić(...)samej szklance): Ciasto: mąka pszenna pełnoziarnista 3 szkl.  woda ciepła 1 szkl.  olej 1/4 szkl.  sól 1 łyżeczka mleko 2 łyżki Farsz: twaróg chudy 750 g.  cebula 2 szt. sól i pieprz do smaku erytrytol 1/3 łyżeczki lub ewentualnie cukier olej do smażenia METODA: Ciasto: Wszystkie składniki ze sobą łączymy i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli będzie

Kuchnia Paulettes
Pierogi nadziewane białą kiełbasą i wędzoną mozzarellą - ravioli con salsicia e provola affumicata 230

obiad niedzielny jako pierwsze danie dzisiaj były pyszne pierogi :) W przepisie podaję sposób na ciasto do pierogów,  które się zawsze udaje. Jako nadzienie smaczna biała kiełbasa i biały miękki ser. Jako okrasa do pierogów stosuje mój sprawdzony i super szybki sposób nie wymagający gotowania, za to uwielbiany przez całą rodzinę .    SKŁADNIKI Na ciasto(...)tartego sera typu Parmezan lub Grana, wymieszać.  Nastawić do gotowania garnek z posoloną wodą. Po upływie 30 minut wyjąć kulę ciasta z lodówki i rozwałkować cienkie płaty ciasta. Przy pomocy szklanki wykroić kawałki z ciasta.   Formować pierogi dodając do każdego łyżeczkę nadzienia i   wygniatając widelcem zamykać pierogi z obydwu stron.  Układać na tacy, posypać

zielonacukinka
Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami 168

mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody. Doprawiamy do smaku.  Włączamy piekarnik na 180 C.  Ciasto wyciągamy z lodówki na blat lekko podsypany mąką. Odrywamy porcję ciasta i wałkujemy  tak aby ciasto za grube nie było. Szklanką wycinamy kółka i nakładamy farsz, sklejamy pierogi. Odkładamy na formę do piekarnika wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Gdy już mamy pełną(...) ( u mnie wyszły 4 pełne formy ) to w małej miseczce mieszamy jajko z mlekiem i tą mieszanką smarujemy nasze pierogiPierogi wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do zarumienia ciasta.  U mnie były podane z sosem czosnkowym .  Smacznego ! Pierożki pieczone z mielonym mięsem i warzywami

Kuchnia na wzgórzu
Pierogi swojskie z pysznym farszem – ruskie się przy nich chowają! 1057

pierogami bywa, roboty jest przy nich dość sporo, ale z podanych składników wychodzi ich 60-70, a do tego są bardzo sycące, więc po ugotowaniu i ostudzeniu można je zamrozić. Potem wystarczy tylko odgrzać je na parze czy odsmażyć i będą smakować jak świeże.   Składniki na pierogi swojskie z kiełbasą i ziemniakami (około 65 sztuk): Ciasto(...)sól do smaku. Całość wyrabiaj ręką przez chwilę na jednolitą masę. Ciasto Do mąki dodaj sól i olej, oraz wlej mocno ciepłą (ale nie wrzątek) wodę. Ręką, albo za pomocą robota z hakiem wyrób gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odstaw na 20 minut. Przygotowanie pierogów Ciasto podziel na dwie części. Każdy kawałek rozwałkuj na cienki placek

e-PrzepisyKulinarne
PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) 129

Idealne zarówno w roli świątecznej potrawy (dodatku do czerwonego barszczu w Wigilię na przykład?), jak również jako np przekąska piknikowa Składniki (na ok 20 pierogów): ciasto: 3 dl mąki orkiszowej + do podsypania przy wałkowaniu 125g masła 100ml kefiru szczypta soli 1 jajko do posmarowania pierogów przed pieczeniem nadzienie: 15g suszonych grzybów 220g pieczarek 110g boczniaków 110g cebuli(...)pieprzem i solą przed użyciem wystudź masę posyp blat mąką, rozwałkuj na niej ciasto na grubość ok 1-2 mm wytnij okrągłe dyski z ciasta, na każdy nałóż łyżeczkę masy, złóż dysk na pół dociskając dobrze brzegi ciasta, by nadzienie nie wydostało się na zewnątrz układaj pierogi pionowo (łączeniem ku górze) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w miseczce

SandraFrej.com
IDEALNE CIASTO NA PIEROGI 187

pierogi? " Odpowiedź jest prosta a lista składników bardzo krótka :) Mąka, sól i woda ale ważne żeby była gorąca bo to w jej temperaturze tkwi sekret elastycznego ciasta. Ciasto idealne do pierogów na słono, słodko czy uszek ! SKŁADNIKI 500 g mąki pszennej 1 szklanka gorącej wody 1/3 łyżeczki soli PRZYGOTOWANIE: Do miski przesiewamy mąkę i sól. Następnie stopniowo wlewamy(...)gorącą wodę.(Najlepiej wymieszać łyżką drewnianą aby się nie popażyć).  Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.  * Ciasto można wyrobić też w robocie

Marcepanowa kuchnia
Pierogi z mięsem i kaszą gryczaną 124

odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Każdy lepi pierogi po swojemu. Niektórzy robią z ciasta wałek z którego odcinają plasterki, wałkują i lepią pierogi. Inni wałkują ciasto a następnie wycinają szklanką kółka, które zlepiają. Ja mam urządzenie do robienia pierogów i jestem z niego bardzo zadowolona – wałkuję ciasto, układam porcje nadzienia, składam a następnie wycinam

królestwo garów
Pierogi - moja miłość 128

obiad to będzie dobry dzień! Smacznego!                       Ciasto na pierogi nr 1 :  tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84 w il oś ci - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu(...)Ciasto  na pierogi

Na moim talerzu
Pierogi - moja miłość 187

obiad to będzie dobry dzień! Smacznego!                       Ciasto na pierogi nr 1 :  tutaj znalazłam - Wielkie Żarcie przepis  użytkownika behemotka84 w il oś ci - na dwie uwielbiające jeść pierogi osoby (ok. 30 - 40 szt. dużych, pełnych farszu(...)Ciasto  na pierogi

NA MOIM TALERZU
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem 167

mleka 300 g sera białego półtłustego 1 duża cebula (brak na zdjęciu) sól ½ łyżeczki pieprzu   ziołowego (brak na zdjęciu) ¼ łyżeczki cukru olej (brak na zdjęciu) ciasto na pierogi: 500 g mąki pszennej (poznańska typ 500) 50 g miękkiego masła 2 żółtka 1 całe jajko 250 ml wody (zimnej) 1 łyżeczka soli     Wykonanie: Ciasto na pierogi(...)olej (2 łyżki). Zeszkliłam i dodałam do kaszy razem z rozkruszonym   serem. Przyprawiłam solą i pieprzem. Wymieszałam.   Z ciasta odkrawałam kawałki, rozwałkowałam na placki i wykrawałam z niego krążki. Na każdy krążek kładłam łyżeczkę farszu. Zlepiłam brzegi pierogów i odstawiłam na ściereczkę.   W rondlu zagotowałam wodę z solą (1 łyżeczka). Na wrzątek wrzucałam pierogi. Zamieszałam

Kuchnia u Krysi
Pierogi z Truskawkami 235

pracochłonnych.  Pierogi z Truskawkami polane świeżą śmietaną i oprószone cukrem waniliowym smakują bajecznie - idealna potrawa na lekki, letni obiad. Pierogi z Truskawkami - Składniki: (ok. 45 pierogów) ciasto: 450 g mąki pszennej szklanka ciepłej wody 2 łyżki oleju + łyżka do wrzątku szczypta soli ok. 400 g truskawek cukier cukier waniliowy (opcjonalnie) śmietana 18% Pierogi(...)Truskawkami - Sposób przygotowania: Z podanych składników zagniatamy ciasto i odstawiamy (pod przykryciem) na ok. 15 minut, aby ciasto zdążyło odpocząć.  W tym czasie truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Gdy ciasto odpocznie cienko rozwałkowujemy je i wykrawamy za pomocą szklanki - krążki.  Na środek każdego wykładamy truskawki i lepimy pierogi.   Gotowe wrzucamy do osolonego wrzątku z dodatkiem

Słodka Strona