ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:63/476)

Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami 193

typu feta 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 jajko duża szczypta tartej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek (może być aromatyzowana) sól morska, świeżo mielony pieprz Ciasto na pieczone pierogi: 350 g mąki pszennej (2,5 szklanki) 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej (1 szklanka) 70 g miękkiego masła (ok. ⅓ kostki) 1 opakowanie suchych drożdży instant(...)suche drożdże wsypujemy do miski. Dodajemy jajko i masło i rozcieramy przez chwilę palcami jak na kruszonkę. Dolewamy ciepłe mleko i zagniatamy miękkie elastyczne ciasto (ciasto można tez zagnieść w malakserze, aby było szybciej). Jeśli ciasto jest lepiące podsypujemy mąką. Odstawiamy je na 20-30 minut nakryte ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Farsz: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną

Poezja smaku
Wiosenne ruskie pierogi 249

swojską kiełbasą. Te są wiosenne – z młodych ziemniaków, pysznego twarogu, pełne świeżego kopru i szczypioru, wzbogacone głębokim smakiem wędzonego bekonu. CIASTO Nie zdarza mi się szykowanie tego ciasta na stolnicy – wszystko robię w misce, dopiero na sam koniec ciasto zagniatam na blacie. Szybciej wygodniej, nic nie ucieka ani się nie wylewa – mniej sprzątania! Do miski przesiewamy mąkę z solą. Robimy(...)mieszamy ciasto widelcem. W zależności od wielkości jajka możecie zużyć mniej wody – u mnie ciasto połknęło jej 150ml. Wody musi być tyle, żeby ciasto dało się łatwo zlepić – nie może być mokre.   Wstępnie wymieszane ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy w kulę. Zawijamy ją w foliowy worek i zostawiamy na godzinę –półtorej. Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Karo in the Kitchen
Pierogi z jagodami 92

ciepłą wodę. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się miękkie, gładkie, sprężyste. W razie potrzeby podsypać mąką. Przykryć je folią i odstawić na 15 minut. Oprószyć stolnicę mąką, wyłożyć ciasto, je również oprószyć, podzielić na 4 części. Każdą z nich rozwałkowywać na cienki placek i wykrawać szklanką krążki. Na środek nałożyć porcję jagód, zlepić brzegi. Gotowe pierogi przykryć bawełnianą ściereczką(...)ciasto nie obeschło i przygotować pierogi z pozostałych 3 części. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę, pierogi wrzucać do niej partiami, delikatnie zamieszać, gotować na małym ogniu ok. 3 min. od momentu wypłynięcia. Wyjmować łyżką cedzakową i wykładać na talerz posmarowany masłem. Pierogi z jagodami najlepiej smakują podawane z cukrem i śmietaną lub roztopionym masłem. (adsbygoogle

niecodziennikpary
Oszczędne faworki 447

spirytusu lub octu 1 l oleju do smażenia cukier puder do oprószenia  Przygotowanie: Wszystkie składniki zagnieść tak aby powstało ciasto tak twarde jak do pierogów ( ciasto należy dobrze wybić, aby powstały pęcherzyki) Ciasto rozwałkowujemy tak cienko, że aż będą prześwity na stolnicę. Wycinamy faworki i kładziemy je na ściereczkę.  Smażymy na rozgrzanym oleju

Niezły Młynek
Pierogi z wątróbką 139

Coś dla wielbicieli wątróbki. Pierogi są pyszne i bardzo syte. Składniki (ok 30 pierogów): Ciasto: • 350 g mąki pszennej • duża szczypta soli • 180 ml ciepłej wody • łyżka oleju Farsz: 350 g wątróbek drobiowych 2 cebule zioła prowansalskie sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i smażymy na patelni z posiekaną cebulą. Przyprawiamy i odstawiamy do wystygnięcia(...)ciasto przez kilka minut. W razie konieczności podsypujemy mąką. Ciasto odstawiamy na pół godziny. Następnie dzielimy je na dwie części, które kolejno rozwałkowujemy na cienki placek. Pamiętamy, żeby najpierw obsypać stolnicę mąką. Z ciasta szklanką wykrawamy kółka. Na środek każdego nakładamy farsz, następnie brzegi dokładnie zlepiamy (ja dla pewności dociskam je jeszcze widelcem) W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę. Pierogi

e-PrzepisyKulinarne
Pierogi z kaszą gryczana i twarogiem 119

Wspaniałe danie dla miłośników pierogów i nie tylko :). Mięciutki, kremowy farsz i cienkie ciasto sprawia że pierogi rozpływają się w ustach. Można je podawać z okrasą lub kwaśną śmietaną. Spróbuj i sprawdź w której wersji posmakują Tobie najbardziej :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 100 gram kaszy gryczanej, 250 gram twarogu półtłustego, 1 duża cebula, 2 czubate łyżki(...)cebulkę wraz z tłuszczykiem przekładamy do kaszy, dodajemy twaróg i całość ręcznie wyrabiamy do połączenia składników, doprawiamy solą i pieprzem wg uznania, W misce lub na stolnicy wyrabiamy ciasto na pierogi, przykrywamy miską lub talerzem aby chwilę odpoczęło, w międzyczasie gotujemy osoloną wodę na pierogi , Na oprószonej mąką stolnicy lub blacie rozwałkowujemy cienko ciasto, wykrawamy szklanką koła, nakładamy

Blog kulinarny S9.PL
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 176

filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej(...)szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy mikserem do uzyskania jednolitego i gładkiego ciasta - w zależności od wilgotności mąki, być może zajdzie potrzeba dolania wody lub dosypania mąki. Ciasto gotowe, przykrywam ściereczką, zostawiam, aby odpoczęło.  dodatkowo: około 20 sztuk świeżych grzybów (mogą być pieczarki

Moja Książka Kucharska
Jak mrozić pierogi, żeby się nie sklejały? 127

ciasta. Istnieje jeszcze inna metoda, w której musimy uprzednio je ugotować. Jak mrozić pierogi ruskie lub na słodko, gdy już je ugotujemy? Mrożenie pierogów po ugotowaniu Mrożenie pierogów gotowanych to kolejny z popularnych sposobów na wydłużenie ich przydatności do spożycia. Jak mrozić pierogi, aby się nie sklejały? Tuż po ich przygotowaniu, należy gotować je w posolonej(...)odgrzanie pierogów bezpośrednio na patelni. To rozwiązanie doskonale sprawdzające się w przypadku wyrobów na słono, które możesz jeszcze bardziej uatrakcyjnić, podsmażając pierogi z dodatkiem cebulki oraz skwarków. Ja nie odmrażam pierogów przed ich podgrzaniem . Lekko obgotowane pierogi wrzucam bezpośrednio do wrzątku i gotuję łącznie około 7 minut. Czas ten jednak zależy od konkretnego ciasta, jedno jest

Rozdomowiona
PIEROGI MAMY MARIOLKI 173

Dziś kolejny przepyszny przepis z wykorzystaniem Mąki Szymanowskiej Polskie Młyny oraz Polskiego Oleju Rzepakowego. Ciasto na pierogi to ciasto mojej mamy Marioli która od zawsze z niego korzysta i nie dziwie się bo pierogi mogę śmiało powiedzieć są IDEALNE. Wyszło rewelacyjne. Zapraszam do wypróbowania. Polecam. SKŁADNIKI na ok 70 sztuk CIASTO: 1 Kg Mąka Szymanowska 2 Jajka(...)wodę. Zagniatam.  Kiedy całość połączę, ciasto dzielę na 3 porcję.  Jedną porcję wyrabiam a pozostałe przykrywam ściereczką by nie wyschły.  Ciasto rozwałkowuję bardzo cienko ok 2-3 mm grubości. Wycinam krążki o średnicy ok 4 cm. Na każdy krążek za pomoc łyżeczki kładę zimny farsz. Składam na pół i sklejam. Pierogi nabierają kształtu półksiężyca

Gotowanie Patki
Pierogi z jagodami / borówkami z serem 141

Pierogi z jagodami lub borówkami... kto ich nie lubi... ciasto na pierogi z żółtkami: 300 g mąki pszennej „00”, 5 żółtek, 20 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka od kawy soli, ciepła woda – około 70 ml, nadzienie: 400 jagód/ borówek 2 łyżki cukru trzcinowego, 150 g twarogu półtłustego, Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać z jagodami(...)cukrem. Proponuję pierogi w cieście z żółtkami, ale oczywiście można je zrobić ze zwykłego ciasta . Mąkę wsypać do miski, dodać sól, żółtka, olej, dokładnie wymieszać. Następnie stopniowo dodawać ciepłą wodę i zagniatać ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, niezbyt cienko. Z ciasta wycinak koła – na przykład szklanką

królestwo garów
Pierogi z kaszanką i karmelizowaną cebulą 162

blogu do tej pory miałam tylko przepis na Kaszankę z grilla . Przepisów na pierogi na blogu jest cała masa, mają różne rodzaje farszu i różne rodzaje ciasta: Ruskie pierogi z boczkiem Pierogi z kaszą jaglaną i serem Piwne pierogi z kapustą, grzybami i z kminkiem (piwne kapuśniaczki) Pora na przełamanie stereotypów i przygotować pierogi(...)Cebulę kroimy w kostkę i karmelizujemy we wrzącym miodzie, dodajemy na patelnię pokrojoną kaszankę obraną z osłonek, chwilkę dusimy, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Przygotujemy ciasto: Ja ciasto na pierogi robię mechanicznie robotem kuchennym. 1 szklankę mąki przekładamy do misy robota, dodajemy szczyptę soli i wlewamy 1/2 szklanki wrzącej wody, wyrabiamy elastyczne ciasto hakiem robota, następnie odstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uszka z grzybami 191

uszek dodać bułkę tartą, która wchłonie nadmiar płynów i dobrze wymieszać. Przygotować ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misie i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Zawsze wyrabiam w robocie planetarnym, hakiem do ciast drożdżowych. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody, w zależności od chłonności mąki. Wyrobione ciasto uformować w kulę, włożyć do worka foliowego lub nakryć je misą i pozostawić(...)ciasto na porcję, jedną porcję przełożyć na stolnicę, resztę trzymać w worku lub pod ściereczką aby nie obsychało. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać okrągłe kształty małym kieliszkiem lub małą foremką do ciastek (u mnie średnica 4 cm). Jest kilka metod lepienia uszek, ja robię w ten sposób: na każde kółko nałożyć farsz, złożyć koło na pół zlepiając brzegi jak w pierogach

Kocham..lubię..gotuję..
Pierogi z kapustą i grzybami 142

grzybami będzie stygła, zabierz się za przygotowanie ciasta. Jajko sparz, a mąkę przesiej. Na stolnicę wysyp mąkę i dodaj do niej szczyptę soli. W powstałym kopczyku zrób zagłębienie, w które wbij jajko oraz wlej ciepłą wodę. Ciasto wyrabiaj dłońmi do momentu dokładnego połączenia się składników i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ciasto na pierogi powinno być przede wszystkim elastyczne. Nie może(...)możesz dodać mąki lub wody. Wyrobione ciasto podziel na dwie lub więcej części. Stolnicę lub inną płaską powierzchnię (np. stół) oprósz mąką i cienko rozwałkuj na nim porcję ciasta. Za pomocą szklanki wykrawaj z niego krążki, resztki ciasta zagnieć ponownie. Na każdym krążku połóż około 1 łyżeczki nadzienia, a następnie sklej brzegi pieroga. Czynności te powtarzaj do wyczerpania ciasta

blog.moje-pasje.info
Pierogi z jagodami z dodatkiem mąki pełnoziarnistej 131

podanych składników zagnieść ciasto (konsystencja musi być elastyczna, ale nie za wodnista, stąd w przepisie inf. o zwiększeniu ilości mąki). W razie gdyby ciasto zrobiło się wam zbyt twarde czy suche dodajcie więcej mleka. Ciasto zagnieść, rozwałkować i wycinać koła za pomocą szklanki. Na środku każdego z kół umieścić łyżkę jagód i skleić. Ciasto złożyć na pół i sklejając tworzyć(...)kształt księżyca - jak w tradycyjnych pierogach. Ciasto, którego w danej chwili nie używamy zostawić w misce i nakryć ściereczką by nie wyschło. W razie gdyby ciasto nie chciało się kleić - zbytnio wyschło -  można brzegi delikatnie zwilżyć mlekiem. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek i gotować ok. 2-4 minut od wypłynięcia. Podawać od razu, polewać słodką śmietanką i/lub

Mania Wypiekania