ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:47/476)

Pierogi ruskie z bryndzą 176

Pierogi ruskie z bryndzą Ruskie pierogi kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie(...)mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto dłońmi. Ciasto musimy wyrabiać kilka minut - musi być gładkie, elastyczne i sprężyste. Kulę ciasta zawijamy w czystą ścierkę i zostawiamy na ok. 20 - 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, a drugą pozostawiamy zawiniętą w ściereczkę. Ciasto rozwałkowujemy na maksymalną grubość 1 - 2 milimetrów

Korniszonki
Pieczone pierogi w kruchym cieście 108

jadają mięsa. Dla części z nas mogą być pomysłem na smaczne danie postne. Jeśli lubisz kruche ciasto i wszelkie domowe pierogi, to przepis na pieczoną ich wersję powinien Cię zainteresować. Zapraszamy! PIECZONE PIEROGI W KRUCHYM CIEŚCIE Składniki: Ciasto: mąka: 2 szklanki jajko: 1 szt. masło: 100 g sól: 0,5 łyżeczki proszek do pieczenia: 0,5 łyżeczki gęsta(...)środek porcję nadzienia i lepimy pierożki. 5. Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy wszystkie pierogi rozbełtanym jajkiem. 6. Pieczemy w 180 stopniach ok 40 minut. Smacznego! Artykuł Pieczone pierogi w kruchym cieście pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie

Kuchnia Na Wypasie
Pierogi z jagodami! Idealne cienkie ciasto! 88

pierogi z jagodami to wehikuł czasu. A ja lubię nim podróżować w czasie. Smak dzieciństwa: pierogi z jagodami i kwaśną śmietaną. Mój sposób na pierogi przechodzi z pokolenia na pokolenie, pierogów uczyła mnie moja babcia Isia, potem mama, a teraz ja tą wiedzę przekazuję Tobie.  ZŁOTE ZASADY ROBIENIA PIEROGÓW BABCI ISI - do zagniatania ciasta(...)strumieniem , kiedy ciasto zacznie się zagniatać w całość oznacza, że jest idealne! Zdejmuje wieczko, zagniatam ciasto w dłoniach, jak jest konsystencji plasteliny oznacza, że jest gotowe! Dodaje łyżkę oliwy, uruchamiam blender, aby zagniótł jeszcze raz ciasto, wyciągam zagniatam w dłoniach 2-3 razy i owijam w folię . Odstawiam na 30 minut, nigdy nie wałkuj ciasta na pierogi od razu

SMYKWKUCHNI
Pierogi z ziemniakami i cebulką 170

pierogi - do miski wsypać mąkę i sól. Wymieszać i zalać wrzącą wodą. Całość wymieszać i przełożyć na blat, wyrobić ciasto (musi być gładkie). Przygotowane ciasto przełożyć do woreczka i odstawić na 15-20 minut (po tym czasie ciasto powinno uzyskać konsystencję plasteliny). Ugotowane, ostudzone ziemniaki zmielić w maszynce (na średnich oczkach). Cebulę obrać, drobno pokroić i przesmażyć na patelni(...)przyprawić ją solą oraz pieprzem. Przesmażoną cebulę (trochę pozostawić do dekoracji!) wymieszać z ziemniakami. Przygotowany farsz posmakować i doprawić. Blat oprószyć odrobiną mąką i rozwałkować na nim ciasto na pierogi (najlepiej ciasto podzielić na 4 części i nieużywane fragmenty ciasta przechowywać w zamkniętym woreczku). Ciasto nie może być za grube (jeśli będzie grube to po ugotowaniu może być twarde

Ugotować
Pierogi z jagodami 215

jagody prosto z krzaczka. Pierszy tegoroczny wypad do lasu nie skończył się dużymi zbiorami, bo złapała nas ulewa. Na pierogi jednak wystarczyło:). Wykorzystałam przepis Andrzeja Polana na ciasto na pierogi – wyszły wyśmienite! Pierogi z jagodami Ciasto na pierogi 1 kg mąki 100 ml oleju 200 ml wody 200 ml mleka 1 jajko sól Nadzienie jagody(...)zagnieść elastyczne ciasto. Ponieważ używam mąki Basia tortowej zawsze zwiększam o odrobinę ilość wody, bo mąka bardzo ją chłonie. Rozwałkować starając się nie podsypywać za dużo mąki, żeby ciasto nie było za twarde i szklanką wykrawać krążki. Jagody wymieszać z cukrem (ilość wedle uznania) i nadziewać krążki z ciasta pierogowego. Gotować przez 3 minuty od czasu wypłynięcia pierogów

Pieguskowa Kuchnia
Pierogi z kurkami i ricottą 204

kurek. Pierożki wyszły pyszne, więc mimo że modyfikacje nie były duże, umieszczam na nie przepis. Kurki i ricotta się zaprzyjaźniły, ja za to baaardzo zaprzyjaźniłam się z pierogami. Ciasto na pierogi: 2,5 szklanki mąki 1 jajko pół łyżeczki soli 1 łyżka masła ok. 3/4 szklanki wrzącej wody Farsz: 500 g świeżych kurek 250 g ricotty 2 cebule(...)mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką. Gdy składniki się połączą – zagniatamy. Zagniatamy dotąd, aż ciasto będzie elastyczne. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką. Starajmy się rozwałkować jak najcieniej – pierogi będą smaczniejsze. Wycinamy kółka szklanką lub foremką do pierogów. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi – ręcznie lub za pomocą

Poezja smaku
Pierogi z soczewicą i suszonymi pomidorami 164

czas, by smaki się lepiej przegryzły. Ciasto: mąkę i sól przesiewamy do miski. Do gorącej wody dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. Gorącą mieszankę wlewamy powoli do mąki i mieszamy. Następnie dodajemy jajko i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne (około 8 minut). Jeśli ciasto klei się do rąk podsypujemy mąką. Ciasto owijamy folią i odstawiamy(...)minut, by odpoczęło. Na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość około 2-3mm. Szklanką lub wykrawaczką wycinamy kółka.  Na każdym kawałku ciasta układamy po łyżeczce farszu, zlepiamy pierogi. Pierogi wrzucamy do gotującej się, mocno posolonej wody. Podajemy z przesmażoną na maśle cebulką.  SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Pierogi z dzika 183

ciasto. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Gdy ciasto „odpocznie” można lepić pierogi. Ciasto rozwałkować, wycinać koła, na środku każdego układać porcję farszu, ciasto zlepiać formując pierogi. Wrzucać do wrzącej osolonej wody, zamieszać, przykryć pokrywką. Gotować 3 - 4 minuty od zagotowania. Gdy pierogi się ugotują należy je wyjąć

królestwo garów
Pierożki jagodowo- truskawkowe 135

jagody - 120 g cukier DEKORACJA truskawki listki mięty PRZYGOTOWANIE: Ciasto  Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić dołeczek, dodać szczyptę soli, oliwę i ciepłą wodę.  Zagnieść elastyczne ciasto na pierogi(...)Ciasto przykryć ściereczką aby nam nie obeschło.  NADZIENIE:   W tym czasie przygotowujemy owoce.  Truskawki i jagody przebieramy z truskawek usuwami szypułki, myjemy owoce i osączamy na sicie. Osączone owoce przekładami do miski, dodajemy cukier, mieszamy.  Ciasto rozwałkowujemy na placki, szklanką wykrawamy krążki, nakładamy na środek każdego krążka owoce i dobrze zlepiamy pierożki.  Gotujemy pierogi

Kuchnia Danusi
25 świątecznych przepisów 89

RYŻ NA MLEKU ZIMOWA KASZA MANNA Z ŻURAWINĄ PUSZYSTE PLACKI CYNAMONOWE CHRUPIĄCY PUDDING CYNAMONOWY ROSÓŁ GRZYBOWY PIECZONE PIEROGI Z GRZYBAMI (ORKISZOWE) CIASTO NA PIECZONE PIEROGI IDEALNE CIASTO NA PIEROGI WG MOJEJ BABCI PIEROŻKI Z ROSOŁEM GRZYBOWYM GRZYBOWE NADZIENIE DO PIEROGÓW GRZYBY W GALARECIE SOS BOROWIKOWY MINI NAKED SMORGASTARTA Z ŁOSOSIEM I ZIOŁAMI PIECZONY ŁOSOŚ Z IMBIREM

SandraFrej.com
Ciasto na pierogi - kilka cennych wskazówek. 175

być zbyt twarde, ale nie może także być zbyt wolne, ponieważ nasze pierogi wtedy będą się sklejać ze sobą. Pamiętajmy o tym, że im dłużej będziemy wyrabiać ciasto, tym pierogi lepiej nam wyrosną podczas gotowania. Gotowe ciasto należy odstawić na około 30 minut, pod przykryciem, aby nam nie obsychało. Wtedy to mąka spęcznieje i pierogi(...)będą o wiele smaczniejsze.   Z przygotowanego ciasta najlepiej jest odkroić kawałek, rozwałkować go, a resztę ciasta zostawić pod przykryciem ( np. przykryć go ściereczką ), aby nam nie wysychało. Gdy rozwałkowane ciasto nam zbyt obeschnie, trudniej jest wtedy dobrze zlepić brzegi. A gdy brzegi ciasta są niedokładnie zlepione ze sobą , pierogi podczas gotowania będą nam się rozklejać. I zamiast

Przepisy i porady kulinarne
Pierogi wiejskie z pysznym farszem 139

Pierogi wiejskie z pysznym farszem Rewelacyjne domowe pierogi z kapustą, ziemniaczkami i mięsem. Ciasto z tego przepisu jest bardzo delikatne i mięciutkie, warto je dość cienko rozwałkować przed nadzianiem bo wówczas pierożki wychodzą jeszcze smaczniejsze. Gotowe pierogi możemy podać polane stopionym masłem lub posypane cebulką zasmażoną z wędzonym boczkiem lub po wystudzeniu podsmażyć na rumiano na masełku(...)momentu, aż tłuszcz się rozpuści *** *** Przygotowujemy ciasto: na stolnicę przesiewamy mąkę.Do mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto. Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów. Gotowe ciasto zawijamy w folię

Blog z Apetytem
POMIDOROWE PIEROGI Z SOCZEWICĄ 172

czerwoną soczewicą to mój autorski pomysł 😉 Do ciasta dodałam koncentrat pomidorowy, który wcześniej rozprowadziłam w gorącej wodzie. Dzięki temu uzyskałam pomidorowe ciasto, które nadziałam farszem z gotowanej, czerwonej soczewicy z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Pychota! Zaliczam już je do moich ulubionych ❤ Świetnie smakują podane ze smażona cebulką... Składniki: (30-35 szt.) Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)oraz majerankiem. Studzimy. Ciasto: W gorącej wodzie rozprowadzamy koncentrat pomidorowy. Do miski wsypujemy przesianą przez sitko mąkę pszenną i dodajemy sól oraz masło, a na końcu wlewamy porcjami gorącą wodę z koncentratem pomidorowym. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, które będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15-20 min., aby odpoczęło. Pierogi: Ciasto rozwałkowujemy

Kuchnia MagdaLeny
Pszenno-orkiszowe pierogi z ziemniakami i cebulką 166

lubimy. Ich wykonanie jest może i trochę czasochłonne, ale warto je zrobić. Tym razem u mnie najprostsze ziemniaczane z dużą ilością cebulki i szczypiorku, na cieście pszenno-orkiszowym. To ciasto jest doskonałe. Pierogi polecam na piątkowy obiad i nie tylko :)     Potrzebujemy: Na ciasto: 2 szklanki mąki tortowej 1 szklanka mąki orkiszowej 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka(...)Ciasto: Obie mąki, sól i olej przekładamy do miski. Następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę i zagniatamy mięciutkie ciasto. Ciasto zagniatamy kilka minut na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną. W razie potrzeby do ciasta dolewamy ciepłej wody lub dosypujemy mąki. Następnie ciasto przykrywamy czystą ściereczką i pozostawiamy tak na pół godzinki, żeby ciasto odpoczęło w temperaturze pokojowej.  3. Wałkowanie ciasta

Izabelawkuchni
Pierogi ruskie z bryndzą 109

Pierogi ruskie z bryndzą Ruskie pierogi kochamy wszyscy! W zależności od regionu przepisy na słynne ruskie mogą się różnić, ale zawsze te pierogi wspaniale smakują. Mój przepis na ruskie pierogi to wersja galicyjska, z cienkim ciastem i nadzieniem bogatym w ser. Dodatkowo proponuję dodatek bryndzy, która super zaostrza smak farszu. Polecam przepis na pierogi ruskie(...)mąką nożem. Dodajemy także olej i zarabiamy ciasto dłońmi. Ciasto musimy wyrabiać kilka minut - musi być gładkie, elastyczne i sprężyste. Kulę ciasta zawijamy w czystą ścierkę i zostawiamy na ok. 20 - 30 minut. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką, a drugą pozostawiamy zawiniętą w ściereczkę. Ciasto rozwałkowujemy na maksymalną grubość 1 - 2 milimetrów

Gotujemy i jemy