Jabłecznik czekoladowo-kokosowy 188opakowania budyniu czekoladowego- 1 kg jabłek- 100 g wiórków kokosowychPrzygotowanie:Białka oddzielamy od żółtek. Zagniatamy ciasto z żółtek, 1 szklanki cukru pudru, margaryny oraz proszku do pieczenia. Następnie ciasto dzielimy na pół i obie połówki rozwałkowujemy na wielkość blachy do pieczenia.Formę smarujemy tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i wykładamy jedną część ciasta. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce
Zainspirowana w kuchni
Budyniowa szarlotka 188Pyszna szarlotka na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i budyniu :). Trochę inna od tradycyjnej szarlotki ale jakże pyszna. Wilgotna, delikatna idealnie pasuje do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 500 gram mąki pszennej 250 gram margaryny lub masła 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 jajko 2 żółtka 2 łyżeczki(...)łyżki bułki tartej cukier puder do posypania (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: przygotowanie ciasta: do miski przesypujemy mąkę, dodajemy cukier,cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, mieszamy suche składniki następnie wbijamy jajko, dodajemy żółtka, rozdrobnioną margarynę/masło oraz śmietanę i zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, jedna część ma być trochę większa od drugiej i wstawiamy na ok godzinę
Blog kulinarny S9.PL
Buchty z nadzieniem 197mikserem z hakiem) elastyczne ciasto. Możemy podsypać odrobiną mąki, gdyby było kleiste. Nakrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 1,5 godziny – aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na ok. 16-18 kulek. Jeśli je nadziewamy – każdą spłaszczamy dłońmi, nakładamy łyżeczkę nadzienia i zamykamy zlepiając uważnie brzegi. Naczynie, w którym będziemy piec buchty smarujemy tłuszczem lub wykładamy
Poezja smaku
Kruche ciasto z budyniem i truskawkami 172litr, cukier 5 łyżek, truskawki 1 kg, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, dodajemy margarynę lub masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, dzielimy na dwie równe części i jedną z nich wkładamy do zamrażarki, a drugą rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy
kulinarne odsłony pati
Ciasto a'la cheesburger-hit imprezy 1903wymieszanymi 21 gramami mokrych drożdży. Tak przygotowane składniki wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 40 minut. Po wyrośnięciu wyrabiamy ponownie nasze ciasto, dzielimy na dwie części(jedna większa druga mniejsza) i rozwałkowujemy tą większą na duże koło tak żeby starczyło również na brzegi. Tak przygotowane ciasto wykładamy na okrągłą tortownicę (24cm
Swojskie jedzonko
Karnawałowe róże z krakowską suchą i serem 167ciasta francuskiego - 25 dag sera żółtego, polecam ser o wyrazistym smaku np.wędzony lub zwykły oscypek - 25 dag kiełbasy krakowskiej suchej mini od Hańderek - pęczek szczypiorku 1. Ciasto dzielimy na 6 -7 części. Ser i kiełbasę kroimy w cienkie plastry. Formujemy róże wg. pokazanych zdjęć czyli na każdym kawału do połowy ciasta układamy ser na przemian
Apetyczna babeczka
Drożdżowe supełki z makiem 151Tuż przed użyciem masy makowej ubijamy białko na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy resztę cukru pudru, łączymy masę makową z ubitym białkiem 9. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy pod folię, drugą rozwałkowujemy na blacie podsypanym mąką, na prostokąt o wymiarach ok 40/50 cm 10. Na cieście rozkładamy połowę masy makowej, składamy ciasto na trzy części
Słodki Kompromis
Pomarańczowe szarlotki z bezą 199Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową, i studzę. Nie słodzę jabłek bo beza jest słodka. Ciasto dziele na sześc części i każdą wałkuję do rozmiarów foremki do tarteletek. Foremki dokładnie smaruję masłem, posypuję bułką tartą i wykładam do nich ciasto dociskając do brzegów foremki, nakłuwam widelcem
wesoła kuchnia
Kruchy placek orzechowo – żurawinowy 347Składniki: Ciasto: 250 g mąki 250 g orzechów laskowych kostka zimnego masła 2 żółtka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 3 szklanki świeżej żurawiny ½ szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru wanilinowego kieliszek whisky Sposób przygotowania: Żurawinę przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem(...)Gotujemy, aż żurawina się lekko rozpadnie, pod koniec dodając alkohol. Ostawiamy do ostygnięcia. Orzechy mielimy na mąkę. Mieszamy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części: większą i mniejszą. Większą wykładamy tortownicę, wyciągając brzegi do góry. Na wierzchu rozsmarowujemy równo masę z żurawiny. Zawijamy brzegi ciasta
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Kruche ciasto z jagodami i serkiem mascarpone 339jagód Mąkę połączyć z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. do mąki dodać posiekaną margarynę, całość mieszamy, aż powstanie kruszonka. Potem dodajemy jajka i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części - 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy do zamrażarki. Blaszkę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozłożyć na blaszce i podpiekamy około 12 minut
Ewusiowe Smaki
SERNIK KRÓLEWSKI 180łyżki kakao Zaczynamy od ciasta. Przesiewamy mąkę, dodajemy posiekane zimne masło. Wszystko siekamy nożem lub urządzeniem do kruchego ciasta. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy. Należy wyrabiać ciasto jak najkrócej. Ciasto dzielimy na 2 części, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godziny. Po tym czasie zabieramy się za masę serową. Ciasto może dalej leżeć w zamrażalce. Sera
KuchcikoweLove
tort lizakowy 250posypka kolorowa Mleko , masło , jajko razem mieszamy. Suche składniki - mąka , proszek do pieczenia i cukier również mieszamy razem następnie wsypuje je do mokrych składników i razem dokładnie mieszamy mikserem. Ciasto dzieli na pół i do jednej części wsypujemy kakao ale mieszamy nie dokładnie łyżką by powstała marmurkowa barwa. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni , ciasto wykładamy do foremek na cake pops
na gazie
Piernik staropolski 178przed Wigilią. Po upływie wyżej wymienionego czasu wyciągamy ciasto z lodówki i odstawiamy na 30 minut, by nabrało nieco temperatury pokojowej. Ułatwi nam to wałkowanie ciasta. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdy blat wałkujemy na prostokąt o wielkości keksówki (jego grubość powinna być od 0,5 cm -1 cm). Następnie ciasto umieszczamy w formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy
Mango Papaja
bułczane grubasy 182ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na co najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy, jeszcze co najmniej trzykrotnie, za każdym razem przesypując je częścią odłożonej mąki. Wyrośnięte ciasto dzielimy (dosyć ostrożnie, żeby nie "siadło") na cztery części, każdą z nich formujemy w rękach (wysmarowanych oliwą) w podłużne buły (najważniejsze jest aby ciasto miało taką konsystencje by prawie
Miód i pieprz
Mazurek różano-lukrowy 167szczyptę soli. Zagniatam ciasto. Jeśli lepi się zbyt mocno, można dosypać trochę mąki. Zawijam w folię i odstawiam do lodówki na minimum 30 minut. Po wyjęciu dzielę ciasto na pół i rozwałkowuję na 2 prostokąty. Odcinam kawałek ciasta i formułuję boki oraz przedziałki w środku. Układam ciasto na blasze wyścielonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika
Kuchnia co dnia