ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:65/616)

Pizza z salami i oliwkami 124

będzie kleiło się do rąk. Gotowe, nakrywam ściereczką i odstawiam do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, czyli uderzam kilkakrotnie dłonią w ciasto,dziele na dwie części i każdą z nich  rozwałkowuję na placek grubości ok 1 1/2 cm i przekładam na blachę. Spód ciasta smaruję kilkoma łyżkami koncentratu pomidorowego.  Cebule

Bea(u)ty kitchen
Zebra, babka ucierana 299

Dodajemy żółtka oraz wanilię. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy mleko. Ucieramy całość na jednolitą gładką masę. 2. Białka ubijamy, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na połowę, do jednej części dodajemy kakao. 3. Formę na babkę smarujemy tłuszczem i posypujemy kasza manną lub bułką tartą. Ciasto po łyżce nakładamy na przemian, jasne - ciemne

Apetyczna babeczka
Pychotka Siostry Anastazji 632

Wykonanie: ciasto: Orzechy siekamy na drobne kawałki. Białka oddzielamy od żółtek, margarynę z dodatkiem śmietany i żółtek miksujemy. Mieszamy mąkę z proszkiem i amoniakiem, następnie dodajemy do margaryny. Wyrabiamy ciasto, dzielimy na 2 części i umieszczamy w lodówce na pół godziny. Pianę z jajek ubijamy z cukrem na sztywno. 2 kawałki ciasta wałkujemy i dajemy do dwóch blaszek. Ciasta smarujemy

KasiekGotuje
Bułeczki czosnkowe 429

łyżeczka mleka do posmarowania bułeczek Składniki na ciasto porządnie wyrabiamy. Przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy ściereczka i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 części i z każdej formujemy podłużna bułeczkę. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Miękkie masło miksujemy

Mienta blog
EKSPRESOWE BAGIETKI ORKISZOWO - ŻYTNIE 235

objętość. U mnie trwa to ok.30 minut.Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką lub ziarnami blat, rozpłaszczamy dłońmi i składamy w kopertę, czynność powtarzamy jeszcze 1-2 razy.Następnie dzielimy ciasto na 4 części i z każdej formujemy wałeczek, rozciągając go na szerokość blaszki i dowolnie okręcając. Podsypujemy mąką lub ziarnami (ciasto lekko się klei). Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem

Smaczne Zdrowe
Ciasto z biszkoptami i makiem 206

cukrem.   Dodajemy żółtka i miksujemy.Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu.Miksujemy a następnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.   Ciasto dzielimy na 3 części.Do jednej dodajemy mak, do drugiej kakao a do trzeciej 3 łyżki mąki.   Otrzymaliśmy 3 różne masy ciasta.   Blaszkę o wymiarach

Maminek kulinarny
Słodki Książę 357

ciast  Dr. Oetker 150 gram jogurtu 250 ml. mleka ŚmietanFix Polewa: tabliczka czekolady 2 łyżki śmietanki Ciasto:Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do miski i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 częściFormę ( 20/ 27 cm ) wykładamy papierem do pieczenia i każda z części pieczemy oddzielnie w 180 st az ciasto się zarumieni.Ciasto możemy lekko rozwałkować na papierze

NaKońcuJęzyka
Szarlotka 131

stolnice.   Dodajemy cukier  śmietanę pokrojone masło i jajka. Wszystko razem zagniatamy do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy i układamy w brytfance. Jeżeli posiadamy gotowe tarte jabłka do szarlotki to wykładamy ja na ciasto a jeżeli nie to obieramy

ciastkarnia na kruchym spodzie
PLACEK Z JABŁKAMI I CYNAMONEM. 269

nożem  składniki, następnie dokładnie zagniatam. Formuję z ciasta kulę, wkładam  na 30 minut do lodówki, by stwardniało.  Blachę do ciasta smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą. Ciasto dzielę na 2 równe części. Połową wylepiam blaszkę, układam na wierzchu pokrojone jabłka. Posypuję owoce pozostałym cukrem, oprószam cynamonem, a pozostałe ciasto rozkruszam na powierzchni jako kruszonkę. Piekarnik rozgrzewam

W kuchni Karmel-itki
Tort "Doniczka" 136

jajek serek mascarpone, 250g cukier puder, 2 łyżki masa cukrowa brązowa, 200g masa cukrowa różowa, fioletowa, zielona, po 100g masa cukrowa żółta, 50g   Przygotowanie Składniki na ciasto dzielimy na 2 części. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. W międzyczasie dosypujemy po łyżce cukru i cukier waniliowy. Później dodajemy po jednym żółtku i olej. Chwilę miksujemy do połączenia składników(...)szpatułką. Dodajemy różowy barwnik. Dno formy (26cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy w temperaturze 170st przez około 17-20 minut do "suchego patyczka". Wierzch nie może się zarumienić. Tak postępujemy z drugą częścią składników i dosypujemy niebieski barwnik. Blaty studzimy i zdejmujemy papier, dzielimy każdy na dwa placki. Każdy placek dzielimy na 4 okręgi i zamieniamy

Gotowanie moimi oczami
,,Ciasto styropian z truskawkami’’ 80

Sezon truskawkowy w pełni! Ciasto styropian lub inaczej zwane sernikiem bez sera. Idealnie kruche ciasto w połączeniu z lekkim, niemal piankowym wypełnieniem. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek 250g masła ¾  szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego Składniki na masę piankową: 10 dag śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru(...)budynie śmietankowe szczypta soli 40dkg truskawek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane na kawałeczki zimne masło, żółtka, cukry oraz sól i wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 1/3 i 2/3. Mniejszą część owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Większą część wykładamy dno foremki. Ciasto nakłuwamy. Białka ubijamy na sztywną pianę

Podróż w kulinaria
Najprostsza szarlotka 130

jabłek cynamon Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę kwaśnej śmietany 18%. Gotowe ciasto chłodzimy w lodówce co najmniej godzinę. Jabłka obieramy i ścieramy na grubych oczkach. Odstawiamy by jabłka puściły sok, który następnie odciskamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (23x33 cm) i przekładamy do blaszki wyłożonej

Cynamonowe szczęście
Ciasto Harataniec z serem-pychotka 303

mąki ziemniaczanej  składniki na piankę: 2 białka z ciasta 2 białka z sera 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie kisielu  Przygotowanie: Z wyżej podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy części, do dwóch dodajemy po 1 łyżce kakao i zagniatamy aby równomiernie połączyło się z ciastami.schładzamy kulki ciasta w lodówce ok 1 godz. Ciasto jasne

Swojskie jedzonko
Orkiszowe jagodzianki na maślance 166

rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na prostokąt. Nakładamy po sporej łyżce jagód wymieszanych z cukrem i mąką kokosową. Zlepiamy ciasto i rulonik zwijamy. Powstałe ślimaczki układamy

Mienta blog
CHLEB PYTLOWY 158

ciepłe miejsce do wyrośnięcia.  Ma podwoić swoją objętość. ETAP 3  Boki keksówek o długości 25 cm natłuszczamy i obsypujemy mąką lub otrębami. Spód wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół, wylewamy do blaszek a wierzch wyrównujemy łyżką namoczoną w wodzie. Przykrywamy do wyrośnięcia ok. 2 - 2,5 godziny.    Gdy ciasto wyjdzie poza blachę jest gotowe

Pani na deser

Proponowane wyszukiwania