ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:63/616)

Ciasteczkowy mix 164

konfitura z borówek groszki czekoladowe migdały * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na trzy części, do jednej części dodajemy groszki czekoladowe, wyrabiamy, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika.  Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z jednej części

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone pączuszki orkiszowe z kajmakiem 159

podczas wyrabiania nie dosypujemy zbyt dużo mąki. Miskę z ciastem przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. U mnie trwało to ponad 2 godziny. Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części i każdą wałkujemy na grubość min 1 cm. Wycinamy dowolne kształty. Ja użyłam foremki do ciastek w kształcie serca. Wycięte pączuszki układamy na blachach wyłożonych papierem

Ze smakiem i z pasją
PIZZA NA MĄCE PSZENNEJ - NAJLEPSZA 167

sobie to co najbardziej lubi, np.: salami, szynkę, cebulę, sery, oliwki, paprykę, pomidory, ananasa, itp.itd. Po wyrośnięciu ciasto należy odgazować . W tym celu należy je jeszcze przez chwilę pougniatać. Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kule. Z każdej kuli rozwałkowujemy lub rozciągamy rękoma na pożądaną grubość spód pizzy. Każdy blat ciasta smarujemy 2-3 łyżkami błyskawicznego sosu pomidorowego i posypujemy

Smaczne Zdrowe
Strucla makowa 307

dodajemy mak z puszki, ewentualnie orzechy, smażoną skórkę pomarańczową, olejek migdałowy. Często mieszamy, bo lubi się przypalać. Po przesmażeniu, odstawiamy mak do całkowitego ostygnięcia, nastęnie dodajemy ubite białka. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy prostokątne placki, które lekko smarujemy białkiem, nakładamy masę makową, zostawiając ok 3cm wolnego od brzegów ciasta, końce makowców podkładamy pod spód (można przykleić je białkiem

Mia Cucina Sofieta
Włoskie Frittelle di Carnevale 2706

jedno po drugim, miksując dobrze po każdym dodaniu. Ciasto powinno być gładkie, błyszczące i na tyle gęste, żeby ciężko spadało z łyżki, tworząc długie sople.  Dodajemy olejek cytrynowy. Dzielimy ciasto na pół, do jednej części dodajemy odciśnięte rodzynki. Rozgrzewamy olej  do temperatury 175ºC. Przy pomocy dwóch małych łyżeczek z ciasta formujemy małe owalne “kulki”(o średnicy

Mia Cucina Sofieta
Ciastka francuskie z jabłkami 141

słodkie małe ciasteczka z ciasta francuskiego i jabłek. Szybkie i łatwe do zrobienia, nawet na ostatnią chwilę przed przyjściem niezapowiedzianych gości lub, gdy najdzie nas ochota na małą słodycz. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 2 małe jabłka, łyżka proszku budyniowego śmietankowego, łyżeczka cukru, pół łyżeczki cukru, cukier perlisty do posypania, 1 jajko, łyżka mleka Przygotowanie: Ciasto dzielimy na 8 równych części

Lena Gotuje
Ciasto Plaster Miodu 146

się w ustach. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 100 g cukru pudru 150 g margaryny 100 g miodu 1 jajo 1 ½ łyżeczki sody Z podanych składników zarabiamy ciasto. Dzielimy na dwie równe części. + 1 łyżka kakao + słoik dżemu z czarnej porzeczki Do jednej części dodajemy kakao i ponownie zarabiamy.    Ciastem białym wykładamy spód i boki blachy

Domowe ciasta
SZARLOTKA 150

Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub na stolnicy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i sprężyste. Nie dodajemy więcej mąki niż podane w przepisie. Chyba że będzie się bardzo kleiło. Ciasto dzielimy na dwie równe części i schładzamy w lodówce ok 30 min. Nie dłużej, aby nie zrobiło się twarde. Jedną połowę ciasta wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia

Słodki Pomysł
Bezglutenowy Chleb Dyniowy 142

dyni WYKONANIE: 1. Mąkę ryżową, ziemniaczaną, pure z dyni, sól, drożdże umieszczamy w dużej misce. 2. Letnią wodę wlewamy stopniowo, ciągle wyrabiając, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 3. Wyrobione ciasto dzielimy na 2 części, przekładamy do 2 blaszek, wyrównujemy. 4. Chleb przykrywamy ściereczką, pozostawiamy do wyrośnięcia. (około 70 minut) 5. Gdy ciasto wyrośnie, wkładamy do piekarnika, pieczemy w temp

Dziś Ja gotuje
Ciasteczka sercowe pieski z powidłami, kruche ciasteczka 148

śmietany -1 łyżka kakao DODATKOWO -kawałek czekolady mlecznej -nadzienie do ciasteczek np marmolada czy gęste powidła ***Będziemy potrzebować foremkę w kształcie serca Składniki na ciasto (oprócz kakao) dajemy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcji 2/3 1/3 Do mniejszej części dodajemy kakao, i zagniatamy tak długo aż osiągnie jednolity kolor. Ciasto wstawiamy na 20 minut

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi ruskie z domowej pierogarni 155

dodajemy sól oraz olej, lekko mieszamy, następnie stopniowo wlewamy połączone z sobą obie wody i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie ono elastyczne i łatwo będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, jedną część przykrywamy ściereczką, a drugą rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką na bardzo cienki placek (oczywiście grubość ciasta zależy od indywidualnych preferencji). Wykrawamy krążki o średnicy

KulinarneImpresje.pl
Pizza z Mięsem Mielonym 186

Pizza z mięsem mielonym Ciasto 3/4 kubka ciepłej wody 1 łyżka oleju Sól  i pieprz do smaku 1 łyżeczka  papryki  czerwonej 1 łyżka  czosnku  granulowanego 1 łyżeczka majeranku Szczypta cukru 2 szklanki  mąki Farsz 300 g mięsa mielonego dowolnego 2 łyżki koncentratu 1  por 6 pomidorków suszonych 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka(...)ciasto podwoi swoją objętość. Najlepiej na około godzinę. Międzyczasie robię farsz. Na patelnię wlewam olej ok 1 łyżkę. Rozgrzewam. Pora myję drobno siekam dodaję na patelnię.  Pomidorki drobno siekam dodaję do pora. Na koniec dodaję mięso. Doprawiam. Dodaję natkę pietruszki. Mieszam aż mięso się usmaży. Dodaję łyżkę koncentratu pomidorowego. Odstawiam z palnika.  Ogórka kroję w kostkę. Ciasto dzielę

Gotowanie Patki
Bułki Tygryski 137

wlewamy mleko, wodę i mieszamy. Następie dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 7 części, z każdej formujemy okrągłą bułeczkę i układamy na natłuszczonej blaszce. Bułeczki przykrywamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta na skórkę.   Ciasto na skórkę: Wszystkie

Smak mojej kuchni
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1733

Nasza masa może w tym momencie ściemnieć. Przelewamy masę z garnka do miski i po lekkim ostudzeniu dodajemy jajka i mąkę. Dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy jednolite, gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy na blacie podsypanym mąką i na wałku przenosimy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Gdyby ciasto się rwało, doklejamy kawałki już w foremce. Każdy

Relaxtime