łyżeczki czarnego pieprzu szczypta soli łyżeczka oleju Nadzienie: 2 łyżki keczupu 2 korniszony 3 plastry mozzarelli 3 plasterki szynki Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrabiamy z pozostałymi składnikami, a gotowe ciasto dzielimy na dwie części 60 i 40 %. Patelnię przecieramy łyżeczką oleju i wylepiamy łącznie ze ściankami większą częścią ciasta. Spód smarujemy keczupem,a następnie rozkładamy składniki nadzienia. Oczywiście ich ilość
Dieta moja pasjaciasto kruche było gotowe. Wy możecie ciasto przygotować ręcznie siekając wszystkie składniki nożem i szybko je wyrobić, gdyż ciasto kruche „nie lubi” temperatury rąk. Przygotowane ciasto dzielimy na pół, przekładamy do woreczków i wkładamy na ok. 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało. Jedną część ciasta wyciągamy i wylepiamy nim dno tortownicy i podpiekamy w piekarniku ok. 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCiasto kilkukrotnie rozciągamy i wyrabiamy ok 8-10 min. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i przykrywamy folią spożywczą.. Odstawiamy na 1h lub do podwojenia objętości. Dzielimy ciasto na 10 równych części i formujemy bułeczki. Smarujemy wierzch bułek roztrzepanym jajkiem i posypujemy dowolnymi nasionkami Bułki pieczemy w 190 stopniach ok 15-20 min, aż będą złote. Bułeczki studzimy
Mieszam w GarnkuBlat posypać mąką. Wyłożyć schłodzoną zawartość miski na blat i wyrobić gładkie ciasto. Teraz pójdzie już łatwo i ciasto ładnie będzie się wyrabiać. Przy tej ilości ciasta, dzielę je na 4 części. Gdy wałkuję jedną część, reszta czeka w lodówce. Na blacie posypanym mąką wałkować ciasto na grubość około 4 mm . Wykrawać wzory foremką. Opcjonalnie – posmarować pierniczki jajkiem i posypać
Posadzone i zjedzoneulubionych przyprawach, następnie smażymy na patelni teflonowej. 3. Kroimy paprykę w kostkę. 4. Przygotowujemy sos pomidorowy: do koncentratu pomidorowego dodajemy 3 łyżki wody, sól, pieprz i bazylię. 5. Ciasto dzielimy na 4 części i je rozwałkowujemy. 6. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy rozwałkowane ciasto. 7. Na ciasto nakładamy sos pomidorowy, kukurydzę, kurczaka, paprykę i posypujemy startą
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachCebulę siekamy na drobno i podsmażamy na oleju. 4. Do cebuli dodajemy obrane i pokrojone pieczarki. Całość dusimy aż odparuje cała woda. 5. Mozarellę kroimy na drobne kawałki. 6. Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą część rozwałkowujemy i pozostawiamy do wyrośniecia na ok. 15 min. 7. Nakładamy na ciasto koncentrat pomidorowy, pieczarki, Mozarellę i posypujemy oregano. 8. Pizzerki wstawiamy
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachwsypujemy szklankę mąki, robimy w niej dołek i wbijamy jajo. Dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Kiedy się klei to podsypać mąką ,kiedy zbyt ciasne to podlać ciepła wodą. Ciasto dzielimy na 3 części i zostawiamy je pod ściereczka na około 20 minut. Po 20 minutach każdy kawałek ciasta cienko wałkujemy podsypując maka . Zwijamy w ruloniki dosyć luźno i kroimy
Różowa kuchniaodstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość. Ja użyłem piekarnika z funkcją do wyrastania ciasta i potrwało to 35 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy za pomocą szklanki kółka ciasta. Powtarzamy tą czynność do wyczerpania ciasta. Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni
Kuchnia Łukaszaminut. W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale otoczą ciasto i dodadzą szarlotce kokosowej nuty! Praktyczne i przepyszne! :) Wracamy do ciasta: dzielimy je na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przekładamy do niej i ewentualnie dociskamy boki, aby ciasto było "na wymiar". Na pierwszą warstwę umieszczamy mus jabłkowy i delikatnie łyżką
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!temp. 180st C. 2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy
Kuchnia w czekoladzieczytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego(...)cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy (moja o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem
MyCookBook.plżółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej ilości wody. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dzielimy ciasto na części i przepuszczamy przez prasę do uzyskania pożądanej grubości. Suszymy długie pasma makaronu na wieszaku. Gdy podeschną, zdejmujemy, podsypujemy lekko mąką i kroimy na krótsze słupki. Gotujemy krótko
Życie zamknięte w smakulepkie. Formujemy z wyrobionego ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ją czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 12 równych części (przyda się tu waga kuchenna – moje bułki miały po około 70-80g ciasta każda). Lepimy kulki, podczas dalszego przygotowania bułek pilnujcie, żeby podzielone ciasto było przykryte
Karo in the Kitchenśmietanę/jogurt. Staramy się formować ciasto rękami jak najkrócej. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia
chili & sugaroleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut. Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem
paapilotkaa