ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:46/616)

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 161

składników. Wyciągamy na podsypany mąką blat, wyrabiamy, aż będzie miękkie i elastyczne ( przez około 7 minut). Przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, aby odpoczęło. Ciasto dzielimy na 4 części i kolejno rozwałkowujemy na placki  o grubości 2-3 mm. (niewykorzystane ciasto trzymamy pod przykryciem). Małą szklanką wycinamy kółka,  na środek kładziemy kulki farszu

cool and minty
Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami II. 267

czasu zagotowania). Dosładzamy do smaku. Rabarbar powinien zostać w kawałkach (w większości), studzimy. DODATKOWO: około 15 truskawek pokrojonych w mniejsze kawałki cukier puder do oprószenia.      Wyrośnięte ciasto dzielimy na pół. Pierwszą część wałkujemy i przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Na cieście równomiernie rozkładamy rabarbar i przykrywamy drugim rozwałkowanym kawałkiem, a na wierzch układamy truskawki

Rozpustne gotowanie
FALE DUNAJU Z TRUSKAWKAMI 199

truskawkowa WYKONANIE Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Układamy truskawki. Pieczemy 35 min. w 180 stopniach. Krem

słodki bratek
FALE DUNAJU 122

łyżki wódki CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrami, następnie dodajemy po 1 jajku i dalej mieszamy, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko- mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy kakao, drugą pozostawiamy białą. Na brytfankę wylewamy jasne ciasto, na wierzch ciemne. Lekko mieszamy widelcem. Wiśnie osączamy z zalewy, wciskamy w ciemne ciasto

słodki bratek
Domowa tortilla z warzywami i gyrosem z kurczaka 315

następnie, gdy ciasto przestygnie, ugniatamy je rękoma. Tak długie wyrabianie sprawi, że tortilla będzie elastyczna. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy kulkę. Stolnicę oprószamy mąką i każdą z części ciasta rozwałkowujemy na cieniutki placek. Powinien on mieć wymiary pasujące do patelni, na której będziemy

Smak mojego domu
Parówki w cieście drożdżowym 164

ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do miski wsypać pozostałą mąkę, dodać olej, sól, jajko roztrzepane na pomocą widelca i wyrośnięte drożdże. Ciasto dobrze wyrobić. Ciasto podzielić na 16 części (kulę ciasta dzielę na 4 potem na 8 a ostatecznie na 16 części). Zrobić długi pasek z ciasta, rozwałkować go i owinąć wokół parówki (przekrojonej na pół wzdłuż). Parówki w cieście posmarować

Cukiernia Pychotki
Migdałowce - kruche ciasteczka 155

kostkę i rozcieramy palcami z mąką, a następnie siekamy nożem. Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier puder oraz olejek migdałowy. Masę jajeczną dodajemy do mąki z masłem i krótko wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao ponownie wyrabiając. Każde ciasto osobno lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Każdą

Trzeci talerz
ciasto pleśniak 646

żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka „poduszeczki” marcepanowe 125

żółtku i nadal ucieramy.  Dodajemy w kawałeczkach marcepan, w dalszym ciągu ucieramy. Masa ma być bardzo puszysta. Do suchych składników dodajemy utartą masę i zagniatamy na gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części, robimy z nich wałki o średnicy ok. 5 cm. Każdą porcje ciasta zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia na 30 min. Każdy

Moniki Smakołyki
Babka cafe latte 179

cukier puder Przygotowanie: Masło ucieramy z cukrem  i cukrem waniliowym, dodajemy stopniowo po 1 jajku, cały czas ucierając. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem i solą oraz mleko. Mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kawę, do drugiej kakao a trzecią pozostawiamy jasną. Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 6x30 cm. wyłożonej papierem do pieczenia alub posmarowanej masłem

Kulinarne życie
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 174

farsz jest gotowy . Przygotowanie ciasta na uszka z grzybami : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : mąkę , wodę , sól , żółtko , olej i mieszam łyżką , gdy składniki wstępnie się połączą będę wyrabiała ciasto dłonią . Ciasto wyrabiam w misce ale można je wyłożyć na blat i wyrabiać na blacie , ciasto wyrabiam kilka minut ( 2 – 3 minuty ) . Wyrobione ciasto wkładam do miski , nakrywam(...)ściereczką i odstawiam na około 30 minut żeby odpoczęło . Końcowe przygotowanie uszek z grzybami : Ciasto wykładam na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję je na grubość około 1 -2 milimetra (należy rozwałkować jak najcieniej ) . Rozwałkowane ciasto dzielę za pomocą radełka na kwadraciki o wielkości boku około 4 centymetrów . Teraz biorę kwadracik ciasta do dłoni nakładam na niego troszkę farszu ( około

Uwaga Babcia Gotuje
Paszteciki Półkruche z Kapustą Kiszoną i Pieczarkami 380

prostokąt o szerokości około 33 centymetrów i grubości około 3 milimetrów – aby łatwiej ciasto było rozwałkować od czasu do czasu podsypuję blat mąką i smaruję wałek mąką. Rozwałkowane ciasto dzielę na paski o szerokości około 11 centymetrów(najlepiej użyć do tego linijki). Na pasek ciasta nakładam wzdłuż ciasta farsz bliżej jednego z brzegów. Następnie ciasto zwijam ściśle w rulon

Uwaga Babcia Gotuje
Tartine Bread - Pszenny chleb na zakwasie 179

miejsce. Przez pierwsze 2 godziny ciasto w misce rozciągamy i składamy zwilżoną dłonią. Przez kolejne dwie godziny rozciągamy ciasto raz na godzinę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na lekko obmączony blat, ciasto dzielimy na dwie części - formujemy kulę i odkładamy na kolejne 30 minut - w tym czasie ciasto przykrywamy miskami. Po upływie tego czasu ciasto delikatnie obsypujemy mąką i przekładamy na drugą

Plate of Joy
Pomidorowy obiad czyli makaron z klopsikami 121

pośrodku robimy zagłębienie. Dodajemy sól, żółtko, koncentrat pomidorowy oraz wodę. Wyrabiamy zwarte i gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą część cieniutko wałkujemy, podsypując mąką, aby się nie przykleiło do blatu. Każdy placek zwijamy w rulon i kroimy paski około 0,5-1cm . Rozkładamy

Gotowanie moimi oczami
Bułki burgerowe 190

jajo i zagniatamy składniki ( jeśli ciasto jest zbyt ścisłe dodajemy odrobinę mleka ). Zostawiamy ciasto wyrobione w misce na 2 godziny do wyrośnięcia( przykryłam je pokrywką ) Po 2 godzinach dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy. Wycinamy szklaną kółka i przekładamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozbełtanym jajem z odrobina mleka i zostawiamy do wyrośnięcia na około

Różowa kuchnia