ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:38/616)

Kruche ciasto ze śliwkami i budyniem 799

cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło lub margarynę i rozcieramy całość, aż nie będzie dużych kawałków tłuszczu. Wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie nierówne 60% i 40%, zawijamy w folie i mniejsze ciasto wkładamy do lodówki a większe do zamrażarki na około 30 minut *** *** Gotujemy budyń: 3/4 litra mleka zagotowujemy

Blog z Apetytem
Kabalagala pancakes (placuszki bananowe) 141

cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy, można dodać jeszcze trochę mąki jeśli ciasto będzie kleiło się do rąk. Przygotowujemy dużą deskę. Ja owinęłam ją dodatkowo folią spożywczą, ponieważ mimo wszystko ciasto jest bardzo klejące. Jest to dobry sposób, żeby uniknąć dużego bałaganu;).  Dzielimy ciasto na dwie części. Deskę posypujemy mąką i formujemy ciasto na płasko, za pomocą szklanki

noteskulinarnyfiga
Tartaletki z warzywami i szynką 143

tarty żółty ser Przygotowanie: Warzywa myjemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa i szynkę kroimy w kostkę, przesmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu, u mnie masło klarowane. Doprawiamy do smaku. Ciasto dzielę na nieduże kwadraty i wykładam nimi foremki na muffinki, delikatnie dociskam ciasto do foremki, będą trzymać kształt. Lekko wyginamy brzegi na zewnątrz tworząc jakby kwiatki. Nakładam łyżką farsz warzywny

Zasmakuj Kuchni
Sernik krakowski 107

kandyzowana skórka pomarańczy do dekoracji, Sposób przygotowania: Ciasto:  Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, masło i siekamy wszystko razem nożem. Następnie dodajemy żółtka, jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Najłatwiej to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy

kulinarne odsłony pati
Jabłecznik na kruchym cieście z kokosem Siostry Anastazji 242

kruche: 3 szklanki mąki 250 g masła 3 łyżki cukru 5 łyżek śmietany 18% 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 6 żółtek 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części 70/30. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, większą część ciasta musimy rozwałkować i wykładamy na blaszkę, drugie ciasto wkładamy do lodówki. Składniki warstwa jabłkowa

kruche babeczki
Bezglutenowe ciasto serowo-jabłkowe – przepis krok po kroku 166

Formę wykładamy papierem do pieczenia i natłuszczamy go. 5. 10 minut przed upływem czasu schładzania ciasta, włączamy piekarnik ustawiony na 180 stopni bez termoobiegu. 6. Wyjęte z lodówki ciasto dzielimy na 3 części, każdą rozwałkowujemy i kolejno przekładamy do formy. Gdyby ciasto nie chciało się przełożyć w całości, można to zrobić w częściach i w formie połączyć je palcami, równomiernie

Okiem Blondynki by McBlondi
piernik a la staropolski 156

oraz sól i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w garnku, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 24 godz. Po tym czasie ciasto dzielimy na 3-4 części, każdą rozwałkowujemy na grubość ok.1/2 cm, (jeśli ciasto jest za luźne to po prostu równomiernie wylepiamy nim dno foremki), przekładamy do jednakowych blaszek i pieczemy

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik 499

większej miski przesiewamy mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, mieszamy. Na środku robimy dołek do którego wbijamy jajka, dajemy posiekane masło i miód. Całość zagniatamy. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i osobno pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut. Studzimy. 2. 500 ml mleka wlewamy

kruche babeczki
Babcina szarlotka 176

mąkę ziemniaczaną , mieszamy szybko i energicznie. Odstawiamy do wystudzenia. Kruche ciasto: Margarynę wyjmujemy odpowiedni wcześniej z lodówki, aby była miękka. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy na zwarte, jednolite ciasto. Dzielimy na dwie części. Pierwszą wylepiamy spód foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy w nagrzanym do 180*C przez 10 minut (musi być lekko zarumieniony

VioletoweKucharzenie
Tarta ze śliwkami 118

szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 500 g śliwek (użyłam węgierek) szczypta cynamonu 2 płaskie łyżki bułki tartej Wykonanie Z mąki, masła, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równie części i schładzamy przez 1h. Schłodzoną jedną porcją ciasta wylepiamy forme do tarty. Wylepiamy także boki. Spód tarty podsypujemy bułką tartą, aby ciasto nie wchłonęło

Raj dla Podniebienia
Makaron domowy. Stary, sprawdzony przepis 475

środku zrobiłam wgłębienie, do którego wbiłam jajka.   Najpierw zamieszałam widelcem a potem wyrobiłam ręką. Zagniotłam gładkie, zwarte i sprężyste ciasto. Ciasto przykryłam ściereczką, żeby odpoczęło około 30 minut. Ciasto dzieliłam na porcje. Cienko rozwałkowałam na posypanym mąką blacie. Każdy rozwałkowany płat ciasta rozłożyłam   na przygotowanych ściereczkach, żeby lekko przeschło. Nie będzie się wówczas kleić i da się łatwiej

Kuchnia u Krysi
Karpatka z owocami 237

zwartą „kulę”, która będzie odchodzić od ścianek. Odkładamy do ostudzenia. Do chłodnej masy dodajemy po jajku, za każdym razem miksując. Na końcu sól oraz proszek do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, na którą przekładamy połowę ciasta. UWAGA!!! Ciasta jest mało, ale jest to normalne, więc musicie delikatnie rozsmarować go na całej powierzchni foremki

Relaxtime
Pizza z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 186

czasie możemy przygotować pierś z kurczaka. Na patelni rozgrzewamy olej, piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy. Przyprawiamy do smaku solą pieprzem i słodką papryką.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Następnie każdą z nich wałkujemy na wielkość blaszki. Ciasta przekładamy na wysmarowane olejem blaszki. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Paprykę

kulinarne odsłony pati
Szarlotka według przepisu mojej mamy 136

reneta, ale z każdego innego gatunku można zrobić cudowną szarlotkę. Składniki: 3 szkl mąki pszennej 1 kostka margaryny 3 jajka 1 szkl cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy 1 częścią ciasta. Na ciasto układamy jabłka poszatkowane na tarce na części do szatkowania, lub na grubych oczkach. Do jabłek

MojaQchnia.pl
Bezglutenowe rogaliki nadziane jabłkami 170

przykryciem. Olej kokosowy chwilkę podgrzewamy, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy, dodajemy do zblendowanych składników razem z olejem i mlekiem. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 15 min. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy (wcześniej lekko podsypujemy je mąką). Rozwałkowane ciasto kroimy na 4 kawałki- każdy z nich nadziewamy łyżeczką nadzienia, następnie zawijamy i zakręcamy rogi. Pieczemy

healthy dreams
Bulki z nadzieniem dyniowym i czekolada czyli Slodki Czwartek odc.115 157

być elastyczne, lekko lepkie. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i składamy kilka razy, odkładamy 5 minut. Dzielimy ciasto na dwie równe części. Każdą rozwałkujemy na prostokąt i smarujemy dyniowym kremem oraz posypujemy grubo posiekaną czekoladą. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy na małe kawałki w kształcie trapezu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pieczone panzerotti. 314

bułek CIASTO: 100 ml ciepłej wody 100 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego 1 łyżka cukry 1,5 łyżeczki soli 1 op. drożdży instant (7 g) 4 łyżki oleju 2 jajka mąka      Wszystkie składniki umieszczamy w misce, mieszamy i dodajemy tyle mąki, żeby otrzymać zwarte ciasto. Teraz zabieramy się za wyrabianie, kończymy gdy ciasto jest elastyczne(...)kiełbasę i chwilę podsmażamy, następnie przykrywamy pokrywką i dusimy, aż seler zmięknie.       Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy. Teraz dzielimy ciasto na około 8 porcji, każdą z nich formujemy w kulkę, a następnie wałkujemy na owalny placek. Na nim układamy porcję farszu, posypujemy żółtym serem i zlepiamy pieroga. Gotową bułeczkę

Rozpustne gotowanie
Pizza bezglutenowa 148

Dzisiaj rządzi u nas pizza bezglutenowa Przepis został opracowany na podstawie innych przepisów, znalezionych w sieci. Nasza pizza wychodzi chrupiąca, a samo ciasto jest cieniutkie. Pizza bezglutenowa na cienkim cieście Dzielimy się z Wami przepisem na pizzę bezglutenową na cienkim spodzie. Nasze ciasto leżakowało krótko, bo tylko dwie godziny (idealne ciasto wg tej receptury musi odleżeć 6-12 godzin

Ciasna Kuchnia
Wielkanocne drożdzowe zajączki 118

suchych składników. Dodajemy 2 jajka. Zagniatamy ciasto dodając pod koniec wyrabiania płynne masło. Ciasto powinno być elastyczne. Ciasto pozostawiamy w misce do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 12 większych kulek, 12 mniejszych i jeden podłużny wałek.  Większe kulki łączymy z mniejszymi sklejając je rozbełtanym jajkiem z wodą. Z wałka odkrawamy małe kawałki i formujemy

Taste Therapy
Kakaowe ciastka z krówkami 158

POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy cukier z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach płaski placek, na środku umieszczamy pół krówki i formujemy kulkę. czynność powtarzamy z resztą ciasta

My Culinary Art
drożdżowa babka kakaowa z jabłkami 135

solą. Dodajemy zmiksowane z cukrem żółtka, wyrośnięty rozczyn oraz pozostałe mleko i wyrabiamy ciasto. Pod koniec dodajemy roztopione masło i ponownie wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki. Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy je w ciasto. Oba ciasta przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W między czasie jabłka myjemy, obieramy, kroimy

Domowy Smak Jedzenia
pleśniak z jabłkami 155

jabłek wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy 50 g cukru, żółtka oraz masło i wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną części dzielimy jeszcze dodatkowo na dwie części, do jednej dodajemy kakao, wtłaczamy w ciasto to uzyskania równomiernego koloru. Wszystkie trzy części ciasta schładzamy w lodówce

Domowy Smak Jedzenia
Kruche ciasto z orzechami 223

żółtka 10-15 łyżek cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy Wykonanie: Mąkę, margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy siekamy nożem i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy 2 łyżeczki kakao. Jedną część ciasta białego i ciasto ciemne zamrażamy.  Następnie wykonujemy masę orzechową . Na masę potrzebujemy:  4 białka

Gorący kąsek
Uszka z grzybami i orzechami włoskimi 192

sola i pieprzem. Gdy pieczarki będą już miękkie odsączamy resztę płynu na sitku. Grzyby mieszamy z drobno posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto: Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu

Pyry na Gaz
Czekoladowa karpatka z truskawkową nutą 651

masa zacznie odchodzić od ścianek, zestawiamy z ognia do całkowitego wystygnięcia. Do zimnej masy wbijamy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy pierwsze dobrze się połączy, wsypujemy proszek, miksujemy. Ciasto dzielimy na dwie części. Dwie jednakowe blaszki wykładamy papierem do pieczenia, rozsmarowujemy ciasto, wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 20 minut, należy pamiętać, aby w trakcie nie otwierać

Wanilia i Kardamon
Rogaliki na śmietanie 139

dodajemy śmietanę i rozpuszczoną letnią margarynę.Miksujemy składniki koło 10 minut. Ciasto odchodzi od ścianek misy-idealna konsystencja. Zostawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę przykryte ściereczką. Po godzinie ciasto odgazowujemy dzielimy na połowę. Wałkujemy ciasto na okrąg, dzielimy je na 8 trójkątów, na każdy trójkąt kładziemy łyżeczką konfiturę, zwijamy, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Każdy rogalik smarujemy rozbełtanym

Różowa kuchnia
Pierogi ruskie 174

masą. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Przez praskę przepuszczamy ziemniaki oraz biały ser. Dodajemy cebulkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wszystko mieszamy. Ciasto dzielimy na kawałki, rozwałkowujemy ( cienko, lub grubo, w zależności od tego, jakie ciasto wolicie) i przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Nakładamy farsz, formujemy pierogi i odstawiamy na tacy. Gotujemy

Ania i Marcin gotują
Ravioli ze szpinakiem i kozim serem na jajku z sosem cytrynowym 165

zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką. Na jednej z części ciasta nakładamy szpinak w odstępach

Moniki Smakołyki
Rabarbarowy zawrót głowy. 143

Sposób wykonania :   Rabarbar dokładnie płuczemy, osuszamy, odcinamy liście oraz ogonki, tniemy na kawałki o długości około 3 cm.  Z podanych składników na ciasto zagniatamy kruche ciasto. Zarobione ciasto dzielimy na dwie części. Jedna część powinna być nieco mniejsza. Większą część ciasta rozwałkowujemy, wykładamy na przygotowaną blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Mniejszą część wkładamy do lodówki na około pół

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka misie 91

łyżka kakao 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Sposób przygotowania: Masło ubić z cukrem pudrem na puszysta masę. Dodać mąkę i sól i dokładnie wymieszać. Ciasto musi mieć konsystencję plasteliny. Ciasto dzielimy na 2 części do jednej dodajemy kakao do drugiej ekstrakt waniliowy. Ciasto zawijamy w  folię spożywczą i schładzamy przez 60 minut. Rozwałkowujemy i formujemy misiaki. Pieczemy

Wielki apetyt
TRUSKAWKOWY PUSZEK – CIASTO PRZEKŁADANE Z PIANKĄ TRUSKAWKOWO-CYTRYNOWĄ 407

śmietana 36% ( nie 30% ) – 400 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Biała ubijamy z 3/4 szkl cukru, dodajemy żółtka, olej oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wymieszane ciasto dzielimy na 3 porcje, po czym do 1 dodajemy kisiel, do drugiej kakao, do trzeciej mak. Każdy smak wyciągamy naprzemiennie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie za pomocą widelca tworzymy(...)pudru i soku z cytryny. MASA: Galaretkę truskawkową rozpuszczamy w 3/4 szkl wrzątku, cytrynową również, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno, dzielimy na 2 części i mieszamy z tężejącymi galaretkami. Na blachę wyciągamy ciasto, przykrywamy masą cytrynową, dociskamy drugim ciastem i przykrywamy masą truskawkową. Wkładamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego

Ostra na Słodko
Kebab "Gniewus" z mięsem mielonym 230

olej. Wszystkie składniki mieszamy razem widelcem lub szpatułką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz wyrabiamy, tym razem ręcznie. Jeśli lepi się do rąk, podsypujemy mąką. Ciasto dzielimy na 4 – 5 części i z każdej formujemy bułkę. Pamiętajcie, że ciasto po upieczeniu podwoi swoją objętość. Zwykle robię bułki około centymetrowej grubości, po wyrośnięciu są w sam raz. Jeśli

Smakowy Raj
MAKOWIEC 143

Składanie ciasta Ciasto dzielimy na trzy części. Rozwałkowujemy ,każdy kawałek na duży prostokąt tak żeby ciasto było dość cienkie-ok.1/2 cm. Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte

w mojej kuchni
Ciasto na pierogi 145

Ciasto z dodatkiem jajek: przepis mojej teściowej - mistrzyni pierogobrania;) Składniki: 4 szklanki mąki pszennej Szklanka wody Dwa jajka M ¼ łyżeczki soli Z mąki, wody, jajek i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Dzielimy je na dwie części. Jedna z nich zawijamy folia spożywczą żeby ciasto nie wyschło. Druga część ciasta cieniutko rozwałkowujemy. Wycinamy szklanką kółka i nakładamy na środek każdego łyżeczkę farszu

Pyry na Gaz
Ravioli z kozim serem i kaparami 185

zagniatamy ciasto. Ciasto ma być gładkie i twarde. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na ok. 5 godz. Możemy je przygotować dzień wcześniej lub rano. Przygotowane ciasto, dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy jak najcieniej. Żeby ciasto się nie kleiło, to podsypujemy je mąką. Na jednej z części ciasta nakładamy serek kozi, dodajemy

Moniki Smakołyki
szarlotkowe drożdżówki z ciasta francuskiego 124

Zima trzyma dalej a najlepiej przeczekać ją przy kubku ciepłej czekolady i domowych drożdżówkach. Składniki:Gotowy rulon ciasta francuskiego5 jabłekcukier puderWykonanie:Ciasto dzielimy na kwadraty i układamy na nich plasterki jabłek. Przykrywamy drugim kawałkiem ciasta i dociskamy brzegi widelcem. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. Gdy ostygnie posypać cukrem pudrem

ciastkarnia na kruchym spodzie
Chałka 221

ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny aż podwoi objętość.Po tym czasie przekładam ciasto na lekko podsypaną mąką powierzchnię i ugniatam aby wypuścić całe powietrze! Dzielę ciasto na małe kawałki bo zrobiłam z ciasta małe chałki i tylko jedną większą. Nie byłam pewna czy uda mi się zaplatanie… ale jakoś poszło!Blaszkę lekko natłuszczam i układam

UgotujmyTo.pl
Ciasto marchewkowe dla gości 150

marchewka. Nie było w domu żadnych świeżych owoców, dałam więc suszone morele. Otarta skórka z cytryny nadaje ciastu lekkości i świeżości, maślanka cudownej wilgoci, a chrupiąca, cynamonowa kruszonka wieńczy dzieło. Ciasto jest proste, szybkie - nie trzeba tu nawet miksera, wszystko mieszamy łyżką, jak przy muffinach. Wychodzi lekkie, wilgotne, odpowiednio słodkie. Idealne dla niespodziewanych gości - wystarczy wszystko wymieszać, przelać do formy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pizza ze szparagami i listami groszku cukrowego 157

stworzyć jednolity sos- doprawiamy go solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz gałka muszkatołową odstawiamy- świeże listki groszku myjemy i osuszamy- gdy ciasto jest już wyrośnięte odgazowujemy uderzając pięścią w ciasto, dzielimy na pół i formujemy dwa okrągłe cienkie pizze (równie dobrze można ciasto wyłożyć na blachę dużą od piekarnika)- nakładamy nasz sos nie musi być od idealnie wszędzie rozprowadzony (takie

Basia w kuchni
Placek rabarbarowy 182

olejuPiana:5 białek3/4 szkl cukru1 kisiel czerwony ( proszek)2 łyżki soku z cytrynyNadzienie:6 łodyg rabarbaruok 5 łyżek  cukru1 jasny kisiel ( proszek)Z wymienionych składników ( oprócz białek) zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części ( mniejszą i większą). Większą wykładamy na blaszkę, na ciasto wykładamy rabarbar ( wcześniej przygotowany , żeby puścił sok, który odlewamy) następnie piana i starte na wierz pozostałe ciasto

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
PIEROGI Z BIAŁYM SEREM 191

gdyby masa serowa była zbyt twarda można dodać 1-2 łyżki gęstej śmietany Ciasto:  Z mąki jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować.  Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga

RAROSSA
Pierogi ruskie 258

już gotowy możemy zabrać się za przygotowywanie ciasta na pierogi.Wszystkie składniki mieszamy ręką lub robotem kuchennym, do chwili gdy uzyskamy elastyczne, lśniące ciasto.Ciasto dzielimy na 4 części, i każdą z nich rozwałkowujemy na cienki placek. Ciasto, którego aktualnie nie używamy warto przykryć ściereczką, gdyż ma niestety tendencję do wysychania.W międzyczasie w głębokim garnku nastawiamy wodę do gotowania pierogów

W mojej holenderskiej kuchni
PIEROGI Z TRUSKAWKAMI 175

śmietany PRZYGOTOWANIE; Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić i zasypać 2-3 łyżkami cukru Ciasto:  Z mąki, jajek, oleju, soli oraz wody zagnieść ciasto, powinno być gładkie oraz elastyczne. Ciasto dzielimy na kilka mniejszych kawałków aby było wygodniej je rozwałkować. Każdą części ciasta rozwałkowujemy na cienkie ciasto. Z rozwałkowanego ciasta za pomocą szklanki wykrawamy krążki na środek pieroga nakładamy truskawki. Następnie

RAROSSA
Ambasador 396

dodając po jednym żółtku. Ciągle ucierając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do utartej masy i delikatnie ucieramy do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 2 łyżki kakao i mieszamy. Formę prostokątna o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy kupkami na zmianę ciasto(...)puch. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy zimny budyń. Ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Krem dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy bakalie, czekoladę, kakao. Delikatnie mieszamy. Do drugiej części dodajemy pokrojone brzoskwinie i około 2-3 łyżek soku z brzoskwiń. Mieszamy. Na ciasto nakładamy ciemny krem, na ciemny krem nakładamy krem jasny. Posypujemy kakao przed podaniem. Chłodzimy w lodówce

Made By Mom And Son
delikatne ciasto z czereśniami i budyniową pianką 402

zmieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Mocno schłodzone masło ścieramy do mąki na tarce o dużych oczkach lub siekamy nożem. Dodajemy żółtka i szybko zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na 2 porcje : 2/3 i 1/3. Każdą porcję owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 1 godz. Blachę o wymiarach 33 cm x 21.5 cm wykładamy papierem(...)oleju 2 budynie śmietankowe bez cukru dodatkowo: 500 g czereśni Czereśnie myjemy, usuwamy ogonki, drylujemy, dzielimy na połówki. wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy porcjami cukier cały czas miksując wsypujemy delikatnie budyń a następnie cienkim strumieniem wlewamy olej oraz ekstrakt waniliowy. Na wystudzone ciasto wykładamy pianę budyniową. Na pianę wykładamy czereśnie przeciętą częścią do góry, lekko wciskamy

Domowy Smak Jedzenia
Torcik Baileys. 188

ciasto i pieczemy do suchego patyczka, czyli około 40-50 minut. Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy. Ciasto ma tendencję do wybrzuszeń, należy je odciąć, ale zachować. Równe ciasto dzielimy na trzy blaty, a odcięty wierzchni kawałek kruszymy na drobne kawałki. Jeśli lubicie, możecie przygotować poncz na bazie kawy i likieru Baileys, lub dobrze osłodzonej herbaty (ja nie nasączałam(...)obrotach do powstania gładkiej, puszystej masy. Chłodzimy około 15 minut.      Schłodzony krem dzielimy na trzy części. Spodni, zimny blat układamy na paterze, przekładamy pierwszą porcją kremu, na nim układamy drugi blat, drugą część kremu, trzeci blat i ostatnią porcję kremu. Wierzch ciasta dekorujemy okruchami z odciętego kawałka. Torcik chłodzimy co najmniej 2 godziny. DEKORACJA: cukrowe jajeczka ryż

Rozpustne gotowanie
Kluski z mięsem 142

przecisnąć przez prasę.   Wyrównujemy ziemniaki i dzielimy na cztery równe części , 1/4 część wyjmujemy i wsypujemy mąkę tak żeby przykryła dołeczek. Dodajemy jajko, sól i wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części i z każdej formujemy wałek i tniemy go na 2-3 cm krążki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na złoty kolor. Mięso zmielić połączyć

magiczna kuchnia Kasi
Maminkowe racuchy 168

duże jabłka Do dzieła! Zaczynamy od zrobienia zaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było(...)Dokładne rozciera to drewnianą łyżką i gdy ciasto jest jednolite pozostawia do wyrośnięcia( niby powinno podwoić objętość ale ono jest dość rzadkie więc nie wiem czy tak się stało, co prawda gdy postawiłam miskę z ciastem przy gorącej patelni to prawie mi uciekło no ale...). Następnie Mamninka (a za nią i ja) dzieli ciasto na pół i do jednej części

sierotka maRysia w kuchni
Kruche ciasteczka orzechowe 170

pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek z dziurką było tyle samo

kruche babeczki
domowe bułeczki mleczne 499

dokładnie mieszamy z letnim mlekiem oraz cukrem. Dodajemy mąkę, olej lub masło, sól i wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 – 20 min. do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 12 w miarę równych kawałków. Formujemy bułeczki, spłaszczamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawimy na ok. 15 min. podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do piekarnika nagrzanego

Domowy Smak Jedzenia
Miodownik z orzechami i masą grysikową 707

Mleko oraz miód podgrzewamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wszystkie składniki: mąkę, sodę, jajka, cukier oraz pokrojoną w kostkę margarynę i masę miodową zagniatamy na gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na 3 części i wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Następnie każde ciasto rozwałkowujemy na placek o wymiarach 30 x 20 cm. Możemy do tego użyć trzech równych blaszek

Blog z Apetytem
Chlebki na zaczynie z czerstwego pieczywa na zakwasie 137

suchego pieczywa odłożyć część na chleb następny, musimy go nadal dokarmiać i tak prowadzić ciasto jak przy tradycyjnym przygotowywaniu zakwasu. Sprawdziłam! Ciasto właściwe przygotowane z odłożonej części zaczynu 16 godzinnego, po 3 godzinach nawet nie drgnęło i już wiedziałam, że z tego ciasta chleba nie będzie. Dość często może się tak zdarzać osobom, które przygotowują zakwas tradycyjnym sposobem. Pozornie może(...)ciasto właściwe może nie wyrosnąć. Ciasto właściwe 550g zaczynu / całość /, 450g mąki pszennej typ 650 lub 750, 100g mąki żytniej razowej, 270g wody, 12g soli, dodatkowo odrobinę mąki do podsypania. Składniki ciasta łączymy i wyrabiamy drewnianą łyżką do dobrego połączenia. 4-5 minut. Przykrywamy miskę z ciastem i pozostawiamy do wstępnej fermentacji na około 1 godzinę. Po tym czasie dzielimy

Leśny Zakątek
Leniwe z ricottą 115

szkl mąki pszennej + do podsypania oraz : 2 l wody łyżka oleju łyżeczka soli Przygotowanie: Ricottę mieszamy z jajkiem i cukrem a następnie dosypujemy mąkę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części i przekładamy na posypaną mąką stolnicę. Z każdej porcji ciasta formujemy wałek, lekko go spłaszczamy i kroimy po skosie na kawałki (małe lub większe-jak lubimy). W dużym garnku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
KRUCHE, BEZCUKROWE MAZURKI NA SPODZIE Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ WYPEŁNIONE CZEKOLADĄ I PIANKĄ Z SUSZONYCH MORELI 171

mąkę układam na niej resztę składników siekam wszystko nożem i ugniatam szybko do połączenia składników owijam ciasto folią i wkładam do lodówki na ok. 2 godziny po tym czasie dzielę ciasto na dwie części, rozwałkowuję na papierze do pieczenia, wykrawam prostokąt, z odciętego ciasta  wylepiam boki, wycięłam też zajączki nakłuwam ciasto gęsto widelcem i wkładam na ok. 30 minut

Upiecz sobie babeczkę
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 151

ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut.  Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy

Pause Gotowanie!
Ciasto Snickers 148

włoskie 20 dag, miód 2 łyżki, masło 10 dag, cukier 10 dag, Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną, następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.  Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą z nich rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Dwie części ciasta pieczemy w 180 st. C przez 15 min. do zezłocenia. Na trzecią część miodowego blatu, przed

kulinarne odsłony pati
Domowe gnocchi 269

wystudzeniu obieramy ze skórki i rozcieramy praską do ziemniaków lub mielimy w maszynce. Do ziemniaków dodajemy sól, mąkę, pieprz i jajko. Zagniatamy jednolite ciasto, ale nie wyrabiamy zbyt długo. Ciasto dzielimy na kawałki i rolujemy w wałki o średnicy 1,5-2cm. Ciasto będzie się lepiło, więc należy podsypywać mąką. Wałeczki kroimy na 1-1,5cm kawałki. Formujemy kulki

Czerwona Porzeczka
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 182

zagniatamy. Zostawiamy do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 godz. W trakcie wyrastania ciasto składamy dwukrotnie (Trufla ładnie pokazała o co chodzi na swoim blogu). Następnie dzielimy ciasto na 2 części. Ja z jednej uformowałam okrągły bochenek i włożyłam go do koszyczka do wyrastania. Z drugiej części uformowałam bułeczki i ułożyłam w formie do pieczenia. Chleb w koszyczku zostawiamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łaciata babka kawowo - waniliowa 2697

cukrem i cukrem waniliowym do powstania puszystego puchu. Nadal miksując dodajemy jajka. Następnie dodajemy w dwóch partiach na zmianę mąkę z proszkiem i solą oraz mleko.  2. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 5 łyżeczek kawy rozpuszczalne (jeśli ciasto zbyt mocno się zagęści dolewamy odrobinę mleka), miksujemy do połączenia składników. Drugą pozostawiamy bez dodatków. Keksówkę

Szefowa kuchni
Czarny chleb we wrześniowej piekarni 159

pierwszej prędkości i przez 4 minuty na drugiej prędkości. Konsystencja dosyć ścisła, trudno mieszać łyżką. Ciasto jest bardzo klejące. Pozostawiamy pod przykryciem na 30-45 minut – fermentacja wstępna. Dzielimy ciasto na bochenki lub przekładamy do keksówek. Pomimo kleistości z ciasta da się uformować bochenki – mokre ręce sobie poradzą. Chlebki smarujemy mokrymi rękoma i posypujemy czarnuszką. Foremki przykrywamy folią. Czas wyrastania

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis #62 FIT ciasto WZ 165

wcześniej. Jogurt wykładamy na sitko nałożone na miskę i wkładamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia jogurt przekładamy do miski i ubijamy przez chwilę mikserem dodając cukier. Wystudzone ciasto dzielimy na dwie części i przekładamy 2/3 masy jogurtowej. Pozostałą częścią smarujemy wierzch ciasta. Może je dowolnie ozdobić robiąc na przykład  owocami. Ciasto przechowujemy w lodówce. Na drugi

Health-Fit-Life
Szaszłyki z naleśników do zupy 174

ćwikły z chrzanem (użyłam firmy Jamar ) łyżka cukru sól Dodatkowo: masło, margaryna, olej do smażenia Mleko, mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól, łyżkę oleju i wody miksujemy na gładkie ciasto. Dzielimy je na pół i do drugiej połówki dodajemy ćwikłę. Dokładnie mieszamy. Gotowe ciasta odstawiamy na około 10 minut. Kluczem do udanych naleśników jest dobra, teflonowa patelka, która musi zostać

PatiGotuje
Drożdżowe "takie coś" 159

cukru, 100 ml mleka i 6 dkg mąki przygotowujemy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. Dodajemy szczyptę soli, wanilię, pozostały cukier i mleko, 4 żółtka, 22 dkg mąki i miksujemy, Ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao i miksujemy. Do jasnej części ciasta dodajemy 7 dkg mąki  i wyrabiamy. Do ciemnej dodajemy 5 dkg mąki i wyrabiamy

Maminek kulinarny
bułki "gyros" 158

Mięso po przyprawieniu wstawiamy do lodówki na minimum 3 h i potem smażymy na patelni. Przygotowujemy ciasto drożdżowe takie jak na bułki kliknij tutaj Jak mięso się wystudzi, to dzielimy ciasto na porcje, wałkujemy i zawijamy do środka nasz gyros. Potem smarujemy rozbitym jajkiem, posypujemy lub nie rozmarynem i nacinamy... Tak przygotowane bułki pieczemy w 200 st.C  przez

chleba naszego
Sernik z gotowanym budyniem 159

polecam..ja na pewno jeszcze kiedyś zrobię, tylko zmniejszę ciut  ilość ciasta kruchego i dam owoce, bo tym razem jest bez owoców. Ciasto dodaję do wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę -Słodkości na Dzień Babci ..no, i dla dziadków też.Razem ze mną ciasta piekły :cdn. Ciasto 40 dkg mąki 20 dkg masła 10 dkg cukru 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka z budyniem 223

łyżeczki cynamonu, 2 budynie waniliowe, 4 łyżki cukru, 750 ml mleka, woda. Wykonanie: Mąkę, masło, cukier, cukier waniliowy, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia wymieszać i zagnieść z nich ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki a drugą do zamrażalnika. Kiedy ciasto się chłodzi obieramy i myjemy jabłka i kroimy je w kostkę 2×2 cm. Do garnka

paapilotkaa
Placek snickers. 135

przygotowania: Margarynę rozpuszczamy na parze. Kiedy będzie cała rozpuszczona dodajemy cukier i mieszamy aż się rozpuści. Margarynę z cukrem łączymy z mąką i proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy żółtka. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem wanilinowym na sztywno. Układamy kolejno: ciasto, śmietana, ciasto, kajmak

Magia jedzenia.
Kruche ciasto z budyniową pianką i brzoskwiniami 332

proszek 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki oleju Dodatkowo: 500 g brzoskwiń świeżych lub z puszki, lub dowolnych owoców Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy na dwie części i wkładamy do zamrażarki na ok. 1 godzinę. Połowę ciasta rozwałkowujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy

Czerwona Porzeczka
Chleb pszenno-żytni na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 114

minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy

Marder&Marder Manufacture
Pierogi brokułowo-ziemniaczane z ricottą i młodym jęczmieniem 157

ugotowany na parze, ale warto przygotowywać z nim różne dania. Ja tak przemycam go Córce, bo ugotowanych różyczek nie chce, a jak jest w czymś to chętnie je ;) Składniki: Ciasto: 3 szkl. mąki tortowej 1 łyżka oleju rzepakowego woda ciepła ile zabierze (u mnie około 1/2 litra) Farsz: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 brokuł 250g serka ricotta 1 łyżka młodego(...)ziemniaków i rozgniatamy tłuczkiem. Otrzymane pure łączymy z rocittą, wsypujemy młody jęczmień i przyprawiamy do smaku. Ciasto: mąkę przesiać, dodać olej rzepakowy i stopniowo dolewać wodę cały czas zagarniając i mieszając mąkę. "Kluchy" z zawilgoconej mąki zagniatamy aż do uzyskania elastycznego ciasta. Dzielimy na dwie połowy i jedną przekładamy do miski przykrytej ściereczką. Pozostawioną połowę ciasta rozwałkowujemy na grubość około

Kolorowy Przepisownik
Ciasto Snikers 343

łyżki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: Puszka masy kajmakowo-orzechowej Helio 100 gram orzechów ziemnych Helio Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone masło, jajka, cukier, miód oraz sodę, zagniatamy ciasto, dzielimy na trzy równe części. Trzy jednakowe formy (24x24cm.) wykładamy papierem do pieczenia, ciasto wałkujemy i wykładamy na dno blachy. Wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut w temperaturze

Bajeczna Kuchnia
Chleb pszenny na zakwasie pszennym (chleb z Vermont) 124

minutach i drugi raz po kolejnych 50 minutach. To znaczy wkładamy dłonie pod spód ciasta i naciągamy je ze spodu na górę. Po upływie 2,5 godziny dzielimy ciasto na 2 równe części i formujemy bochenki. Układamy je w wysypanych mąkach koszach wzrostowych. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 2,5 godziny. Blachę piekarnika (wyłożoną papierem do pieczenia) nagrzewamy

Marder&Marder Manufacture
Drożdżowe ślimaczki z serem 88

elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. W tym czasie twaróg dobrze rozgniatamy widelcem, dodajemy cukier i żółtko, dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt grubości 0,5 cm. Na cieście rozprowadzamy ser i zwijamy w rulon. Rulon kroimy w plastry grubości 4-5 cm. Bułeczki rozkładamy

e-PrzepisyKulinarne
Faworki (chrust) na piwie 100

Następnie wałkuję ciasto, składam na pół, ponownie wałkuję i składam. Postępuję tak kilkukrotnie by wtłoczyć do ciasta jak największą ilość powietrza. Odkładam ciasto na kilka minut, by odpoczęło. Ciasto dzielę na 3 części. Każdą część wałkuję cienko- na grubość maksymalnie 1 mm. Ciasto kroję w prostokąty o bokach 2/3 cm- 6/7 cm na środku każdego robiąc nacięcie. Przez dziurkę

Mango Papaja
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 195

elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do wyrośnięcia. Do namaoczonych owoców dodajemy gruszkę  i orzechy. Mieszamy i odlewamy nadmiar płynu. Ciasto dzielimy na trzy częsci. W jedna część wgniatamy bakalie. Odstawiamy. Dwie pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na prostokąt. Smarujemy jajkiem. Wkładamy bakaliowy farsz. Rozprowadzamy równo. Łączymy brzegi ciasta ponad bakaliami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierniczki okrągłe 141

przyprawa do piernika Miód przekładamy do garnka, podgrzewamy go do dokładnego rozpuszczenia a następnie studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, cukier, przyprawę do piernika, jajka i miód. Wyrabiamy ciasto. Dzielimy na 3 cześci i robimy z każdej wałek po czym odkrawamy nożem ciasto po około 3 cm - tak jak kopytka, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, które układamy na blaszce

Kubki smaku
Pierniczki nadziewane marmoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową 174

masłem oraz sodę wymieszaną z mlekiem. Zagniatamy ciasto ręcznie lub robotem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny. 2. Następnego dnia przygotowujemy pierniczki. Ciasto dzielimy na mniejsze części i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka większą szklanką. Na połowę kółek nakładamy pół łyżeczki marmolady oraz trochę skórki pomarańczowej

Na Ciasteczkowych Papierach
Uszka z grzybami 344

wystygnięcia. Mąkę i jajko przekładamy do miski. Stopniowo wlewamy wodę.   Ilość wody jest orientacyjna, zależy ona od wielkości jajka. Ciasto powinno być lepkie i łatwo się rozwałkowywać. Ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy dość cienko. Wystudzony farsz układamy na rozwałkowanym cieście i zawijamy brzeg i dokładnie sklejamy.     Następnie za pomocą kieliszka do szampana wycinamy pół księżyce

Passion of Cooking
Chleb pszenno – orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi - grudniowa piekarnia 158

Gotowe ciasto pozostawić do fermentacji wstępnej na 2 godziny w temperaturze 24 °C. W tym czasie ciasto rozciągamy i składamy trzykrotnie w równych odstępach czasowych co 30 minut. Następnie dzielimy ciasto na dwie równe części i formujemy bochenki, które umieszczamy w koszykach do wyrastania. Fermentacja końcowa trwa godzinę w temperaturze 24 °C. W tym czasie nagrzewamy piekarnik wraz z kamieniem

Stare Gary
Rurki z bitą śmietaną 185

łyżka proszku   szczypta soli     Składniki na bitą śmietanę: 600 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chłodzimy w lodówce . Schłodzone ciasto dzielimy na trzy części i każdą rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm. Z ciasta wycinamy paski o długości ok. 20 cm. i szerokości ok. 2 cm. Metalowe rurki smarujemy masłem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pita - przepis na bułkę 152

Czasem lubię fast foody, ale często staram się wykonywać zdrowsze ich wersje w domu. Tym razem przepis na ciasto na domową pitę. Taką bułkę a'la Pita podaję często z warzywami i smażonym mięsem z kurczaka. Składniki: - 1 2/3 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 450) - 1/2 szklanki wody - 15g świeżych drożdży - 2 łyżki oleju rzepakowego - 1 łyżeczka soli(...)piekarnika Przygotowanie: Drożdże dodaję do ciepłej wody z cukrem i odstawiam na chwilę. Do miski dodaję resztę składników na ciasto i wyrabiam razem z drożdżami. Zagniecione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie dzielę ciasto na 5 równych części. Z każdej z nich robię kulkę i rozwałkowuję na grubość 5mm. Piekarnik nagrzewam razem

Kuchnia co dnia
Marcinek . 207

masła dodać śmietanę i jajka. Utrzeć do połączenia składników. Wsypać mąkę i połączyć całość formując kulę. Ciasto jest miękkie. Jeśli zbyt mocno klei nam się do rąk podsypujemy mąką. Dzielimy ciasto na 12 w miarę równych części. Przygotowujemy sobie najlepiej spody od tortownicy, lub na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o potrzebnej średnicy  (u mnie 26 cm) Rozgrzewamy piekarnik

Malinowa Kawiarenka
Bułeczki śniadaniowe – podwójnie serowe 179

dodane ‘ekstra’, tym bardziej miękkie i puszyste będą Wasze bułki. Wyrobionemu ciastu dajemy kilka minut odpocząć na blacie.   Ścieramy na tarce o drobnych oczkach żółty ser. Gotowe ciasto dzielimy (najlepiej z pomocną kuchennej wagi) na 6 lub 8 porcji. Każdą porcję ciasta formujemy w małą, okrągłą bułkę. Rozpłaszczamy porcję ciasta na stolnicy w okrąg, następnie składamy do środka brzegi

Karo in the Kitchen
Szarlotka pod owsianą kruszonką z jagodami 180

ciasto wsypuje do miski i zagniatam do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto chłodzę w lodówce ok. 30 minut.  Przygotowuję tortownicę (20 cm średnicy), smaruję ją olejem kokosowym. Ciasto dzielę na dwie części (jedna na wyłożenie tortownicy, druga na kruszonkę). Wykładam tortownice ciastem, na ciasto wykładam gotowe jabłka, na jabłka kruszę ciasto na kruszonkę. Całość posypuję mrożonymi jagodami. Szarlotkę należy

Pause Gotowanie!
Bułeczki drożdżowe z czarnymi porzeczkami 142

minuty i wkładamy do wysypanej mąką miski na około godzinę (oczywiście ponownie przykrywamy ściereczką). W międzyczasie porzeczki myjemy i przebieramy, po czym łączymy z kilkoma łyżkami cukru waniliowego. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 kawałków. Każdy lekko rozwałkowujemy, w środek nakładamy nadzienie i zasklepiamy ciasto formując bułeczkę. Tak przygotowane bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej papierem, łączeniem do dołu. Wstawiamy do piekarnika

W poszukiwaniu inspiracji
Mini pizze. 158

godzinkę, żeby wyrosło podwajając swą objętość.      Przygotowujemy dodatki. Cebulkę kroimy w kostkę, szklimy na oleju, dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy, doprawiamy sola i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem

Rozpustne gotowanie
Półfrancuskie rogaliki z marmoladą z płatków róży i truskawek. 124

wzór kruszonki odkładamy mikser i szybko zagniatamy ciasto, by powstała zwarta kula. Ciasto wkładamy do zamrażarki na 30 minut lub do lodówki na co najmniej 60 minut. Schłodzone ciasto dzielimy na 4 części, każdą formujemy w kulę, a następnie rozwałkujemy na dość cienki placek. Powstałe koło dzielimy na 8 równych części. Łyżeczkę nadzienia nakładamy na każdy trójkąt i zwijamy ciasto

Rozpustne gotowanie
Pleśniak 160

pieczenia (ułatwia wyciąganie ciasta z formy), można też zrobić w okrągłej tortownicy 23-24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, 4 żółtka oraz proszek do pieczenia i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 części i do jednej dodajemy kakao i jeszcze chwilę wyrabiamy. Ciasto wkładamy do zamrażalnika na ok. godzinę. Najpierw wyciągamy jasną część ciasta i ścieramy na tarce

Kuchenne Wariacje
Ulubiona szarlotka! 108

kostkę, część ścieramy na tarce. Dosypujemy do nich cynamon, cukier waniliowy i cukier puder i dokładnie mieszamy. Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy żółtka, cukier, proszek do pieczenia - zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i wkładamy na 30 minut do lodówki. 1 częścią ciasta wylepiamy dno formy (ja użyłam o średnicy 24 cm), nakłuwamy i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Tradycja w formie pleśniaka 166

smażone z cukrem i laską wanilii; sprawdzą się też z węgierek, porzeczek i innych kwaskowych owoców) Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek i proszku do pieczenia zagniatamy szybko kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części i do jednej wrabiamy kakao. Z kawałków ciasta formujemy walce i chowamy do zamrażarki na około godzinę.  Prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia

les mirabelles
Faworki Neli Rubinstein po raz pierwszy czyli Slodki Czwartek odc.71 i Maly Lakomczuch w Kuchni odc.33 170

wrzucenie kawałka ciasta. W dobrze rozgrzanym tłuszczu faworki od razu wypływają na powierzchnię, a wokół smażącego się ciasta robi się bardzo dużo bąbelków powietrza. Duży talerz wykładamy ręcznikami papierowymi. Ciasto dzielimy na 4-5 części. każdą, kolejno, wykładamy na blat podsypany mąką. Resztę ciasta zawijamy ponownie w folię. Rozwałkowujemy ciasto najcieniej jak potrafimy. W razie potrzeby podsypujemy je jeszcze mąką

Dzieje kuchennej Wiewióry
Piernikowe gofry 261

wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na tyle części ile chcemy zrobić gofrów. Rozwałkowujemy je cienko i układamy ciasto na formie od gofrów, przygniatamy je wałkiem, możemy pomóc sobie trochę palcami, aby ciasto weszło

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Razowe krakersy, chlebki 112

wodę, olej, miód- połączyć ze sobą wszystkie składniki i wyrobić jednolite ciasto- zawinąć cisto w folię spożywczą i odstawić na ok 20 minut- rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- gotowe ciasto dzielimy na części 3-4- natłuszczamy olejem blat stołu lub stolnicy i rozwałkujemy ciasto na grubość ok 3-4  milimetry- wykrawamy prostokąty np. radełkiem na wielkość jaka nam odpowiada

Basia w kuchni
Piernik staropolski ETAP II i III 155

ETAP II 4-5 dni przed świętami -  Ciasto dzielimy na 3 równe części, rozwałkowujemy na kształt blaszki na papierze do pieczenia (ciasto ma mieć nie więcej niż 5 mm), pieczemy w 180st C. przez 15-20 min. Takk robimy z każdym kawałkiem ciasta.POWIDŁA ŚLIWKOWE:1 słoiczek powideł śliwkowych (410g)150 g suszonych śliwekstarta skórka z 1/2 pomarańczy1/3

charlotte gotuje
TURECKIE CHLEBKI Z KURCZAKIEM 194

płyn odparuje. Łyżką cedzakową (aby jeszcze dodatkowo odcedzić ew.płyn) przekładamy kurczaka do miski. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz starty na drobnych oczkach ser. Mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą. Ciasto dzielimy na 5 części, każdą z nich lekko rozwałkowujemy na kształt prostokąta (moje ciasto było klejące, musiałam więc podsypać dodatkowo mąką). Każdy prostokąt smarujemy łyżeczką ketchupu i układamy

Walijskie Pichcenie
Kruchy placek ze śliwkami 228

śliwek, 3 łyżki cukru. Przygotowanie:       Do miski wkładamy wszystkie składniki na ciasto oprócz kakao. Ciasto zagniatamy ręcznie, aż powstanie nam kulka. Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i ponownie zagniatamy. Każdy kawałek ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 20 minut. W tym czasie ze śliwek usuwamy pestki

Aga w kuchni
Kruche ciasteczka herbaciane z borówkami 147

borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto wałkujemy podsypując delikatnie mąką formując prostokąt. Z ciasta wykrawamy kwiatki, w każdym kwiatku robimy na środku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię