ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:45/616)

Łatwe ciasto z rabarbarem i truskawkami 116

wymówek, nie ma migania się. Zróbcie koniecznie takie - pomogę Wam. Jak zrobić ciasto z rabarbarem ? Koniecznie kupcie składniki  -  nie trzeba tu wiele. Potem, zakasajcie rękawy... i do dzieła. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niewymagające. Wystarczy niewiele czasu, a będziecie mogli się cieszyć jego smakiem. ŁATWE CIASTO  Z RABARBAREM  I TRUSKAWKAMI Składniki: 150 g masła

kolorowotorcikowo
PRZEKŁADANIEC BAKALIOWY 124

prawie biała), następnie dodajemy ją delikatnie do ciasta. 3. Wlewamy zaczynkę drożdżową, oraz roztopione i przestudzone masło. Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto. 4. Odstawiamy na ½ godziny żeby podwoiło objętość. 5. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na cienki placek. 6. Na każdej warstwie ciasta układamy owoce (róża, śliwki, agrest, truskawki, gruszki, wiśnie, porzeczki, borówki wszystkie odcedzone z syropu

Marcepanowa kuchnia
Babka cynamonowa z ciasta drożdżowego 145

blat podsypany mąką i rozciągam dłońmi. Następnie rozwałkowuję na prostokąt o grubości około 4 milimetrów. Górę ciasta maluję dokładnie i obficie roztopionym masłem i posypuję cukrem z cynamonem. Następnie ciasto dzielę wzdłuż na pół i na pół w poprzek, każdy kawałek zwijam jak roladę. Zwinięte ciasto kroję w krążki i układam w foremce wysmarowanej tłuszczem (dokładnie pokazałam to na filmiku

Uwaga Babcia Gotuje
Glinicki przekładaniec drożdżowy – kuchnia podkarpacka 251

mamy doświadczenia w ocenie gotowości ciasta, korzystajmy z babcinej metody: zagniećmy ciasto tyle razy, ile jest dni w roku :). Na koniec dodajemy do ciasta skórkę otartą ze sparzonej cytryny. Ciasto dzielimy na cztery części. Blaszkę wielkości 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozwałkowujemy jedną część ciasta i przenosimy je do formy. Rozkładamy na niej połowę masy orzechowej, a następnie przykrywamy

Trzeci talerz
ORZECHOWA ROLADA Z BIAŁYM MAKIEM I KOKOSEM 194

proszkiem do pieczenia. Dodajemy kawałki masła, całe jajko oraz serek waniliowy i zagniatamy ciasto, aż będzie sprężyste. Jeżeli lepi się nam do dłoni to podsypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając

Kuchnia MagdaLeny
Najlepsze i Najprostsze Wilgotne Ciasto Marmurkowe 495

każdym miksujemy minimum 1 minutę). Ciągle mieszając dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Na końcu wlewamy śmietanę i łączymy wszystkie składniki do otrzymania gładkiej konsystencji. Ciasto dzielimy na 2 części - jedną troszkę większą od drugiej. Do naczynia z z mniejszą ilością ciasta dodajemy kakao oraz mleko i mieszamy do otrzymania gładkiej masy. Obydwie formy - keksówki (każda

Słodka Strona
MIODOWNIK Z MASĄ BUDYNIOWĄ, KAJMAKIEM I ORZECHAMI W KARMELU 196

kawałeczek. Przepisów na ciasto miodownik w internecie pełne, tylko szkoda, że te miodowniki to ciasta prawie bez miodu, bo w większości przepisów mowa o dwóch łyżkach miodu i ja się tak czasami zastanwiam co takie ciasto ma współnego z miodownikiem? Nie wiem... Prwadziwe ciasto miodownik, swój zapach, smak i wyjątkowy aromat zawdzięcza właśnie dodatkowi miodu, ciasto wtedy ma też określoną(...)nazywajmy takie ciasta miodownikiem ale może cukrownikiem? ;-))) hehehe Ciasto jest dość proste w przygotowaniu, ale wymaga około godziny pracy w kuchni, jest trochę zabawy z pieczeniem blatów ciasta, ale się opłaca. Smak ciasta jest też wyjątkowy poprzez użycie powideł śliwkowych, wybierzcie te najlepszej jakości, mocno kwaskowate. Ciasto idealnie się przechowuje w lodówce. PRZEPIS NA MIODOWNIKA ciasto na trzy blaty

SMYKWKUCHNI
Domowe hot-dogi 167

Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, dolewamy oliwę i ciepłe mleko. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je pod przykryciem na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dzielimy ciasto na 5 części. Każdą część rozwałkowujemy, smarujemy odrobiną ketchupu, układamy po plasterku żółtego sera i kładziemy parówkę. Zawijamy ciasto w rulon i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut

słodkie i nie tylko historie kulinarne
EXPRESOWA BABKA ZEBRA + FILMIK 563

sztywną pianę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy, wlewamy jajka, mleko i olej. Dalej mieszamy aż składniki się połączą, Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy.  Ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao do drugiem mąkę i dokładnie mieszamy oba ciasta.  Formę na babkę smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą, wlewamy naprzemiennie ciasto, ciemne

Kulinarne Fantazje Marioli
Kolorowe naleśniki 199

mleka lub wody Przygotowanie: Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę miksujemy. Na końcu dodajemy wodę.    Na patelni topimy masło i wlewamy je do ciasta, które cały czas mieszamy. Ciasto dzielimy na cztery części i do każdej z nich dodajemy składnik, który doda koloru.  Do ciasta ze szpinakiem być może trzeba będzie dodać trochę mleka lub wody, aby miało

bistro mama
Przekładany makowiec Kazi 169

odstawiamy do wyrośnięcia. Mleko, cukier, miód, masło, cynamon, startą skórkę z cytryny , mieszamy z mielonym makiem oraz rodzynkami, podgrzewamy chwilę , odstawiamy do wys tudzenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na 3 części, pierwszą część rozprowadzamy na blaszce, można pomóc sobie małym wałeczkiem do ciasta, na ciasto kładziemy 1/3 części masy makowej,  przykrywamy następną częścią ciasta, przekładając makiem

kgwjanczewo
Pizza 140

godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie jeszcze raz zagniatam ciasto (około 1 minuty) i ponownie odstawiam do wyrośnięcia na    pół godziny. Po tym czasie dzielę ciasto na cztery części i formuję 4 kulki, lekko spłaszczone. Układam jest w odstępach od siebie, przykryte ściereczką. Ja ciasto piekę na specjalnym kamieniu do pieczenia pizzy i z czystym

Kuchnia Bon Appetit
jesienne kruche ciasto ze śliwkami 161

cukrem, cynamonem oraz jajkiem. Dodajemy masło, siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do foliowego woreczka o schładzamy w lodówce przez ok. 30 min. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części, jedną wylepiamy dno tortownicy (24 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia). Ciasto podpiekamy w 180 st. C. Następnie na podpieczone ciasto wykładamy równomiernie śliwki, ścieramy

Domowy Smak Jedzenia
KRUCHE ROGALIKI Z MARMOLADĄ 130

Dodatkowo: cukier puder, marmolada twarda wielowocowa Jamar , 1 białko WYKONANIE W misie malaksera umieszczamy suche składniki, dodajemy masło pokrojone w kostkę, żółtka oraz śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto dzielimy na 2 części, wkładamy do woreczków foliowych, umieszczamy w zamrażarce na 30 min. Schłodzone ciasto chwilę wyrabiamy, formując kulkę, rozwałkowujemy na ok. 0,3 cm. Tniemy na 8 trójkątów

słodki bratek
Paszteciki na piwie. 171

swego czasu naprawdę nagminnie z niego korzystałam. Często wracam do starych, sprawdzonych receptur, by cieszyć się ich smakiem na nowo i dzielić się nimi z najbliższymi. Paszteciki na piwie (i do piwa ;)) charakteryzują się kruchym, smakowitym ciastem, idealnie harmonizującym się z soczystym nadzieniem. Co do nadzienia właśnie, posłużyć nam może za nie niemal wszystko na co mamy ochotę np. kapusta(...)doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Smażymy, aż płyn z pieczarek odparuje, a cebulka się apetycznie zezłoci.  DODATKI: żółtko sezam, mak, czarnuszka lub ziarna kminku      Schłodzone ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą z nich wałkujemy na prostokąt o grubości około 3 milimetrów, Wzdłuż dłuższego boku rozkładamy część nadzienia i zwijamy jak roladę. Teraz rulon dzielimy

Rozpustne gotowanie