ciasto na niedziele - 9234 przepisów (strona:54/616)

Pączki tradycyjne z dżemem 198

odstawiamy pod przykryciem na 2 godz do wyrośnięcia. Ciasto powinno potroić swoją objętość.  Ja użyłem piekarnika z funkcją do wyrastania ciasta i potrwało to 35 min. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą z nich wałkujemy na grubość 1 cm i wycinamy za pomocą szklanki kółka ciasta. Powtarzamy tą czynność do wyczerpania ciasta. Kółka układamy na posmarowanej olejem powierzchni

Kuchnia Łukasza
Szarlotka z musem jabłkowym z nutą kokosu 186

minut.  W tym czasie blachę smarujemy masłem i obsypujemy.... grubą warstwą wiórek kokosowych! Wspaniale otoczą ciasto i dodadzą szarlotce kokosowej nuty! Praktyczne i przepyszne! :)  Wracamy do ciasta: dzielimy je na dwie części. Pierwszą rozwałkowujemy na wielkość blaszki, przekładamy do niej i ewentualnie dociskamy boki, aby ciasto było "na wymiar". Na pierwszą warstwę umieszczamy mus jabłkowy i delikatnie łyżką

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Miodownik z wkładką serową 309

temp. 180st C.   2. Miodowniki: Mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat. Dodajemy posiekaną margarynę, jajka, cukier puder, sodę oczyszczoną, szczyptę soli oraz miód. Siekamy i zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Każdą zawijamy osobno w foliowe woreczki i wkładamy do lodówki na min. 30minut.  Schłodzone ciasto wałkujemy na prostokąt wielkości blaszki. Przekładamy, dziurkujemy widelcem i pieczemy

Kuchnia w czekoladzie
Szarlotka tatrzańska 170

czytaj: cukrem pudrem) ;) Im więcej jabłek użyjecie, tym ciasto będzie wyższe i smaczniejsze :) Ja do swojej szarlotki użyłam trzynastu jabłek i gdybym pod ręką miałam więcej, myślę, że spokojnie dorzuciłabym jeszcze przynajmniej cztery :) Użyłam jabłek twardych i słodkich, ale możecie użyć odmian typowo „szarlotkowych”. Przepis pochodzi z bloga www.mojewypieki.com Składniki: Ciasto: 500 g mąki krupczatki 250 g masła (schłodzonego(...)cynamonu ok. 1/3 szklanki cukru (jeśli jabłka są bardzo słodkie można dać mniej) 3-4 czubate łyżki bułki tartej Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce i szybko zagniatamy ciasto. Dzielimy ja na dwie części: 1/3 i 2/3. Mniejszą cześć zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy (moja o wymiarach 20x30 cm) wyłożonej papierem

MyCookBook.pl
Rosół z makaronem 219

żółtko - 2 łyżki oliwy - 1/4 szklanki wody Przygotowanie makaronu: Zagniatamy ciasto z podanych składników, dbając by nie dodać zbyt dużej ilości wody. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki. Dzielimy ciasto na części i przepuszczamy przez prasę do uzyskania pożądanej grubości. Suszymy długie pasma makaronu na wieszaku. Gdy podeschną, zdejmujemy, podsypujemy lekko mąką i kroimy na krótsze słupki. Gotujemy krótko

Życie zamknięte w smaku
Jagodzianki – letnie drożdżówki z jagodami i kruszonką 253

lepkie. Formujemy z wyrobionego ciasta kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ją czystą ściereczką i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Gotowe ciasto dzielimy na 12 równych części (przyda się tu waga kuchenna – moje bułki miały po około 70-80g ciasta każda). Lepimy kulki, podczas dalszego przygotowania bułek pilnujcie, żeby podzielone ciasto było przykryte

Karo in the Kitchen
tradycyjny sernik krakowski 179

śmietanę/jogurt. Staramy się formować ciasto rękami jak najkrócej. Formujemy z ciasta kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Po upływie tego czasu dzielimy ciasto na 2/3 i 1/3. Mniejszą część wkładamy z powrotem do lodówki. Większą część rozwałkowujemy na wymiary blachy i przenosimy do niej ciasto (wcześniej wykładamy blachę papierem do pieczenia

chili & sugar
Kruche ciasto z truskawkami 621

oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru pudru. Wykonanie: Mąkę musimy przesiać z proszkiem do pieczenia i z cukrem a następnie wymieszać z żółtkami. Dodajemy margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części w proporcjach 40% i 60% i wkładamy do zamrażalki na 60 minut. Większy kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na brytfankę wyłożoną papierem

paapilotkaa
Pyszne pszenne bułeczki kajzerki/ Domowe wypieki 179

zrobić taka typowa sprężysta jak plastelina masa. Miskę, w której wyrabialiśmy ciasto smarujemy delikatnie masłem, wkładamy wyrobioną masę, przykrywamy szmatką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po godzinie dzielimy ciasto na 9 części, formujemy w dłoniach bułeczki, nożem nacinamy ślad gwiazdy (choć nie jest to konieczne, Ja nacięłam tylko na trzech bułeczkach) i układamy na lekko wysmarowanej masłem silikonowej

upichcona
Tarta tatin z pomidorkami 137

przygotowane ciasto chowamy do lodówki na 30 minut. Czynność tą (wałkowanie i składanie) należy powtórzyć dwukrotnie w odstępach 30 minutowych - wtedy ciasto musi schłodzić się w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, jedną chowamy do zamrażalnika, bądź lodówki jeżeli chcemy je wykorzystać w ciągu najbliższych dni. Ciasto rozwałkowujemy na wymiar naszej formy. Tartę piekłam w żeliwnej patelni o średnicy

Plate of Joy
Domowa Pizza z Trzema Serami i Wędzonym Łososiem 171

dobrze wyrabiamy, przekładamy do oprószonej mąką miski, smarujemy górę olejem i odkładamy z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1,5 godziny).   Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy

Słodka Strona
Pizza ze Szpinakiem, Pieczarkami i Serkiem Brie 224

Następnie dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy do zrumienienia. Wrzucamy szpinak i wszystko razem gotujemy do momentu wyparowania ewentualnej wody. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części i formujemy (za pomocą wałka lub ręcznie) spody na pizze, pozostawiając szersze brzegi. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy, posypujemy szczyptą

Słodka Strona
Kruchy jabłecznik z rodzynkami i cynamonem 181

łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i jajka. Na koniec dodajemy po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części: 2/3 i 1/3. Średniej wielkości blaszkę smarujemy tłuszczem, a następnie rozprowadzamy cienko, palcami 2/3 ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka

Smakowy Raj
Trójplacek 386

masła 5 żółtek 1 łyżka śmietany 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i hakiem do ciasta kruchego lub ręcznie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy pierwszą część ciasta. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku, około 30 minut

Made By Mom And Son