już nie smarujemy. Delikatnie przekładamy ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w temperaturze 160 ºC przez około 40 minut lub do tzw. suchego patyczka ustawiając piekarnik góra- dół. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, następnie wycinamy równe 3 blaty. Teraz przechodzimy do przygotowania mas. Zazwyczaj robię to tak że rozpuszczam żelatynę w jednej dużej miseczce a później dzielę na 2 czy 3 części
Życie zaczyna się w kuchnikonfitura śliwkowa cukier puder Do dzieła: Orzechy ubijamy w moździerzu z łyżeczką brązowego cukru. Do niedużej miski przesiewamy mąkę, sodę oczyszczoną, sól oraz cynamon. W drugiej, większej misce miksujemy masło z pozostałym cukrem, aż do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie dodajemy ubite orzechy, jajko, starty imbir i miksujemy, aż do połączenia składników. Możecie również zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto dzielimy
Spektrum Smakuwspółpracuje z żelatyną. Do dzieła! ;) Składniki: na owsiany spód: 250 g płatków owsianych 2 banany 50 g oleju kokosowego nierafinowanego Płatki owsiane drobno zmielić, np. w malakserze. Banany zmiksować na gładkie puree. Olej kokosowy przełożyć do miseczki i rozpuścić podgrzewając przez ok. 10 sekund w mikrofalówce. Wszystkie składniki zagnieść ze sobą na jednolite ciasto. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni
Kuchnia EllieIdealne śniadanie na leniwą niedzielę. Placki z twarogiem. Postaram się tu wrócić na stałe (jeśli nie teraz, to w grudniu), ale na razie obowiązki szkolne wzywają. placki z twarogu Przepis: własny / 1 - 2 porcje / pół kostki twarogu (ok. 120 g) białko jaja 30 ml mleka 35 g mąki pszennej ew. łyżeczka cukru do ciasta olej do smażenia Białko, twaróg
tost z dżememzrobię za dużo, ale wtedy dzielę się z innymi, ważne aby czas spędzony między garami był radością i odpoczynkiem, a nie smutnym obowiązkiem!. No cóż każdy ma jakiegoś bzika.... Składniki na ok. 15 sztuk: 75 dag mąki pszennej 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka 12 dag masła 15 dag cukru 1 jajo, żółtko do ciasta i białko do smarowania
Apetyczna babeczkastopni, wkładamy ciasto i podpiekamy je przez dziesięć minut. Wyjmujemy placek i układamy na nim pokrojone w plastry pieczarki. Całość skrapiamy oliwą czosnkową i wkładamy do piekarnika na kolejne dziesięć minut. Po tym czasie na placku układamy pokrojonego w plastry pomidora, oraz cienko pokrojone plastry sera. Zapiekamy kolejne dziesięć minut, wyjmujemy dzielimy na porcje i podajemy
Miód i pieprzwyrabiam tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Cebule obieram, kroję w kostkę i podduszam na łyżce oleju, aż stanie się szklista, dosypuję mak, mieszam, solę do smaku i studzę. Wyrośnięte wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję uderzając otwartą dłonią i robię wałek, który dzielę na 12 części. Każdą część
Bea(u)ty kitchenmamy w niedziele świeże bułeczki Składniki: - 400 g mąki chlebowej; - 1 łyżeczka soli; - 1 łyżeczka drobnego cukru; - 7 g drożdży suchych; - 120 ml ciepłego mleka; - 175 ml ciepłej wody Wykonanie: Mąkę przesiać z solą do dużej miski, dodać cukru, wymieszać z drożdżami. Następnie wlać wodę i mleko, wymieszać, formułując wilgotne, miękkie ciasto. Wyrabiać na stolnicy lekko posypanej
dom-agi.pldopiekamy jeszcze 15-20 minut. Ciasto po wyjęciu i obstukaniu powinno wydawać głuch dźwięk.Studzimy na kratce.Dawno temu, kiedy zaczynałam się bawić w pieczenie chleba znalazłam ten przepis u Doroty z Moich Wypieków. Po jakimś czasie nabrałam własnych nawyków, co do czasu i zanotowałam sobie najlepiej smakujące mi proporcje w gramach. Swoim doświadczeniem dzielę się z Wami
W kuchni wieczoremsobie różowego ciasta dla księżniczek. Więc rad niewola mamusia musiała coś wymyślić. A co szybko można zrobić jak nie piankę? Więc posiadając mleko skondensowane i 3 truskawkowe galaretki byłam w domu. Więc zaczynamy! Składniki: mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka 3 galaretki truskawkowe barwnik spożywczy czerwony np Dr.Oetker Wykonanie:Mocno schłodzone mleko dzielimy na 3 równe
Malinowe PocałunkiCzas na prościutkie ciasto z bezą :). Brak śliwek nie powinien nikogo zniechęcić do jego upieczenia - wypiek sprawdzi się także z porzeczkami, wiśniami, agrestem, itp. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryzwiązku z tym więcej takich propozycji, ale tymczasem znów coś słodkiego. Dziś będzie to szybkie ciacho bez pieczenia. Idealne kiedy np. sąsiadka, przyjaciółka, rodzina bliższa lub dalsza dzwoni w niedzielę rano i radośnie zapowiada poobiednią wizytę ;) Robi się je etapami i w tak zwanym międzyczasie bez stresu można spróbować sprzątać kuchenny bądź jakikolwiek inny nieporządek. A ciacho wynagrodzi wszelki trud(...)dziś to właśnie on stanowi bazę dla nieco innego deseru. Smaki pozostają te same - czekolada i wiśnie. Zmienia się jedynie forma podania, bo tym razem będzie to właśnie ciasto, w którym zastosowałam kilka sprawdzonych już rozwiązań. Szybki i bezproblemowy spód z ciasteczek przykryłam musem z gorzkiej czekolady, którego ukoronowanie stanowi owocowa, najlepiej kwaskowa galaretka. Prościzna! A efekt murowany :D Ciasto
Ratunku obiadświeżych 3 łyżki cukru 60 g masła szklanka mleka 2 szklanki mąki (300g) 2/3 szklanki miodu garść orzechów (u mnie laskowe) 1/4 łyżeczki cynamonu olej do głębokiego smażenia Do dzieła!!! Mleko delikatnie podgrzewamy z masłem - odstawiamy aż masło się rozpuści. W dużej misce mieszamy ze sobą mleko z masłem, roztrzepane jajko, drożdże i cukier - stopniowo dodajemy przesianą mąkę i mieszamy(...)rózga - aż masa stanie się gładka. Zostawiamy przykryte ściereczką w ciepłym miejscu aż podwoi objętość, a na powierzchni masy pojawią się bąbelki powietrza. Wówczas ponownie ubijamy na gładką masę. Ciasto nabieramy łyżką stołową i smażymy w głębokim tłuszczu dobrze rozgrzanym. Pączusie często obracamy aby nabrały jednolitego rumianego zabarwienia. Odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Miód rozgrzewamy w rondelku. Pączki
sierotka maRysia w kuchniUfinki. Historia tych ciasteczek jest bardzo ciekawa. Na początek definicja z Wikipedii: małe francuskie ciastko o charakterystycznym muszelkowatym kształcie, który uzyskuje się dzięki pieczeniu w specjalnych foremkach z wgłębieniami. Ciasto przygotowuje się z mąki, jajek, cukru, masła oraz kilku kropel soku z cytryny. Jedni twierdzą, że ciasteczka te przywiózł do Francji Stanisław Leszczyński - król Stanisław Leszczyński. Inni że były już(...)pomarańczy lub cytryny (dałam 2) * pół 35-dekagramowej kostki masła (ok. 17 dag) plus 2 łyżki do posmarowania foremek - koniecznie musi być masło NIE margaryna. * 25 ml rumu Do dzieła!!! 1) mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia - odstawiamy 2) roztapiamy masło i studzimy 3) ubij jajka z cukrem - w przepisie jest aby ubijać je na parze aż powstanie
sierotka maRysia w kuchniprzestały być szare, a wieczory przestały tak nieznośnie się dłużyć. Pieczemy, pichcimy, robimy ozdoby na choinkę, stroiki, wianuszki itp., chociaż artyści z nas żadni, a większości z naszych „dzieł” nikt by nie chciał oglądać, to radość mamy ogromną. Tak oto, mimo braku pozwolenia na budowę powstała nasza piernikowa chatka I jak to na piernikowy wyrób przystało napierniczyłam się(...)obowiązkowo, więc poszperałam trochę w netach i znalazłam przepis na nią o tu – bez formy, a szablon narysowałam sobie sama. Trochę go zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja po wyrobieniu ciasta wydawała mi się za jasna i mało aromatyczna i oto co nam wyszło Czego potrzebujesz na zrobienie chatki? Oprócz czasu i chęci oczywiście miodu- najlepiej płynnego, dałam 7 łyżek cukru
Arbuziaki