Poniżej podaję przepis ale UWAGA!!!!! ciasto uzależnia :) Jest tak pyszne, że nie idzie się od niego oderwać. Składniki: biszkopty ok 200 g budyń śmietankowy (na 500 ml mleka) 5 żółtek 2 galaretki o dowolnym smaku mąka 1 pełna łyżka miękkie masło 200 g wrząca woda ok 700 ml mleko 1,5 szklanki kakao 2 łyżeczki owoce (u mnie puszka(...)wystygnięcia. Gdy budyń będzie już zimny dodaję bardzo miękkie masło i miksuję tak długo aż będzie gładka masa (na początku zrobią się grudki ale spokojnie za chwilkę znikną). Następnie dzielę na dwie równe części, do jednej dodaję kakao i miksuję. Na dno formy (ja mam tortownice 22 cm, silikonową ze szklanym dnem, swoją drogą bardzo polecam formy silikonowe) wykładam
Kuchnia VikiPuchatka ma również drugą nazwę z którą się spotkałam, dla niektórych osób jest to po prostu Chatka Baby Jagi, nie mniej jednak jest to jedno i te same pyszne ciasto, nie za słodkie, fajne w smaku :) źródło : babeczka.zuzka Składniki : 500 g twarogu śmietankowego lub 2 kostki białego sera po 250 g (ten należy wcześniej dwa razy zmielić) troszeczkę więcej(...)łyżki mleka 3 łyżki śmietany Herbatniki układamy na folii aluminiowej w trzech rzędach obok siebie. Twaróg ucieramy z żółtkami, cukrem pudrem i miękkim masłem na gładką masę. Dzielimy na pół, jedną część zostawiamy białą i do niej dodajemy bakalie, natomiast do drugiej dodajemy kakao. Masę z dodatkiem kakao rozsmarowujemy na herbatnikach i na nich układamy drugą warstwę herbatników. Teraz
charlotte gotujeTak jak obiecałam wrzucam kolejny przepis na Wielkanocne słodkości. Tradycyjnie u mnie w domu nie mogło zabraknąć babki wielkanocnej.Przepis jest bardzo prosty, a przygotowanie nie zabiera
Czekoladowa muffinkaFanem tego ciasta został mój młody. Nie jest bardzo słodkie. Połączenie ciasta makowego, ciasto na białkach i jabłka z galaretką :) Jest trochę pracochłonne, ale efekt potem super :) Polecam :)) Składniki ciasto makowe: 15 dag margaryny lub masła 8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag miodu płynnego 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka(...)Margarynę/masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym żółtku, miód, mąkę, sodę oraz wcześniej sparzony i zmielony mak. Na koniec dodajemy pianę z białek, mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Dzielimy na pół i pieczemy dwa placki. Składniki placek biały: 1 szklanka białek 1 szklanka cukru kryształu 1/2 szklanki mąki pszennej 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1 łyżeczka
kruche babeczkigłodna, dziecko płacze, a za oknem niedziela handlowa? Taki był właśnie pierwszy raz kiedy upiekłem bułeczki ratunkowe. Ale potem piekłem je jeszcze wiele razy, tak po prostu. Bułeczki wyrastają na proszku do pieczenia, a nie na drożdżach czy zakwasie, więc nie potrzebują czasu na fermentację. Dlatego można je piec od razu po uformowaniu ciasta. Często spotykałem się z podawaniem
Chleby Rolfarazem wszystko zapisałam i dzielę się z Wami przepisem. Smażyłam na patelni o średnicy 10cm. Olbrzymia ta patelnia:). Chciałam, aby wszystkie były równe. Przekładałam podrumienione placki na drugą patelnię większą postawioną na małym ogniu, aby się dopiekły. Więc szło to sprawnie. Do placków dodałam pokrojone w plasterki banany. Nie mieszałam z ciastem, tylko po wyłożeniu porcji ciasta
Leśny ZakątekPoniżej znajdziecie przepis na jej ostatnie dzieło tort z kokosową wkładką i masą budyniową, a zatem jest idealną alternatywą dla klasycznych tortów opartych na kremówce Tort z kokosową wkładką i masą budyniową Składniki: Biszkopt : 4 jajka 4 łyżki cukru opakowanie cukru wanilinowego 4 łyżki mąki pszennej 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia (można pominąć) Ciasto kokosowe: 5 białek 200 g cukru
PatiGotujepodawała wartości odżywcze na całe ciasta i desery;) Wartości odżywcze na całość: 1467 kcal w tym: B: 40,7 g; W: 203,5 g; T: 46,3 g. Składniki - 4 bardzo dojrzałe banany - 40 g gorzkiej czekolady - 20 g wiórek kokosowych - 200 g płatków owsianych - 200 g malin Wykonanie Banany obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki
Health-Fit-Lifeprzepis na czekoladowe ciasto z pomidorami. Ciasto jest delikatne i wilgotne.Można je podawać posypane tylko cukrem pudrem albo przełożyć dżemem albo kremem. Można eksperymentować. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryweekendu, a nie jak zwykle w niedzielę :) Poniżej podaję ilość składników za Daną, choć wypiekałam z połowy, bo na tydzień wystarcza mi jeden bochenek chleba. Składniki : Zaczyn 2 łyżki zakwasu żytniego 200g mąki żytniej typ 720 150g wody 140g startego jabłka ze skórką na tarce o dużych oczkach. Czas fermentacji 12-14 godzin Ciasto właściwe cały zaczyn 500 g mąki
Weekendy w domu i ogrodziezbieram wszystkie dupki, kromeczki nie dojedzone, dziele na małe kawałeczki, wkładam do szerokiego pojemnika i susze na kaloryferze lub na oknie gdzie jest sucho i czasem słonko zagląda. Następnie mile w maszynce do mięsa i przekładam do pojemnika gdzie wykorzystuje potem w obtaczaniu kotlecików, panierowaniu kotletów czy warzyw czy tez obsypywaniu blaszek pod ciasta które piekę. Warto recyklingować jedzenie ( większość
Gotowanie...to proste !jajka i dokładnie mieszamy. Na upieczonym cieście układamy warstwę masy migdałowej, na niej układamy plasterki obranych gruszek i zalewamy masą czekoladową. Pieczemy 40 minut, aż masa się zetnie. Działa na ciepło i na zimno. Ratuje. Uszczęśliwia. I zabija, jeśli weźmiemy zbyt duży kawałek. Dlatego pamiętajcie, żeby nie przekroczyć zalecanej dziennej dawki- i do dzieła. Czas rozpocząć kurację. Do zobaczenia
les mirabellescentymetrowej grubości placek . Teraz ciasto układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub wysmarowanej oliwą, na wierzchu układamy oliwki, oraz pokrojone w cząstki suszone pomidory . Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni, piekąc w tej temperaturze przez 20 -25 minut . Upieczoną focaccię od razu wyjmujemy z pieca, lekko studzimy, smarujemy oliwą, dzielimy na porcję i podajemy
Miód i pieprztartą cytrynową zajadam się od niedzieli, postanowiłem dokładnie zacytować jego przepis w tym poście. Jak sam autor pisze jest to jego ulubiony deser i trafił póki co na szczyt mojej króciutkiej listy deserów. Wykonanie jest dość proste ale i czasochłonne. Niemniej jednak warto wytrwać do końca i skosztować kruchej tarty cytrynowej Raymonda. Ciasto kruche: 120 g masła o pokojowej
Right Behind The Kitchentakie trudne a więc do dzieła. Składniki: ziemniaki ugotowane (1 część) mąka ziemniaczana (1/4 części) Sposób przygotowania: Przeciśnięte przez praskę ziemniaki wyrównujemy z wierzchu tak aby ich powierzchnia byłą równa. Wyjmujemy ¼ ziemniaków i w to miejsce wsypujemy tyle mąki ziemniaczanej, ile było ziemniaków. Następnie z powrotem dokładamy wyjętą porcję ziemniaków. Zagniatamy gładkie ciasto, z którego należy zrobić kulki jednakowej
Wielki apetyt