każdą sobotę lub niedzielę… w moim domu jest Dzień naleśnika ! W weekendowe poranki uwielbiam eksperymentować i sprawdzać coraz to inne przepisy/gatunki naleśników. Tym razem wybrane zostały Amerykańskie naleśniki „Pancakes”. Pancakes to dalecy kuzyni naszych rodzimych naleśników, które to nieco różnią się od tych polskich. Są dużo grubsze i znacznie pulchniejsze gdyż powstają z gęstego ciasta wylanego grubą warstwą na patelni
NaleśnikiMałe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba
W kuchni Karmel-itkiczłowieka z którym dzielę największe pasje. Mamy wspólny dom, który powoli próbujemy oswoić... Dom, w którym czeka na nas wielki, silny brytan o niskim głosie. Tylko my wiemy, że pod pręgą zjeżonej sierści, kryje się wulkan radości, przecież tak długo nas nie było, a on tak tęsknił... To już Rodzina. Uwielbiam gdy zapach pieczonego ciasta wypełnia dom, czuję wtedy
Zapiski Młodej ŻonyFigolli (figolla - pojedyncze ciastko) to maltańskie ciasteczka wielkanocne, które stanowią jedną ze świątecznych tradycji na wyspie. Pięknie udekorowane są wręczane rodzinie i bliskim w wielkanocną niedzielę
Przepisy Aleksandrysię zrobić to ciasto jak należy. Mam nadzieję, że się Wam podoba. Postanowiłam zamieścić zdjęcia z wszystkich trzech prób, bo to pokazuje, jak ustrzec się błędów. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). Próba nr 3 Próba
Przepisy Aleksandrypotem jedzeniu) ciężkich ciast czy deserów. Najlepiej na taką pogodę sprawdzają się delikatne musy z dużą ilością owoców. Mus zrobiłam z crème diplomate połączonym z żelatyną. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ
Przepisy AleksandryPiątek, a więc pieczywko. Mniam. I jednocześnie ostatni już dyniowy przepis w tym sezonie. Były ciasta, była kawa, była zupa, a jeszcze więcej przepisów niż się pojawiło, zostało zapisanych i skrzętnie ukrytych na sezon kolejny. Może lepiej zmieszczę się wtedy w czasie. To cudo znalazłam na blogu Antenki , i od razu się w nim zakochałam. Ma boski kolor(...)cieplejszym miejscu. Podziałało - na powierzchni pojawiły się bąbelki, i zaczyn zaczął pachnieć. Stwierdziłam, że to musi wystarczyć, i podjęłam kolejne kroki. Chleb wyszedł smaczny, ale malutki. Zabrałam się do dzieła raz jeszcze, podwajając ilość składników, pomijając curry, znacznie zwiększając ilość dyni. Chleb wyszedł obłędny! Pachniał niesamowicie, miał cudownie sprężysty miąższ i w ogóle dumna jestem z niego niesłychanie. Nie miał
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich przetwory, ale też zamrażam w małych pudełeczkach, aby mieć maliny pod ręką, gdy przyjdzie mi ochota na malinowe desery czy koktajle malinowe po sezonie malinowym. Prawie co niedzielę jeździmy z Piotrem na hamburski Fischmart po świeże owoce i warzywa, tam właśnie zaopatruję się w w większe ilości tych owoców, które zapakowane są w małe pudełeczka z malinami i borówkami(...)czego na co dzień, nie spotka się w sklepie, czy w warzywniaku. Polecam też kilka innych przepisów z malinami: Maliny w syropie Rolada biszkoptowa z lodami i malinami Ciasto kokosowe z pianką i owocami Kaszka manna z malinami Dietetyczny mus z malinami Dietetyczny koktajl z owoców leśnych Deser piankowy z malinami Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami Rolada bezowa
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobaj mamy z nimi wiele wspólnego – jeden z nas skończył polonistykę, drugi – konserwację papieru. Kiedy jeden pozagina prawie wszystkie rogi, żeby zaznaczyć ulubione przepisy, ubrudzi kartki ciastem, masłem albo winem, kiedy dopisze na wszystkich marginesach swoje notatki, które mają obu uchronić przed kulinarną katastrofą w przyszłości, wtedy drugi bierze taką książkę na warsztat i przywraca jej dawny blask(...)Wysokie wymagania wobec nich – podejrzanie takie same. Oczywiście merytoryczna zawartość to podstawa, ale nie oszukujmy się – żyjemy w świecie obrazów i byłoby świetnie, gdybyśmy otaczali się tylko dziełami sztuki. Dobór papieru, rozwiązania graficzne i typograficzne, zdjęcia i ich oszczędny retusz są dla nas nie mniej ważne niż treść. Takie książki uwielbiamy czytać, oglądać, mieć, zużywać i ratować. Takich
GRUBY WAŁEKKochani, dzisiaj przepis na złoty ryż z kurkumą i krótko o 9. edycji Food Blogger Fest. Byłam, widziałam i smacznie pojadłam. Tak jak się to na
dolcevitainmykitchenSłodkie usta. Oblizujesz lepkie palce. Uśmiech na twarzy i burza hormonów. Czujesz, jak delikatna konsystencja rozpuszcza się na języków. Zalewa Cę fala szczęście i euforii. Niezwykłość
W kuchni Karmel-itkitakie wielowymiarowe dzieła, które można odczytywać inaczej przy ponownej lekturze. Każda strona jest fascynująca i budzi podziw dla geniuszu autora. A u Bułhakowa ten talent jest niezaprzeczalny. Czytając wielkie dzieła, zawsze czuję żal, że z każdą przewracaną stroną zbliżam się do zakończenia. A gdy skończę czytać, doświadczam pewnego niedosytu, który jest dla mnie sygnałem, że do tej pozycji na pewno(...)Chłopaka. Wprawdzie tego święta nie obchodzę uroczyście i szumnie, ale zawsze o nim pamiętam. Dla swoich klasowych chłopców już kupiłam kilka drobiazgów, a dla moich domowych łasuchów upiekłam pyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami, inspirowane przepisem Dorotus. Ciasto udało się znakomicie – jest puszyste, mięciutkie, z soczystymi śliwkami i chrupiącą kruszonką. Koniecznie je wypróbujcie. Polecam. Składniki: Rozczyn: • 4 łyżeczki suchych drożdży
W mojej kuchniwytrawnie. Ciasto dwukolorowe, bardzo aromatyczne i smaczne! Polecam wypróbować! Składniki: 2 jaja 3 łyżki erytrytolu 1 łyżka oleju kokosowego 3 łyżki mąki orkiszowej 1 łyżka kakao szczypta proszku do pieczenia cynamon aromat 1/2 szklanki dyni Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z erytrytolem na puszystą masę. Dodajemy pozostałe składniki, oprócz kakao. Całość dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie części
Truskawkowa Fiestamamie co się działo. I właśnie te babeczki ŁĄCZĄ POKOLENIA... DAJĄ RADOŚĆ... UŚMIECH. I takie są właśnie wypieki świąteczne... Dajemy od siebie serce a otrzymujemy radość innych. Dajemy innym dziecięca radość... a otrzymujemy uśmiech. Czego potrzebujemy: 3 gruszki 1/2 szklanki wody 1 szklanka cydru sok z 1 cytryny 1/2 szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka cynamonu Ciasto: 200 g czekolady deserowej
Kuchnia w oparach