Słoneczna niedziela. Spędzona rodzinnie na działce u babci. W ramach obiadu: pieczone na grillu warzywa od mamy, pierogi z jagodami od babci, a na koniec moje drożdżówki :) Brzuchy pełne! ...na świeżym powietrzu wszystko inaczej smakuje i apetytu nie ma końca! SKŁADNIKI: Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżka mąki 1/2 szklanki ciepłego mleka(...)Ciasto: 3 żółtka jaj 75 g cukru 400 g mąki około 1/2 szklanki ciepłego mleka 100 g roztopionego masła Dodatki: 1 białko do posmarowania wierzchu ulubione owoce / bakalie cukier puder SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozkruszamy, łączymy z pozostałymi składnikami i dokładnie mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy ciasto. Do przesianej mąki dodajemy
wege i kropkawielkie dzieła rodzą się w bólach. Chleb z czarnuszką i czarną herbatą powstał przez przypadek, zresztą jak wszystkie cuda świata huehhehue. No dobra, przyznam się, zgubiło mnie gadulstwo. Do miseczki z przygotowaną mąką i zakwasem wlałam herbatę, bo gadałam przez telefon i zamiast dzbanuszka z wodą, wzięłam kubek z herbatą. Brawo ja! Żal mi było wywalać ciasta, więc postanowiłam zamieszać
ladykitchensię działo u mnie w kuchni i na blogu? Pierwszą część roku wypełniła cisza na blogu, która później została solidnie zapełniona. Poniżej przygotowałam dla Was zestawienie 12 najchętniej czytanych przez Was przepisów na moim blogu w 2016 roku. A oto przepisy w kolejności od 1 do 12 miejsca. Miłej lektury moi drodzy :) 1. Zapiekanka gyros 2. Ciasto dyniowe
My simple kitchentorty i ciasta z kremem, lepiej niż te o gładkim ostrzu ;) Poważnie! Nóż szefa kuchni długość ostrza 19 cm. Nóż o tym kształcie długo był moim ulubionym, ale przez firmę Fiskars osobiście "przesiadłam" się na nóż typu santoku (ale o tym za chwilkę). Nóż szefa kuchni stał się nożem do zadań cięższych, czyli porcjowania dużych kawałków mięsa, dzielenie kurczaka
Blondynka Gotujekremu), dzielimy na cząstki z których ściągamy białe błonki a następnie blendujemy. W misce mieszamy składniki suche, czyli mąkę, mielone orzechy, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz cukier. Dodajemy składniki mokre, czyli mleko, roztrzepane jajka, masło oraz 3/4 szklanki zblendowanej pomarańczy i dokładnie wszystko razem mieszamy. Foremki do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy porcję ciasta do wysokości
Na Ciasteczkowych Papierachprzez rozciągniecie ciasta na zewnątrz. Piekarnik nastawiamy na 220°C i w takiej temperaturze pieczemy ok. 20 min. Rada: żeby wyszły nam krążki z piegami, musimy użyć sera (o ciemniejszym niż żółtym) mocnym kolorze, może być to intensywnie żółty, pomarańczowy, albo zielony. Smak sera wybieracie sami, kto jaki lubi. Ser zamiast kroić można krótko zmiksować, ale wcześniej dzielimy
Moniki Smakołykidzieła: Rabarbar myjemy, obieramy BARDZO cienko i kroimy w 2-3cm paski, wrzucamy do miski, zasypujemy odrobiną słodziku i odstawiamy aby puścił sok. Nastawiamy piekarnik aby nagrzewał się do temperatury 180*C. Mąkę, proszek do pieczenia i sól wsypujemy do misy, robimy zagłębienie i wlewamy tam oliwę i jajko. Wszystkie wiktuały zagniatamy na elastyczne ciasto, po czym dzielimy
Spektrum Smakuchrupiącym ciastem. Poniżej mam dla Was mnóstwo zdjęć krok po kroku, więc przygotowanie brzoskwiniowej plecionki nie powinno stanowić dla was żadnego problemu. Przepis ze zdjęciami krok po kroku . Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło) CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrywymieszaj łopatką. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 21x21 cm lub małej tortownicy. Pieczemy w temperaturze 170 st przez około 40 min. Krem: Zimny serek mascaropne ubijamy z cytryna i cukrem na puszysta masę. Roztapiamy w kąpieli wodnej kajmak przełożony do szklanej miski. Po czym wsypujemy orzeszki arachidowe.Mieszamy aż do powstania masy kajmakowo-arachidowej. Upieczony placek dzielimy na 2 części
Z Kuchni Do Kuchnisurowego ciasta, jeśli zacznie od razu się on smażyć, to znak że tłuszcz jest już nagrzany, jeśli natomiast opadnie na dno i tam pozostanie, to znaczy że tłuszcz jest jeszcze zimny. Można także tłuszcz skropić kilkoma kropelkami wody, jeśli tłuszcz zacznie od razu skwierczeć, znaczy to że jest już rozgrzany, natomiast jeśli nie będzie się nic działo
Przepisy i porady kulinarnedzieła!Delikatne, puszyste , mięciutkie … z orzeźwiającym cytrynowym posmakiem i wypełnione po brzegi słodkim mielonym serem i soczystymi ( niesamowicie soczystymi! ) brzoskwiniami.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:( 6 szt )NALEŚNIKI:* mąka – 1,5 szkl* jajko – 2 szt* mleko sojowe Alpro ( lekko słodkie ) – 1 szkl* woda gazowana – 3/4 szkl* olej – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka* olejek do ciast cytrynowy
Ostra na SłodkoUwielbiam ciasta drożdżowe, a połączone z orzechami to już prawdziwa rozkosz. Drożdżowy wieniec jest niezwykle prosty do zrobienia, a wygląda bardzo efektownie. Przepis ze zdjęciami krok po kroku. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy AleksandryLudowa Wielkopolski , pod red. Józefa Burszty, Poznań 1967, s. 57] A w Wielką Sobotę po dziś dzień kultywuje się tradycję związaną ze Święconką . Najczęściej święci się jajka, chleb, kiełbasę, ciasto, babkę, placek, masło, a czasem nawet wódkę . Symbolicznym elementem staje się tu jajko . Wiąże się z nim odwieczna niemal wiara, iż człowiek, który je spożywa, przyjmuje jakby na siebie jego(...)znajomi , a nie macie nic słodkiego pod ręką. Ich przygotowanie trwa od 5 do 10 minut, a pieczenie ok. 20 - 30 minut! A ileż przy tym radości, którą można dzielić się z najbliższymi :) Przepis poniżej: fot. Izabela Magdalena Składniki: 200 g masy marcepanowej 260 g mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia szczypta soli 115 g drobnego cukru 2 średnie
Kuchnia smakównowy miesiąc. :) Minął już pierwszy tydzień czerwca, dość zwariowany, nerwowy i skomplikowany, dlatego dopiero dziś mam czas na podsumowanie tego, co działo się na blogu w maju, a działo się naprawdę dużo ... Sukcesy i nowości: Po zjedzeniu prawdziwego sushi przygotowanego przez naszego znajomego w Nekko Sushi zakochałam się w tej potrawie! <3 Tak mnie zainspirowało, że postanowiłam(...)przepisów: Dania obiadowe: Szybkie curry z kurczaka Chilli con carne Placek po węgiersku Köttbullar - klopsiki szwedzkie Kurczak tikka masala z ryżem kokosowym i chlebkiem naan Kotlety rybne Słodkości: Jogurtowe ciasto cytrynowe z polentą Tort marchewkowy z masą jogurtowo-twarożkową Crumble - jabłko i banan pod kruszonką Kanelbullar - bułeczki cynamonowe Pancakes - amerykańskie naleśniki Batony owsiane z masłem orzechowym i dżemem
Cooking Monsterwymienić różne opcje, aby każdy dopasował coś dla siebie, w zależności od umiejętności i zasobności w składniki. Więc niech się nikt nie zniechęca, tylko przeczyta mój przepis i do dzieła :) Składniki: 170g margaryny 170g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 7 jajek 200g mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 150g mielonych migdałów 180g gorzkiej czekolady 1 litr śmietany kremówki 4 śmietan(...)potrzeć gorzką czekoladę na drobnej tarce i zmielić lub potrzeć migdały. Oddzielić żółtka od białek, przesiać mąkę i wysmarować dno tortownicy ok. 26-28cm (boków nie smarujemy, by ciasto nie opadło). Sposób wykonania ciasta: Miękką margarynę miksujemy cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy żółtka i przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę
Smakowy RajPrzechodząc do kwestii kulinarnej. Zbliża się rok szkolny, dla większości rodziców zacznie się szykowanie śniadań, warto zainwestować czas w przygotowanie czegoś pysznego i zdrowego. Takie batoniki można upiec w niedzielę i mieć przekąskę na cały tydzień. Ja przetestowałam je na mojej mamie, ciągle żyje więc jest dobrze! ;) Składniki (około 20 batoników): 100g płatków owsianych firmy Kupiec 100g płatków żytnich(...)opcjonalnie 2 łyżki wiórek kokosowych lub posiekanej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Banany rozduszamy na miazgę dodajemy wszystkie pozostałe składniki, mieszamy, odstawiamy na około 5 minut, żeby płatki napęczniały przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozsmarowujemy równomiernie ciasto do grubości około 0,5 cm (ja użyłam takiej szpatułki do kremu) pieczemy w temp. 200 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćmacie czas do niedzieli włącznie.Zamawiacie dwa produkty trzeci dostaniecie gratis..a jest tam w czym wybierać....pyszne miody, syropy i inne smakowitości...Nie zwlekajcie...promocja trwa tylko do niedzieli ..a na fb Anielskie-Przysmaki jest również konkurs.. Naleśniki zapiekałam w naczyniu żaroodpornym,które dostałam dzięki uprzejmości portalu Uroda i Zdrowie dostałam naczynie żaroodporne Grill(...)fanpage firmy Termisil . 1,5 szkl. mąki pszennej 2 szkl.mleka 1 jajo sól Wszystkie składniki dokładnie wymieszać albo zmiksować. Patelnię dobrze rozgrzać,wlewać niewielką ilość ciasta, dokładnie rozprowadzać po dnie patelni. Naleśniki smażyć z obydwu stron, odwracając delikatnie łopatką 50 dag twarogu półtłustego 1 jako 3-4 łyzki cukru pudru Ser zmielić lub przepuścić przez praskę,utrzeć
Moje domowe kucharzeniePrzeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)deser. My byliśmy zachwyceni i mimo, że jest to kaloryczny wypiek to myślę, że jeszcze go powtórzę :) Jak najbardziej nadaje się na święta więc zapisujcie przepis i do dzieła :) Moja wersja zawiera nieco mniej cukru i jest bez orzechów. 180 g kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła
Mienta blogśrodka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję melisę z łodyżkami, cukier i na wolnym ogniu gotuję aż owoce będą miękkie około 10 minut. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestygnięcia. Melisa w tym czasie odda jeszcze swój aromat. Owoce przekładam na sitko i przecieram, powstanie fajny mus jeżynowy. Połowę wykorzystam do galaretki, a drugą połowę dzielę na dwie
wesoła kuchniapowierzchnię, dzielimy ją na cztery części. Jedną część wybieramy (odkładamy wybrane ziemniaki np. do innej miski). W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Całość można również jeszcze doprawić solą (ja pomijam). Wyjęte wcześniej ziemniaki wkładamy z powrotem do miski. Całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. W dużym garnku gotujemy wodę. Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki
Słodkie okruszkiadwentowa niedziela i nareszcie mam dla siebie całe popołudnie. A do popołudniowej kawy, one, przepyszne, pulchne i wypełnione słodkim, delikatnym kremem waniliowym bułeczki, inspirowane skandynawskimi wypiekami. W tamtejszych rejonach wypieki z dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie. Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta także będzie
Kuchnia w Słońcu Skąpanadzielimy ukosem na cztery równe części. Każdą poszczególną część przebijamy wykałaczką by się nie rozwijały i nabijamy po jednej oliwce. Przed rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego! Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus
Be Fit Be Strongużywając wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj je na cienkie płaty. Podsyp mąką stolnicę lub maszynę. 5. Płaty pokrój na dowolne kształty lub użyj do ravioli/lasagne. Ważne: a) Ciasto makaronowe bardzo szybko wysycha, więc kawałki, których nie używasz trzymaj w woreczku foliowym. b) Maszyny do makaronu się nie myje! Wystarczy oczyścić ją z nadmiaru mąki pędzlem. Jeżeli(...)przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło
Przepisy Aleksandrydesery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą to miejsce ! Całą pieczę nad prawidłowym działaniem portalu trzymają ludzie kochający żywność nieprzetworzoną, pochodzącą prosto z natury - to ludzie, którzy posiadają pewne doświadczenie i wiedzę, którymi dzielą się
Zdrowie na języku :Pniedzieli wieczorem) w końcu odzyskam nadwątlone siły. W planie jest porządnie się wyspać, jeśli pogoda dopisze - udać się na spacer, a także upiec pierwszy z serników na Wielkanoc. Od przyszłego tygodnia bowiem mam zamiar wkroczyć w iście wielkanocny nastrój, sprawdzić, jak się mają moje jajka (porcelanowe), może kupić jakiegoś nowego kurczaczka...? No i napiec całe mnóstwo ciast w temacie. Będą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym dzielić... Będzie więc o książce, którą skończyłam już jakiś czas temu, bo jeszcze w marcu. Ostatnio brak mi weny do czytania. Właściwie brak mi nastroju do czegokolwiek - pracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproste ciasto truskawkowe, które zachwyci koneserów prostoty w kuchni. Jest maślane, wilgotne, idealne na letni podwieczorek. Przepis znajduje się w naszej rodzinie od dobrych kilkunastu lat. Zapraszam do wypróbowania :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryciastach. Sernik jest bardzo prosty, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu. W smaku jest bardzo smaczny i nie jest zbyt słodki (przynajmniej dla mnie mógłby być ciut słodszy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandry