środka ciasta. Galaretka jeżynowa: Jeżyny przekładam do garnka, dodaję melisę z łodyżkami, cukier i na wolnym ogniu gotuję aż owoce będą miękkie około 10 minut. Zdejmuje z gazu i odstawiam do przestygnięcia. Melisa w tym czasie odda jeszcze swój aromat. Owoce przekładam na sitko i przecieram, powstanie fajny mus jeżynowy. Połowę wykorzystam do galaretki, a drugą połowę dzielę na dwie
wesoła kuchniapowierzchnię, dzielimy ją na cztery części. Jedną część wybieramy (odkładamy wybrane ziemniaki np. do innej miski). W puste miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Następnie wbijamy jedno całe jajko. Całość można również jeszcze doprawić solą (ja pomijam). Wyjęte wcześniej ziemniaki wkładamy z powrotem do miski. Całość wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej masy. W dużym garnku gotujemy wodę. Z ziemniaczanego ciasta odrywamy kawałki
Słodkie okruszkiadwentowa niedziela i nareszcie mam dla siebie całe popołudnie. A do popołudniowej kawy, one, przepyszne, pulchne i wypełnione słodkim, delikatnym kremem waniliowym bułeczki, inspirowane skandynawskimi wypiekami. W tamtejszych rejonach wypieki z dodatkiem szafranu są tradycją na Świątecznym stole, a także w okresie, który je poprzedza- Adwencie. Jeżeli jednak nie dysponujecie szafranowymi nitkami, to dodatek czystej kurkumy do ciasta także będzie
Kuchnia w Słońcu Skąpanadzielimy ukosem na cztery równe części. Każdą poszczególną część przebijamy wykałaczką by się nie rozwijały i nabijamy po jednej oliwce. Przed rozpoczęciem imprezy trzymać w lodówce. Smacznego! Inne propozycje przekąsek: Naleśniki z parówkami i serem Dip serowy z ziemniaka Pischinger'y Przekąska a'la tacos Masło czosnkowe z ziołami Chipsy z jarmużu Banana Bites Parówki w cieście francuskim Hummus
Be Fit Be Strongużywając wałka lub maszyny do makaronu rozwałkuj je na cienkie płaty. Podsyp mąką stolnicę lub maszynę. 5. Płaty pokrój na dowolne kształty lub użyj do ravioli/lasagne. Ważne: a) Ciasto makaronowe bardzo szybko wysycha, więc kawałki, których nie używasz trzymaj w woreczku foliowym. b) Maszyny do makaronu się nie myje! Wystarczy oczyścić ją z nadmiaru mąki pędzlem. Jeżeli(...)przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło
Przepisy Aleksandrydesery, ciasta, koktajle, dania bezglutenowe, wegetariańskie, wegańskie, na uroczystości, święta i wiele wiele innych. A kto jest autorem tychże przepisów? WY !!! Dokładnie tak, to ludzie interesujący się naturalną, ekologiczną kuchnią tworzą to miejsce ! Całą pieczę nad prawidłowym działaniem portalu trzymają ludzie kochający żywność nieprzetworzoną, pochodzącą prosto z natury - to ludzie, którzy posiadają pewne doświadczenie i wiedzę, którymi dzielą się
Zdrowie na języku :Pniedzieli wieczorem) w końcu odzyskam nadwątlone siły. W planie jest porządnie się wyspać, jeśli pogoda dopisze - udać się na spacer, a także upiec pierwszy z serników na Wielkanoc. Od przyszłego tygodnia bowiem mam zamiar wkroczyć w iście wielkanocny nastrój, sprawdzić, jak się mają moje jajka (porcelanowe), może kupić jakiegoś nowego kurczaczka...? No i napiec całe mnóstwo ciast w temacie. Będą
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczym dzielić... Będzie więc o książce, którą skończyłam już jakiś czas temu, bo jeszcze w marcu. Ostatnio brak mi weny do czytania. Właściwie brak mi nastroju do czegokolwiek - pracowałam za dużo i za wcześnie, więc wszystko mnie usypiało - czytanie, oglądanie telewizji, nawet najciekawszych programów kulinarnych i wyczekiwanych filmów. Do kuchni nie wchodziłam z obawy, że zasnę wpół ciasta... Teraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproste ciasto truskawkowe, które zachwyci koneserów prostoty w kuchni. Jest maślane, wilgotne, idealne na letni podwieczorek. Przepis znajduje się w naszej rodzinie od dobrych kilkunastu lat. Zapraszam do wypróbowania :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryciastach. Sernik jest bardzo prosty, ale trzeba mu poświęcić trochę czasu. W smaku jest bardzo smaczny i nie jest zbyt słodki (przynajmniej dla mnie mógłby być ciut słodszy). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Wasze dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandryzrobić jak chce się mieć szybko jakieś ciasto, ciastko cokolwiek do niedzielnej kawki co jest wyrobem nie gotowym, nie z cukierni ... upiec ... szybko coś upiec ... ale co jeśli na nogawce wisi mierzący około 80 cm wzrostu dzidziuś, który jest chory i jego i tak ogromna potrzeba mamy wzrosła niemiłosiernie ... no i ten drugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą(...)ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi dzięki niekonwencjonalnej posypce z draży muffiny bardzo smakowały:) Składniki na 12 sztuk : 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
cucinarezrobić jak chce się mieć szybko jakieś ciasto, ciastko cokolwiek do niedzielnej kawki co jest wyrobem nie gotowym, nie z cukierni ... upiec ... szybko coś upiec ... ale co jeśli na nogawce wisi mierzący około 80 cm wzrostu dzidziuś, który jest chory i jego i tak ogromna potrzeba mamy wzrosła niemiłosiernie ... no i ten drugi pomocnik ... skomplikowane przepisy nie wchodzą(...)ciekawy pomysł na ozdobienie muffinki tak by nie była zwykła muffinką a królową stołu !!! za wspaniały pomysł dziękuję autorce blogu Gzik i Pyry , dzięki niej ze moja niedziela była naprawdę udana:) a i starszemu pomocnikowi niejadkowi dzięki niekonwencjonalnej posypce z draży muffiny bardzo smakowały:) Składniki na 12 sztuk : 1 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku
cucinarepoetycka nazwa :)]. Byłam prawie jak Śmierć- kosiarz z mojej ulubionej książki Pratchetta- brakowało mi tylko konia Pimpusia. Skoro jestem już taka twarda pewnie się nie przyznam, że miałam w niedzielę zakwasy w każdym miejscu na ciele... ale po cichutku, zamiast aktywności fizycznej, nadrobiłam zaległości blogowe. Największą zaległością są pyszności akacjowe, które czekają na swoją premierę medialną od kiedy kwitły akacje(...)dodawać do kawusi! ok. 250 ml kwiatów akacji ok. 250g cukru ok. 500 ml wody Pierwszy smakołyk to syrop. Zrobiłam go dlatego, że zerwałam dość dużo kwiatków akacji na ciasto i nie miałam czasu go upiec. Zalałam więc kwiaty wodą, dosypałam cukru i zostawiłam w garnku na noc. Następnego dnia zagotowałam go, odcedziłam i wlałam gorący do słoiczków. Proporcje były
les mirabelleskruszymy w robocie kuchennym. W dużej misce miksujemy miękkie masło z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy herbatniki oraz 2 łyżki śmietanki. Na początku mieszamy łyżką a następnie ręką. Masę dzieli my na 3 równe części. Kakao mieszamy z pozostałą śmietanką i dodajemy do jednej z mas. Dokładnie łączymy. Do drugiej z mas dodajemy zmielone orzechy włoskie. Do trzeciej(...)niego masę bez dodatków. Następnie kładziemy drugi wafel i na niego masę kakaową oraz ostatni wafel i masę orzechową. Każdą z mas należy wygładzić i dobrze docisnąć. Wierzch ciasta ozdabiamy połówkami orzechów. Torcik przechowywać w lodówce
Pyry na Gazszklanki cukru pudru + do obtoczenia 1 żółtko 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 50-60 ml koniaku 100 – 150 g migdałów kilka łyżek wody różanej (do kupienia w działach orientalnych supermarketów lub w internecie) Zaczynamy od posiekania migdałów – nie wszystkie musimy posiekać bardzo drobno – świetnie jak pozostaną także ich duże części. Masło ucieramy mikserem na puch wraz(...)dodajemy koniak – cały czas miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem i stopniowo dosypujemy do masy. Miksujemy do wmieszania całej mąki, a jeśli pod koniec wsypywania mikser ciężko pracuje, bo ciasto jest zbyt gęste – ostatnią porcję mąki zagniećmy ręcznie (najlepiej jednak nie ogrzewać go zbyt długo ciepłem rąk). Ciasto powinno być lekko lepiące. Dodajemy migdały, mieszamy i chłodzimy masę
Poezja smakuNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 Kiedy za oknami szaro i ponuro warto przynajmniej zjeść coś kolorowego i pysznego. Wiele
Kuchnia Pełna Pasji