Beskidy z Babią Górą i przy dobrej pogodzie – nawet Tatry! Jest czerwcowa, ciepła niedziela, więc siadamy na kawiarnianym tarasie zamku i zamawiamy coś słodkiego. Oczy cieszymy pięknym, rozpozcierającym się z zamku widokiem! Kelner przynosi nam świeżo wyciskany sok, mrożoną herbatę i ciasta. Śmieje się i żartuje, mówiąc zabawnie po francusku. Patrzę na siedzących wokół nas przy stolikach gości
Raj dla PodniebieniaDrożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Jakiś czas temu dosłownie polubiłam się z ciastem drożdżowym. Kiedyś jedynym wypiekiem drożdżowym była u mnie pizza lub od czasu do czasu jakieś bułeczki. Teraz mogłabym robić drożdżowe smakołyki cały czas. Dziś dzielę się z Wami moim kolejnym pomysłem, jakim jest drożdżowy wieniec z polędwicą drobiową i serami. Idealny na przyjęcie, spotkanie(...)przyprawy i pyszną polędwicę drobiową od Henryk Kania . Przyznam Wam szczerze, że moje dzieci ją uwielbiają, więc miałam dwóch małych pomocników przy przygotowaniu tego dania Tylko składniki zamiast do ciasta lądowały w buźkach Nie mniej udało się przygotować pyszny drożdżowy wieniec, który i Wam polecam. Spróbujcie Składniki: Na ciasta: 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 1 płaska łyżka
Słodkie okruszkiCześć :D Niedziela bez czegoś słodkiego? Nie raczej nie...musi być słodkie tak samo jak rosół :D Coś innego niż tradycyjne ciasto, placek - rogaliki. Zawsze jakaś odmiana mile widziana :D Nie będę się dziś mocno rozpisywać, bo na podwórku czekają moje psiaki. Wypadałoby troszkę poganiać z nimi. Koty pospały się w domu i na jakąkolwiek reakcję z ich strony
Pieprzyć z FantazjąTarta, którą się dzisiaj dzielę jest kolejnym dowodem na to, że rezygnacja z cukru nie oznacza rezygnacji z deserów. Zdrowa tarta na kruchym cieście bez masła i białej mąki, z pysznym owocowym wypełnieniem bez dodatku cukru. Tarta powstała bardzo spontanicznie, kiedy naszła mnie ochota na coś a’la szarlotka. Ciasto zrobiłam na bazie jogurtu naturalnego. Niczym go nie dosładzałam
HealthyCreationsrano to możecie sobie wyobrazić te spojrzenia. Syrop z Agawy też udało się mi okazyjnie kupić, więc zabrałam się do dzieła. Zapach w kuchni rozszedł się nieziemski (nie licząc aromatu spirytusu przez pierwsze kilka sekund), ale miałam podczas wałkowania ciasta wątpliwości. Niepotrzebnie. Te pierniki to nie są słodkie i miękkie mysie pysie, tak, że aż zęby wykręca, tylko prawdziwe pierne
greenscarfserowe wypieki. W komentarzu pod tym postem zaproponujcie oryginalny smak sernika wraz z dodatkami, które należy dodać, aby wykonać spód ciasta, masę serową i wierzch. Zachęcam do słodkiej zabawy! Liczę na Waszą kreatywność! 10 najciekawszych pomysłów nagrodzę książkami! Do dzieła! REGULAMIN 1. Organizatorem konkursu jest blog Raj dla Podniebienia. 2. Konkurs trwa od 29.03. do 03.04. włącznie. 3. Ogłoszenie zwycięzców
Raj dla Podniebieniasię zastanawiać nad przygotowaniem zapasu mrożonej) i cieszyć się chwilą spokoju. W Danii Dzień Matki przypada zawsze w drugą niedzielę maja, zeszły tydzień był więc ciągnącym się w nieskończoność pasmem harówki; niemniej efekty były satysfakcjonujące. Pamiętacie moje różowe ciasto ? Zostało docenione na tyle, że szef wybrał je na główną atrakcję w Dniu Matki. Przygotowaliśmy ich... Cóż, dużo . Musze jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSernik idealny na Świąteczny stół lub na adwentową niedzielę do kawy. Na kruchym spodzie, kokosowy, z surową żurawiną, posypany śnieżnym cukrem pudrem. Kudłaty ze względu na wiórki ciasta na wierzchu. Pycha! A dla wszystkich Barbar najlepsze życzenia imieninowe! Składniki Ciasto 500 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru 200 g zimnego masła 1 duże jajko
Słodkie inspiracjerozsmarowujemy go na cieście oraz na rancie tortu (tego momentu najbardziej nie lubię). Układamy maliny na wierzchu i gotowe. Ciasto powinno trafić na godzinę do lodówki i już możemy wstawiać wodę na kawę. Prawda, że wygląda pysznie? ;) Słonecznej niedzieli Emska
Emskie Smakipieczenia, a na koniec po łyżce majonezu. Miksujemy chwilę, tylko do połączenia się składników na małych obrotach. Masę dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy kakao, delikatnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Wlewamy najpierw jasne ciasto, na nie ciemne. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 25 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 150 stopni
Walijskie Pichcenieszprycy i wyciskamy na ciasto tworząc kratkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy przez 40 minut. Ciasto dla kogoś kto lubi np. murzynka z serem :) tylko ,że zamiast łat jest serowa kratka ____ Jak wam mija niedziela ? U mnie trwa wielkie malowanie :) a potem idę na światełko do nieba - obowiązkowo
W Moim Magicznym Domuokrąg 35-36 cm . Osobiście nie lubię wałkować tak delikatnego ciasta więc nasmarowałam ręce olejem i "ugniatając" utworzyłam okrąg 36cm, ciasto powinno być tak elastyczne ,że nie sprawi nam to problemu :) Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i dzielimy na 12 części , przykrywamy i odstawiamy na jeszcze 40 minut po czym tak wyrośnięte smarujemy maślanką i posypujemy ulubionymi
Wypieki Reneczubata łyżka * olej – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę miksujemy z mlekiem/napojem, szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, jajkami i olejem. Dzielimy na 2 części, do jednej dodajemy cynamon oraz cukier i dokładnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię kładziemy porcję zwykłego ciasta, a po chwili robimy wzorek z ciasta cynamonowego. ( wok granitowy Ballarini sprawdził się znakomicie! ) Smażymy ok. minutkę, przewracamy i smażymy
Ostra na SłodkoJest dużo nazw na to pyszne ciasto , jednak nieważne jak go kto nazywa jego łączące się wzajemnie smaki słodko-kwaśne są jak niebo w gębie. Nadaje się na deser w niedzielne popołudnie, lub dla słodyczowych łasuchów (takich jak ja :-) ) na co dzień. Nie jest trudne w wykonaniu, więc każdy, mniej lub bardziej uzdolniony kulinarnie, powinien sobie z nim poradzić. Przepis pochodzi(...)mniejsze kawałki masło oraz same żółtka (białka posłużą nam później). Wszystko razem zagniatamy na jednolitą masę, a następnie dzielimy ją na pół i jedną z połówek znowu na pół. Do jednej z mniejszych części dodajemy kakao i zagniatamy. Wszystkie kulki ciasta owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 minut. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180st
Anielska Kuchnia Anipomarańczy, zwieńczone dumnie prezentującymi się bezami! Mój przepis i moje dzieło ;-).Jestem z nich bardzo dumna. W smaku są obłędne! Sos z dojrzałych i soczystych pomarańczy tak podkręcił smak serniczków, a dodatek słodkiej bezy zrównoważył smak i aromat!Polecam!Przepis zgłaszam do konkursu na durszlak.pl konkurs- Ciasta czy ciasteczka z firmą BIELMAR.3majcie mocno kciuki ;-))SKŁADNIKI:- 500 g sera białego
SMYKWKUCHNI