wiele plusów, ale najważniejszą zaletą jest zdecydowanie to, że jest idealnym tłem dla surowego, drożdżowego ciasta. Z tego całego, naszego wspólnego, gotowania nagraliśmy krótki film, by pokazać Wam jak ułożyć gotowe składniki w całą kanapkę: A teraz zabieramy się do dzieła! Przepis na drożdżowe, pszenne bułki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki mleka 1 opakowanie suchych drożdży(...)pieczywa otręby owsiane do posypania Mąkę, sól, cukier i drożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość po około godzinie. Po tym czasie z ciasta formuję kulki, które układam w równych odstępach na wysmarowanej olejem blaszce. Odstawiam bułki na 10- 15 minut do wyrośnięcia
Mango Papajadzielę je na dwie części. Każdą rozwałkowuję i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Na ciasto wyciskam czosnek (robię to tylko wtedy, gdy nie dodam czosnku do sosu). Ciasto smaruję grubą warstwą sosu pomidorowego, układam na nim szparagi, a na nich plasterki wędzonego boczku i mozzarelli. Posypuję słonecznikiem. Całość wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 10-15 minut (niestety(...)jeszcze 3-5 minut (do momentu aż jaka się zetną). Upieczoną pizzę podaję na dużych talerzach. Uzupełnieniem dzieła może być oliwa z oliwek. Kilka kropel na wierzch sprawi, że poczujemy się jak we włoskiej pizzerii. Co zrobić, gdy ciasta jest za dużo? Nie martw się, jeszcze nie wyrośnięte ciasto zawiń do woreczka i zamroź. Przyda się następnym razem
Ale ProsteOczywiście odpowiedź już się wam nasuwa sama. Tak można upiec pyszne ciasto, nie używając cukru. A jeszcze lepsze jest to, że nic tak jak ciasto nie nadaje się do przemytu. My rodzice co nieco się w tym specjalizujemy. Bo przecież każda/każdy z nas chce pokazać swojemu dziecku, że zdrowe nie oznacza nie smaczne. Taka kasza dajmy(...)Nasza tarta powstała z myślą o gościach, którzy przyjeżdżają do nas na weekend wraz z małą księżniczką. Będzie się działo!!! Dwa bobasy, Dziubasy i my młodzi i piękni Impreza na 102 ! Aha bardzo, bardzo ważne !!!!! Porcja jest na 2 ciasta. Połowę mrozicie na kiedy indziej. I znowu oszczędzacie czas przy następnej potrawie. A tart u nas na blogu nie zabraknie
Krupeczkiżurawiny 100 g orzechów włoskich 3 łyżki cynamonu 3/4 szklanki cukru 5 łyżek masła Do dzieła!!! W mleku rozpuszczamy masło i czekamy aż chwilę ostygnie - ma być letnie. Mieszamy ze sobą mąkę, cukier, drożdże i sól, dodajemy mleko z masłem i jajka - wyrabiamy gładkie ciasto - będzie delikatnie lepić się do dłoni. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia - powinno
sierotka maRysia w kuchniskoro dziś przypada święto tego zakręconego wypieku, to zmieniam plany i dziś dziel ę si ę z Wami moim przepisem :) Rogaliki, które przygotowałam, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wystarcz ą tylko 3 składniki: ciasto francuskie, ricotta, czekolada i w niecałe 30 minut mamy gotowe chrupiące rogaliki, które umil
La grande e la piccola cuocaBrokuł w cieście to pyszna i ekspresowa przekąska, smaczny, delikatny, podany z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1 spory brokuł 250 g mąki pszennej(...)PRZYGOTOWANIE : Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy na parze około 5-10 minut licząc czas od zagotowania się wody, lub gotujemy w wodzie. Brokuł studzimy. Do miski przekładamy składniki na ciasto, dokładnie mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Ciasto ma konsystencję ciasta naleśnikowego, tylko troszkę gęstsze i takie ma być. Kawałki brokuła maczamy dokładnie w cieście i smażymy
Kulinarne Fantazje Mariolipianę. Dodajemy cukier, ciągle mieszając mikserem. Do żółtek dodajemy ocet oraz proszek do pieczenia i ubijamy. Białka łączymy z żółtkami mieszając mikserem. Następnie dodajemy mąkę oraz kakao. Całość mieszamy. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 25 minut, do tak zwanego suchego patyczka. Beza orzechowa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier - ubijamy. Następnie dodajemy mąkę, miód oraz orzechy(...)Całość gotujemy do momentu zawrzenia. Budyń studzimy. Następnie ucieramy masło dodając do niego po łyżce budyniu. Masę dzielimy na dwie części. Pierwszą mieszamy z kakao oraz rodzynkami. Drugą mieszamy z wcześniej pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami. Biszkopt przekrawamy w połowie. Ciasto układamy następująco: biszkopt - masa budyniowa z rodzynkami - beza orzechowa - masa budyniowa z brzoskwiniami. Ciasto polałam polewą czekoladową oraz
Pani domowapieczenia - łyżeczka cukru waniliowego - szklanka kwaśnej śmietany - 1 i 1/2 kostki margaryny i do dzieła :) Przygotowanie: Ubijamy białka na sztywną pianę nastęnie dodajemy cukier i zółtka ciągle mieszając. Jak sie wszystko połączy to dodajemy mąkę, proszek i cukier waniliowy. Potem do ciasta dodajemy śmietanę a na koniec wystudzoną roztopioną margarynę i mieszamy juz tylko łyżką. Na wierzch ciasta ukłądamy
Zainspirowana w kuchnikurczaka. Dodał też smaku i charakteru piątkowej zupie brokułowej. A całe menu na tydzień – co zamiast fast food wygląda tak: Co zamiast fast food – menu na tydzień Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Poniedziałek – Sałatka z komosy, chorizo, pieczonych pomidorków i selera Wtorek – Ratatouille Środa – Burgery z cieciorki i koziego(...)kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych migdałów Długo zastanawialiśmy się
Niedzielny kucharzgodziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijamy pięścią, aby odgazowało, kilka razy zagniatamy i formujemy dowolne kształty – bułki, rogale, plecionki… Polecam korzystanie z rękawiczek jednorazowych, gdyż ciasto lekko przywiera do rąk. Uformowane pieczywo układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Przykrywamy i na 30 minut ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte smarujemy roztrzepanym jajkiem(...)mąki, jednak ja zawsze piekę z podwójnej ilości. Wychodzi mi 14 bułek i 6 rogali. Gdy tylko ostygną dzielę na „jednodniowe porcje” i zamrażam. Wyjmuję na godzinę przed użyciem, następnie lekko podgrzewam w mikrofali. Smakują, jak świeżo wyjęte z piekarnika. Ciasto drożdżowe na serwatce jest u mnie na 1 miejscu wśród wypieków drożdżowych. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Bułki
mojewypiekiinietylkodelikatna pianka jogurtowa. Bardzo smaczne połączenie lekko kwaśnych jabłek i kremowej pianki. Ciasto jest świetną alternatywą dla tradycyjnych wersji z ciężkimi kremami dosładzanymi cukrem. Taka dietetyczna fit wersja, która wcale tak nie wygląda i nie smakuje (nikt nie zauważy, że to bez cukru ;)). Życzę wam udanej niedzieli i mam nadzieję, że macie lepszą pogodę za oknem, bo u mnie niestety
FitKotPiekarnik nastawiamy na 200°C. Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20-25 min. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pozostałe składniki. Oczyszczone i osuszone kurki podsmażamy na maśle, aż odparuje z nich woda. Na końcu skrapiamy cytryną, oprószamy solą i pieprzem. Kalafior dzielimy na średniej wielkości różyczki. Wrzucamy do gorącej lekko osolonej wody i gotujemy 3 min. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Masa(...)pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy pieprzem do smaku, NIE dodajemy soli! Bazylię drobno siekamy i mieszamy z masą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Po obwodzie układamy kalafiora, różyczkami do góry. Na pozostałą część ciasta wykładamy kurki. Wierzch dodatkowo doprawiamy pieprzem i płatkami chili. Tarte wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
Moniki Smakołykimąkę, sól, jajko, jogurt naturalny (powinien mieć temperaturą pokojową) oraz rozczyn, mieszamy wszystko, dodajemy roztopione i ostudzone masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie dzielimy je na równe porcje (można sobie pomóc wagą). Mi z reguły wychodzi ok 10-12 sztuk. Z każdej porcji formujemy kształtną
Cynamonowe szczęściemożna zastąpić miodem, syropem klonowym lub cukrem Zacznijmy od przygotowania truskawek – umyte owoce pozbawiamy szypułek i dzielimy na ćwiartki. Dodajemy do miseczki i dodajemy syrop kwiatowy. Mieszamy i odstawiamy, aby truskawki puściły sok. Przygotowujemy ciasto na pancakes’y – do miski przekładamy serek grani, wlewamy mleko, wbijamy jajko, dodajemy cukier i za pomocą rózgi wszystko dokładnie
Smaczna Stronaprostu pyszne :) ale przeglądając dotychczasowe torty zdałam sobie sprawę, że jeszcze nigdy nie było całkiem truskawkowego! Zatem do dzieła! Dziś tort truskawkowy. Do przygotowania spodów biszkoptowych wykorzystałam 2 nieduże tortownice o średnicy 18 cm każda. Gotowe ciasto można rozkroić na 8 porcji. Składniki na biszkopt Składniki na krem truskawkowy: 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 2 łyżki cukuru
Ciastkozercycukru pudru, całość dokładnie mieszamy mechanicznie mikserem lub po prostu łyżką i potem wyrabiamy ręcznie na jednolitą masę. Wyrobione ciasto, przykrywamy i odstawiamy na 30-60 minut. Potem lekko zagniatamy i wcześniej dzieląc na części wałkujemy. -- -- -- Rozwałkowane dzielimy na krążki, na które nakładamy jagody i nakrywamy drugim krążkiem. Brzegi mocno sklejamy i zawijamy pod spód, tak przygotowane wykładamy
chleba naszegogodz. Na koniec formujemy z niego okrągłe, cienkie placki za pomocą palców, rozciągając je na wszystkie strony. W międzyczasie, aż ciasto wyrośnie, przygotowujemy składniki na farsz. Odcinamy 1/3 łodygi szparagów od końca i obieramy 1/3 ich długości. Brokuły dzielimy na małe różyczki. Warzywa gotujemy przez ok. 5 min. w osolonej wodzie. Wykładamy na placki sos pomidorowy. (Aby go przyrządzić, najprościej
Pyszny Duetsól. Wyrabiamy mikserem lub łyżką, a następnie dodajemy roztopione i przestudzone masło i ponownie wyrabiamy- jeśli nie mamy miksera- ręką. Ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie raz jeszcze wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy i dzielimy na 9 równych części. Każdą rozpłaszczamy, nakładamy kawałek jabłka oprószonego cynamonem i zlepiamy nadając kształt kuli. Nacinamy 8 razy, dookoła
Kuchnia w czekoladzieJaka do grupa i do kogo adresowana? Oto krótki opis: “Jeśli lubisz robić torty, piec ciasta, ciasteczka i inne słodkie wypieki, to ta grupa jest dla Ciebie Jeśli lubisz chwalić się swoimi kulinarnymi dziełami i dzielić z innymi sprawdzonymi przepisami, to ta grupa jest dla Ciebie Jeśli pragniesz zorganizować słodkie
Słodki Pomysłpędzie. Mama miała czas, żeby ze mną pójść do kościoła już w Wielki Czwartek, Piątek i Wielką Sobotę. A w niedzielę wstawałyśmy razem i jechałyśmy do sąsiedniej wioski na mszę rezurekcyjną. W domu okna i podłogi były umyte, ciasta upieczone, obiad przygotowany. Nie pamiętam mamy mówiącej: nie pójdziemy, nie zrobimy, bo jestem zmęczona, nie chce mi się, muszę odpocząć
bistro mamadefinitywnie zakończył. No ale dostałam od mamy następną porcję ekologicznych dyń, więc ponownie zabrałam się do dzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis na masę dyniową
To co kochamNiestety, tak dobrze nie ma, ale na szczęście są mrożonki! Porcja mrożonych jagód , trochę czekolady i od razu lepiej. To ciasto robi się szybko i łatwo . Nie musicie nawet wyjmować miksera, wystarczy łyżka do wymieszania składników więc do dzieła. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaZapraszam do konkursu : - Konkurs trwa od niedzieli 23.10.2016 - do 30. 10. 2016 roku - Zadanie konkursowe jest bardzo proste, w komentarzu pod postem napiszcie propozycję ciasta do niedzielnej kawy. Może być również przepis i zdjęcie. - Jedna osoba może wysłać tyko jedno zgłoszenie - Organizatorem konkursu jest Kulinarne Fantazje Marioli a sponsorem nagród jest Wydawnictwo
Kulinarne Fantazje MarioliKochani Moi! Mnóstwo czasu minęło od ostatniego posta. Dużo się działo ostatnio i dzieje się nadal. No i dobrze! Ale bez zbędnych wstępów: Aga przesłała przepis na szybkie ciasto z truskawkami! Jak się na nie patrzy, to aż buzia sama się śmieje. :D Idealna propozycja na te upalne dni! Myślę, iż opcjonalnie możecie użyć malin, a w niedalekiej przyszłości czarnej
Kuchnia smakówRobiąc ostatnio muffinki szpinakowe zostało mi trochę ciasta . Z robiłam więc popularny ostatnio mech leśny z granatem, przekładany cytrynowym kremem. Ciasto smakuje jak biszkopt, pyszne i delikatne, nie czuć w ogóle szpinakiem, ma piękny kolor. Polecam przepis na niedzielę :) Czytaj więcej
Ana Mari's worldpowtarzamy czynność . Tak złożone ciasto wkładamy do naoliwionej miski ,przykrywamy i odstawiamy na kolejną godzinę . Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto i wałkujemy na grubość ok 2 cm , posypujemy delikatnie mąką i zostawiamy na 10 minut po przykryciem dzielimy na kwadraciki jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Wypieki Renelejąca, aby lepiej wpłynąć w ciasto :) Gorącą, dość rzadką polewą - smarujemy gorące ciasto od razu po wyjęciu z piekarnika. Teoretycznie ciasto powinno przestygnąć, ale jeszcze nigdy nie udało nam się doczekać tego momentu przed spałaszowaniem pierwszego kawałka :) Do dzieła!! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!folię i chłodzimy w lodówce co najmniej 60 minut. Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C. Wyjmujemy ciasta z lodówki, z każdego odcinamy równą część, łączymy je razem, rolujemy na wałeczek grubości najmniejszego palca, skręcamy, dzielimy na kawałki i formujemy kółeczka. Ciastka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku 10-13 minut, czyli
Rozpustne gotowanieSmaczna przekąska Składniki kalafior 3 łyżki majonezu 50 ml mleka mąka sól ziołowa pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kalafior dzielimy na różyczki ,myjemy i osączamy. Oprószamy solą ziołową i pieprzem. W misce mieszamy majonez ,mleko i mąkę (ciasto ma być gęste). Do smaku doprawiamy pieprzem. Różyczki kalafiora zanurzamy w cieście ,smażymy na rozgrzanym ,głębokim oleju,na rumiano. Przekładamy
R'n'G Kitchenweekend, a właściwie w niedzielę upiekłam bardzo pyszny serniczek z borówkami amerykańskimi. Wierzch ozdobiłam konfiturą jagodową, która idealnie nadawała się do tego ciasta i podkreśliła smak. Sernik jest zwarty i wilgotny oraz nie za słodki, w sam raz, żeby poczęstować się większym kawałkiem ;-). Ciasto delikatnie opada, ale serniki tak mają, choć pewnie nie wszystkie. Przepisem na sernik zainspirowałam się
Zakątek rozkoszy kulinarnychmenu Kulinarnej Majówki: MENU – SOBOTA Krem ze szparagów z oliwą czosnkową Wiosenna pizza ze szparagami i pokrzywą na buraczanym cieście Tarta z botwinką i serem feta/kozim Sałaty wg pomysłu i wykonania Uczestników Suflet rabarbarowy z imbirem MENU NIEDZIELA Zielone smoothie ze szpinakiem Zupa krem malinowo-buraczana z pistacjami, miodem i jogurtem greckim Gnocchi z rukoli z pieczonymi szparagami, maślanym
KUCHARNIAsztuki, które pięknie mogą się ze sobą przeplatać. Nie ma nic wspanialszego (przynajmniej dla mnie) niż możność delektowania się kulinarnymi dziełami, w otoczeniu muzycznych arcydzieł. Gotowanie jest muzyką, chociaż brzmi to nieprawdopodobnie. Łączenie ubitych białek z pozostałymi składnikami ciasta to jak muskanie smyczkiem o struny, siekanie cebuli przypomina mi szaleńcze, podwójne staccato na flecie poprzecznym, a ugniatanie ciasta
W kuchni Karmel-itkicukru i dodajemy do mąki, soli i reszty cukru. Dodajemy ostudzoną maślaną ciecz, wodę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto. Przykrywamy w misce do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1 h . Piekarnik nagrzać do 200 st C.Ciasto dzielimy na 18 równych części. Z każdej z nich musimy uformować mały placuszek, wypełniamy jagodami i dodajemy łyżeczkę cukru, dokładnie kleimy
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam zapach ciasta drożdżowego!Uwielbiam smak ciasta drożdżowego!Nie mam co prawda do niego cierpliwości , więc niestety ZA RZADKO gości w mojej kuchni , ale jeśli już
Ostra na Słodkobardzo się da upiec go na śniadanie, bo przecież wszyscy rano się spieszą. W sobotę lub niedzielę możemy pozwolić sobie na nieco luzu, a bliscy poczekać na gorące pieczywo :) Jest jeszcze inna opcja: przygotować ciasto rano, a upiec wieczorem :) Dla chcącego nic trudnego ;) Przepis znalazłam tam >klik!< Składniki: 1/2 szklanki płatków owsianych
Codzienna kuchnia niecodziennazdecydowany smak.Smażymy do momentu całkowitego odparowania wody i studzimy. Zmielone ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części. Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy mąkę ziemniaczaną do poziomu ziemniaków. Zagniatamy ciasto. Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna
Maminek kulinarnytortu, dlatego warto poświecić mu serce , czas i duszę. Oczywiście tylko w przenośni. Tak naprawdę każdy z nas tworząc to dzieło, stara się, dlatego uważam ,że każdy tort jest niepowtarzalny. Przepis z książki: 120 Przepisów na Święta. Składniki: Ciasto: 4 jajka 20 dag cukru 2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki jedna łyżeczka proszku do pieczenia
W kuchennym oknie Ewydrobno posiekaną natkę i bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest jest jeszcze bardzo lepka, dodajemy resztę mąki. Dobrze jest wyrabiać ciasto na kluseczki z jeszcze ciepłych ziemniaków, wtedy zabiorą mniej mąki i będą niezwykle delikatne w smaku. Masę dzielimy na części, z każdej rolujemy wałeczek i kroimy go na kwadratowe kawałki (takie poduszeczki). Tak przygotowane kluski wrzucamy na wrzątek, czekamy
Ratunku obiad